Uspoređivati MiG-35 s američkim F-16? – Hrvatska nema tu dilemu

MiG-35
154 komentara

Izraelska vladina delegacija je jučer u Zagrebu priznala da od isporuke modificiranih američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj neće biti ništa, što se moglo naslutiti kada se prošle godine SAD i Bahrein potpisali ugovor prema kojem će bahreinsko ratno zrakoplovstvo za 1,12 milijardi dolara dobiti 16 novih zrakoplova F-16 Block 70. Nakon ovog ugovora raspisan je natječaj za izgradnju nove proizvodne linije i odlučeno je da će se F-16 proizvoditi u Greenvilleu, Južna Karolina, a svi stari zrakoplovi će moći biti modificirani u verziju F-16V (Block 70).

Američki F-16 je jedan je najviše korištenih borbenih zrakoplova u svijetu.  Sjedinjene Države trenutno koriste oko 1000 takvih letjelica, a imaju ih i vojske mnogih drugih država. Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je za portal “Polit Rusija” izjavio kako ruski borbeni zrakoplovi mogu biti protuteža američkom F-16, ali je malo vjerojatno da će se ijedna zemlja članica NATO pakta usuditi sklopiti ugovor o nabavi s ruskom vojnom industrijom. Ovaj si luksuz može dozvoliti samo Turska, koja ni pod pritiskom američkog saveznika nije odustala od kupnje protuzračnih sustava S-400.

Turska će razmotriti američku ponudu o kupnji sustava “Patriot”, ali je za Ankaru neprihvatljivo da to uvjet za to bude odustajanje od nabave ruskog sustava S-400, rekao je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

“Turska u budućnosti može nabaviti sustav “Patriot”, ali to neće biti moguće ako je uvijet bude da odustanemo od sustava S-400 Službeni stav Ankare o kupnji ruskih sustava JE konačan i ponovnog razmatranja tog pitanja neće biti”, rekao je Çavusoglu.

F-16 Block 70 IZVOR lockheedmartin.com
FOTO: F-16 Block 70 IZVOR: lockheedmartin.com

Što se tiče zrakoplova, rumunjski stručnjak je napomenuo da rusko vojno zrakoplovstvo ima veliki broj višenamjenskih borbenih zrakoplova MiG-29. Kako je napomenuo Valentin Vasilescu, ruski vojni vrh nije slučajno računao na ove zrakoplove, jer prema aerodinamičkim karakteristikama MiG-29 nadmašuje F-16. Trenutno vojno zrakoplovstvo Ruske Federacije koristi 250 zrakoplova MiG-29, koji bi u budućnosti trebali zamijeniti novi MiG-35. Postoji i mogućnost njihove nadogradnje, što će MiG-29 dovesti na razinu najmodernijeg zrakoplova.

Prema riječima Valentina Vasilescua, ruski programeri i vojni stručnjaci su uzeli u obzir sve slabosti zrakoplova MiG-29 i tijekom izrade borbenog zrakoplova MiG-35 su pokušali stvoriti avion koji bi u većini parametara nadmašio američke F-16.

Jedan od parametara u kojem je MiG-29 inferiorniji od F-16 je radijus leta zrakoplova. Zbog toga je MiG-35 opremljen novim spremnicima za gorivo, što je omogućilo povećanje opsega leta do 2000 kilometara. Osim toga, maksimalna nosivost je povećana s 4800 na 7000 kilograma, čime se omogućilo da novi borbeni zrakoplov bude opremljen većim brojem različitih oružja.

MiG-35 pripada zrakoplovu generacije “4 ++”, dok u mnogim aspektima odgovara borbenim zrakoplovima pete generacije. Konkretno, MiG-35 je dobio novi infracrveni sustav za otkrivanje i praćenje, koji je sličan onom na Su-57. Ovaj sustav omogućava otkrivanje neprijatelja koji se približava na vrlo velikoj udaljenosti. Osim toga, MiG-35 će biti opremljen novim radarima s aktivnom faznom antenom, koji se koriste na zrakoplovima pete generacije.

AESA JUK AE radar za MiG-35
FOTO: AESA radar za MiG-35

“Ovaj radar se sastoji od 1526 modula za primanje i odašiljanje, koji se nalaze na dnu zrakoplova, krilima i drugim elementima trupa. Oni rade neovisno jedan o drugome i prenose primljene informacije na računalo koje ga obrađuje brzo”, rekao je Valentin Vasilescu.

MiG-35 također ima određene sličnosti s nadograđenom verzijom zrakoplova F-16. U oba zrakoplova se informacije o letu prikazuju na zaslonu kacige pilota, koji dobiva podatke u realnom vremenu, što mu omogućava da brzo reagira na potencijalne prijetnje.

Višenamjenski borbeni zrakoplovi MiG-35 mogu imati visok izvozni potencijal i veliki broj država već razmatra kupnju. U njihovu korist govore ne samo moderne tehničke karakteristike, nego i niske cijene u usporedbi s konkurentima. Konkretno, mnogo je jeftiniji od F-16.

Zaključak je da su konstruktori ovog zrakoplova učinili puno posla i uspjeli ga lišiti nedostataka njegovih prethodnika.

MiG 29 BAF
FOTO: ilustracija, MiG-29

Prije nego će biti predstavljen MiG-35, vijest su objavili i hrvatski mediji. Stručnjaci su priznali da je MiG-35D pokazao da su posljednje modifikacije na zrakoplovima MiG-29K/KUB doprinijele u borbenoj efikasnosti, mnogostranosti i u poboljšanju operativnih osobina.

Ipak, komentirajući za Slobodnu Dalmaciju novi proboj ruske vojne industrije,  zrakoplovno-strojarski inženjer i stručnjak za vojne zrakoplove Danijel Vuković je dao naslutiti da Hrvatska neće nabavljati ove zrakoplove, kao što ih ne smiju imati Rumunjska, Bugarska, Slovačka i druge zemlje bivšeg istočnog bloka, iako priznaje da je čak i MiG-29 dokazao je svoju NATO kompatibilnost kroz iskustva Mađarske, Slovačke, Bugarske, Poljske ili čak Njemačke.

“S druge strane, tu je i pojam uhodane interoperabilnosti i kompatibilnosti zapadnih borbenih zrakoplova koji se intenzivno kao argument koristi kao nešto nedostižno za ruske letjelice, s ciljem njihove eliminacije u međusobnim usporedbama sa zapadnim rivalima. Ovdje itekako ima istine, no treba imati na umu da i na zapadnim zrakoplovima tijekom njihovog operativnog životnog vijeka postoje kontinuirane nadogradnje, modernizacije, te integracije novog naoružanja koje korisnik mora pratiti da bi ostao u standardima, te zadržao i razvijao operativne mogućnosti. Ovaj oblik troškova tijekom životnog vijeka jako je teško predvidjeti i pratiti i zapravo su, pored inicijalne nabave, najveći izvor rizika. Zato sam skloniji nabavi borbenog aviona s kojim bi imali određene jedinstvene sposobnosti od važnosti za cijeli NATO”, vjeruje Danijel Vuković.

Politros / Slobodna Dalmacija

“Ništa osobno” – Ovo je glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

 

Danijel VukovićF-16F-16 BarakMiG-29MiG-35S-400Valentin Vasilescu
Pretplatiti se
Obavijesti o
154 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Pa recite izravno!
Hrvatska treba da najavi kupovinu MIG 35. Mesec dana kasnije ameri če bacati Izraelske avione za njima, hahahaha….

Abcnormalan
5 godine prije

Kad smo glupi i povodljivi, gdje je sad taj zapadni model slobodnog trzista pa kupis sta hoces… Inace bacili kao neperspektivne mil 24 da istrunu na plesu a madjari svoje modernizirali i to misljm u rusiji a bitno da su nam ameri uvalili one komarce od kiowa koje obori kalasnjikov… E budalaaaaa…

apple
5 godine prije

uspoređujemo jednomotorni f16 sa dvomotornim 35…
usporedite ga sa f15 onda

Dub Miroslav
5 godine prije

Kupiš auto za koji nisi siguran da li češ dobiti rezervne dijelove kad ti zatreba?!
Čudi me da NATO ne inzistira da Hrvatska kupi kompletnu zračnu obranu od Rusije, nešto kao Sirija. Imali bi se s kim igrati, usavršavati i imali bi uvid u rusku tehniku. Pametnom dosta.

shumadinac
5 godine prije

MiG 29(35) ili F 16? I dok se vodi oštra polemika oko ove dileme niko ne postavlja pitanje ŠTA ĆE HRVATSKOJ ILI SRBIJI OVAKVI AVIONI?!?

Ajde 3 komada za vazdušnu patrolu, to je obaveza ali šta ćemo sa ostalima? Da ratujemo? Protiv koga? Zašto? Do kada ćemo da postavljamo glupa pitanja i da skupo plaćamo odgovore na njih?

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Hebo vas NATE da vas hebo, zlocinacko teroristicka organizacija.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

f 16 je klasa miga 21

Il-2
5 godine prije

Kupovina borbenih aviona je prije svega politička odluka koja ima dalekosežan strateški značaj. U tom kontekstu govoriti o tome koji je avion “bolji” ili koji se “više isplati” je neozbiljno.
Desetak godina unatrag imao sam prilike slušati izlaganje jednog časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na temu modernizacije. Njegovo mišljenje je bio kako se Mig, tada se još govorilo o Migu 29 daleko više isplati i da je Mig jedini logični izbor za HRZ
zbog infrastrukture prilagođene ruskim/sovjetskim standardima i lakše preobuke pilota i pratećeg osoblja.
Koliko se ja sjećam tada se i u medijima spominjao Mig kao konkurent.
Od tada se izgleda mnogo toga promijenilo…
Stvarno je interesantan taj odnos RH s našim NATO “partnerima”…

Ivo
5 godine prije

Jedna od bitnih funkcija nato-e je reketarenje zemalja-članica, u korist usa proizvođača oružja, koji pak kontroliraju američku politiku. U skladu s tim, hrvatska i ostale vazalske tvorevine kupovati će što im se naredi, a ne ono što je bolje, modernije, jeftinije i sl. Jedino vojno snažne zemlje, sa čvrstom centralnom vlašću (Turska) mogu izbjegnuti ovome pravilu. Samim time, bespredmetno je raspravljati o karakteristikama ovog ili onog zrakoplova, s obzirom da to ne utječe ni najmanje na odluku o tome što će se kupovati. Karakteristike F-16 B70 i Mig-35 su vjerovatno tu negdje, uz blagu prednost F-16, s tim da je Mig više nego dvostruko jeftiniji, i uz to više nego dovoljan za osnovnu namjenu, a to je nadzor državnog zračnog prostora. Uostalom, za to je dovoljan i Mig-21. No, sve to je totalno nebitno, sama najava da bi hrvatska vazalska vlada uključila Mig-35 u razmatranje, dovela bi do momentalnih nemira… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Zbilja Ameri imaju odlične mašine….f4,f14,f15 a pogotovo ne prevaziđeni a10 i f18;f16 je isto odlična mašina ali biću skroman ireću da bih voleo u imati Mig 35…..meni dosta a ostali kako žele.

POPAY
5 godine prije

F16 B70 85 MIL.DOL À MIG 35 PUTIN 65 PA TI BIRAJ..

m.ivanisevic
5 godine prije

Postoji samo jedan mali problem. MiG-35 nije u serijskoj proizvodnji niti je ikome isporučen. Ako se netko usprotivi ovoj tvrdnji i napiše da je Egipat dobio nove MiG-ove 35 treba znati da su Egiptu isporučeno MiG-ovi 29M2 a ne MiG-35. MiG-29M2 recimo nema AESA radar i još neke stvari su različite.

benty20
5 godine prije

Da, usporedba MIG-35 i f-16 baš i ne stoji, ponajprije jer je MIG dvomotorac, a Falcon ima jedan. Sve ostalo se dade uspoređivati. Otud i puno manji radijus leta kod 35-ice, a definitivno bi veći trebali biti i operativni troškovi. Mislim da nama takav avion zapravo i ne treba, a s druge strane Rusija definitivno nebi jednoj Hrvatskoj isporučila posljednju riječ tehnike. F-16, hm… Bojim se da će naš stručni, na West Pointu školovani ministar obrane (što nužno ne znači da govori engleski) upirati upravo za ovaj avion! Zašto se toga bojim? Zato što taj avion definitivno ne vrijedi novac koji se za njega traži! Daleko od toga da to nije fenomenalan avion, ali sve vezano za njega masno košta! Još se jedne stvari bojim, a to je da bi nam ga ameri možda mogli dati i po nekakvim povoljnim uvjetima, a mi bismo onda za uzvrat njima morali uzvratiti!… Čitaj više »

Stephen.
5 godine prije

Zlo je kaj su nas naši nadasve “mudri” politićari stavili zemlju u kolonijalni status, tako da im već određuju kad se smiju posreati.

Trubadur
5 godine prije

Neču puno, da se petljam u Hrvatsku aviaciju ali samo toliko, da kažem, da postoji NATO studija, koja posve jasno kaže, da Hrvatskoj ne treba ratna aviacija, pošto je od Aviana, do Zagreba 6 minuta leta…. Inače…. Ako ste Hrvati, več riješili, da idete na 2% vojnog buđeta, što vas tera NATO, zašto ne recimo u mornaricu….Za jednu Rumunjsku je očito logično, da kupi polovne F-16, pa jih onda nadgrađuje u LokhedMartinu, jer imaju servisnu liniju za Lokhede u Rumunjskoj…. A koji če vama Hrvati aviacija, kad nemate ni osnovnih servisnih kapaciteta, pa ne možete ni Migove-21 servisirat, nego jih treba slat u Ukrajinu…..Samo u razmišljanje…. Naletni sat za polovne F-16 če , da stoji cca 15 – 20 000 $ a za novog Gripena npr. samo 7 000 $…..Znači računica ide ovako — 12 polovnih F-16 cca 120 milijona, nadogradnja u Lokhedu, na novih 2500 časova letenja, još 450… Čitaj više »

čitalac
5 godine prije

“Nedostatci Miga 29?!?
Narvno dans. Kad se je pojavio prije skoro polja stoljeća bio je ispred konkurencije.
Mig 29 je bio (navodno) prvi zrakoplov na svijetu koji je imao potisnu silu motora veću od mase zrakoplova, što mu je omogućavalo neke manevre koji drugi nisu mogli. Ali je u osnovi to laki lovac-presretač. Mig 35 to više nije.
Osim toga, projekciju podataka o letu na kacigu imaali su još migovi 29 u DDR. Kad je Zapadna Njemačka nasljedila migove 29 od DDR bili su zgranuti jer ovi su imali to, što zapadni avioni tada nisu imali. Imali su tek HUD.
Tako su nekad pisali.

neko
5 godine prije

@L.R.

napisite koliki su direktni (ubijeni ljudi, sruseni gradovi, sela, infrastruktura) i indirektni (gubici od npr. turusticke sezona i bakpn 95te) gubici Hrvatske, moje drzave, pa ce cam biti jasno zasto Hrvatsja bema tu dilemu.
I zasto je jeftinije plati te avione

Arch
5 godine prije

Ajde ljudi, YAK-130, najsimpatičniji stroj u zraku ikad, a nama sasvim dovoljan!

satir und kritik
5 godine prije

Kaj se palite ? Kaj kupiti? Srbeki sad imaju 6 zvijeri Migova 29 mi ni jedan normalan avion. One antičke migove ne treba nazivati avionima poslije poznatog remonta iz ukr. Iz muzeja dijelove montirali.
Po toj logici smo sada goli. Cinjenica je da ni tuča balkanaca ne smije početi bez gazda.
Ratni krš je samo bacanje novaca.

Ime amatera
5 godine prije

Trgovati kao turci ….kažu kupujemo rusko i onda ameri daju u po cijene i još časte večerom.

Majk Majers
5 godine prije

Eskadrila od 12 kanadera i isto toliko medicinskih helikoptera je ipak najbolja opcija. Nažalost o tome su tek pojedinci javno pričali

Ivi.tz
5 godine prije

Nema Hrvatska dileme od kako je 90tih dobila nezavisnost koja joj vrijedi ali samo na papiru.za sve važnije stvari moraju pitati one bolesnike preko okeana a za manje važnije tu je brisel.eto šta su nam uradili na Balkanu.za 10 god pola Hrvatske i Bosne i Srbije Ce se odseliti.

Duki
5 godine prije

Ajmo”UGROZA”tko je sad’ sjeb ‘o pos’o stoljeća A? Udba,KosSoa,Poa,?Sve je jasno!
Nesporazumi ? na kojem jeziku.? Ameri pričaju engleski ?a sto si ti završio Westpoint na Mand.urijskom ???

Ad astra
5 godine prije

Odabir aviona je politička odluka. Možeš misliti moći zrakoplovstva koje ima samo jednu eskadrilu aviona. To je više paradiranje do li vojna moć. Piloti imaju 20 tak sati naleta godišnje. Čuj utreniranosti.

giordano bruno
5 godine prije

Hrvatska i Srbija trebaju imati dobre odnose i tako smanjiti troskove, a povecati mogucnost zajednickog ekonomskog nastupa na treca trzista.
Da su Hrvatska i Srbija u dobrim odnosima svi narodi na Balkanu bi to postovali.
Niko na Balkanu ne bi smeo ni prismrditi da Hrvatska i Srbija imaju dobru saradnju.
Imamo Algoritam od ranije kako treba sta funkcionisati u regionu, znamo da smo imali normalnu drzavu, trebamo tome teziti.
Za ove avione za airpolicing i Srbija i Hrvatska ne bi trebali imati vise od polovine aviona i na smenu dezurati celim regionom.
Od 2025 Rusija uvodi avion 6-te generacije, a to znaci avion bez pilota, To takodje znaci Raketa koja polece i slece, bez obzira na G-silu i orbitu.

Tarzan
5 godine prije

WTF!!!!! U Sirijskom konfliktu za čuvanje/obranu neba NE koristi se avijacija! Hrvatska s okolicom je još i manja od Sirije. Prošle godine u Yemenu su skinute/ostećene barem dvije Saudijske 16-ice sa projektilima proizvedenim još u USSR-u. Dakle.tko kupi te F-kante zaslužuje Darwinovu nagradu za kritičko razmišljanje.

MojIQ_170
5 godine prije

Samo vi kupujte Američke avione pa ćete se naći u nebranom grožđu kao Šveđani koji su primijetili da njihovi F-16 svakodnevno šalju podatke svojoj centrali u USA! Isto kao što svi USA raketni TOW bacači imaju u sebi ugrađen GPS i uvijek se može locirati njihov položaj, a Ameri su uvijek pogrešno gađali ISIL u Siriji, iako su veoma dobro znali gdje se u svakom momentu nalaze.
I da.., ne zaboravite da su nakon pada Berlinskog zida zapadnjaci došli do mnogo Migova koje su htjeli uništiti međutim, kada su ih njihovi piloti tek onako iz fola isprobali, žestoko su insistirali da se te letjelice ne uništavaju jer je ispalo da su to fantastične sprave, sa kojima se F-ovi nisu mogli ni porediti.., isto bi bilo da danas poredite VW Golf (F-16) i Nissan GTR (Mig)…

spartak
5 godine prije

Hrvatska i dilema? Da bi netko bio u dilemi, mora imati mogućnost odabira, ovako ili onako. A to HR nema pa ni ne može biti u dilemi. HR niti ne postoji kao politički subjekt, ona je samo teritorij s nekoliko milijuna ljudi na njemu. Ima svoje polit-uhljebe koji žive na grbači naroda i otežavaju mu život stotinama besmislenih propisa kojim opravdavaju svoje postojanje. I to je sve.
Prema velikom vanjskom svijet, HR je samo ropski poslužna kmetija svoga vlasnika, Carstva zla.

Jaija
5 godine prije

A kolko pametnih glava svi se kuže u nešto, pogotovo u avijaciju tj. Avione i to još borbene. Halo papučari sitnice su sitnice 100 km/h brzi od ovog ili domet zbog rezervoara goriva nekoliko km dulji od drugog aviona je nebitno jer jedan je opet lakši ili manevarski sposobniji. Ali nebitno i to vama pogotovo! Nažalost rusi imaju najbolje avione trenutno i prije toga! Americki prvi f 16 je imao probleme da su piloti prilikom katpultiranja uvjek bili mrtvi slomljeni vratovi. Taj ist f 16 nemoze raditi akrobacije lude u zraku jer bi se jednostavno raspao zato jer se upravlja krilcima zakrilcima itd., dok ruski avioni to rade mlaznicama i naravno krilcima itd. Borbenim pilotima dobro poznata kobra u zraku recimo. Taj avion je cisti promašaj dok recimo mig 29 koj je modificiram u njemackoj bi zaprepastio mnoge novije zrakoplove a da negovorimo o ostalim migovima a kamoli o super… Čitaj više »

nestrpljivi
5 godine prije

ma izrael nema premaca u takvim avionima…ste ostale priče su bajke jebote!!!

kroz svoje “održavano” postojanje su kupovali zapravo kosture a avioniku su napravili svoju…

kada bi MIG 29 ili taj ko-fol novi MIG35 došao pod izraelsku modernizaciju…oni bi ga napravili da bi bio OPASAN i za daleko modernije avione….

ukupno imaju malo gubitaka, a srušili su RUSKIH-KVANTITATIVNIH-SMEĆA unazad 40g pun kurac puno!!!

a srušili bi i sve moderne američke avione-da neznam koju tehnologiju imali montiranu u šasiju aviona i da neznam koliko letnih sati imali njihovi piloti….to nažalost nikada nećemo saznati(onda potražnja za američkim avionima nebi bila toliko velika)…jbg..

a i ameri i izrael su si ogromni prijatelji pošto izraelski kapital drma amerikom…i upravo ih tu izraelci drže za jaja…
brutalno sam to sve bahato i arogantno napisao..no onaj koji KUŽI KAJ HOĆU REĆI…mi neće zamjeriti..

Lanmi
5 godine prije

Zašto jeftino, kad se može kupiti ista kvaliteta za tri puta veću cijenu, pitao bih političare dali bi se razbacivali sa svojom lovom tako, lako je sjebati lovu poreznih obveznika, zato je država u banani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI