Jeftini polimer pretvara ugljen-dioksid u gorivo

Polimeri
0
0

Hemičari sa teksaškog univerziteta u gradu Arlington su prvi demonstrirali da je organski poluprovodljivi polimer polianilin obećavajući materijal za proizvodnju fotokatoda koje bi ugljen-dioksid pretvarale u alkoholna goriva, a bez potrebe za dodatnim katalizatorima.

„Ovo otvara novo polje istraživanja o novim primjenama jeftinih, vrlo dostupnih, organskih i poluprovodljivih polimera u proizvodnji solarnih ćelija“, kazao je glavni istraživač Krishnan Rajeshwar, profesor hemije i biohemije na univerzitetu u Arlingtonu.

„Ovi polimeri imaju i nekoliko tehničkih prednosti, uključujući to da im nisu potrebni dodatni katalizatori za proces konverzije u alkoholne proizvode, a konverzija se može raditi na nižim temperaturama, što znači manju potrošnju energije, a samim tim i smanjenje troškova“, dodao je Rajeshwar.

U svojoj studiji, istraživači su pružili uvid u jedinstvenu karakteristiku polianilina, a na osnovu fotoelektrohemijskih mjerenja. Oni su u studiji uporedili i ponašanje nekoliko drugih provodljivih polimera.

Mjerenja su pokazala da je polianilinski omotač solarnih ćelija nakon dva sata testiranja zadržao fotoelektrohemijsku efikasnost za vrijeme ispitivanja. Samo je vodonik primjećen kao produkt ovog procesa i to u plinovitom stanju, ali je prisustvo potencijalnih goriva kao što su metanol i etanol zabilježeno u rastvorima uzoraka zasićenih ugljen-dioksidom.

„Osim ovih tehničkih kvaliteta, kao polimer, polianilin se lako može obraditi u tkaninu i tanke prevlake (filmove) koje se mogu prilagoditi krovovima i drugim neravnim površinama, a u cilju izgradnje velike površine potrebne za fotoelektrohemijsku redukciju, što eliminiše potrebu za skupim i opasnim solarnim koncentratorima“, smatra Rajeshwar.

Ovo zanimljivo otkriće moglo bi doprinijeti široj primjeni polianilina u industriji proizvodnje solarnih panela, a naročito njegovom korištenju za dobijanje alkoholnih goriva iz ugljen-dioksida.

alkoholCO2fotokatodagorivopolianilinpolimerirajesjwar
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI