Evo Morales: čovjek godine u Boliviji

Evo Morales - Bolivija
2 komentara

Predsjednik Evo Morales je proglašen čovjekom godine u Boliviji, prema rezultatima nacionalnog ispitivanja provedenog od strane radio stanice Red Patria Nueva. Stanica je slušateljima postavila pitanje: “Tko je po vama osoba godine 2016. godine, i zašto?”. Morales je dobio 1657 glasova.

Bolivijski predsjednik je podršku građana zavrijedio upravljanjem javnim sustavima u interesu najsiromašnijih slojeva, i s ciljem razvoja ekonomije.

Ispitivanje je provedeno telefonski, na društvenim mrežama i na ulici , od 12. do 23. prosinca 2016.

Odmah nakon Moralesa, građani Bolivije su sa 620 glasova glasali za vođu kubanske revolucije, Fidela Castra, koji je nedavno preminuo. Treći je bio Carlos Mesa, trenutni pregovarač s Čileom, u pitanjima prava mora. Dobio je 491 glas. Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera je bio četvrti, s 394 glasa, a na petom mjestu je ministar vanjskih poslova David Choquehuanca, s 324 glasa.

Ispitivanjem agencije Equipos Mori, utvrđeno je da javnost smatra Eva Moralesa najznačajnijom osobom u povijesti Bolivije. Prema tom ispitivanju, 53% Bolivijaca smatra da je Evo Morales najbolji predsjednik kojeg je Bolivija ikada imala.

Podsjetimo, Evo Morales je prvi puta na predsjedničku dužnost izabran 2005. godine, i time je postao prvi predsjednik Bolivije iz redova indijanskih starosjedioca. Obećao je upravljati u skladu s interesima domorodačke većine, koja je stoljećima trpjela marginalizaciju i diskriminaciju.

Po političkoj ideologiji, Morales pripada ljevici, a sam se smatra socijalistom. Ljevičarske ideje dopunjava tradicionalnim vrijednostima naroda Anda, i pripadajućim konceptima organizacije društva. Jedan od prvih poteza koje je povukao s pozicije vlasti, je bilo vraćanje bolivijskih bogatih plinskih polja pod kontrolu države. Do sredine 2006. godine, naftnu i plinsku industriju Bolivije je uspio nacionalizirati.

Izvori:
Prensa Latina
BBC News

čovjek godineevo morales
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blues
7 godine prije

Sada bi Che bio zadovoljan

Blues
7 godine prije

Ne sekiraj se, ova anketa više dođe kao aperitiv na prazan stomak bez dodatne meze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI