”Bolivija više nema nikakvih veza sa Svjetskom bankom i MMF-om”

Evo Morales MMF
14 komentara

”Jednog dana, kao što je današnji, u srpnju 1944. je završena Monetarna i financijska konferencija Bretton Woods (SAD), na kojoj su osnovani Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Te su organizacije diktirale ekonomsku sudbinu Bolivije i svijeta.

Danas možemo potvrditi da smo potpuno neovisni od njih”, na Twitteru je napisao predsjednik Bolivije Evo Morales, te proglasio punu neovisnost svoje vlade od ovih ”međunarodnih” organizacija koje su imale devastirajući učinak u prošlosti Bolivije.

Morales je također rekao kako su prije dolaska njegove vlade u Boliviji ove agencije imale urede u samom sjedištu vlade i sudjelovale na sastancima ministarskog kabineta.

Kada je Morales došao na vlast u Boliviji, provodile su se oštre mjere štednje i divlja privatizacija po neoliberalnom modelu. U samo godinu dana vladavine se situacija dramatično primijenila.

Tijekom 2006. je Evo Morales socijalna izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i borbu protiv siromaštva povećao za 45%.

Neke od najvećih prepreka s kojima se u posljednjih 60 godina morao suočiti bolivijski narod su stvorene zbog provedbe neoliberalne ekonomske politike, koju su zemlji nametnuli Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

No, proces ”razvoda” s Međunarodnim monetarnim fontom nije tekao glatko. Naime, posljednju transakciju s MMF-om je Bolivija imala u drugoj godini mandata Moralesa, 2007. godine, da bi tek danas predsjednik mogao potvrditi kako prekida sve veze s ovom ”međunarodnom” financijskom institucijom.

Izvor: MMF – Bolivija

evo moralesMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Opa! Vidimo da se bolivijski diktator osilio, sigurno ga stis’la žgaravica od sve male djece koju je pojeo. Moramo hitno poslati par nosača demokracije u bolivijski zaljev.

Moreno
6 godine prije

Da nebi ovi umra o raka

Tomica
6 godine prije

Mi ćemo se iščupati na sveto nikad.

Hash
6 godine prije

I zemlje ex Yu bi, kad bi na vlast došli domaćini koji vole svoj narod i zemlju, i uveli državnu kontrolu nad privredom i resursima, za 5 godina izašle iz dužničkog robstva.
Potpisujem.
No na žalost svi su oni na platnom spisku mmf i sb pa nam nema spasa.
Bravo za Bolivijce!

dalmata
6 godine prije

A di su sad svi oni lipotani lipe njihove,koji volu puvat u gori nadedene supke,jer su podmiceni i korumpirani(pardon oni su lobisti) koji svoju izdaju tumacu “strateskim partnerom,otvoreno trziste,konkurencija i ko zna koje lazi i nebuloze,da bi idalje ostali jadne,sramne prodane duse na listi za judine srebrenjake

Crni žutokljunac
6 godine prije

Eto čovjek koji mari za svoje ljude. Čovjek sa kičmom, a ne lignja. Pokazao je kako se može napraviti puno u siromašnoj zemlji. Sigurno je na meti širitelja zapadnih vrijednosti. Šteta što se takvi teško probijaju do vlasti. Ima ih tek nekolicina i izolirani su, a rade im o glavi.

Matan
6 godine prije

Ima li malo vise detalja? Cisto me zanima ekonomski gledano je li tako nesto provedivo kod nas ili nesto slicno…

Osoba C
6 godine prije

Nema boljeg komentara za razumijevanje djelovanja MMF-a i Svjetske banke od onoga što iznosi nobelovac Joseph E. Stiglitz, koji djelovanje MMF-a naziva programom „Četiri koraka do pakla!“ Evo samo jedan citat: ”Stiglitz tvrdi kako MMF i Svjetska banka u gotovo svim zemljama primjenjuju istovjetan način djelovanja. Kada se okome na neku zemlju, prvi je korak podmićivanje političara koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, nacionalne naftne kompanije, energetske uređaje, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. To se odredi tajnim ugovorima. Naime, svaka država za suradnju s MMF-om i Svjetskom bankom mora potpisati 111 točaka obveza. Ako to ne učini, onemogućuje joj se uzimanje kredita na svjetskom tržištu kapitala, a danas nitko ne može opstati bez kredita, tj. kreditnog rejtinga. Usporedno s tim procesom, otvara se tržište kapitala, što znači da se najjače nacionalne banke prodaju stranima. Nakon toga države su prisiljene prijeći na tržišne cijene. Političari koji su to omogućili na svoje… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI