Čudna riječ u Ustavu Republike Hrvatske

Ustav Republike Hrvatske riječ poštivanje

Dok nije bilo interneta i društvenih mreža, nismo ni mogli znati koliko nepismenih ljudi živi oko nas. Facebook je puno toga razotkrio. Lako je zaključiti da oni koji ne znaju pisati imaju istovremeno i problem s razumijevanjem onoga što (tko zna kako i koliko točno) pročitaju. Fejsovi programeri su ipak doskočili i tom jadu, smislili su emotikone i gifove u nadi kako će olakšati komunikaciju znacima, kad već ne ide riječima.

Nepismenost posebno zasmeta pismenima kad se pojavi tamo gdje je ne bi trebalo, niti smjelo biti – u novinama, na TV, na portalima. Ne bi je smjelo biti ni u zakonima koje izglasava Sabor, na službenim stranicama Vlade, njenih ministarstava, zato što kao porezni obveznici izdvajamo ogromne novce za ljude koji tamo rade, za njihove plaće, za sve njihove troškove.

U zakonima su bitni svako slovo, svaka riječ, svaki interpunkcijski znak. Izostavljanje jednog od slova ili znakova ima moć mijenjanja smisla i namjere zakonodavca. Pretpostavit ćemo da zakoni prolaze kroz lektorske ruke i k nama dolaze pročišćeni, uređeni, gramatički i pravopisno u potpunosti ispravni.

U zakonima ne smije biti ni natruha nepismenosti – to bi ozbiljno narušavalo ugled države. Nepismenost u temeljnom državnom aktu Ustavu bi bila blasfemična.

Od onog Božićnog Ustava do ovog zadnjeg kojeg smo kao narod referendumski uredili stavljanjem definicije braka u članak Ustava, jasno nam je kako svaka riječ zapisana u Ustavu ima posebnu težinu.

Što ako u Ustavu otkrijemo riječ koja ne postoji ni u jednom rječniku hrvatskog jezika? Hoćemo li pomisliti da je ta riječ promakla ustavotvorcima, promakla vlasti i oporbi, promakla profesorima ustavnog prava i ustavnim sucima, promakla jezikoslovcima i svim živućim lektorima? Ili ćemo pomisliti da je riječ o namjeri, namjernom zamagljivanju stvari i izvrtanju smisla učinjenom kako nitko od nas običnih ne bi ispravno shvatio napisano?

Što ako se ta riječ nalazi na najbitnijem mjestu u Ustavu, u članku tri koji govori o slobodama, pravima?

Evo članka:

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ovaj Ustav je prošao sve moguće provjere, riječ je o pročišćenom tekstu.

Što u tom članku 3 ne valja? Pojam ‘poštivati‘.

Jezikoslovci o glagolu “poštivati” kažu slijedeće (sa stranice lektoriranje.org):

„Poneki jezični stručnjaci reći će da su oba oblika prihvatljiva i praktički jednaka, no rječnici oblik poštivati ni ne spominju. Poštivati je nestandardan oblik, regionalno obojen, no snažno ukorijenjen u narodu, pa ga možemo čuti i u vijestima nacionalne televizije. Osobno, ne preporučujem korištenje oblika poštivati u standardnome govoru odnosno u službenoj i javnoj komunikaciji. Umjesto da nekoga poštivamo, bolje je reći da ga poštujemo.“

Zašto ipak u Ustavu “poštivaju”?

Evo suvislog tumačenja jednog anonimnog komentatora kojeg ćemo lako povezati sa stranicom zivicovjek.org:

„Glagol ‘poštivati’ ne postoji u hrvatskom rječniku, a sama riječ se tvori od prefiksa ‘po-‘ i glagola ‘štivati’. Glagol ‘štivati’ označuje radnju slaganja tereta u štivu broda, a prefiks ‘po-‘ daje tom glagolu približno značenje. Štiva je potpalublje broda. Drugim riječima, kada kome kažemo da ga poštivamo, to znači da ga stavljamo u podređen položaj prema nama (utrobu broda gdje su se u povijesti stavljali robovi). Možda zato i u članku 3. Ustava RH pišu riječi: ‘poštivanje prava čovjeka’.”

Znači li doista “poštivanje prava čovjeka” u Ustavu: „Stavljanje čovjeka u potpalublje broda zvanog Republika Hrvatska, da bude rob i vesla, tj. koristi se kao pogon za taj brod?“

Je li to razlog zbog kojeg je ustavotvorac umjesto poštovanja odlučio “poštivati”? Jesmo li roblje iz potpalublja koje vesla dok se na palubi pleše, pjeva, arči i banči na naš račun?

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
122 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Starina

Svi vladari ukidaju od Boga dobivenu slobodnu volju npr. odabir način liječenja i održavanja zdravlja, spremaju vjerojatno uskoro zakon koji će zabraniti osobni odnos sa samim Bogom, jer sva ova borba i je borba za našu duhovnost i naše pravo da se odlučimo za Boga umjesto da budemo podložni Sotoni… Pročitaj više »

Mara

Trebalo bi obratiti pažnju (ne pozornost, kao što se sve više čuje) i na to da se “ni” koristi ispred imenica, a “niti” ispred glagola, nije “slijedeće” nego “sljedeće”, i nije “sa weba” nego “s weba”. Toliko za sada.

pozitivan pesimista

OPCA DEKLARACIJA O PRAVIMA COVJEKA

Clan 1.

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba da jedno prema drugome postupaju u duhu bratstva.

A, problema?

okahey

Problem je u školovanju. Starije osobe su školovane u bivšoj pokvarenoj zemlji gdje se ništa nije radilo niti učilo kako treba već ono balkanski. Kako će ti stari i bahati nesposobnjakovići naučiti nove generacije da budu precizni, dobronamjerni i kulturni kada i sami jugoškolovani prosvjetari to nisu i nemaju smisla… Pročitaj više »

sleng

A E zapravo su tili izbacit slovo U jer U poštivaj ga nema, a U poštUj ga ima
tako je Ustav postao stav

sleng

Jeli Sone of Alerika ili Son of Aleriče? Jeli staro zahlađenje ili novo zahladNJENJE? Jeli gorjelo ili je gorilo? Jeli orjelo il se orilo? Jeli njonjo ili je šonjo? Jeli govno ili se pas posra? Jeli kočijaš ili je visoko-sjedeći-konju-pod-rep-gledajući? Jeli jezična bravura ili jezična bravarija?

Limač

bosanski izraz

Istražuj

Bravo. Ovo je odlican i mozda cak i izuzetno vazan clanak. Neki dan pogledah ovaj odlican video od David Ickea: https://www.bitchute.com/video/NqgZI23IWbUD/ Upravo prica o tome. U istinu, bazira se ne Anglosaksonskom pravu i nekom zakonu poznatijem u tim zemljama kao “Common law” koji je stariji od svih drugih pisanih zakona… Pročitaj više »

Ive

“BITI COVIJE KAKO TO GORDO ZVUCI.” Nije definirano kojeg čovjeka ”poštivanje prava čovjeka’‘. Zar niste primjetili da smo iz beskalsnoga presli u klasno drustvo. Pa su neki malo vise a druga vecina malo manje čovjek. Oni cija prava se vise postuju i cijene su u biti malo manje čovjek. A… Pročitaj više »

nepoželjni

E, pa stvarno, sine Alerikov, ti znaš muhu prikazati slonom! Ovaj put ti je usporedba promašila metu i obojena je subjektivno u (moguće nesvjesnoj) namjeri da potakneš nesuvislu diskusiju a sve kako bi netko “vodu okrenuo na tvoj mlin” “Poštivati ili poštovati” su uobičajene riječi koje se upotrebljavaju u hrvatskom… Pročitaj više »

Tisućljetni Hrvoje

Poštivanje = pokoravanje npr. zakonu, poštovanje = respekt, priznanje ugleda Poštivanje je barem jednako ispravno kao i poštovanje ! Radi se o uporabi infinitiva glagola jer označava radnju (završava na -iti, umjesto na -enje), a ne imenice (!!!). Radi se o nekoliko pravopisnih ekstremista koji zbog osobnih interesa unakazuju cijeli… Pročitaj više »

Zlo

Poštivati se koristi za neživu prirodu,,npr zakon,,odredba ili osoba…
Poštovati se koristi za živu prirodu,,,npr zemlja,,priroda ili čovjek

Garden

Nema nikakvog problema, jer se ustav mijenja prema prema potrebi poslodavca. Pa će se ustav promijeniti za desetak minuta.

Stock

Da li, mozda, ta rijec”stiva” za koju, iskreno, nisam znao sta znaci, moze biti i zelja Hrvatske da zvuci drugacije od komsija? Pa su oci nacije mozda i nesvjesno upotrijebili “stivu” umjesto “stovanja”? Ili su to uradili upravo namjerno? Ne bi mi lijeno, pa pogledah u Ustav SFRJ koji kaze:… Pročitaj više »

Jezikoslovac

Ja bih pre rekao da ne postoji hrvatski jezik.

Poštivati je uvijek postojalo u narodu, a narod stvara jezik.
Uostalom poštivati mi ljepše zvuči od poštovati i svima je znano da su to sinonimi.

NekiOvcoid

Kako je ono išlo, “besposlen pop i jariće krsti”, je li tako?

Pogled iskosa

Dobro uočeno i ironično opisano, ali ja mislim da se zakonodavcu pričinilo da je riječ “poštovati” srbizam, jer se u hrvatskom jeziku koristi izraz “štovati”, a u srpskom u istoj prilici uvijek “poštovati”.

Mahatma

Ništa čudno. Na novčanici od 200 kuna genijalci su napisali ”dvjesta”.

Jomla

Sviđa mi se tumačenje od “zivicovjek.org”. Tako sva današnja corona-događanja sjedaju na svoje mjesto!

Amater

koliko rijeći oko ničega ….

yehakoH

Hahahaha, jer ti si puno pametniji od tamo onih koji griješe hahaha. A još ono sa dvjesta kuna hahaha to nitko nije znao, prvi put čujem to baš nikada nitko nije primjetio samo ti hahaha koliko si pametan hahaha a sve ono tamo bezveze… Samo ti posebno pametan, najpametniji hahahaha

CAN

Dosadni smo za pop!zdit?

švejk

Evo ljudstvo u Danskoj je več sredilo sa poturenim zakonima, sa protestom, izašlo mnogo ljudi i nije im uspjelo kod “čudnih zakona”. Ljudi na ulici su to preprečili. Može se, ako se hoče sa mnogo ljudi na ulici i vrijeme je.

MaxS

Iako često “poštivanje” i “poštovanje” dovodimo u istu ravan, tj. dajemo im isto značenje, ili kao u ovom tekstu izraz “poštivanje” smatra se nepravilno napisanim bit će da je nešto drugo po srijedi. Izraz “poštivanje” nije baš tako nepravilan izraz kako se tvrdi. Istina, izraz “poštovanje” se češće koristi i… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI