fbpx

”Bolivija više nema nikakvih veza sa Svjetskom bankom i MMF-om”

Evo Morales MMF

”Jednog dana, kao što je današnji, u srpnju 1944. je završena Monetarna i financijska konferencija Bretton Woods (SAD), na kojoj su osnovani Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Te su organizacije diktirale ekonomsku sudbinu Bolivije i svijeta.

Danas možemo potvrditi da smo potpuno neovisni od njih”, na Twitteru je napisao predsjednik Bolivije Evo Morales, te proglasio punu neovisnost svoje vlade od ovih ”međunarodnih” organizacija koje su imale devastirajući učinak u prošlosti Bolivije.

Morales je također rekao kako su prije dolaska njegove vlade u Boliviji ove agencije imale urede u samom sjedištu vlade i sudjelovale na sastancima ministarskog kabineta.

Kada je Morales došao na vlast u Boliviji, provodile su se oštre mjere štednje i divlja privatizacija po neoliberalnom modelu. U samo godinu dana vladavine se situacija dramatično primijenila.

Tijekom 2006. je Evo Morales socijalna izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i borbu protiv siromaštva povećao za 45%.

Neke od najvećih prepreka s kojima se u posljednjih 60 godina morao suočiti bolivijski narod su stvorene zbog provedbe neoliberalne ekonomske politike, koju su zemlji nametnuli Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

No, proces ”razvoda” s Međunarodnim monetarnim fontom nije tekao glatko. Naime, posljednju transakciju s MMF-om je Bolivija imala u drugoj godini mandata Moralesa, 2007. godine, da bi tek danas predsjednik mogao potvrditi kako prekida sve veze s ovom ”međunarodnom” financijskom institucijom.

Izvor: MMF – Bolivija

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Opa! Vidimo da se bolivijski diktator osilio, sigurno ga stis’la žgaravica od sve male djece koju je pojeo. Moramo hitno poslati par nosača demokracije u bolivijski zaljev.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Da nebi ovi umra o raka

mmm
Gost
mmm
3 godine prije
Reply to  Moreno

koliko je ovaj koke prozvaka nemozu njemu rak nista, iako ce banda vjerovatno pokusati

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Mi ćemo se iščupati na sveto nikad.

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije
Reply to  Tomica

Kad nasi politicari vicu: Oni kradu, al i nama daju!

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

I zemlje ex Yu bi, kad bi na vlast došli domaćini koji vole svoj narod i zemlju, i uveli državnu kontrolu nad privredom i resursima, za 5 godina izašle iz dužničkog robstva.
Potpisujem.
No na žalost svi su oni na platnom spisku mmf i sb pa nam nema spasa.
Bravo za Bolivijce!

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Hash

Nažalost, danas se u politiku ide zbog osobne koristi i probitka a ne da se služi domovini. Kad bi se i našli takvi, kako kažeš domaćini, mislim da je 5 godina malo da se izađe iz dužničkog ropstva. Pa sve ex Yu države su više dužne nego što je bila cijela SFRJ.

Hari
Gost
Hari
3 godine prije
Reply to  Hash

Cak i kad bi takvi dosli na vlast, ne bi mogli nesto posebno provesti ako ne bi imali:
– cvrstu potporu velike vecine naroda (npr. kao kod hrv. Domovinskog rata)
– potporu okolnih naroda i dijaspore (izbjegavanje sankcija i izolacije)
– potporu veceg cimbenika (npr. Rusije, kao u slucaju Sirije)
– sposobne i postene strucnjake (bilo za otplatu duga, bilo za dokazivanje njegove nelegalnosti, bilo za reguliranje nacina rada stranih kompanija/organizacija u zemlji)
– svijest o potrebi odrzavanja kvalitetnih moralno-etickih stavova i inteligentne procjene razvoja situacije na lokalnoj/globalnoj razini
itd.

Ko je rekao Vučić?
Gost
Ko je rekao Vučić?
3 godine prije
Reply to  Hash

Mislim da grešiš. Zemlje ex-Yu (sa izuzetkom možda Slovenije) više ne poseduju ništa što bi im omogućilo izlazak iz dužničkog ropstva. Ove sluge Sotone koje vladaju njima su savršeno obavile posao za gazdu. Gazda je umeo da izabere ekipu, za razliku od glupog i zaluđenog naroda.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

A di su sad svi oni lipotani lipe njihove,koji volu puvat u gori nadedene supke,jer su podmiceni i korumpirani(pardon oni su lobisti) koji svoju izdaju tumacu “strateskim partnerom,otvoreno trziste,konkurencija i ko zna koje lazi i nebuloze,da bi idalje ostali jadne,sramne prodane duse na listi za judine srebrenjake

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Eto čovjek koji mari za svoje ljude. Čovjek sa kičmom, a ne lignja. Pokazao je kako se može napraviti puno u siromašnoj zemlji. Sigurno je na meti širitelja zapadnih vrijednosti. Šteta što se takvi teško probijaju do vlasti. Ima ih tek nekolicina i izolirani su, a rade im o glavi.

Matan
Gost
Matan
3 godine prije

Ima li malo vise detalja? Cisto me zanima ekonomski gledano je li tako nesto provedivo kod nas ili nesto slicno…

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije
Reply to  Matan

@Matan, ovo je pitanje za par milijardi dolara.
Već dugo vrijeme postoji Pokret Zajedno, postojao je i nekakav Pokret Patriot, koji su pokušali osmisliti, kako to zovu, izlaz iz dužničkog ropstva. Ideje koje se tamo spominju lijepo zvuče, cilj je uspostaviti ravnotežu između privatnog poduzetništva i (transparentne) državne kontrole, upravljanja i samofinanciranja u stilu zlatnog doba kapitalizma u Zapadnoj Evropi. No, niti kod jednih nisam vidio jasnu dubinsku analizu stanja, mogućnosti i potreba RH na kojoj bi se trebale bazirati konkretne aktivnosti, tako da nitko ne zna odgovor na to pitanje.
I ja pozivam svakog tko zna nešto više da to podijeli.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Nema boljeg komentara za razumijevanje djelovanja MMF-a i Svjetske banke od onoga što iznosi
nobelovac Joseph E. Stiglitz, koji djelovanje MMF-a naziva programom „Četiri koraka do pakla!“

Evo samo jedan citat:
”Stiglitz tvrdi kako MMF i Svjetska banka u gotovo svim zemljama primjenjuju istovjetan način djelovanja. Kada se okome na neku zemlju, prvi je korak podmićivanje političara koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, nacionalne naftne kompanije, energetske uređaje, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. To se odredi tajnim ugovorima.
Naime, svaka država za suradnju s MMF-om i Svjetskom bankom mora potpisati 111 točaka obveza. Ako to ne učini, onemogućuje joj se uzimanje kredita na svjetskom tržištu kapitala, a danas nitko ne može opstati bez kredita, tj. kreditnog rejtinga.
Usporedno s tim procesom, otvara se tržište kapitala, što znači da se najjače nacionalne banke prodaju stranima. Nakon toga države su prisiljene prijeći na tržišne cijene.
Političari koji su to omogućili na svoje račune u inozemnim bankama dobivaju povelike iznose. Prosječno deset posto vrijednosti dogovorene “trgovine”.”

Nemam pojma odkud mi je ovo poznato.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik