fbpx

Facebook bi mogao pomoći naučnicima da bolje razumiju mentalne bolesti

Facebook, slika, uvećalo, analiza, profil, društvena mreža, psihijatrijsko stanje
0

Objave na Facebooku, “lajkovi” i fotografije bi mogli pomoći naučnicima da bolje razumiju poremećaje mentalnog zdravlja. Istraživači sa Univerziteta Kembridž priznali su da bi to moglo biti zadiranje u privatnost, ali bi moglo dati i uvid u mentalne bolesti u ranim fazama razvitka.

Više od milijardu ljudi koristi Facebook svakodnevno, a čak 92% adolescenata koji koriste ovu mrežu više otkrivaju o sebi “online”, nego što to rade privatno.

Dr Becky Inkster, vodeća autorka studije, kazala je da bi Facebook mogao pružiti mnogo bolje razumijevanje mentalnih poremećaja poput depresije i šizofrenije.

Jedno ranije sprovedeno istraživanje je pokazalo da studenti stariji od 18 godina objavljuju statuse koji imaju simptome depresije i to vrlo često  jedan od četiri statusa je “depresivan”.

Analizirajući rječnik, osjećanja i teme koje korisnici koriste u svojim statusima, moglo bi se doći do bolje slike o ranim simptomima mentalnih oboljenja, tvrde naučnici.

Čak i fotografije mogu pružiti bolji uvid. Automatsko analiziranje fotografija, odnosno izraza lica osoba koje su na njima, moglo bi pokazati šta se dešava s tim osobama kada su “offline”.

Studija predlaže i pružanje stručne pomoći i podrške putem društvenih mreža u budućnosti. Uočavanje ranih simptoma bi pomoglo u pružanju bolje pomoći korisnicima mreže. Facebook već ima opciju kojom dozvoljava korisnicima koji strahuju da bi njihovi prijatelji mogli počiniti samoubistvo da prijave objave te osobe.

Iako tek u povoju, ideja je obećavajuća. Mnogo etičkih dilema, a najprije ona o zadiranju u privatnost te spremnost korisnika društvenih mreža da budu predmetom psihijatrijskih praćenja, mogle bi biti razlog što ovakav projekat neće baš tako brzo “zaživjeti”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik