Trumpov “šamar” Kini – Direktorica Huaweija uhićena zbog kršenja američkih sankcija Iranu

Huawei
49 komentara

Jutros rano po srednjoeuropskom vremenu je potvrđeno da je u Kanadi uhićena Meng Wanzhou, direktorica financijskog sektora i potpredsjednica kineske kompanije Huawei.

Meng Wanzhou, jedna od čelnica kineskog diva i kćerka utemeljitelja kompanije tvrtke Rena Zhengfeia, uhićena je 1. prosinca zbog američke optužbe da je kršila jednostrane sankcije koje je Washington nametnuo Iranu, a koje je Huawei navodno kršio. Rasprava suda u Kanadi o mogućem izručenju kineske poslovne žene u Sjedinjene Države će se održati sutra.

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi uputilo je zahtjev za puštanje na slobodu direktorice globalnih financija kompanije Huawei, prenosi kineski CGTN.

Kao što smo naveli, Meng Wanzhou je prije nekoliko dana uhićena u Vancouveru i suočava se s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila jednostrane američke sankcije protiv Irana. Američke vlasti su pratile Huawei od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, prenosi Reuters.

Poruka ostalima da ne posluju sa zemaljama pod američkim sankcijama

Zapadni mediji su objavili vijest “kako kinesku kompaniju Huawei potresa skandal”, što je prilično neobična definicija uhićenja direktorice za globalne financije kompanije Huawei u Kanadi po optužbama iz Sjedinjenih Država za kršenje sankcija koje nisu potvrđene odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Osim toga, uhićenje se dogodilo istog dana kada su Donald trump i Xi Jinping dogovorili “primirje” u trgovinskom ratu od 90 dana, a potvrda uhićenja dva dana nakon prijetnji Donalda Trumpa i  američkog državnog tajnika Mikea Pompea upravo Kini i Iranu i kada cijeli svijet očekuje pozitivan ishod trgovinskih pregovora dvije najveće svjetske ekonomije.

Peking će ljutito reagirati na ovo uhićenje

Donald Trump - Xi Jinping
FOTO: Xi Jinping i Donald Trump

Uhićenje Huaweijeve direktorice za globalne financije u Kanada, navodno zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, teško će narušiti trgovinske pregovore između Washingtona i Pekinga, priopćila je u danas konzultantska tvrtka Eurasia Group.

“Peking će vjerojatno ljutito reagirati na najnovije uhićenje kineske državljanke zbog kršenja američkih zakona u trećoj zemlji”, navode analitičari Eurasia Grupe.

Global Times, neslužbeno glasilo Komunističke partije Kine, reagirao je na uhićenje tako što je na Twitteru objavio izjavu o “eskalaciji trgovinskog rata”, koju je za list dao “stručnjak blizak  Ministarstvu trgovine Kine”.

“Kina trebala biti potpuno spremna za eskalaciju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, jer Washington neće omekšati svoj stav prema Kini, a uhićenje više rukovoditeljice Huaweija je ogledan primjer”, piše Global Times.

Zapadni analitičari tvrde kako uhićenje izvršne direktorice Huaweija neće omesti početak trgovinskih pregovora između dvije zemlje, ali se slažu da će uhićene provedeno u Kanadi, koja se uhićenjem Meng Wanzhou dokazala kao de facto američka provincija, vjerojatno uništiti izglede za postizanje sporazuma.

Njezino uhićenje dolazi uslijed višestrukih optužbi Trumpove uprave protiv kineskih tehnoloških tvrtki.

“U kombinaciji s ostalim akcijama na čekanju, koje razmatra Trumpova uprava,  nakon što je navela da Kina krši sporazum iz 2015. o krađi intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni, što će vjerojatno biti popraćeno sankcijama protiv kineskih tvrtki koje su od tog intelektualnog vlasništva imale koristi, ove će vrste djelovanja utjecati na atmosferu oko pregovora i čini se manje vjerojatnim da će oni dati održivo rješenje”, rekli su analitičari Eurasia Grupe.

Huawei je potvrdio uhićenje i izjavio “kako je o samim optužbama dano malo informacija, dodavši kako kompanija ne zna za bilo kakve zlouporabe gospođe Meng”.

“Zahtjev za uhićenje i izručenje od strane američke vlade predstavlja novu i veliku eskalaciju u nizu američkih nastojanja da se kineske tvrtke proglase odgovornima za kršenje američkog zakona, a neki od ovih zahtjeva su stari godinama”, za CNBC je priopćila konzultantska tvrtka Eurasia Group.

“Uhićenje visoke dužnosnice Huaweija sugerira da su u ovoj areni rukavice sada u potpunosti bačene i američke službe za provođenje zakona imaju zeleno svjetlo od visokih dužnosnika Trumpove administracije da nastave s ovakvim akcijama. Može biti riječi čak i o benignim pojedincima za SAD, ali ovakvi postupci će utjecati na bilateralnu političku klimu”, dodala je konzultantska tvrtka.

Slučaj kroz koji prolazi Huawei je sličan onome kada je kineska tvrtka ZTE prošle godine proglašena “krivom” zbog kršenja američkih zakona koji ograničavaju prodaju američke tehnologije u Iran. Ranije ove godine su  Sjedinjene Države zabranile američkim tvrtkama da prodaju dijelove i softvere kineskom divu ZTE, koji je ovog ljeta platio milijardu dolara za ugovora o ukidanju zabrane.

Kina poziva na bezuvjetno oslobađanje Meng Wanzhou

Kako smo naveli u početku, kinesko veleposlanstvo u Kanadi je izrazilo prosvjed protiv uhićenja financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, zbog optužbi iz Sjedinjenih Država i zahtijeva njezino puštanje na slobodu.

“Kineska strana snažno protestira i suprotstavlja se takvim radnjama koje ozbiljno potkopavaju ljudska prava žrtve. Kineska strana je poslala ozbiljne pritužbe Sjedinjenim Državama i kanadskoj strani, te ih pozvala da odmah ispraviti sve nepravilnosti i oslobode Meng Wanzhou”, navodi se u službenom priopćenju kineskog veleposlanstva u Kanadi.

The Wall Street Journal je u međuvremenu potvrdio kako američke vlasti istražuju kineski  telekomunikacijski div barem od 2016. godine, jer je navodno proizvode američkog podrijetla prodavao Islamskoj Republici i drugim zemljama u koje je Washington odredio zabranu izvoza američke robe i nametnuo im jednostrane sankcije.

VIDEO – Prilog kineske mreže CGTN o uhićenju Meng Wanzhou u Kanadi

Kinu ne interesiraju američke prijetnje ni glasine i pristaje samo na kompromis

HuaweiMeng Wanzhou
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bulo
5 godine prije

Pa neka Kina zatoči sve američke i kanadske poslovne ljude u Kini jer krše sankcije SAD. Navodno su izraelci MOSAD najbolji ali mislim da bi i kineska tajna služba mogla pivesti Trumpa na obavjesni razgovor u Kini

eu kolonija
5 godine prije

problem amerikanaca I ono što ih žulja u oblasti telekomunikacija je u tome što je kina na korak da preuzme prvo mjesto u tome segmentu a ako prvi lansiraju 5G tehnologiju. jedan od problema amerikanaca, ali manji, je to što bi u tome slučaju amerikanci u nekoliko narednih godina izgubili nekoliko tisuća milijardi dolara. veći problem za amerikance je to što bi u konačnici morali I sami preći na tu kinesku tehnologiju a nakon prelaska cijelog svijeta na tu tehnologiju. zapravo amerikanci se boje da bi kinezi njima radili upravo što oni rade ostatku svijeta a to je špijunirali bi njih preko te tehnologije. naravno bilo bi poljuljano i povjerenje u “izuzetnost” inače arogantnih amerikanaca. otuda korjene vuku I ovakva uhićenja

Zadranin
5 godine prije

Hmm.. Kanada.. amerokenjska “kujica”. Kad amerokenjac kaže “Skoči!”.. ovi iz Kanade pitaju “Koliko visoko?”.

Gamad..

Pljuc!

Trubadur
5 godine prije

USA gubi primat u Azijsko-Pacifičkom regionu od Kineza i u Europsko-Afričkom regionu od Rusa i Kineza….. Azijski Hartland su več izgubili, pogotovo sa podpisivanjem Kaspijskog pakta…. Takvih i još jačih provokacija tako na Kinu, kao i na Rusiju, če bit sve više i tu sve dok se USA ne opameti i sprevidi, da je svijet multipolaran, nema pomoči……. Uvijek iste priče iz istorije i niko ne uči….. Imperije, nastaju, vladaju i umiru…. Tako to ide..

giordano bruno
5 godine prije

Dok se oni natezu nas ce pustiti malo na miru. USA se nosi i sa Rusima i sa Kinezima, bilo bi dobro jos jedan da pomogne i da kaze USA laku noc.

Demokracija
5 godine prije

To nije nikakv šamer kini,to je šamar Amerima i Kanadi,moglo bi ih to jako boljeti,to uhićenje da nisu niti svjesni

Ante
5 godine prije

Toliko o slobodnom tržištu. Suprotstavi se ameru i slijedi hapšenje. Neka Kina uhapsi njihove špijune u Kini koji se vode pod diplomatsko osoblje kvazi veleposlanstava.

bbbb
5 godine prije

Kitajci bi trebali doooobro proučiti kako su ciokaubojgusari blokirali samuraje pred osvit drugog bobrok rata, nisu ni svjesni što im spremaju. Misle zaštičeni smo dongfengovima možemo potopiti nosać ciokaubojski a ne kuže da će im ovi sravnit Peking isti čas a kitajcima fali dalekometnih raketa da si ciokauboji toga boje kao što se boje ruskih. Samo gledajte kao će kineze urinirati uskoro……….

Valter
5 godine prije

Ja ne razumjem šta znače te sankcije. Je to neki zakon ? Ako je, na koga se to odnosi ? Pa zar zakoni neke zemlje ne vrijede samo na njenom teritoriju ? Zar SAD može donijeti neki zakon da on vrijedi za cijeli svijet ? Zašto je onda Kanada uhapsila tu kosooku radi kršenja američkih sankcija ? WTF ?

Nesto smrdi
5 godine prije

Meni jedino nije jasno zasto bi to poljuljalo rasprave o ukidanju trgovinskog rata izmedju kine i SAD-a. To je isto kao da mi imamo neprijateljske odnose sa npr njemackom i napisemo zakon da nam je svaki svabo duzan 1000€ i neki svabo ode u sloveniju pa nam ga oni izruce. Pa nismo mi tu krivi, zakon je nas, mi smo ga pisali da nama da korist kao i svaki drugi zakon, krivi su slovenci koji su nam izrucili svabu. Da sam ja kosooki durio bi se na kanadu i njima uvodio kontra mjere, to mi je nekako logicnije nego da uvode amerima.

realist62
5 godine prije

za pocetak neka kinezi puste u prodaju prvih 1000 milijardi americkih obveznica pa da vidimo koliko ce dolar izdrzati i cija majka crnu vunu prede

Lakota
5 godine prije

Neću da branim SAD ali ipak mislim da Trump radi na povratku onoga što su prijašnje američke vlade napravile.
U tekstu se jasno navodi da je to intelektualno vlasništvo SAD-a, što je točno. Uglavnom svi napredni procesori i visoka tehnologija imaju sjedište u SAD-u a proizvode se u KIni. Također 5g tehnologija, iako mislim da je to sve protiv čovjeka i ne mislim kupiti takav mobitel, jer s takvom tehnoligijom dolazi do još veće kontrole stanovništva.
Trump balansira i ima protiv sebe amo reći udbu.

Nagard
5 godine prije

Ja imam proizvod br 1 a vi proizvod br 2 i vas proizvod ugrožava moj tj lovu i ja cu vas proizvod lagano unistit iliti narrodni tko jaci taj tlaci pravila djungle a ove djecije price demokracija izbori pa bajka je za ovo triler

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI