fbpx

Čudna sprava

Žena u ogledalu

Jedan šeret iz mog susjedstva se pohvalio tetki kako je kupio jednu čudnu spravu: „Ista ti, moraš to doći i vidjeti!“ Tetka se pitala šta li to može toliko sličiti njoj i pohitala je kako bi što prije otkrila tajnu.

Kad je došla kod sestrića i pitala ga gdje mu je ta čudna sprava. On je rekao da je tu na zidu, i pokazao joj u pravcu ogledala. Tetka se začudila: „To ti je ta sprava?! Pa po čemu je ona slična meni?“ „Ne slična, nego ista! Zaviri u nju pa ćeš vidjeti!“, pobjednički joj je odgovorio sestrić.

Ogledalo je stvarno čudna sprava. I ne razmišljamo toliko o njemu, ne čini nam se posebno važnim, ali da nema te naprave, život bi nam bio mnogo kompliciraniji nego što nam se možda čini dok bolje ne razmislimo. Teško bi bilo zamisliti dan u kom svako od nas ne zaviri u ogledalo, i to ne jednom. Obrijati se bez ogledala ne bi bio lak zadatak, a to moramo činiti svakog dana. Počešljati se, mnogo je zgodnije dok se vidimo u ogledalu. A tek našminkati se! Ako hoćemo zaviriti sebi u usta, vidjeti svoja leđa, ne ide bez ogledala. I zubarima bi bez njihovog ogledalca bilo mnogo teže obavljati njihov posao.

Ali nije nam ogledalo važno samo da vidimo sebe, nego i druge ljude, objekte i predjele. Da nemamo retrovizor u autu, to bi bila prava muka za vozače. Ne bi mogli vidjeti ništa iza sebi pa bi morali imati suvozača koji bi im pomagao gledati unazad, ili bi se morali stalno osvrtati. Podmornice bez periskopa bi bile mnogo manje efikasne u svojim poslovima. Pa svi uređaji koji koriste udubljena ili ispupčena ogledala. Pa ogledala na nepreglednim križanjima puteva…

Sjećam se jednog kockara kog sam kao dijete gledao dok se karta u novac. Stariji rođak mi je došapnuo kako trebam gledati i učiti zbog čega se ne trebam kockati, jer „tamo su sami prevaranti“. Ovaj kockar, koji inače nije bio pušač, obavezno bi prije početka kartanja pripalio cigaretu sjajnim, srebrnastim upaljačem, a nakon toga upaljač odlagao na kutiju cigareta ispred sebe. Kada bi dijelio karte, odraz karti je vidio na upaljaču koji mu je služio kao ogledalo. Tako je vidio sve karte koje je protivnik imao i redovno ga pobjeđivao.

Ogledalo je ušlo i u govor kao sredstvo pomoću koga se može bolje nešto ilustrirati. Kaže se da se neko ne smije pogledati u ogledalo jer se plaši šta će tamo vidjeti. Ili se kaže da je ponašanje naše djece ogledalo našeg odgoja. Postoje i bajke o čarobnim ogledalima koja su pokazivala uljepšanu sliku. Danas imamo foto-šop pa nam takva ogledala nisu ni potrebna. Kaže se i da su sva umjetnička djela najbolje ogledalo njihovih autora.

Ako je sve već tako to s ogledalima, ne čini li nam se da bismo se trebali češće ogledati? Ne samo da vidimo frizuru ili bore, nego i da zavirimo malo dublje, ispod šminke  i bora? Da upoznamo bolje sebe, kako bismo bolje razumjeli druge?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ufff, dobro je…
Naime procitavsi naslov i vidjevsi fotografiju plavuse s rogom na glavi, pomislio sam da je rjec o nekoj drugoj cudnoj spravi!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

mene je kao klinca uvijek fascinirala brzina odraza u ogledalu
što god napravio ogledalo pokaže
neće da laže

Duje
Gost
Duje
1 godina prije

Ogledalo je optička sprava. Koliko god savršeno bilo, glatko i ravno da ne iskrivljuje odraz, ipak nikad neće vjerno prikazati stvari. Tako npr. lijeva strana tijela postaje desna i obrnuto. Ono što vidimo je samo virtualna slika, iluzija. Slično je i sa ljudima: Naš mozak, koliko god bio savršen, nikad nam neće “prikazati” pravu sliku stvari. U većoj ili manjoj mjeri naša spoznaja je uvijek iluzija. Mnogi od nas više vole vidjeti iluziju koju smo stvorili na temelju svoje sklonost ili nesklonosti prema nečemu, nego realnu sliku stvari … jer je tako lakše.

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Roditelji su ogledalo svojoj djeci ,učitelji svojim učenicima…

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Duje, ogledalo ne laže, ono što je na tebi lijevo i na ogledalu ti je lijevo… probaj se pogledati…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Oh, kad se pogledamo u ogledalo – stvarno vidiš da si s druge strane ti. Kosa počešljana kako treba, razdjeljak je tamo gdje treba biti i to je to. To sam ja. Znam svoju sliku i znam kako me drugi ljudi vide. Sam se ne vidim, osim u ogledalu.Sve je u redu sa slikom do trenutka u kojem ne ugledamo odraz nekog drugog u ogledalu. Na slici u ogledalu razdjeljak je na krivoj strani, mladež isto, nos ide u suprotnu stranu, sve je naopako. Znaš da se drugi vide krivo. Ono što je u stvarnosti lijevo, na ogledalu je desno, i obrnuto.
Onda tako mora biti i sa mnom? Uf! Kako onda stvarno izgledam? Trebao bih imati sposobnost preokretanja strana, odmah kao kompjuter prebaciti ovo klempavo lijevo uho na desnu stranu, gdje se stvarno i nalazi.
Naravno, ono što slijedi je ‘dubokoumni’ zaključak – mi sami se nikad ne vidimo onakvi kakvi smo. Verzija sebe koju vidimo je inverzna. Jedina prava slika svakog od nas je u tuđem oku. Aha. Drugi nas vide!?
Objektivno? Baš kakvi jesmo? Ili iskrivljenije od nas samih, zato što nas ne podnose, zato što smo im se zamjerili prije tko zna koliko vremena?
Svatko će drugog čovjeka vidjeti u skladu sa svojim mišljenjem o tom drugom. Iako je taj drugi (druga) zgodan, lijep, naočit – ako smo mali, ne baš tako naočiti – hoćemo li vidjeti bahatost, aroganciju, ružnog nam čovjeka?
Hoćemo li na isti način vidjeti drugoga ako smo slikari; ako smo fotografi i ako smo građevinski inženjeri?
Možda u drugima vidimo ono što ne vidimo u sebi? Možda nam sviknutost oka na posao kojeg radimo određuje što i kako ćemo vidjeti oko sebe, što u drugima i na drugima.
A možda nas najbolje vidi vlastita savjest – tih promatrač u nama koji zna sve i vidi sve, ali uglavnom šuti. Oglasi se ponekad, uvijek kao onaj koji uznemirava (a ne možeš ga tužiti za remećenje vlastitog reda i mira) i kojeg valja ušutkati, prije nego li se raskokodače. Savjest kao memorijska kartica koju rijetko očitavamo? Hm, zašto ne. U digitalnom smo dobu. U on ili off stanju prema vani. U samima sebi smo kvantni, u svim mogućim oblicima između nule i jedan.
Kvantni? Ma nemoj? Je li to psovka? Ti ćeš meni da sam kvantan, ćaća ti je! Ja sam hadezeovac zato jer je hadeze stvorio ovu državu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom doktorom franjom tuđmanom. E, tako da znate vi komunjare, udbaši, orjunaši!

!!!
Gost
!!!
1 godina prije

Ogledalce,ogledalce moje,najkorumpiraniji na svijetu ko je ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Revizija bez retrovizora i uplovljavanje sa krstašem u bespuća historijskih križanja?
Bez periskopa oprati podmornicu?
Teško!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@!!! :
Lički korumpir?

!!!
Gost
!!!
1 godina prije

Umpah Pah:Bravo!!!

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Alerik
Daj, zamoli nekog da stane pored tebe ispred ogledala, pa ćeš vidjeti da ono što je na čovjeku desno to ćeš i vidjeti desno a krivu predodžbu o izgledu drugoga dobiješ kada u njega gledaš izravno, jer ono što je na njemu lijevo ti vidiš desno.
…dakle, u vezi percepcije drugoga sa i bez ogledala promašio si sve što se promašiti moglo.

No, vidim da je nedjelja imala loš uticaj na tebe jer ti je i ostatak komentara smušen i mamuran… pa koji su ti kufer tu trebali hadezejci, tuđman,komunjare, udbaši i orjunaši ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Oh, ja sam mislila…budist?
Zacijelo ćete se kandidirati za neku funkciju ?
Ipak u tom ‘miljeu’ možete dobro prodati blagoglagoljivost.
Možda se možete prodati i za intelektualca? Nesumnjivo.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

E, šjor Ivo, u našim godinama osim ogledala vrlo važna sprava su i naočale, bez kojih teško da ćeš vidjeti one pliće bore ili koju zaostalu dlačicu nakon brijanja. Kad se pogledam u ogledalo bez naočala sasvim sam OK, ali kad stavim oćale …eh .ebiga…
No da se ne moraš gledati svaki dan u ogledalo, savjetujem ti da pustiš bradu a onda kosu i bradu jednom mjesečno ošišaš na 6 mm i nemaš nikakve brige.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x