Facebook bi mogao pomoći naučnicima da bolje razumiju mentalne bolesti

Facebook, slika, uvećalo, analiza, profil, društvena mreža, psihijatrijsko stanje
0
0

Objave na Facebooku, “lajkovi” i fotografije bi mogli pomoći naučnicima da bolje razumiju poremećaje mentalnog zdravlja. Istraživači sa Univerziteta Kembridž priznali su da bi to moglo biti zadiranje u privatnost, ali bi moglo dati i uvid u mentalne bolesti u ranim fazama razvitka.

Više od milijardu ljudi koristi Facebook svakodnevno, a čak 92% adolescenata koji koriste ovu mrežu više otkrivaju o sebi “online”, nego što to rade privatno.

Dr Becky Inkster, vodeća autorka studije, kazala je da bi Facebook mogao pružiti mnogo bolje razumijevanje mentalnih poremećaja poput depresije i šizofrenije.

Jedno ranije sprovedeno istraživanje je pokazalo da studenti stariji od 18 godina objavljuju statuse koji imaju simptome depresije i to vrlo često  jedan od četiri statusa je “depresivan”.

Analizirajući rječnik, osjećanja i teme koje korisnici koriste u svojim statusima, moglo bi se doći do bolje slike o ranim simptomima mentalnih oboljenja, tvrde naučnici.

Čak i fotografije mogu pružiti bolji uvid. Automatsko analiziranje fotografija, odnosno izraza lica osoba koje su na njima, moglo bi pokazati šta se dešava s tim osobama kada su “offline”.

Studija predlaže i pružanje stručne pomoći i podrške putem društvenih mreža u budućnosti. Uočavanje ranih simptoma bi pomoglo u pružanju bolje pomoći korisnicima mreže. Facebook već ima opciju kojom dozvoljava korisnicima koji strahuju da bi njihovi prijatelji mogli počiniti samoubistvo da prijave objave te osobe.

Iako tek u povoju, ideja je obećavajuća. Mnogo etičkih dilema, a najprije ona o zadiranju u privatnost te spremnost korisnika društvenih mreža da budu predmetom psihijatrijskih praćenja, mogle bi biti razlog što ovakav projekat neće baš tako brzo “zaživjeti”.

bolestidepresijaDruštvene mrežementalno zdravljenaučnicipsihijatristatusi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI