Uspoređivati MiG-35 s američkim F-16? – Hrvatska nema tu dilemu

MiG-35
157 komentara

Izraelska vladina delegacija je jučer u Zagrebu priznala da od isporuke modificiranih američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj neće biti ništa, što se moglo naslutiti kada se prošle godine SAD i Bahrein potpisali ugovor prema kojem će bahreinsko ratno zrakoplovstvo za 1,12 milijardi dolara dobiti 16 novih zrakoplova F-16 Block 70. Nakon ovog ugovora raspisan je natječaj za izgradnju nove proizvodne linije i odlučeno je da će se F-16 proizvoditi u Greenvilleu, Južna Karolina, a svi stari zrakoplovi će moći biti modificirani u verziju F-16V (Block 70).

Američki F-16 je jedan je najviše korištenih borbenih zrakoplova u svijetu.  Sjedinjene Države trenutno koriste oko 1000 takvih letjelica, a imaju ih i vojske mnogih drugih država. Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je za portal “Polit Rusija” izjavio kako ruski borbeni zrakoplovi mogu biti protuteža američkom F-16, ali je malo vjerojatno da će se ijedna zemlja članica NATO pakta usuditi sklopiti ugovor o nabavi s ruskom vojnom industrijom. Ovaj si luksuz može dozvoliti samo Turska, koja ni pod pritiskom američkog saveznika nije odustala od kupnje protuzračnih sustava S-400.

Turska će razmotriti američku ponudu o kupnji sustava “Patriot”, ali je za Ankaru neprihvatljivo da to uvjet za to bude odustajanje od nabave ruskog sustava S-400, rekao je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

“Turska u budućnosti može nabaviti sustav “Patriot”, ali to neće biti moguće ako je uvijet bude da odustanemo od sustava S-400 Službeni stav Ankare o kupnji ruskih sustava JE konačan i ponovnog razmatranja tog pitanja neće biti”, rekao je Çavusoglu.

F-16 Block 70 IZVOR lockheedmartin.com

FOTO: F-16 Block 70 IZVOR: lockheedmartin.com

Što se tiče zrakoplova, rumunjski stručnjak je napomenuo da rusko vojno zrakoplovstvo ima veliki broj višenamjenskih borbenih zrakoplova MiG-29. Kako je napomenuo Valentin Vasilescu, ruski vojni vrh nije slučajno računao na ove zrakoplove, jer prema aerodinamičkim karakteristikama MiG-29 nadmašuje F-16. Trenutno vojno zrakoplovstvo Ruske Federacije koristi 250 zrakoplova MiG-29, koji bi u budućnosti trebali zamijeniti novi MiG-35. Postoji i mogućnost njihove nadogradnje, što će MiG-29 dovesti na razinu najmodernijeg zrakoplova.

Prema riječima Valentina Vasilescua, ruski programeri i vojni stručnjaci su uzeli u obzir sve slabosti zrakoplova MiG-29 i tijekom izrade borbenog zrakoplova MiG-35 su pokušali stvoriti avion koji bi u većini parametara nadmašio američke F-16.

Jedan od parametara u kojem je MiG-29 inferiorniji od F-16 je radijus leta zrakoplova. Zbog toga je MiG-35 opremljen novim spremnicima za gorivo, što je omogućilo povećanje opsega leta do 2000 kilometara. Osim toga, maksimalna nosivost je povećana s 4800 na 7000 kilograma, čime se omogućilo da novi borbeni zrakoplov bude opremljen većim brojem različitih oružja.

MiG-35 pripada zrakoplovu generacije “4 ++”, dok u mnogim aspektima odgovara borbenim zrakoplovima pete generacije. Konkretno, MiG-35 je dobio novi infracrveni sustav za otkrivanje i praćenje, koji je sličan onom na Su-57. Ovaj sustav omogućava otkrivanje neprijatelja koji se približava na vrlo velikoj udaljenosti. Osim toga, MiG-35 će biti opremljen novim radarima s aktivnom faznom antenom, koji se koriste na zrakoplovima pete generacije.

AESA JUK AE radar za MiG-35

FOTO: AESA radar za MiG-35

“Ovaj radar se sastoji od 1526 modula za primanje i odašiljanje, koji se nalaze na dnu zrakoplova, krilima i drugim elementima trupa. Oni rade neovisno jedan o drugome i prenose primljene informacije na računalo koje ga obrađuje brzo”, rekao je Valentin Vasilescu.

MiG-35 također ima određene sličnosti s nadograđenom verzijom zrakoplova F-16. U oba zrakoplova se informacije o letu prikazuju na zaslonu kacige pilota, koji dobiva podatke u realnom vremenu, što mu omogućava da brzo reagira na potencijalne prijetnje.

Višenamjenski borbeni zrakoplovi MiG-35 mogu imati visok izvozni potencijal i veliki broj država već razmatra kupnju. U njihovu korist govore ne samo moderne tehničke karakteristike, nego i niske cijene u usporedbi s konkurentima. Konkretno, mnogo je jeftiniji od F-16.

Zaključak je da su konstruktori ovog zrakoplova učinili puno posla i uspjeli ga lišiti nedostataka njegovih prethodnika.

MiG 29 BAF

FOTO: ilustracija, MiG-29

Prije nego će biti predstavljen MiG-35, vijest su objavili i hrvatski mediji. Stručnjaci su priznali da je MiG-35D pokazao da su posljednje modifikacije na zrakoplovima MiG-29K/KUB doprinijele u borbenoj efikasnosti, mnogostranosti i u poboljšanju operativnih osobina.

Ipak, komentirajući za Slobodnu Dalmaciju novi proboj ruske vojne industrije,  zrakoplovno-strojarski inženjer i stručnjak za vojne zrakoplove Danijel Vuković je dao naslutiti da Hrvatska neće nabavljati ove zrakoplove, kao što ih ne smiju imati Rumunjska, Bugarska, Slovačka i druge zemlje bivšeg istočnog bloka, iako priznaje da je čak i MiG-29 dokazao je svoju NATO kompatibilnost kroz iskustva Mađarske, Slovačke, Bugarske, Poljske ili čak Njemačke.

“S druge strane, tu je i pojam uhodane interoperabilnosti i kompatibilnosti zapadnih borbenih zrakoplova koji se intenzivno kao argument koristi kao nešto nedostižno za ruske letjelice, s ciljem njihove eliminacije u međusobnim usporedbama sa zapadnim rivalima. Ovdje itekako ima istine, no treba imati na umu da i na zapadnim zrakoplovima tijekom njihovog operativnog životnog vijeka postoje kontinuirane nadogradnje, modernizacije, te integracije novog naoružanja koje korisnik mora pratiti da bi ostao u standardima, te zadržao i razvijao operativne mogućnosti. Ovaj oblik troškova tijekom životnog vijeka jako je teško predvidjeti i pratiti i zapravo su, pored inicijalne nabave, najveći izvor rizika. Zato sam skloniji nabavi borbenog aviona s kojim bi imali određene jedinstvene sposobnosti od važnosti za cijeli NATO”, vjeruje Danijel Vuković.

Politros / Slobodna Dalmacija

“Ništa osobno” – Ovo je glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

 

157
Ostavite komentar

avatar
10000
31 Grupirani komentari
126 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
151 Komentatori
Hrvoje ČopLanmixyxxyxJA PA JA Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Abcnormalan
Gost
Abcnormalan

Kad smo glupi i povodljivi, gdje je sad taj zapadni model slobodnog trzista pa kupis sta hoces… Inace bacili kao neperspektivne mil 24 da istrunu na plesu a madjari svoje modernizirali i to misljm u rusiji a bitno da su nam ameri uvalili one komarce od kiowa koje obori kalasnjikov… E budalaaaaa…

xyx
Gost
xyx

Ne postoji to MI.Mi je pod ONI.Dakle ,pare će otić tamo di moraju otić.To je odlučeno još 1990.Čemu uopće briga za par milijardi u vezi zrakomlata,a Agrokor je odnija 30 mild,škverovi najmanje 100 mild…itd..itd..Odnili ,odnosno transferirali ,naravno,NJIMA.

shumadinac
Gost
shumadinac

MiG 29(35) ili F 16? I dok se vodi oštra polemika oko ove dileme niko ne postavlja pitanje ŠTA ĆE HRVATSKOJ ILI SRBIJI OVAKVI AVIONI?!?

Ajde 3 komada za vazdušnu patrolu, to je obaveza ali šta ćemo sa ostalima? Da ratujemo? Protiv koga? Zašto? Do kada ćemo da postavljamo glupa pitanja i da skupo plaćamo odgovore na njih?

Siniša
Gost
Siniša

Po tvojemu rezonu Su 35 je u stvari Su 27?

shumadinac
Gost
shumadinac

Ne razumem Siniša.

Siniša
Gost
Siniša

Mig29(35) znači?

Ivo
Gost
Ivo

Zmaj je isti. Su-35 je nadogradnja Su-27, Mig-35 je nadogradnja Mig-29. Daleko su sposobniji od originala,imaju novu elektroniku i naoružanje, ali u osnovi imaju zajedničko porijeklo. Su-57 je recimo kompletno novi avion, a ne nadogradnja.

Siniša
Gost
Siniša

I veće gabarite.

shumadinac
Gost
shumadinac

“Postoji i mogućnost njihove nadogradnje, što će MiG-29 dovesti na razinu najmodernijeg zrakoplova.”

Siniša
Gost
Siniša

Mig 35 je potpuno nov avion ne samo nadogradnja ali kako Ivo reče “Zmaj je isti”, nadogradnja 29ku ne čini 35icom već samo savremenom 29kom….Srbija bi onda trebala imati 6 komada 35ica.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:
Za nadogradnju ameri daju gradjevinsku dozvolu?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Pokvarenomotorni,koji pada ”zrakoton”?
EFy efikasnije uništava afganistanske svadbe?

tihobl
Gost
tihobl

U golfa dvicu ubacis elektroniku i ostale dzidza-midze iz golfa sedmice i opet vozis sta – …golfa.

Siniša
Gost
Siniša

Golfa 2 blok VII? ?

Venom
Gost
Venom

ha-ha-ha,…..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Siniša
Promašio si (shumadincev) ceo fudbal!

Siniša
Gost
Siniša

Celu utakmicu?

tihobl
Gost
tihobl

Sumadinac Hrvatska nema dilemu izmedju F-16 i MiG-35, posto o migovima ne smije da razmislja. Ali dozvoljeno joj je da bira izmedju F-16 i F-35.

maliboro
Gost
maliboro

tihobil zašto Hrvatska ne smije razmišljati o migovima?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

maliboro
Za Hrvatsku u NATO-u bi to bili “mokri” snovi!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@maliboro:
Sve se prati.

Neko ime
Gost
Neko ime

Zato jer nije dobila mig da pocne razmisljat

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Ako ste malo pratili hrvatsku nabavu novih zrakoplova za hrz,onda ste mogli zapaziti jedan očigledan detalj.hrvatski ministar odbrane seljo beljo je pompozno najavljivao,1 godinu prije proslave praznika oluje da če nad kninom letjeti f-16.več tada je bilo jasno da gripeni i ona korejska sranja ispadaju iz igre.e sada se postavlja pitanje čiji če to zrakoplovi letjeti.u ponudi su još bili izraelski i grčki polovni zrakoplovi i američki novi zrakoplovi.grčki zrakoplovi su bili lošija verzija,pa su tako ostali izraelski polovni i američki novi zrakoplovi.kako je do praznika bilo godinu dana,a za to vrijeme ameri ne mogu napraviti nove zrakoplove,tko je ostao?več… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki

Perzija@ super razmišljanje ! ALI dali si pročitao na net .hr interesantan člančić o druženju našeg general-vodnika sa Izraelskim lobistima kojima je Dodikova tvorevina “raj na Zemlji”i gdje su Izraelski ministri rata kao kod kuće ? Zato i ovo unisono graktanje o SDP-ovoj krivici za propali “deal od the centurry” ???? P.S.dali su Ameri nanjušili igru ? JESU ! E tu bi institucije trebale odraditi posao! Ali neće; zašto!eto zato ! “Mi smo vlast-imamo dovoljno ovaca koje nam daju podršku !”I zato idemo u qurac !! Ajmo zamisliti hipotetski: Počne opet frka na Balkanu.Srbi krenu sa 29-kama i izraketiraju Zagreb.A… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Duki hipotetski:
Prelete srpski avioni hrvatsku granicu, uzlete NATO avioni iz Aviana. Srpski avioni raketiraju Zagreb ali ne uspevaju da se vrate u Srbiju.
NATO avioni (drugi talas, bombarderi) “ravnjaju” Beograd i pola Srbije (jedva su čekali takvu priliku). Drugu polovinu ostaljaju Albancima pošto su vojni kapaciteti i onako većinom neutralisani. Rusi nema za šta ni da se pokreću. Kraj epizode “Srbija protiv NATO”.

Još samo da smislim šta je ovde hipotetski.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:
Djoković reketira Zagreb?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Druženje našeg vojnog i politčkog vrha je počelo kada smo posli uzraelcima kanadere da im pomognu u gašenju požara,prije 6-7 godina.tada su počeli kontakti i o mogučoj suradnji na vojnom planu,tj. kupovini izraelskog oružja i opreme.izraelske vojno sigurnosne službe su imale kad provjeriti o kome se tu radi i procijenili su da se s nama može poslovati.tada nastupa politika,i naša i njihova do grla umočena u korupciju,i dogodilo se što se dogodilo.što se tiće novog rata sa srbijom,zaboravite ga na duže vrijeme.kad ga nisu dobili u ono vrijeme kaosa i raspada države,sa večom vatrenom moči i velikom manjinom u hrvatskoj,sada… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@tihobl:
Dozvoljeno joj(što boli) da bira izmedju F-16 i F-16?

tihobl
Gost
tihobl

Ma odobrio bi MMF i F-35. Doduse trebalo bi prefarbati crvene polumjesece.

Zvrk
Gost
Zvrk

jeste pametni. ja se u ove avijone ne razmem nikako. meni svi pare ka metalne tice ča brzo lete i rigaju oganj.

EU dismr
Gost
EU dismr

@tihobl, a naplatiće nam F- 51 🙂 ( i još PDV . 🙂 🙂 )

Venom
Gost
Venom

Problem je u tome, što ti nitko neče prodati 3 avijona !

RAJKO
Gost
RAJKO

vjecno pitanje -za zastrasivanje regionalnih protivnika npr

RAJKO
Gost
RAJKO

bez obzira na to sto su globalno jaci hrvatski pjesaci obuceni od strane amerike

Mat
Gost
Mat

Shumadinac,za demokratiju,po citavom svijetu,kad budu oboreni,kupuju se novi,logicna……matematika.

Tomica
Gost
Tomica

Hrvatska i jeste tu gdje jeste zato što ne može da ratuje. Kad ne možeš da se braniš, radiš šta ti siledžija kaže. Kako je Hrvatska u NATO jasno je ko je siledžija. Mislim da svaka ozbiljna država mora da ima sopstvene snage za obranu.

xyx
Gost
xyx

A kako se to ima vlastite snage ,ako nemaš bar 100 milijuna stanovnika i nekakvu privredu?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@shumy:
Kod oba aviona,ako se prepadnu,
piloti katapultom mogu da napuste letilicu
i prije dolaska u opasnu zonu?

Koba
Gost
Koba

Ne mogu vjerovati da inteligentan čovjek poput tebe napiše nešto ovako. Avioni nisu jabuke da se kupuju po tom sistemu “daj 2-3”. Od ukupnog broja oko 50% su spremni da uzlete i , po potrebi, djeluju. Resursi srpskih i hrvatskih aviona su istekli i krajnje vrijeme je nabavku novih. Nema tu ništa neobično. Kvantitet je minimalan za održanje te komponente zračnih snaga. U slučaju bilo kakvog sukoba s silama, tipa 1999, ti avioni su irelevantni. Oni ne bi ni uzletjeli.

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Dakle, treba nam za air policing. Onda nek kupe Gripene i bok.

Koba
Gost
Koba

Valjda misliš na FA-50. Ponuđeni gripen C/D je najgore rješenje. Novi stari model aviona koji se prestao proizvoditi.

Ivo
Gost
Ivo

Jedna od bitnih funkcija nato-e je reketarenje zemalja-članica, u korist usa proizvođača oružja, koji pak kontroliraju američku politiku. U skladu s tim, hrvatska i ostale vazalske tvorevine kupovati će što im se naredi, a ne ono što je bolje, modernije, jeftinije i sl. Jedino vojno snažne zemlje, sa čvrstom centralnom vlašću (Turska) mogu izbjegnuti ovome pravilu. Samim time, bespredmetno je raspravljati o karakteristikama ovog ili onog zrakoplova, s obzirom da to ne utječe ni najmanje na odluku o tome što će se kupovati. Karakteristike F-16 B70 i Mig-35 su vjerovatno tu negdje, uz blagu prednost F-16, s tim da je… Pročitaj više »

Il-2
Gost
Il-2

BRAVO, sve si rekao!

Tomica
Gost
Tomica

Dodao bih da čak ni Turska to ne može bez posljedica. Zadnji pasus je realno stanje i vrijedi za veliku većinu NATO članica. Samo nekolicina njih je u malo boljem položaju.

preseren3
Gost
preseren3

Pa recite izravno!
Hrvatska treba da najavi kupovinu MIG 35. Mesec dana kasnije ameri če bacati Izraelske avione za njima, hahahaha….

Il-2
Gost
Il-2

Prije bih rekao sankcije…

maliboro
Gost
maliboro

Kakve te sankcije spopale – ne mogu biti gore od ovih HDZSDP sankcija.

Željko
Gost
Željko

Hrvatska je u NATO i LOGIČNO da treba samo zrakoplove koji su proizvedeni u NATO članici! Zato Hrvatska ne treba niti izraelske, niti švedske zrakoplove i treba da NATO lisnica ostane NATO lisnica!

Venom
Gost
Venom

Tebi bi kao od šale mogli prodati ” muda za bubrege “

Riddick
Gost
Riddick

@Željko
Nek je i gore ali samo nek je NATO avion?
https://youtu.be/_MAz-gOjeb0

Il-2
Gost
Il-2

TOČNO-PRAVEDNO-POLITIČKI KOREKTNO.
Mi njima prodajemo šljemove a oni nama avione!

Venom
Gost
Venom

ha-ha-ha,….

Tomica
Gost
Tomica

Ne treba ih nikako, samo nek ih plati.

Šok
Gost
Šok

mig 35 i mig 29 su dva neusporediva aviona.
mig 29 je nastao kao odgovor na f16
isto tako je su 27 nastao kao odgovor na f15.
mig 29 je promašaj bez iti jedne zračne pobijede

Venom
Gost
Venom

@Šok

Kako može biti MIG-29 promašaj, što nema zračne pobjede ?
Kako to misliš ?
Da li misliš, da je MIG -3 iz 2. svijetskog rata u tom smislu najbolji lovac 2019 godine, pošto je imao 300+ zračnih pobjeda ?

Šok
Gost
Šok

@Venom “Kako može biti MIG-29 promašaj” mig 29 je puno veći promašaj nego što sam ja napisao to je mrtvački sanduk ako ikada budeš imao priliku razgovarati sa pilotima koji su ga vozili onda će ti oni reći isto što i ja, to je polu proizvod sklepan za malo para, kojemu više uređaja otkazuje nego što se mogu servisirati. to je brušket avion. mig 29 je dobro zamišljen i pred konstruktorski biro su postavljeni zahtjevni ciljevi ali je realizacija u podrumu, smeće od aviona, zato su rusi ubacili svu lovu u su27 tek danas sa pojavom mig 35 možemo reći… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x

@Venom-znam da ti se to ne sviđa ali dobro Šok govori,MiG 29 u vrijeme nastanka i odgovora na F-16 nije imao adekvatan odgovor u raketama a o radaru da i ne pričamo,jedino što je bilo OK su letne karakteristike za “dog fight”,tu mu se skroz približio s obzirom da je dvomotorac i ima veču masu,sve ostalo je bilo u debelom zaostatku.Jednostavno projekt,put i smisao koji su u to vrijeme puno obećavali ali malo dali.Tek kasnijim razvojem radara i raketa to je postao novi zrakoplov pod kodnim imenom MiG 35 i kao takav je dostigao davno zadane specifikacije i mogučnosti nadogradnje… Pročitaj više »

Fatih
Gost
Fatih

KOME JE SUDJENO DA BUDE .EBAN SAME MU GACE SPADAJU.TAKO JE TO KAD SE SUVERENITET PREDA USRANCIMA I BRISELU……..

xyx
Gost
xyx

Koji suverenitet? Kad je RH ikad imala ikakav suverenitet osim na umiranje u korist tudjih ciljeva.?

Fatih
Gost
Fatih

ZELJKO, IZGLEDA DA NISI SAVLADAO OSNOVE LOGIKE.IZADJI IZ OKOVA PREDRASUDA.SPREMAN SAM TI POMOCI……….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Pas Lisničar za pomoć u džeparenju ”elita”koje su izdžeparile narode?
MIGy ili eFy
koji avioplov
za čelična krila naše armije?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Hebo vas NATE da vas hebo, zlocinacko teroristicka organizacija.

Il-2
Gost
Il-2

Kupovina borbenih aviona je prije svega politička odluka koja ima dalekosežan strateški značaj. U tom kontekstu govoriti o tome koji je avion “bolji” ili koji se “više isplati” je neozbiljno. Desetak godina unatrag imao sam prilike slušati izlaganje jednog časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na temu modernizacije. Njegovo mišljenje je bio kako se Mig, tada se još govorilo o Migu 29 daleko više isplati i da je Mig jedini logični izbor za HRZ zbog infrastrukture prilagođene ruskim/sovjetskim standardima i lakše preobuke pilota i pratećeg osoblja. Koliko se ja sjećam tada se i u medijima spominjao Mig kao konkurent. Od tada se… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Hrvatska i Srbija trebaju imati dobre odnose i tako smanjiti troskove, a povecati mogucnost zajednickog ekonomskog nastupa na treca trzista. Da su Hrvatska i Srbija u dobrim odnosima svi narodi na Balkanu bi to postovali. Niko na Balkanu ne bi smeo ni prismrditi da Hrvatska i Srbija imaju dobru saradnju. Imamo Algoritam od ranije kako treba sta funkcionisati u regionu, znamo da smo imali normalnu drzavu, trebamo tome teziti. Za ove avione za airpolicing i Srbija i Hrvatska ne bi trebali imati vise od polovine aviona i na smenu dezurati celim regionom. Od 2025 Rusija uvodi avion 6-te generacije, a… Pročitaj više »

neko
Gost
neko

@GB
Upravo tako
Treba samo pogledati ekonomske podatke od prije rata i kolika je bila robna razmjena
Hr i Sr su bila komplementarna gospodarstva a Hr i Slo konkurentska

dobro to je sad proslo svrseno vrijeme
dovar dio te industrije vise ne postoji

Mat
Gost
Mat

Giordano,to je ono sto bi normalni uradili,vidim samo one…..druge.

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Da, tako bi i bilo da držimo svoje ekstremiste na lancu, kao ostatak normalnog svijeta. Ali netko se pobrinuo da to ne bude tako i da može kod nas zakuhati kad god mu zatreba.

čitalac
Gost
čitalac

“Nedostatci Miga 29?!?
Narvno dans. Kad se je pojavio prije skoro polja stoljeća bio je ispred konkurencije.
Mig 29 je bio (navodno) prvi zrakoplov na svijetu koji je imao potisnu silu motora veću od mase zrakoplova, što mu je omogućavalo neke manevre koji drugi nisu mogli. Ali je u osnovi to laki lovac-presretač. Mig 35 to više nije.
Osim toga, projekciju podataka o letu na kacigu imaali su još migovi 29 u DDR. Kad je Zapadna Njemačka nasljedila migove 29 od DDR bili su zgranuti jer ovi su imali to, što zapadni avioni tada nisu imali. Imali su tek HUD.
Tako su nekad pisali.

Histrion
Gost
Histrion

NATO-vci su nam dali mig da kupimo sokole…

Koba
Gost
Koba

Dogfight je praistorija. Koliko je broj zračnih pobjeda Mig 29.

JA PA JA
Gost
JA PA JA

Da , MIG29 jeidini od svih danasnjih aviona u vertikalnom penjanju postize nadzvucnu brzinu !
U horizontalnom letu samo sa jednim motorom postize nadzvucnu brzinu !
Toliko je los !
Inace on je napravljen kao frontovski lovac ( po ruski ) , zato je ima mali domet , malu nosivost i kratak radar .
Pa sad i ne moze da bude lovac opste namene .

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Nema Hrvatska dileme od kako je 90tih dobila nezavisnost koja joj vrijedi ali samo na papiru.za sve važnije stvari moraju pitati one bolesnike preko okeana a za manje važnije tu je brisel.eto šta su nam uradili na Balkanu.za 10 god pola Hrvatske i Bosne i Srbije Ce se odseliti.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Eskadrila od 12 kanadera i isto toliko medicinskih helikoptera je ipak najbolja opcija. Nažalost o tome su tek pojedinci javno pričali

Trubadur
Gost
Trubadur

Neču puno, da se petljam u Hrvatsku aviaciju ali samo toliko, da kažem, da postoji NATO studija, koja posve jasno kaže, da Hrvatskoj ne treba ratna aviacija, pošto je od Aviana, do Zagreba 6 minuta leta…. Inače…. Ako ste Hrvati, več riješili, da idete na 2% vojnog buđeta, što vas tera NATO, zašto ne recimo u mornaricu….Za jednu Rumunjsku je očito logično, da kupi polovne F-16, pa jih onda nadgrađuje u LokhedMartinu, jer imaju servisnu liniju za Lokhede u Rumunjskoj…. A koji če vama Hrvati aviacija, kad nemate ni osnovnih servisnih kapaciteta, pa ne možete ni Migove-21 servisirat, nego jih… Pročitaj više »

Venom
Gost
Venom

Dali znaš, da Sloveniju svake godine Italija za Airpolising opali za 30 milijona evra godišnje ? A ta cifra je samo ona za koju se legalno zna .
Što u prijevodu znači, da jim svake godine podarimo novi MIG-29 sa kompletnim naoružanjem i rezervnimi djelovima.

Trubadur
Gost
Trubadur

Eh, Venome, Venome…. Nije baš…. Za airpolicing, Slovenija ne plača ništa… Barem su to zvanični podaci MORSa….I kad nadodam, da nijedna država članica NATO ne može više, da kupuje rusku vojnu tehnologiju, makar ona bila bolja i jeftinija i, da je nabavna cijena za bilo koji zrakoplov daleko najmanja postavka u ukupnoj cijeni aviona, onda mi je za tako malu zemlju airpolicing jedina razumna opcija…… Ali šta čemo, kad su Balkanska plemena a pogotovo Hrvatsko i Srbsko pleme u trajnom hladnom ratu, pa se jim uvijek može prodat muda, za bubrege, onda neka…. Nema veze, što se pored Albanaca najviše… Pročitaj više »

Venom
Gost
Venom

Da ,da,…. kako da ne.U Sloveniji se ništa ne plača. Kod nas kad uzmeš kredit, ti ga više ne vračaš ( Ehhh, Slovenija , zemlja mog sna, …..Slovenija,…. zemlja obečana ).
Pa kad mora avijon italijanske avijo kompanije da plača prelet preko Slovenije, onda je nekako logično, da nam oni naplačuju zaštitu zračnog prostora.

Miki maus
Gost
Miki maus

Ah, Slovenke…!

Tomica
Gost
Tomica

Da se ne ponavljam, svaka ozbiljna država mora imati zrakoplovstvo. Nije toliko bitno na čemu lete, bitno je da ima školovane pilote spremne da brane nebo svoje države.

Perer
Gost
Perer

Ozbiljna država da , Pa od kad je HR ozbiljna država?? I sam bivši premijer je rekao da je to slučajna država.

Duki
Gost
Duki

Ajmo”UGROZA”tko je sad’ sjeb ‘o pos’o stoljeća A? Udba,KosSoa,Poa,?Sve je jasno!
Nesporazumi ? na kojem jeziku.? Ameri pričaju engleski ?a sto si ti završio Westpoint na Mand.urijskom ???

benty20
Gost
benty20

Da, usporedba MIG-35 i f-16 baš i ne stoji, ponajprije jer je MIG dvomotorac, a Falcon ima jedan. Sve ostalo se dade uspoređivati. Otud i puno manji radijus leta kod 35-ice, a definitivno bi veći trebali biti i operativni troškovi. Mislim da nama takav avion zapravo i ne treba, a s druge strane Rusija definitivno nebi jednoj Hrvatskoj isporučila posljednju riječ tehnike. F-16, hm… Bojim se da će naš stručni, na West Pointu školovani ministar obrane (što nužno ne znači da govori engleski) upirati upravo za ovaj avion! Zašto se toga bojim? Zato što taj avion definitivno ne vrijedi novac… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba

MiG 35 isporučem je Egiptu i Iraku, pa ne vidim razloga zašto ne bi bio isporučen i hrvatskoj. Gripen C/D ponuđen hrvatskoj nije novi i više ne proizvodi. Mnoge bitne komponente u njemu se ne proizvode u Švedskoj. Može setjeti na običnu cestu na isti način kao što stojadin može sletjetu u provaliju. Nije se iskazao kao pouzdan u službi zemalja koje su ga nabavile.

Šok
Gost
Šok

trebalo bi pogledati što kinezi imaju i prodaju nije tu samo usa i rusija pa obarati cijenu.

Koba
Gost
Koba

Rusije nema, shvatite to već jednom. HR je NATO članica, uvedene su sankcije Rusiji i više nema značajnih nabavki vojne opreme od njih. Znači osim dijelova za postojeću vojnu opremu ruskog podrijetla, tipa Mil helikopteri, daljnje nabavke ruskih sistema više neće biti. Najvjerojatnije će biti kupljeni (donirani) američki F-16C/D Block 50/52, koji su u rezervi nacionalne garde. Avion je tu negdje s izraelskom “Barak” verzijom, ali će posao biti za oko 200mil USD skuplji od propalog posla s Izraelom.

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Upravo tako! Za air-policing ne treba nam više od Gripena.

Ime amatera
Gost
Ime amatera

Trgovati kao turci ….kažu kupujemo rusko i onda ameri daju u po cijene i još časte večerom.

neko
Gost
neko

da?

al kad tako igras moras imati nesto da te ozbiljno shvate
inace…

satir und kritik
Gost
satir und kritik

Kaj se palite ? Kaj kupiti? Srbeki sad imaju 6 zvijeri Migova 29 mi ni jedan normalan avion. One antičke migove ne treba nazivati avionima poslije poznatog remonta iz ukr. Iz muzeja dijelove montirali.
Po toj logici smo sada goli. Cinjenica je da ni tuča balkanaca ne smije početi bez gazda.
Ratni krš je samo bacanje novaca.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Srbi imaju 10 Mig-ova 29 i još 4 trebaju dobiti od Bjelorusije.

Perer
Gost
Perer

Pa srbeki vam sad mogu biti airpolice, oni će to za vas raditi jeftinije , a možda i badava.

Ad astra
Gost
Ad astra

Odabir aviona je politička odluka. Možeš misliti moći zrakoplovstva koje ima samo jednu eskadrilu aviona. To je više paradiranje do li vojna moć. Piloti imaju 20 tak sati naleta godišnje. Čuj utreniranosti.

Tarzan
Gost
Tarzan

WTF!!!!! U Sirijskom konfliktu za čuvanje/obranu neba NE koristi se avijacija! Hrvatska s okolicom je još i manja od Sirije. Prošle godine u Yemenu su skinute/ostećene barem dvije Saudijske 16-ice sa projektilima proizvedenim još u USSR-u. Dakle.tko kupi te F-kante zaslužuje Darwinovu nagradu za kritičko razmišljanje.

Koba
Gost
Koba

Zato što sirijska avijacija nema nikakve realne šanse u sukobu s izraelskom. Izleti toga tipa bi bili uzaludno žrtvovanje svojih pilota i materijala, a Sirija si to ne može i ne smije priuštiti

Tarzan
Gost
Tarzan

..a sto ce ti avijacija za obranu od avijacije ako ga mozes sprasiti sa zemlje? Uostalom Sirija i Izrael koriste avijaciju za napad a ne za obranu.(Sirija napada pobunjenike, a Izrael napada Siriju)

Koba
Gost
Koba

Al ih prašee i prašeee. PVO je kao teški mišićavi borac. Jak u dometu ruku, ali nepokretan. Dok je avijacija jaka, brza i agilna. Za uništenje jedne avijacije neophodna je druga jača avijacija. Sirija je to zadnji put pokušala 82-e, kako je završilo zanaš.

Nazgul75
Gost
Nazgul75

Aha, zato se sad Izraelci ‘sunjaju’ iza civilnih aviona. Vise ne lete po Siriji kako im padne na pamet, a posto im je ‘priprijeceno’ da bi onaj ‘teskas’ mogao ‘ispruziti’ ruke, nesto se ‘ucutali’. Il’ ces i ti da tvrdis da ce Izrael ‘unistiti’ sirijski PVO/PZO avijacijom. To nije sporno da mogu, pitanje je samo sta ce onda njima ostati od te avijacije, a onda Sirija, cak i sa svojim ‘avoioncicima’ postaje gospodar neba. To sto su Ameri ‘mislili’ da sve ‘rjesava’ avijacija je zato jer su do sada ‘mlatili’ po drzavama sa zastarelim sistemima. Od ‘dolaska’ Poljane u Siriju… Pročitaj više »

Tarzan
Gost
Tarzan

Koba-covjece, u 21. st. za zemlje velicine Rusije, Kanade itd. DA

Koba
Gost
Koba

Šuljaju se šuljaju, evo i jučer su se šuljali. Napad je, naravno, opet u potpunosti odbila moćna sirijska PVO. De čovječe boga ti. Sirijska PVO osim sistema S-300PM kojeg opslužuju ruske posade, pa time i nije cilj napada, praktično ne postoji. Krim je završena priča, samo budala misli da će Amerika izazvati nuklearni sukob radi Krima.

Nazgul75
Gost
Nazgul75

Procitaj sta je ‘prenio’ komentator iza clanka o ‘uspjesnom’ napadu koji potenciras. Ako je ono zvanicni stav SAA (a nema ga bez ‘amina’ Rusa) evo ti do cega je dovelo njihovo ‘sunjanje’. Zatvara se i vazdusni prostor Libana. Izraelcima ostaje ‘njihov’ zracni prostor, do momenta kad se opet ‘preigraju’ pa Ruslani opet ‘donesu’ poklone Siriji. Ovaj put ‘tipujem’ na Iskandere i Smerceve. A onda je samo pitanje kada ce Sirijci ‘isprobati’ efikasnost Iron Dome-a. Sudeci po ‘uspjehu’ protiv projektila Hamasa, Izrael bi mogao ostati bez aerodroma u dvije ili tri salve. Sta ce onda ‘tvoja’ agilna avijacija?

Koba
Gost
Koba

Tazane 21. je stoljeće EU se opasno ljulja. Sruši li se biti će veselo, a u tom slučaju dobro je za moral kad ti nešto preleti nad glavom.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Postoji samo jedan mali problem. MiG-35 nije u serijskoj proizvodnji niti je ikome isporučen. Ako se netko usprotivi ovoj tvrdnji i napiše da je Egipat dobio nove MiG-ove 35 treba znati da su Egiptu isporučeno MiG-ovi 29M2 a ne MiG-35. MiG-29M2 recimo nema AESA radar i još neke stvari su različite.

Venom
Gost
Venom

MIG-35 još neko vrem neče biti isporučivan drugim zemljama, kao što Amerikanci ne isporučuju F-22 ili B-2 !
A inače MIG -35 je u serijskoj proizvodnji !

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Još nije u serijskoj proizvodnji niti je ikome isporučen (uključujući RuAF). Krenula je predproizvodnja ali samo ograničene predserije koju još nitko nije vidio. Inače, MiG-35 je zrakoplov 4++ generacije i njegova tehnologija nije tajna niti je rusko ministarstvo obrane tražilo zabranu izvoza. Dapače, MiG-35 je ponuđen na svjetskom tržištu.

Stephen.
Gost
Stephen.

Zlo je kaj su nas naši nadasve “mudri” politićari stavili zemlju u kolonijalni status, tako da im već određuju kad se smiju posreati.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Umjesto aviona treba nabavit 1000 balona za turisticke svrhe
I 12 zepelina za vojne stvari ukupan trosak 500 mil $

RAJKO
Gost
RAJKO

A sta se drugo moze ocekivati od svih vazalskih i sitnih drzavica na JI evrope nego podanicki odnos spram gazda JER gdje smo vidjeli da ambasadori na recimo izborima ucestvuju i to aktivnije nego domaci ucesnici Naravno nedostaju seprtlje poput srecka soljica iz serije bela ladja da se svi ti ambasadori uklone A ONDA DA VIDIMO OTKUD VJETAR PUSE JER POSTENO GOVORECI JESU HRVATICI DVA PUTA MJENJALI VLAST NO KONTINUITET SE NASTAVLJAO BEZ OBZIRA PO GLAVI JE PADALA UVJEK REFORMA SVEGA I SVACEGA NO NE I GLUPOSTI KOJE SU SVE VLADE IMALE VJERUJEM DA JE TAKO I U SVIM OSTALIM… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba

Nije to kolonijalan status. Ušao si u klub, igraš prema njihovim pravilima i u njihovom dresu.

Arch
Gost
Arch

Ajde ljudi, YAK-130, najsimpatičniji stroj u zraku ikad, a nama sasvim dovoljan!

Venom
Gost
Venom

Bravo, i meni se taj avijon veoma sviđa.
Ima samo mali problem !
Največa brzina mu je ista kao kod putničkog avijona – za airpolising to ne valja !

benty20
Gost
benty20

Jedino mu je brzina mana… A ima i talijanska NATO varijanata!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@benty20:
Italijanska Nato varijanta ima i jako brzi rikverc?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Volim Italijanske borbene pjesme

spartak
Gost
spartak

Hrvatska i dilema? Da bi netko bio u dilemi, mora imati mogućnost odabira, ovako ili onako. A to HR nema pa ni ne može biti u dilemi. HR niti ne postoji kao politički subjekt, ona je samo teritorij s nekoliko milijuna ljudi na njemu. Ima svoje polit-uhljebe koji žive na grbači naroda i otežavaju mu život stotinama besmislenih propisa kojim opravdavaju svoje postojanje. I to je sve.
Prema velikom vanjskom svijet, HR je samo ropski poslužna kmetija svoga vlasnika, Carstva zla.

Pajo
Gost
Pajo

Najpreciznije do sada.

Siniša
Gost
Siniša

Zbilja Ameri imaju odlične mašine….f4,f14,f15 a pogotovo ne prevaziđeni a10 i f18;f16 je isto odlična mašina ali biću skroman ireću da bih voleo u imati Mig 35…..meni dosta a ostali kako žele.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Siniša:
Gradi hangar,
MIGy sa zimskim gumama stiže.

POPAY
Gost
POPAY

F16 B70 85 MIL.DOL À MIG 35 PUTIN 65 PA TI BIRAJ..

Sib
Gost
Sib

Novi f-16 nešto preko 100 m novi mig 35 ispod 30m uvećano za zapadno oružje

Jaija
Gost
Jaija

A kolko pametnih glava svi se kuže u nešto, pogotovo u avijaciju tj. Avione i to još borbene. Halo papučari sitnice su sitnice 100 km/h brzi od ovog ili domet zbog rezervoara goriva nekoliko km dulji od drugog aviona je nebitno jer jedan je opet lakši ili manevarski sposobniji. Ali nebitno i to vama pogotovo! Nažalost rusi imaju najbolje avione trenutno i prije toga! Americki prvi f 16 je imao probleme da su piloti prilikom katpultiranja uvjek bili mrtvi slomljeni vratovi. Taj ist f 16 nemoze raditi akrobacije lude u zraku jer bi se jednostavno raspao zato jer se upravlja… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Kupiš auto za koji nisi siguran da li češ dobiti rezervne dijelove kad ti zatreba?!
Čudi me da NATO ne inzistira da Hrvatska kupi kompletnu zračnu obranu od Rusije, nešto kao Sirija. Imali bi se s kim igrati, usavršavati i imali bi uvid u rusku tehniku. Pametnom dosta.

igi
Gost
igi

…što će vam ruska tehnika i upoznavanje….hrvatska se u slučaju konflikta može upoznati samo sa nuklearnom bojevoj glavom na kinđalu….

neko
Gost
neko

nam

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

NATO bi imao uvid i mogao bi razviti taktike koje bi mu dale prednost. Ne navijam no razmišljam!?

igi
Gost
igi

nema šanse…rusi posjeduju superultramoderno oružje kojim čak i u miru uništavaju NATO snage…nedavno su potopili norvešku fregatu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

igi
zna se ( nije HDZ!) da žene na brodu znaće samo i jedino nesreću, a na kapetanskom mostu potonuće!!!

igi
Gost
igi

hm…a što ako je ta osoba bila ladyboys…računaju li se oni kao žene ili…

white cloud
Gost
white cloud

igi
jaoooooooooooooo…”ladyboys”……V.R.H. !!!!!!!!!!!!!!!

gungula1950
Gost
gungula1950

da da, mi smo svima glavna prijetnja tako da moramo zivit u strahu od nuklearne hahahaha e moj igi, u kojoj ti masti zivis…bilo koja razvijena zemlja nas neutralizira u 24 h bez nuklearne i pjesadije

igi
Gost
igi

u tome jeste problem…hrvatska posjeduje kapacitet za mobilizaciju 500 000 vojnika,a putin je rekao …bolje da uništimo neprijatelja u njegovoj avliji nego u tvornici traktora u staljingradu…

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Nakon Koreje, Vijetnama, Afganistana, Sirije (itd.) nekima još treba objašnjavati na koji se način sukobljavaju velesile. Hint: NE nuklearnim ratom.

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop

… koji će Srbija dobit kao što je dobila sve što su joj obećali … derutne 29ke, izraubovane BDRMe i tenkove iz zaliha koje nikom ne trebaju …

Koba
Gost
Koba

Rusi nikad ne isporučuju avione s sustavima koje oni koriste. Uvijek su sustavi za izvoz osjetno slabiji od originalnih, to je tradicija od sovjetskih vremena i ruska tehnika, u globalu, je po tome poznata.

okar
Gost
okar

Nisu ni rusi blesavi,a gdije je S- 300.

MojIQ_170
Gost
MojIQ_170

Samo vi kupujte Američke avione pa ćete se naći u nebranom grožđu kao Šveđani koji su primijetili da njihovi F-16 svakodnevno šalju podatke svojoj centrali u USA! Isto kao što svi USA raketni TOW bacači imaju u sebi ugrađen GPS i uvijek se može locirati njihov položaj, a Ameri su uvijek pogrešno gađali ISIL u Siriji, iako su veoma dobro znali gdje se u svakom momentu nalaze. I da.., ne zaboravite da su nakon pada Berlinskog zida zapadnjaci došli do mnogo Migova koje su htjeli uništiti međutim, kada su ih njihovi piloti tek onako iz fola isprobali, žestoko su insistirali… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba

Genije Šveđani ne raspolažu, niti su ikad raspolagali s F-16. I TOW su lanseri ne bacači.

Lanmi
Gost
Lanmi

Zašto jeftino, kad se može kupiti ista kvaliteta za tri puta veću cijenu, pitao bih političare dali bi se razbacivali sa svojom lovom tako, lako je sjebati lovu poreznih obveznika, zato je država u banani

nestrpljivi
Gost
nestrpljivi

ma izrael nema premaca u takvim avionima…ste ostale priče su bajke jebote!!! kroz svoje “održavano” postojanje su kupovali zapravo kosture a avioniku su napravili svoju… kada bi MIG 29 ili taj ko-fol novi MIG35 došao pod izraelsku modernizaciju…oni bi ga napravili da bi bio OPASAN i za daleko modernije avione…. ukupno imaju malo gubitaka, a srušili su RUSKIH-KVANTITATIVNIH-SMEĆA unazad 40g pun kurac puno!!! a srušili bi i sve moderne američke avione-da neznam koju tehnologiju imali montiranu u šasiju aviona i da neznam koliko letnih sati imali njihovi piloti….to nažalost nikada nećemo saznati(onda potražnja za američkim avionima nebi bila toliko velika)…jbg..… Pročitaj više »

apple
Gost
apple

uspoređujemo jednomotorni f16 sa dvomotornim 35…
usporedite ga sa f15 onda

Siniša
Gost
Siniša

Ne može, klasa 35ici je f18 i više.

Riddick
Gost
Riddick

F-15 se uporedjuje sa SU-27/30/35 , a F-16 i Mig-29/35 su ista kategorija, nema veze sto je jednomotorni.
F-15,SU-27/30/35 lete brze, vise, dalje imaju vecu nosivost, skuplji su u odnosu na F-16 i Mig-29/35 ali zato imaju losije manevarske sposobnosti od njih.

čitalac
Gost
čitalac

@Riddick
F-16 i Mig 29 su laki lovci a o Su 27 i F-15 teški lovci za prevlast u zraku.

Siniša
Gost
Siniša

Ne moguće Ridik, jedini koji možeš porediti sa Su i Mig je f18;f14 i f15 su mazge što je recimi Su34;f16 je princeza na zrnu graška a f18 je prefinjena avionika i elektrinika, prava radilica kao a10.
Svi imaju prednosti i mane…moje viđenje avijacije:a10 (ipak je ispred Su25) , Mig 35, Su34 i naravno Mig 31 bez konkurencije…. V generaciju ni pod razno.

Visarionovič
Gost
Visarionovič

Tako je! A10 je zvijer!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Riddick:
MIG-35 ima 35 žMIGavaca?
Imaju li lovci i pse ptičare?

Krkan
Gost
Krkan

kad das kontakt kljucem, mora ti zablinkat tabla 35 puta. I onda je spreman.

Šok
Gost
Šok

he he he…
dobar

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Avoplov?

Venom
Gost
Venom

Baš si glup !
A da uporedimo dvomotorni DC-9 sa dvomotornim MIG -35 ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Sve usporedbe padaju u vodu pred makedoncima.Makedonski borbeni avioni su u stanju više puta tokom leta promjeniti ime i tip aviona.A mi u hrvatskoj već imamo plan B.Mate Rimac će izraditi avion na baterije koji će se sam puniti solarnom energijom,biti će nečujan i sam će se popravljati u zraku.1.ušteda na gorivu 2.ušteda na mehaničarima .3.može letjeti dok ga ne sruše.
Cijena:po dogovoru.

Koba
Gost
Koba

F16 i Mig su laki lovci/bombarderi, broj motora nije bitan. F-15 je teški lovac/bombarder uporediv s Su27 i njegovim derivatima. Problem ovdje je što autor uspoređuje gotov avion dokazan u borbi s youtube avionom.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

f 16 je klasa miga 21

Kile
Gost
Kile

Aj ne lupaj

neko
Gost
neko

@L.R.

napisite koliki su direktni (ubijeni ljudi, sruseni gradovi, sela, infrastruktura) i indirektni (gubici od npr. turusticke sezona i bakpn 95te) gubici Hrvatske, moje drzave, pa ce cam biti jasno zasto Hrvatsja bema tu dilemu.
I zasto je jeftinije plati te avione

Venom
Gost
Venom

Mislim da si i psihično i politično pukao !
Ti misliš, da se zemlja brani sa 10 ili 20 avijona ??????????????????
Po tvojem načinu razmišljanja, Afganistan bi mora naručiti najmanje 5 nosača avijona na nuklearni pogon i 35.000 najmodernijih lovaca.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik