Zapad od Kine traži da odmah oslobodi dva uhićena Kanađanina – Peking: “To nije vaša stvar”

kina lisice zatvor
27 komentara

Kina kategorički odbija zahtjev zapadnih zemalja da oslobodi dva kanadska državljana i kritizira njihova dvostruka mjerila u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je u ponedjeljak “kako Kina izražava veliko nezadovoljstvo i snažno se protivi izjavama Kanade i Sjedinjenih Država” koje, među ostalim zemljama, zahtijevaju oslobađanje dvojice Kanađana zatočenih u Kini.

“To nije stvar njihove kompetencije”, istaknula je Hua Chunying.

“Sve zapadne zemlje su šutjele kada je Kanada 1. prosinca, na zahtjev Sjedinjenih Država, uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei, u kanadskoj zračnoj luci Vancouver, a dižu svoj glas kada je riječ o pritvaranju kanadskih građana”, rekla je Hua Chunying i osudila “dvostruke standarde” koje Zapad primjenjuje u pitanjima koja se odnose na ljudska prava.

Gdje ste bili kad je uhićena Meng Wanzhou?

Meng Wenzhou
FOTO: Meng Wenzhou

“Gdje su bili kad su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou na zahtjev Sjedinjenih Država?”, pitala je Hua Chunying.

Što se tiče optužbi Ottawe, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova naglašava kako se Kina u postupku protiv dvojice pritvorenih Kanađana pridržava svih obveza propisanih konzularnim sporazumima i jamči im puno poštovanje ljudskih prava.

Peking, koji je upozorio Kanadu na  ozbiljne posljedice zbog uhićenja Meng Wanzhou, pritvorio je bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga, a kasnije i drugog kanadskog državljana, Michaela Spavora, osnivača tvrtke koja promiče kulturnu razmjenu sa Sjevernom Korejom.

Ova uhićenja su svakako odgovor na postupak kanadskih vlasti u slučaju uhićenja financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, koja je u 1. prosinca u zračnoj luci u Vancouveru uhićena zbog navodnog kršenja američkih sankcija nametnutih Iranu.

Bivši kanadski diplomat Michael Kovrig i Michael Spavor, osnivač tvrtke za kulturnu suradnju sa Sjevernom Korejom, uhićeni su pod sumnjom da su se bavili aktivnostima koje su ugrozile sigurnost Kine.

U slučaju Michaela Kovriga se postupilo po zakonima Kine, obzirom da je ilegalno djelovao u okviru istraživačkog centra Međunarodne krizne skupine (ICG), think-tanka kojeg su 1995. osnovali George Soros i njegovi bliski suradnici. Kovrig je kao viši suradnik za ICG počeo raditi 2017. i zadužen je za područje sjeveroistočne Azije.

Za Michaela Spavora se ne zna što mu se točno stavlja na teret, osim što se spominje “ugroza nacionalne sigurnosti Kine i da je slučaj u rukama kineskog pravosuđa na kojeg politika ne može utjecati”, što je isti odgovor kakav je službena Ottawa poslala Pekingu u slučaju uhićenja Meng Wanzhou.

“Pozivamo relevantne zemlje da ozbiljno poštuju kineski pravosudni suverenitet. Podrška Velike Britanije i Europske unije je bila čudna. Kakve to veze ima s Velikom Britanijom i EU? Kad su Kanađani na zahtjev Sjedinjenih Država nezakonito priveli višeg rukovoditelja u kinesku tvrtku, gdje su oni bili? Njihova takozvana ljudska prava imaju različite standarde za građane različitih zemalja”, poručila je Hua Chunying u velikoj dvorani za novinare u ministarstvu vanjskih poslova Kine.

Reuters

 

Hua ChunyingMeng WanzhouMichael KovrigMichael Spavor
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Ko tebe kamenom, ti njega malo većim!

tihobl
5 godine prije

Malo je 2, morace uhapsiti jos kojega za razmjenu.

giordano bruno
5 godine prije

Odavno je Kina trgovala čajem sa njima, pa se dobro poznaju.
Na početku 19. stoljeća, Britanski trgovci počeli su tajno krijumčariti opijum u Kinu.
Imali su deficit u trgovini s Kinom, zbog uvoza kineskog čaja te su željeli uravnotežiti trgovinu izvozom opijuma.
Kina je 1839. zabranila korištenje opijuma. Velika Britanija šalje topovnjače i napada kineske obalne gradove.

Žmukler
5 godine prije

ko ko ko daaaa

šeronja
5 godine prije

Kinezi imaju dobro pamćenje, bolje nego Englezi.

Weteran
5 godine prije

Imperija Licemerja i Dvostrukih standarda razume samo jezik Brutalne sile.
Imperija, do sada, nije imala priliku da na svojoj koži oseti kamdžiju!
Da li će ….?
Kada ….. ?
Jednog dana, ko doživi, videće !

Son of Alerik
5 godine prije

Kineski odgovor na kanadsko uhićenje Huawei princeze čini se da nije adekvatan. Trebali su pod istim izgovorom uhititi neko zvučnije kanadsko ili američko ime. Eto – ugrožavanje nacionalne sigurnosti je dovoljno širok kišobran da se pod njega može staviti što god se hoće. I prelazak ceste izvan pješačkog prijelaza, ako nema ništa drugo. Samo kanadsko uhićenje Meng Wanzhou na zahtjev američkih vlasti je izraz američke nemoći i nesposobnosti natjecanja njihove industrije s Huawei-om. Toliko prozirno i jadno za tako veliku državu. Na carine koje je Trump uveo na kinesku robu još se i mogu pronaći nekakvi klimavi argumenti, razlozi (mnogi zagovaraju carine na uvoznu robu, zaštitu domaće proizvodnje kad se radi o vlastitoj državi, ali kad se radi o SAD-u onda je to ‘štetno, nedopustivo’), ali na ovo tobožnje sudsko gonjenje čelnice Huaweia – nema niti klimavih argumenata. Izjava kineske dužnosnice kako je ” slučaj u rukama kineskog pravosuđa na… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Pišu da je Michaelu Kovrigu jako teško u zatvoru. Da Kinezi gase svijetlo i šta ja znam što. Pa đe će radit za Sorosev ICG i bauljat po Kini, budala jedna. Ja bi mu zbog toga što je kreten odma dao 10 godina. Nakon Žutih kišobrana u Hong Kongu su “Sorošidi” takoreći zabranjeni u Kini. Apsi bagru , pa da vidimo ko će dalje dogurati. Ova Kineskinja se do sada nije žalila ni na što , ni u zatvoru ni sada u kućnom pritvoru. Papci.

jezevakucica
5 godine prije

Bolje da se ne natjeravaju sa kinezima po pitanju reciprociteta.Kinezi pojedu cijelu Evropu,VB,USA i Kanadu i još im ostane par stotina miliona na slobodi.

rodoljub
5 godine prije

To se zove reciprocitet i to je najbolja “diplomatija” za sve sto radi zapad. Uvek i u svemu treba primeniti neki (moguci i odgovarajuci) oblik reciprociteta .

Pikač
5 godine prije

pa kaj ih nisu troje uhitili? Još jednog u međuvremenu

Sunseeker
5 godine prije

Ovaj pas za razliku od drugih ima zube.

malo vise
5 godine prije

tako je gdeste bili a za vas kinezi su ništa zapad misli da može sve e pa nemože slušajte amerikanaca pa će te bezo u propast kinezi ni su irak i libiya

mladen3x
5 godine prije

Kupujem Huawei i nitko mi niš nemože,nek si Apple zabiju u guz….

Zadranin
5 godine prije

Tako je Kinezi, vratite im vlastite riječi i postupke nazad u facu.

Uz jedno obavezno: Pljuc!

Ivi.tz
5 godine prije

Gadi mi se ta eu.jer stvarno ali baš stvarno su pogani.Živila KINA.

Miljenko
5 godine prije

Zapadni banditi ,misle da im je Kina kao Yuga ,Sirija, Libija, Irak…

Dopizdilomi
5 godine prije

Tako se to radi. Po američki. Reciprocitet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI