Da li su anonimni podaci na internetu bezbjedni

Internet sigurnost
2 komentara

Online usluge na kojima ostavljamo anonimne informacije nisu toliko sigurne koliko mislimo. Istraživaći su otkrili da 99% anonimnih podataka može da omogući identifikaciju pošiljaoca.

Sumnje će brzo biti ušutkane putem online alata koje su istraživači razvili da prate svoj rad, objavio je Nature Communications.

Koristeći samo tri najčešće tražena demografska atributa – datum rođenja, poštanski broj i pol – program uspješno identigikuje korisnike u 83% slučajeva. A sa 5 i više podataka alat uspjeva otkriti identitet u 99% slučajeva.

Da li i dalje mislite da možete anonimno surfati internetom? Ukoliko poznajete nekoga u SAD-u ili Velikoj Britaniji pokušajte uraditi mali test za njega ovdje.

Ovi alarmantni rezultati “dovode u pitanje trenutne identifikacione standarde modernih zakona o zaštiti podataka” napisali su istraživači sa univerziteta Catholique de Louvain u Belgiji i Imperial College u Londonu, ističući da “podaci koji ne sadrže očigledne podatke za identifikaciju ali mogu poslužiti za dalje identifikovanje originalnih pošiljalaca” su i dalje zaštićeni zakonima o privatnosti poput GDPR zakona u Evropskoj uniji ili zakona CCPA u Kalidorniji.

Svrha ovih zakona jeste zaštita osjetljivih podataka od dijeljenja bez pristanka korisnika.

Popularne tehnike za anonimizaciju podataka jednostavno ne pružaju dovoljnu zaštitu od potencionalno zlonamjernih aktera koji svakodnevno unapređuju svoje metode.

“Cilj anonimizacije podataka jestre korišćenje podataka u korist društva, ovo je izuzetno važno ali ne bi trebalo i ne mora da bude na štetu drugih ljudi” rekao je Yves-Alexandre de Montjoye, jedan od istraživača.

Sa obzirom na broj podataka koji mnoge platforme sadrže postoji veliki rizik od utvrđivanja identiteta koji stoji iza tih podataka.

S obzirom na učestalost hakerskih napada, kršenja zakona o zaštiti podataka, kao i curenja istih, mali broj ljudi stvarno razumije šta se dešava sa njihovih podataka kada ih jednom unesu negdje.

RT

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE iz pecalbe
3 godine prije

Nisu i nikada nece biti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI