fbpx

Jehovini svjedoci – Bezazlena sekta ili ekstremistička skupina?

Jehovini svjedoci

Jučer je visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini osudila zabranu aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji, koji su se našli na udaru novog zakona koji obuhvaća i druge skupine koje je rusko zakonodavstvo stavilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana zbog “ekstremističkih aktivnosti”.

“Odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja vjere”, rekla je Federica Mogherini osudila je odluku Rusije da zabrani njihove aktivnosti.

Mogherini je rekla da Jehovini svjedoci, poput svih drugih vjerskih skupina, moraju biti u mogućnosti da na miru uživaju slobodu okupljanja, bez ometanja, što im je zajamčeno Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava. U skladu s njenim uvjerenjima, nije poznato da je zanimalo koliko kršćanskih crkvi ima u Saudijskoj Arabiji, na primjer, što se mogla uvjeriti po “broju” crkvenih zvonika u Rijadu, gdje je Federica Mogherini omiljena gošća. No, čak i to nije opravdanje i možda je visoka predstavnica EU, iako je to rijetkost, ipak bila u pravu?

“Europska unija nastavlja promicati slobodu religije ili vjere kao prava koje imaju svi i svugdje, na temelju principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti”, navodi se u priopćenju ureda Federice Mogherini.

No, visoka predstavnica je zaboravila da su Jehovini svjedoci zabranjeni Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i mnogim drugim zemljama. Imamo i Muslimansko bratstvo koje je terorističkom organizacijom proglašeno ne samo u Egiptu, Rusiji i Siriji, nego i Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i UAE. Rusija je na spisak terorističkih organizacija stavila i brojne sirijske skupine, ne samo ISIL, koji je u vjerskom smislu takfiristička islamska sekta, nego i one koje se drže vehabijskog učenja, koje je u Rusiji zabranjeno propovijedati. S druge strane je u Moskvi otvorena jedna od najvećih i najljepših džamija u Europi, dok nove džamije u Čečeniji ne treba posebno isticati.

Vjerske slobode u Rusiji - najljepša džamija u Europi

Vjerske slobode u Rusiji – najljepša džamija u Europi

Postoji li sloboda vjere u Rusiji? Najbolje je pročitati dio presude po kojoj je zabranjen rad Jehovinih svjedoka u toj zemlji, pa tek onda prosuditi.

Kako prenosi ruski kanal RBK, Vrhovni sud je zabranio djelovanje i aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji i prihvatio zahtjev Ministarstva pravosuđa za zabranu ove organizacije. Jehovini svjedoci u Rusiji imaju pravo žalbe na odluku i ona još nije pravomoćna.

Vrhovni sud Rusije organizaciju i administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji proglasio ekstremistima i zabranio njihove aktivnosti. Sud je također oduzeo svu imovinu organizacije. U kraćem obrazloženju presude se navodi i zašto.

“Jehovini svjedoci”

Klerici, znanstvenici u području religije, sociolozi i drugi su raspravljali o definiciji međunarodne vjerske organizacije Jehovinih svjedoka s upravnim središtem u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki istraživači tvrde da su Jehovini svjedoci neobičan trend u protestantizmu, drugi organizaciju zovu pseudo-strukturom čiji sljedbenici negiraju besmrtnost duše, Sveto Trojstvo i Kristovo božanstvo, treći je definiranju kao samostalnu denominaciju, a četvrti kao sektu.

Ukupno ima više od 8 milijuna Jehovinih svjedoka, koji su dužni sudjelovati u propovijedanju i širiti svoje učenje po svijetu, uključujući i 160 do 170 tisuća vjernika u Rusiji.

Organizacija je službeno registrirana u Rusiji 1991. godine i od tada je njezin rad često bio predmet suđenja.

Jehovini svjedoci ne sudjeluju na izborima, nisu u nijednoj stranci i ne bave se drugim političkim aktivnostima. U korist alternativne civilne službe odbijaju služiti vojsku. Ne slave državne i kršćanske blagdane, kao ni rođendane bližnjih. Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova. Ne primaju i ne žele donirati krv, čak i kada bi se operacijom mogao spasiti nečiji život, zbog čega su suđeni i imali afere diljem svijeta.

Organizacija je zabranjena u Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i drugim zemljama.

Imovina organizacije Jehovini svjedoci će biti uplaćena u državni proračun Rusije, presudio je sudac Jurij Ivanenko. Organizacija se ima pravo žaliti na ovu  odluku.

Zahtjev za zabranu organizacije je od Vrhovnog suda zatražilo Ministarstvo pravosuđa, motivirano ishodima raznih parnica i istraga provedenih u veljači ove godine, koji su pokazali da krovna organizacija Jehovini svjedoci u Rusiji provodi aktivnosti koje nisu u skladu sa statutarnim ciljevima organizacije, te da krši rusko zakonodavstvo u području suprotstavljanja ekstremizmu.

Ne čekajući odluku suda, u ožujku je Ministarstvo pravosuđa organizaciju uvrstilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana “zbog provođenja ekstremističkih aktivnosti”.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Jehovinih svjedoka stoji “kako odluke suda, iz povijesne perspektive, može dovesti do vrlo teških posljedica za vjernike različitih religija, kao i po imidž Rusije u svijetu”.

Također se navodi “da su vjernici već počeli pripremati žalbu, koja se mora razmotriti u roku od mjesec dana”.

Naravno da Jehovine svjedoke ne možemo uspoređivati s Muslimanskim bratstvom koje propagira politički islam ili islamističkim terorističkim skupinama, jer se, prema presudi, ne bave politikom i odbijaju uzeti oružje u ruke. Jesu li u Rusiji zaista kršili vlastite statutarne odredbe i rusko zakonodavstvo u suzbijanju ekstremizma još nije poznato, jer treba pričekati pravomoćnu presudu i njeno puno obrazloženje koje još nije dostupno na službenim internetskim stranicama ruskog Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
121 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Hahahaha, zabranili vjersku organizaciju i zbog pacifizma i ne bavljenja politikom je proglasili ekstremističkom. uz to joj ukrali i imovinu. Pametnom dosta.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  hiber

@hiberu vrati se i procitaj tekst slovo po slovo.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije
Reply to  Tadmur

A što hiber zna pisati?

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  hiber

@ hiber – “odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja vjere” – rekla je Federika Mogerini osuđujući Rusiju zbog ove odluke. Prije možda jednu godinu pročitah članak u kojem je pisalo kako je jedna katolička porodica negdje u SAD-u, koja u vlasništvu ima nekakvu trgovinu, iz svojih vjerskih uvjerenja odbila usluživati LGBT osobe. Suđeni su i presuđeni visokom novčanom kaznom, a ako to i dalje budu prakticirali, moguće im je zatvaranje biznisa i oduzimanje imovine, a u članku se navodi i da to nije usamljen slučaj. Dakle, u SAD-u, u kolijevci “demokratije i ljudskih prava” čije vrijednosti naveliko baštini i sama EU, jednoj grupi ljudi je na neki način uskraćeno pravo življenja i djelovanja po svojim vjerskim nazorima. Ovom prilikom neću ulaziti u diskusiju je li postupak tih trgovaca u redu ili ne, jer to nije poenta ovog mog komentara, nego samo naglašavam kako je tumačenje raznoraznih prava od strane zapadne političke nomenklature vrlo rastezljivo i podložno selektivnom tumačenju i prezentiranju, što već zavisi od njihovih trenutnih političkih potreba, tako da njihovo zalaganje i briga za razna prava u tuđoj kući nije nikakav iskren i principijelan stav, već sredstvo političke borbe i ucjene koje je uz to i vrlo licemjerno.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  mars

@ hiber – ili prostije rečeno, šta bi ti rekao meni da ti npr. se*rem da se kurvaš na sve strane, varaš bračnog druga, dok ja istovremeno držim bordel?

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije
Reply to  mars

Eto to je tzv. slobodno tržište – ne možeš ni birati ni tko će ti biti klijenti.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije
Reply to  mars

Amerika je (još uvijek) sekularna. Možeš imati svoja uvjerenja a ne možeš zbog njih gaziti prava drugih….

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  hiber

…Hiby…, dugo Vas nije bilo! Pofalil stei mi i bas se zadnjih dana pitam sto je sa Vama. Ocito je bio upitanju zasluzeni godisnji odmor.

eu-Raj
Gost
eu-Raj
3 godine prije
Reply to  hiber

@ hiber – Ma koji pacifizam, seljacino bjedna, kome treba pacifizam kad ti novi Hitler [ citaj Merkel-Trump-Theresa ] napanu zemlju?

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  hiber

Hiber, to se zove funkcionalno pravosuđe.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  hiber

@Tadmure, dobro sam ja pročitao tekst, naročito obrazloženje suda. Nisam do sada ni znao da u Rusiji postoje klerici, odnosno znanstvenici u religiji. Očito se puno druže sa Irancima pa su se siitizirali. Odnosno orwelizirali. Rat im je postao mir, a pacifisti neprijatelji. Sad imaju paradoks da će jednako tretirati jehovce i islamste. Kako će ih razlikovati? Ili će prvo pucati i bombardirati, pa će Bog raspodijeliti.

blah
Gost
blah
3 godine prije
Reply to  hiber

koliko obiteljskih situacija osobno poznajes gdje je barem jedan jehova? nikog! blebeces bez argumenta! jehove su opasni po svoje bliznje, po drustvo i treba ih svugdje zabraniti.

Mike
Gost
Mike
3 godine prije
Reply to  blah

A gdje si pa ti dokazao da poznaš nekog od njih?? Pravi si blah. Da su opasni valjda bi se našla koja žrtva… Svi samo trabunjaju onako kak su čuli od drugih ili u medijima, umjesto da razmišljaju svojom glavom.
Ja poštujem hibera. Probajte vi plivati protiv vode…za to treba bit hrabar!
Imat svoje mišljenje pa makar je drugačije od mase. Svaka čast hiber!!!

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  blah

Ti si jedna obična budaletina puna mržnje i predrasuda. Neznaš iz članka ni pročitati kako se predstavljaju ti ljudi. Sigurno ne Jehova,već njegoci svjedoci. A tko je Jehova uzmi enciklopediju pa istraži,ako ti to intelekt omogući,kad već ne omogućava da iz Biblije shvatiš tko je Jehova…ali budite strpljivi još malo ,pa ćete shvatiti i znati tko je Jehova i njegovi svjedoci. Samo bit će vam kasno…

Nely8
Gost
Nely8
2 godine prije
Reply to  Davor

Zanimljivo je u svemu tome, da ne spominju Isusa kao svoj uzor vec u svim clancima se govori o sudovima, pravnim stvarima, američkim odvjetnicima, koji ih brane. No na stranu to, u toj organizaciji ima zaista dobrih i pozrtvovnih ljudi, koji zaista vjeruju.

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije
Reply to  Nely8

Naravno da ima postenih, koje ovi prefrigani koriste, drze ih za budale.

Linandra
Gost
Linandra
8 mjeseci prije
Reply to  blah

Daj primjer po čemu su opasni I na koji način potencialno ugrožavaju tuđe živote?

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije
Reply to  Linandra

Imam iskustvo sa velikim prevrantom i pljačkašem

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije
Reply to  blah

Naravno da su opasni. Jedan me je pokrao.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Mislim da su u ovom slučaju, bez obzira na iritantnost Jehova, Rusi ih trebali istolerirati u stilu ‘pusti budale’
Imaju opasnijih elemenata u društvu, a ovime si kvare P.R. pomalo nepotrebno

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  tuf

Rusija šta god radila oni će nastaviti sa satanizacijom.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Naravno da će zapadna mašinerija nastaviti svoj psihopatski pohod, ali Rusi moraju paziti da im od ovih politički neaktivnih čudaka zapad ne stvori aktivne ekstremiste koji će biti korišteni kao jedan od unutrašnjih alata. Dakle trenutno imaju oko 160.000 budala koje su zaokupljene svojom zabavom. Kada ih proglasiš ilegalnima, misliš da će se samo tako prešaltati i postati uzorni građani ? Manji dio da, ali deseci tisuća onih koji su cijeli život podredili toj svrsi i ne vide drugi smisao će postati ogorčeni, radikalizirati se, prijeći u ilegalu i (potpomognuti CIA-om) postati politički aktivni – neki će se javno spaliti a neki poduzimati subverzivne akcije.
I tako od budala zaokupljenih svojom zabavom dobivaš unutrašnjeg neprijatelja kojeg prije nisi imao.

Liandra
Gost
Liandra
8 mjeseci prije
Reply to  tuf

Nemate pojma, serete bez veze,informirajte se pravilno o vjerovanja I postojanju te vjerske organizacije. Posjetite it I pitajte direktno što vas interesira umjesto osuđivali nekoga o kome ste samo čuli I ništa naučili!

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Tadmur

Ti si sotona i nesreća,odkud ti pravo vrijeđati ono što ne poznaš

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…kad otvoris prozor za prozracit kucu…udmah uleti muha, komarac i 2 jehovna svjedoka. Po ponasanju, nametljivosti i stavom “da su u pravu”, ponekad pomislim da su vjerskom djelovanju nesto poput “lgbt” zajednica u poimanju na “tjelesno” opredjeljenje. Ali…ko sto rekoh..”…Mi smo Borg! Svaki otpor ne uzaludan! Bit ce te asimilirani! Sto je pozadina…?!.., necu o tome ali i “ovi svjedoci” su jedna od filijala ili podruznica istih. Cilj..kaos i gubitak identiteta sto veceg broja populacije!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  krivA

KRIVA, zašto dosadne iako po meni bezazlene Jehoviste, uspoređuješ sa lgbt ili kako se već piše? Jehovisti su dosadni kao proljetni proljev, a ti lgbteovci, samo taj njihov istureni establišment. Golema većina gejeva i lezbi uopće ne mare za te predstavnike lgbt, ili kako se već piše. Većini običnih gejeva idu na živce ti ideolozi lgbt.
Usput, jehovisti izuzetno mrze gejeve…
Osobno znam neke budale u jehovistima. Godinama su me pokušali obrlatiti, jasno bez uspjeha. Jer uopće nisam vjernik. Još mi u pošt.sandučiću ostavljaju one brošure, toliko su uporni. Ja sam dijete 20-tog stoljeća i stariji tip 21-og stoljeća.
Ma koji jehovisti i te dječje bajke….hahaaaa

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  zlatan

..gosp. Zlatan, ma nisam usporedjivao te dvije grupe.., nema ni osnova a ni dodirnih tocaka medju njima. Ali malo mi je bio interesantan nacin djelovanja svake od njih. Jedni…manjina sa povorkama ponosa i “trazenje prava”….ok, nek se vole, ni do sada im ti nitko nije branio…i…ovi drugi..”manjina” koji po svojim kriterijima tumace i pokusavaju utjecat na vjersko opredjeljenje drugih..mislim prvenstveno na rimokatolike i pravoalavce, krscane opcenito jer medju vjernicima islamske vjeroispovjesti sigurno ne bi bili shvaceni. Eto.., to mi je bilo na umu. A…”pozadina” koju spomenuh, to je sasvim druga tema. Isprika ako sam koga “poredbom” uvrijedio, nisam imao tu namjeru. Neka ljudi vjeruju, ali biti malo nametljiv tumaceci ispravnost i pravilnost svog odnosa prema vjerovanju drugih, zna ponekad biti malo vise od dosadnog a korak je do nametljivosti. Volite se i budite sretni, nitko Va ne brani…vjeruj te i dozvolite drugima vjerovat ne namecuci sebe. I indijanski Totemi…, stupovi, ako sam dobro primjetio sastoje se od tri djela. Mozda je i taj Totem za pripadnike indijanskih plemena bilo nesto, kao sto je za katolike Presveto Trojstvo.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  zlatan

…a mozda…kazem mozda, mozda ne bi bilo lose da prosjecni pripadnik Slavenskog naroda prouci malo sustav staroslavenskog vjerovanja, ustroj vjere nasih predaka. Po nekim autoritetima..taj ustroj vjerovanja mnogo je blizi Vedskoj filozofiji nego danasnje “vjerovanje u Boga”!

Liandra
Gost
Liandra
8 mjeseci prije
Reply to  krivA

Zanimljivo…mozete mi postaviti jedan link?🙏

Mateo
Gost
Mateo
2 godine prije
Reply to  zlatan

Mi ne mrzimo nikakve vrste ljude ali se n slazemo sa njihovim stavovima.

Liandra
Gost
Liandra
8 mjeseci prije
Reply to  krivA

Ukoliko su vam nepoželjni jednostavno recite da nemate nikakve želje sada I definitivno više doznati za njihovu poruku I neka izbrišu vašu adresu iz liste !
To ce se formalino upisati I dati to znanja svima da nemaju sto gubiti vrjeme na pojedina kucanstva, što se respektira ukoliko pojedinci grješkom pokucaju na vrata!

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Šiša se dobro ova kabalistička trava bolje radi nego raundap.

panSlaven
Gost
panSlaven
3 godine prije

i trebalo bi neki vjeski sud, pa privesti svjedoke, da se završi to hiljadamagodišnje pranje mozda… Taj Jehova je bio ili još uvijek je, evidentirani zločinac.. koliko je taj nejači potaraca po Jerihonu i okolo, te skakavci te ovo te ono.. onom Jobu je 10 sinova i neznamkoliko stoke umlatio iz čiste zajebebancije…

panSlaven
Gost
panSlaven
3 godine prije
Reply to  panSlaven

ako se već njemu ne može staviti soli na bradu, onda zatvoriti ove koji veličaju njegove zločine. hitler nije bio ništa gori od Njega

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije

Ovo je kompleksna stvar, ako se gleda samo iz jednog ugla moze se vidjeti sto se hoce.
Ja mislim da triba poce od polozaja Rusije u svijetu a to je;
– Ona je opkoljena nato vojnim bazama,
u Siriji se pro-zapadni teroristi koriste protiv Rusije,
neprekidno se ubacuju teroristi u Rusiju iako svi znaju da ce biti ubijeni,
Exxon Mobilu i drugim americkim komanijama je zabranjeno suradjivati s ruskim kompanijama u vadjenju nafte,
udar na ruske banke,
zabrana zapadnih kredita,
kojekakve sankcije,
udaranje po Rusiji po western medijima,
falsificiranje dokaza o kemijskom otrovu…itd mogao bi nabrajati do sutra.

Rusija je u ratu. Tzv. zapad je objavio Rusiji rat.

Jehovinim svjedocima se nesmi zabraniti rad u zemljama koje nisu pod direktnim udarom Amerike.
Ona zemlja koja je pod direktnim udarom Amerike i njenih satelita mora zabraniti rad toj sekti.

Razlozi su slijedeci;
– Ne promicu patriotizam, promicu tumacenje Biblije s anglo-jedejskog shvacanja, falsificiraju povjest, koriste neprijateljsku anglo-cionisticku terminologiju, financirani su iz Amerike, u njihovoj vjeri nema mjesta za domace nacionalne svetinje, kao sto su domaci sveci, domaci povjesni dogadjaji, to je americki trhojanski konj u Rusiji…itd mogao bi nabrajati jos sto razloga.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Bravo alabama.

Liandra
Gost
Liandra
8 mjeseci prije

Ako ste vi uvjereni u snagu vaših “svetinja” I božji blagoslov nad njima ko ti sto može , Izaija 54
17 Neće uspjeti oružje protiv tebe skovano. Dokazat ćeš da je zao svaki jezik što na te udari na sudu. To je baština slugu Jahvinih, to im je pobjeda od mene” – riječ je Jahvina
👋🤔😄

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Meni su Jehovini svjedoci bili zanimljivi.. uletili su mi u stan jednom dok sam imao nekih dvadesetak godina i imali su tu neku fanatičnu auru koju prije toga nisam upoznao. Tada sam se zapravo prvi puta u živo susreo sa vjerskim fanatizmom (što sa današnjeg gledišta izgleda čudno jer sam odrastao u muslimanskoj sredini, no da li zbog islama ili socijalizma, svi oko mene su uvijek bili tolerantni i svatko je sve prihvaćao i nitko se nije nametao). Bilo mi ih je malo žao. Meni je koma obijati tuđe pragove, agresivno ometati nečiju privatnost, širiti svoju vjeru i skupljati novčane priloge u ime Krista (He needs money! 🙂 ). Trebao sam ih pitati za njihovu adresu i onda ja njima doći na vrata odjeven kao musliman sa Kuranom u pokušaju “preobraćenja na pravu vjeru” i promatrati reakcije. 🙂 Zanimljivo je da su jako aktivni bili početkom devedesetih.. Ne sjećam se kad sam ih u Zagrebu zadnji puta vidio ali sigurno je prošlo dosta vremena.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Nas su kolonizirali sad su pješaštvo pomakli tamo gdje treba pobijediti zlo za kojeg se oni bore.

Iva
Gost
Iva
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Jehovini svjedoci ne skupljsju novce po kucama.

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije
Reply to  Slagerpjevac

Da, u pravu ste, aktivni početkom devedesetih!
Preokret, prilika!

xyz
Gost
xyz
3 godine prije

Recimo da Rusija dozvoli rad Jehovinim svjedocima
hoce li EU i Amerika
prestati podrzavati teroriste protiv Rusije….ili hoce li ukinuti sankcije?
Normalno, ovo je retoricko pitanje, odgovor se zna.
Nece.

Simbad
Gost
Simbad
3 godine prije

Neka Amerika ukine dvopartijski sistem

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Navedena grupa građana je vrlo agresivna pseudo-hrišćanska sekta!
Ne postoji “bezazlena” sekta!

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Slazem se.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

@mars..nevjerovatan si ljudino.Bravo!!!

prvi od 7
Gost
prvi od 7
3 godine prije

Procitajte tko je osnovao jehovine svjedoke i iz kojih krugova dolazi (mason) pa ce vam mnogo toga biti jasnije.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Nikad ne treba potcjenjivati dosjetljivost psihopatskog uma koji će iskoristiti svaku priliku da pod bilo kojom formom promiče vlastite ciljeve. Vjerska forma je samo jedna od mnogih koju pritom koriste. Stoga ne čudi ni to da su Jehovini svjedoci iskorišteni kao sredstvo proturuske borbe internacionalaca dirigiranih iz tajnih centara moći. Ustavne slobode i relativna zaštićenost religija su idealne okolnosti za djelovanje kroz vjerske organizacije na unutarnjoj destrukciji društva.
Birokratski i državni aparat je poslovično inertan, vrlo rijetko reagira preventivno, potkupljiv je, spreman uvijek žmiriti na oba oka. No, izgleda da to u Rusiji nije slučaj. Da sud nije imao dovoljno dokaza za antidržavnu djelatnost Jehovinih svjedoka, ne bi se usudio donijeti takvu odluku s obzirom na konstantnu izloženost ruske države ocjenama stranih (licemjernih) promatrača.
Što se tiče Jehovinih svjedoka i njihovih uvjerenja (malo tko od nas nije došao u dodir sa Svjedocima, makar dok su nudili Kulu stražara), imaju problem sa samim svojim Jahveom. Jahve je jedan od Elohima, i to jedan od lošijih, slabijih.Nikakav Bog, ni tomu slično. O tomu u svojoj knjizi ‘Biblija nije sveta knjiga’ piše Mauro Biglino, čovjek kojeg je Vatikan angažirao za prijevode biblijskih knjiga sa starohebrejskoga pa valjda zna što u izvornim spisima piše (a što je različito od onoga što piše u prijevodima koji su podređeni ideji monoteističkog Boga).

DeProggy
Gost
DeProggy
3 godine prije
Reply to  Alerik

Stoji sve što je zapisano….Rusi uvidjoše da su Jehovisti samo još jedno sredstvo amerikanizacije/globalizacije. Istina je, da se gledano u cjelini drže pacifizma, no treba imati na umu, da je većini njih mozak toliko deformiran, da će sljijediti sve upute svog pokvarenog vodstva iz Brooklyna; pa ako oni proglase, da je Jehova naredio, da se uzme oružje ili nešto drugo, većina će njih to brez razmišljanja uraditi.
U tome i jest problem ove sekte; njezino članstvo je lišeno sopstvene osobnosti, želja, ciljeva. Oni ne žive svoje živote, nego Kula Lažara živi kroz njih.
Govorim to iz vlastitog više nego 20-godišnjeg iskustva u kome mi ova sekta rasturi brak i obitelj bacajući pri tome djecu u tešku depresiju iz koje se teško mogu izvući.
Iako osobno imam sve razloge, da mrzim ovu sektu, mislim, da zabrana nije dobra ideja, jer će im samo dati podsticaj da još gorljivije nastave širiti svoju bolesnu teologiju.
Protiv te i drugih sekti treba se boriti informiranjem; te na ideološkom planu; ko malo pobliže prati otkrivenja iz biblicističko-eshatološke sfere zna, da je monoteizmu odzvonilo, samo to ogromna većina još nije skužila.
A jadnici poput ovih vjernika njima će se svijet do temelja srušiti, kad i ako to shvate.
SMRT FAŠIZMU.

Mos-t
Gost
Mos-t
3 godine prije

Ovu godinu sam zavrsio moju posjetu Moskvi.
Svaki put kad odem u Rusiju imam osjecaj da sam otisao u koljivku Hrvatske u svetu slavensku zemlju. Ako je za Zhidove sveta zemlja Izrael onda je za mene Rusija sveta zemlja.

Prosle godine sam vidio u Petersburgu djelovanje Mormona.
Ne znam sto je njihov status danas u Rusiji.

Ipak prosle godine sam s njiman govorio na ulici u Petersburgu, razlog je bio taj sto sam zelio s njima malo popricati na engleski, jako zadrti i glupi ljudi, drustveni paraziti koje financiraju njihovi istomisljenici iz Utaha.

Ako se ne mogu zabraniti Jehovini S. onda se ne mogu zabraniti ni Mormoni, gdje je granica sto je dozvoljeno?

Ruska vlast ima pravo odrediti tu granicu a ne EU ili Amerika.
I moj savjet im je neko soluju pamet Erdogenu.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Mos-t

Da, Rusija je kolijevka…više o tomu u knjizi Nikolaja Levašova: Rusija u zakrivljenim ogledalima.

Kimi
Gost
Kimi
3 godine prije
Reply to  Mos-t

Mormon-moron-komunista sve isto.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Mos-t

Gospon MOST-T, ako ste bili u Rusiji, kako pišete svetoj slavenskoj zemlji, ali iskreno svetija je Ukrajina jer je prajezgra Slavena bila u današnjoj Ukrajini, dakle ako ste bili tamo znajte da pogrešno pišete.
Nije PETRSBURG, već je na ruskome pravilno SANKT PETERBURG, skraćeno PETERBURG. Bez glasa “S”. Peterburšci ga odmilja nazivaju PITER….
Doduše nije mi jasno zašto u svetoj slavenskoj zemlji Rusiji, germansko, tj.njemačko ima za grad? Nekada se od 1914-1924 nazivao PETROGRAD, ipak je to slavenskije, zar ne?

Kimi
Gost
Kimi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Kada jednom otidje u Rusiju ili nesto procita uvidjet ce greske, oprosti mu zasada zlatane.

fond
Gost
fond
3 godine prije

U Singapuru, bastionu kapitalizma, Jehovini Svjedoci su van zakona i progonu se.
Rusija kopira Singapor.

Wikipedia

As of 2017, there are 10 members of Jehovah’s Witnesses incarcerated for refusal to carry out mandatory military service.
The initial sentence for failure to comply is 15 months’ imprisonment, with an additional 24 months for a second refusal.
Failure to perform annual military reserve duty, which is required of all those who have completed their initial two-year obligation, results in a 40-day sentence, with a 12-month sentence after four refusals. There is no alternative civilian service for Jehovah’s Witnesses.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  fond

FOND, u Singapuru se izriče jedan od najvećih brojeva smrtnih kazni na Svijetu, u odnosu na broj stanovnika. Osim možda u nekim skrivenim zemljama kao u Sj.Koreji, gdje je to nepoznato, ali svakako u Singapuru ima više smrtnih kazni u odnosu na broj stanovnika nego u Kini, Iranu ili možda u Saud.Arabiji.

fond
Gost
fond
3 godine prije

Yale Psychiatrists Just Warned There Is Something Seriously Wrong With Trump

“I’ve worked with murderers and rapists. I can recognize dangerousness from a mile away. You don’t have to be an expert on dangerousness or spend fifty years studying it like I have in order to know how dangerous this man is.”

ZEROHEDGE

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije
Reply to  fond

psiho s Yale-a

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…mali subverzivni kotačić u globalističkom vlakiću…

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Jehovni svjedoci su obicna sprdacina od vjere,nema sanse da pravoslavna crkva u Rusiji dozvoli sirenje te vjere koja je vise nastrojena svemu ostalom a najmanje vjeri ..te sotonisticke snage neznaju vise kako napakostiti Rusiji u Ruskom narodu pa sada preko tih jadnika prvociraju i pisu gluparije..Sve je to pisanje da se ovcama za sisanje odvuce paznju puno drugim bitnijim situacijama u evropi i sire..nenasjedajte glupostima pojedinih clanaka u novinama,novinarima,jer puno bitnije stvari se trenutno događaju u Evropi,americi a o tome novine niti rijeci da napisu..puno bitnije..

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Ajd’ Milane, nisi se ponavljao, dadoh ti +. ☺

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

MILNKO, a koja vjera nije sprdačina?

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  zlatan

@zlatan Sigurno ne ona koja tebe postavlja na tron da pljuješ po ostalima. Ljubi bližnjeg svoga kao sebe samoga, ne ubij, ne ukradi.. sprdačina do sprdačine. Važno je da si ti skroman, dobar i pun ljubavi. Svatko uzima iz vjere i života ono što mu se sviđa. Ti si vidim odlično izabrao..:(

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

PJEVAČU ŠLAGERA, pa sve monoteističke vjere ne odlikuju se nekom tolerancijom, ni najmanje. Dovoljno se podsjetiti na duga stoljeća krvavih ratova koji su se vodili u ime kršćanskoga boga jedinoga, počev od prisilnih pokrštavanja, preko Križarskih ratova, pa do osvajanja Novog svijeta.
Dovoljno se podsjetiti i islamskog divljaštva, i njihovih osvajanja i uništavanja starijih kultura, kao npr.zaratustrijanske na području Perzije (danas Iran).
Slažem se da ovo šta sam napisao nije jedina karakteristika vjera, ali vi koji ste “veliki” vjernici o tome bezobrazno šutite. Jer, ipak, vlastito govno manje smrdi, ma ne smrdi uopće.
A to ne ubij, ne ukradi i slične gluposti, ja to znam i bez bilo kakve vjere. Meni je daleko humanije filozofsko promišljanje, racionalno i dostojno čovjeka, nego vjersko zatupljivanje…Iskustvo me uči da je tako.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ne zanimaju me ni lažni propovjednici ni generaliziranje. Ja, kao agnostik, upoznao sam krasnih, poštenih i dobrih ljudi raznih vjeroispovjesti. Upoznao sam ljude kojima je dokazano vjera pomogla u životu da budu bolje osobe. Ti ljudi koji bi svakakvih sr*nja poradili bez duhovnog mira. Tko si ti da im u lice kažeš da im je vjera sprdačina? Ne uvrijedi, ne uzoholi se, smanji ego.. i slične “gluposti”. Možda bi ti dio toga dobro došao.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

ŠLAGERU, šta je to uopće duhovnost, molim jasnu definiciju? Nema takve definicije, pa je zaključak jasan, duhovnost je teška apstrakcija. Ok, slažem se da je nekim zalutalim tipovima vjera pomogla, ali je mnogima kroz duga stoljeća također pomogla u opravdavanju krvavih zločina u ime svoje vjere, plemena, i bilo koje druge skupine.
Nemam pojma kakav sam, ali znam jedno: dobar i pošten se može biti bez bilo kakve vjere i vjerovanja. Dapače, još i bolji!
Glede spomenutog ega, iskustvo me uči da su baš “veliki” vjernici egositi na ne znam koju potenciju. Te priče da su vjernici bolji od nevjerujućih, je obična propaganda i to jeftina. Nema veze u što i da li u bilo što tko vjeruje. Ali kada me već netko povlači za jezik kažem: iskustvo me uči da su “veliki” vjernici često puta (najčešće) napuhane žabe u svome egu. Kao ono, ja sam bolji od tebe zato jer vjerujem, a ti koji nisi dio našeg vjerničkog stada, obavezno si gori…
Stekao sam dojam da je uvijek tako……

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  zlatan

Definiciju kojeg relevantnog izvora? Ovo je moja definicija na koju ja kao slobodno biće polažem pravo kroz svoje iskustvo. Duhovnost nije apstrakcija. Samo nije lako prenijeti jer je riječ koja upliće sve ono što čovjek kroz svoj život i iskustvo jest. Ono iznutra. Skup svih sjećanja i osjećaja i svjesnost toga u sebi i o sebi i vlastito propitkivanje istog. Uostalom nisam nigdje ni pisao o duhovnosti nego o duhovnom miru. Mogao sam napisati i “nedostatak tjeskobe i agresije zbog pomanjkanja ljubavi i pažnje, dobro mentalno zdravlje ispunjeno svim društveno pozitivnim potrebama koje čini ljudsku jedinicu imena tog i tog savršeno smirenu, ispunjenu, uravnoteženu i funkcionalnu”… ali duhovni mir mi je zvučalo skroz ok i univerzalno te uopće nisam pomislio da bi to predstavljalo problem osobi koja u nedostatku riječi i razumijevanja za određeni postotak čestite i ispravne populacije koja slijedi neku religiju kaže kratko – sprdačina. Evo.. tvojim riječnikom: Živo mi se je*e za neku budalu koja je okrvavila ruke pod maskom neke religije. Takvog ološa je bilo i bit će i među nevjernicvima i među vjernicima. I samo dobro dođu trolčićima u budućnosti kao izgovor da opravdavaju svoje agresivne i mržnjom nabijene netolerantne stavove. Kako ti pridonosiš da se zatvori taj krug mržnje i netolerancije? “Nemam pojma kakav sam”.. pa saznaj jbt. Oprosti ali malo si mi digo živac.. Opet generaliziraš i guraš “velike” vjernike u argumente.. Pa “veliki” vjernici uglavnom nisu vjernici. Ne da mi se ponavljati ali napisao sam da ima krasnih ljudi među svim vjeroispovjestima.. jedini feler koji sam možda u brzini nenamjerno napravio je da sam možda trebao dodati i ateiste ali i to je na neki način vjera da nema vjere.. Mrzim se kad sam ovako nabrijan i zato ću sad malo ohladiti od ove teme. Nadam se da ima ili će imat makar malog nekog efekta išta od ovoga što sam napisao. Aj živio drug.

Mike
Gost
Mike
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Ima ti jedna dobra i jednostavna definicija duhovnosti.. Ako je Bog stvorio ljude onda je duhovnost gledanje na stvari kao i Bog! Imati stanovište čim sličnije Božjem

vladek68
Gost
vladek68
3 godine prije

Sve velike crkvene sljedbe koje su isključive(ja sam bog tvoj,drugi su sotone) su ekstremističke.Religije u praksi se baziraju na mizoginiji,mržnji prema svemu drugačijem,i svim mogućim izmima koji postoje.U tu svrhu se služe manipulacijama svojim pripadajućim mitologijama od malih nogu,kako bi stasala nova vojska frustriranih licemjera dvostrukog morala.Titi i sličnima najviše zamjeram što sve te pohlepne i pokvarene hodže i popove nisu lijepo izveli pred streljački stroj.Svijet bi bio sretnije i mirnije mjesto,a ne bi bilo ni rata na ovim prostorima…

Kimi
Gost
Kimi
3 godine prije
Reply to  vladek68

A jesi Žukov.
Teorije i zaključci koda ste išli na iste časove ideološkog pranja mozga.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  vladek68

VLADEK68, malo si pretjerao, nije ih trebalo pred streljački stroj. Nećemo ići tako daleko i neozbiljno…..
Ali da, istina je da prvenstveno monoteističke vjere znaju biti itekako netoleratntne, e to je istina…..

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

A da trola i kmeči za fantomskom Jugoslavijom onda ne bi bio troler?

Jenkison
Gost
Jenkison
3 godine prije

Zalosno je i svakako treba osudit Rusiju za zabranu Jehovinih svjedoka.
Jehovini svjedoci nenose oruzje, i ne ubijaju, mozda to prestavlja opasnost za Putina.
A islamski teroristi koji postavljaju bobme i ubijaju neduzne, njima Putin otvata dzamije.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije

kruške i jabuke

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Preskočio si putinoljupce…

Sofersajba
Gost
Sofersajba
3 godine prije

Bit ces izbrisan kao i jos neki koji ne pasuju u kalup cim dojdje njegov ado.

tabula
Gost
tabula
3 godine prije

Dotična gospođa nije protestirala zbog zabrane nošenja križa na lančiću učiteljici u jednoj školi u Europskoj uniji (Berlin). Čudni neki standardi!

yellow
Gost
yellow
3 godine prije

Gospodine Babichu ovo sam nasao na demokratskim medijima, molim vas slijedite.
Any comment designed to make me angry will make me angry and will be removed in anger.

piretis
Gost
piretis
3 godine prije

Niti sam pripadnik niti simpatizer Jehovinih svjedoka, ali bih upozorio na opasnosnost od progona po vjerskoj osnovi. I sam sam u mladosti bio pripadnik male protestantske sljedbe (ne miješati sa sektom), otac mi je bio svećenik iste, i kao takvi u komunizmu smo bili izloženi pritiscima pa i otvorenom progonu. Mnogi su bili zatvarani, moj otac 2,5 a tetak čak više od 4 godine, optuženi za izmišljeno potkopavanje drušvenog uređenja. Vjersku zajednicu Jehov. svjedoka prilično dobro poznajem, uključujući i njihovu teologiju, pa mi nije najbistrije što im se to može staviti na teret s obzirom na pacifizam i političku apstinenciju. A to što ne slave blagdane većinske religije baš i nije krimen. Progon manjine, vjerske ili kakve druge, nije najbolji put u pravedno društvo. Ako se naši susjedi Bogu mole na drugačiji način od nas najmanje što možemo učiniti za njih je da ih ostavimo na miru, tim prije ako nas ničim ne ugrožavaju. Ako to propustimo učiniti, sutra će nam biti sasvim prirodno vidjeti ljude po ulici sa žutim trakama na rukavu (znak na istoj nije bitan).

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  piretis

Gospon PIRETIS, ne znam po kojoj osnovi su vaši roditelji i tetak bili proganjani i zašto, ali definitivno znam dvije stvari.
Prvo, to nije bilo u komunizmu, već u socijalizmu. Istina, koji je bio ideologiziran, ali ako smo legalisti,a vidim da jeste legalist, onda bi trebalo reći u socijalizmu, ne komunizmu.
Drugo, Jehovini svjedoci djelovali su još u socijalističko jugoslavensko vrijeme, ne znam od kada,ali djelovali su. Bilo je likova koji su odbijali služiti JNA, jer Jehovisti su odbiijali oružje, pa su zbog toga mnogi znali godinama biti u zatvoru, tj.višekratno su osuđivani. Već početkom osamdesetih se takve na neki način puštalo na miru, koliko pamtim.
Tako da pretpostavljam da su vaši zbog nečeg takvog bili osuđivani, ali ako ćemo o tome, godinama su deseci tisuća Amerikanaca kroz šezdesete bježali iz SAD-a, samo da ne idu u vjietnamski rat. Deseci tisuća su ilegalno živjeli u Kanadi. A SAD je demokracija, pa ipak su proganjali svoje dezertere.
Iskreno, a koja to zemlja ne proganja u ime nekih svojih zakona?

piretis
Gost
piretis
3 godine prije
Reply to  zlatan

Slažem se. Nije to bio nikakav komunizam, nije bio čak ni socijalizam s ljudskim likom kako su mu neki znali tepati. I imate potpuno pravo da je služenje JNA bila prava politička sačekuša za dosta protestanata. Najgore su prošli Nazareni (gotovo su nestali), Jehovini svjedoci i Adventisti.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Znate li koja je razlika između Jehovinog svjedoka i YUGA 45 ? Pa, Jehovinom svjedoku možeš da zalupiš vrata !

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

ja njih nikad nisam doživljavao kao religiju, već kao jednu sektu koja u celofanu je zapravo militantna.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

kad bi svi bili poput jehovinih svjedoka … bio bi mir na zemlji. jedini koji su iznutra pruzili otpor hitleru.
mislim da rusija nije trebala dirati u jehovce.
jehovini svjedoci su jedini krscani koji najdosljednije pokusavaju zivjeti u skladu sa biblijom. ja im nalazim zamjerku da vise vjeruju u bibliju nego u boga.

Brane
Gost
Brane
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm, bravo. Jedan od rijetkih glasova razuma. Jedino su Jehovini svjedoci u nacističkoj Njemačkoj od svih vjerskih grupa odbili uzeti oružje u ruke i ubijati po Evropi i šire. Mnogi su završili u logorima i platili svojim životima. Zamislimo kakva bi samo drugačija povijest 20-og stoljeća bila da su svi slijedili Jehovine svjedoke. Molim čitaoce da na Google-u potraže knjigu “Jehovah, Witnesses under Nazism” spisateljice Christine E. King.
Osnovno pravilo na sudu i kod obrazovanih ljudi je čuti i drugu stranu. Molim komentatore da na kratko skoknu na stranicu:www.jw.org, te da vide tko su Jehovini svjedoci i što uče.
Ono što su Jehovini svjedoci od 1933-1945. prošli pod Hitlerom je za svaki respekt.
Srdačan pozdrav iz Istre.

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije

“Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova.” Ovo uopće nije istina. Ne znam odakle novinaru ta ideja. To su normalni ljudi i naši sugrađani koji su zavedeni da vjeruju da će njihovo fizičko tijelo živjeti beskonačno dugo. Znači duže čak i od trajanja Sunca, galaksije pa i samoga svemira. Nadalje, vjeruju da je Isus Krist glavom i bradom, znači – upravo ON i nitko drugi bio kod njih u inspekciji u Brooklinu 1919. godine, ušao na vrata, pregledao literaturu i rekao im : dobri ste, samo nastavite. Do nedavno su vjerovali da Jehova živi na točno određenom mjestu u svemiru u jednome sazviježđu koje se može promatrati teleskopom. Sada su to odbacili. Da dalje ne nabrajam, kao mladić sam skoro ušao u sektu i to mi je upropastilo veliki dio života, još se nisam oporavio, još se tresem. Da li ih treba zabraniti? Ne. Treba ih registrirati i obvezati na tečaj reprogramiranja ispranoga mozga koji bi vodile stručne osobe. Treba im objasniti da je čitava njihova vjera samo jedino i apsolutno u sferi psihologije i ničega drugoga. Nema to veze niti sa istinom niti sa Bogom. Čista psiho kirurgija. Mene su jako upropastili u životu. Koštali su me milione eura, živaca, braka i trebao bi ih mrziti iz dna duše. Ali ne, zaista nisam i imam visoku empatiju prema njima, to su jaaako dobri ljudi.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  gogijard

@gogijard Fascinantno.. Hvala na osobnom uvidu i za dragocjen komentar (ide u arhivu 🙂 )..

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Na stranici jwfacts.org je detaljno objašnjeno sve što je laž u učenjima sekte. Članovi sekte nisu upoznati ( većinom ) sa tim lažima. Zato bi bilo mudro da društvo propiše obavezu pod prijetnjom velike novčane kazne za svakoga člana sekte da prođe jedan tečaj koji bi vodili plaćeni psiholozi ( od strane države ) u trajanju od recimo 15 sati. Nakon programa morao bi se polagati ispit tako da budemo sigurni da je polaznik 100% razumio o kakvoj se sekti radi. Pa nakon toga, ako je moron, neka nastavi, njemu nema pomoći. Učinili bismo veliku korist društvu. Njihov loš utjecaj na društvo je ogroman. Radi se o sekti koja ima najveći broj ulazaka i izlazaka iz sekte na planeti. Većina onih koji napuste sektu su slomljeni ljudi. Treba ih jako ozbiljno shvatiti i u borbi protiv njih niti u kojem slučaju ne koristiti zabrane i silu. Ako ćemo bit napredno društvo, neophodno je educirati ljude. Ako sam u školi bezbrojne sate učio razne gluposti koje mi nikada neće trebati u životu na račun države, zašto me nitko nije uputio u to da postoje ljudi sa tako nevjerojatno bezobraznim i suludim idejama koji su spremni na tako nevjerojatne manipulacije i zlo pod krinkom boga i istine? Zašto? Kako sam mogao znati da ljudski um može biti toliko izvitoperen?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

GOGI, i Isusova sljedba u prvom stoljeću po našem računanju vremena, bila je jedna obična sekta. Svaka danas etablirana vjera je počela kao sekta.

propovjednik10
Gost
propovjednik10
3 godine prije
Reply to  gogijard

gogijard, nemoj trovati ljude sa netočnim informacijama, ako ti istina iz Biblije nije najbolje legla – imaš i drugih lakših puteva, onih širokih kako kaže Isus pa odi slobodno u njih. Kod Jehovinih svjedoka se uvjek loše osjećaju oni ljudi koji nemogu živjeti po strogim kršćanskim načelima pa onda napadaju sve oko sebe, a ne vide da moraju popraviti sebe same. Jehovini svjedoci samo dosljedno slijede biblijska učenja i grešni su ljudi pa čine propuste kao i svi ostali, tako da je moguće da nekada bude netko i sa pravom ljut i povrijeđen zbog njihovog postupanja, ali takva osoba ako je razumna – dobro zna da u nijednoj drugoj kršćanskoj vjerskoj organizaciji neće moći obožavati Jehovu Boga na ispravniji način i zato se nikada neće boriti protiv Božje organizacije i napadati je (jer onda se postaje otpadnik, borac protiv samoga Boga). Ja samo imam riječi hvale za svoje suvjernike, a kada sam učinio greške u svom postupanju i nisam se vladao kršćanski, nisam za to optuživao druge i organizaciju, nego sam ponizno priznao svoj propust i nastojao ga što prije ispraviti i zato i danas sa ponosom nosim ime Svemogućeg Boga. Gogijard, Isus je rekao da će se njegovi pravi učenici prepoznati po svojim djelima, a onda se upitaj ko je u zadnjem ratu u ovim našim područjima ostao neutralan i nije sudjelovao u nacionalističkim ispadima, ubijanju i zločinima – ta organizacija su pravi kršćani. Pozdrav !

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  gogijard

istina. Ne bih u detalje.Ljudi smo zato jer imamo ogromnu želju i težnju prema istini i Bogu. Zato smo ljudi. Bez toga nismo ljudi. Na tu težnju se ne može ići zabranama. Dokazano. Može se ići istim oružjem: Bogom i istinom i blagošću. Na prijateljski način. Ali, definitivno ih ne treba pustit da rade šta hoće jer je to kako je Isus rekao “kao kada slijepac vodi slijepca. Neće li obojica u provaliji završiti?” Treba nešto učinit. Hrvati imaju “povjerenstvo za borbu protiv sekti” ali to ne radi ništa koliko ja znam. Tko se želi informirati o sekti preporučio bih ovaj odličan i nadasve istinit web site. Bivši član koji je detaljno objasnio sve što je važno i to na istinit način: https://www.jwfacts.com/

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

GOGI, uz dužno poštovanje, ali sada vrijeđata mnoge ljude. Ne slažem se da smo ljudi jer težimo prema istini i bogu ili bogovima, ili nekoj toj izmišljenoj, zapravo nepostojećoj apsolutnoj istini. Ima nas koji tome ne težimo, ne zanima nas, kritični smo prema tome i mislimo svojom glavom. No, to ne znači da nismo ljudi.
To me vrijeđa, kao i svakoga tko misli svojom glavom. Meni nije važno tko u što vjeruje ili ne vjeruje, ali mi je važno da me se ne smatra manje čovjekom ako ne vjerujem u te njegove priče.
Iskustvo me uči, da nema istinskih vjernika, a da su istinski tolerantni. Takav se još nije rodio.
Kada veliki vjernici prestanu govoriti da su oni kvasac svijeta, i da su jedino oni zaslužni za dobro, e tada ću ih početi drugačije gledati. Ali to se neće nikada dogoditi, nikada !!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

VJERTALJOT, ma nemoj, svi praznih ruku ležimo u grobu? Uopće nije istina….neki se i kremiraju i prosipaju pepo gdje stignu. Ja ću svoje tijelo dati Medicinskom fakultetu, a nakon toga će me kremirati i prosuti u more Jadransko. Jer mi je to želja.
Neke velike face su kroz duga stoljeća stavljali u grobove sa zlatom, i ostalim skupim igračkama posve nepotrebnim i u realnom životu, a kamo tamo dolje. Faraone na primjer.
Koliko znam i pape se balzamiraju, mislim da je pokojni papa Ivan Pavao drugi balzamiran. Pretpostavljam da nije umotan u jeftino sukno od grubog platna, već u nešto daleko skuplje. A oni su kao protiv materijalne, a za duhovnu prirodu svijeta. Hm, hahaaa, a toliko su materijalisti da se i balzamiraju i onda ih obuku u svilu i kadifu.

Mike
Gost
Mike
3 godine prije
Reply to  gogijard

Čekaj malo..jesi li ti Bill Gates? Ak su u pitanju milijuni i ja bi se družio s tobom…hehe

propovjednik10
Gost
propovjednik10
3 godine prije
Reply to  gogijard

gogijard, ti očito nisi dobro pročitao Bibliju pošto si se okomio na metode djelovanja Jehovinih svjedoka pa na taj način su djelovali Isus i njegovi učenici, dali bi i njima rekao da su krivo postupali ? Vidim da se groziš zabrana, koja te to posebno smeta, dali ona da se zabranjuje upuštati u blud i preljub, možda ona da se nesmije hoditi po postupcima svijeta – odnosno da se ne smije imati nikakav obol u nasilju, nacionalizmu i političkim podjelama svijeta (ne sudjelovati u vojnoj obuci i ratu, u političkim izborima, odavanja posebnih počasti državnim simbolima), možda ona da se zabranjuje obožavati ikog drugoga do Svemogućeg Boga Jehovu ili vjerovati u išta drugo od onoga o čemu piše u Bibliji ? Ako je netko od ljudi u skupšini donjeo krivu odluku, on za nju snosi punu odgovornost pred Jehovom, a organizacija je svake godine sve bolje posložena i sve je manje propusta kod odgovornih ljudi u organizaciji, tako da blatiti cijelu organizaciju i ocrnjivati je kao opasnu sektu koja ispire mozak – mogu samo ogorčeni i neupućeni ljudi. Ja sam dobrovoljno postao Jehovin svjedok i znao sam dobro do kojeg trenutka to mogu biti, sve dok se držim visokih moralnih mjerila i vjerovanja iz Biblije, a ako to iz bilo kojih razloga više ne želim poštivati, otići ću mirno i bez da pljujem po onima koji su ostali, jer oni to čine drage volje i slobodno. Ja sam se osobno uvjerio i svakim danom sam sve uvjereniji u to, da usprkos svim nedostacima Jehovini svjedoci najbolje odražavaju postupke prvih kršćana i Isusa. Pozdrav !

Iva
Gost
Iva
3 godine prije
Reply to  propovjednik10

Bravo.Veeeelika podrska?

gogijard
Gost
gogijard
1 godina prije
Reply to  propovjednik10

Ja neću ulaziti u diskusiju preko interneta. Samo ovo: kada idete u službu, nemate APSOLUTNO niti jedan jedini promil razloga da nastupate jednosmjerno. Dakle, ti meni želiš reći svoju istinu. OK. U redu. Ali tvoja istina je samo 50 %. Druga polovica je MOJA istina. Dakle, pola vremena govori o svojoj istini, ja ću te slušati pomno i pažljivo. Nakon toga, obustavi. Stani i slušaj pažljivo kao što sam ja tebe slušao. Tako može. Otvoren sam za svakoga od vas na takav način. I mogu vas uputiti di je prava istina. Ali vi ne funkcionirate tako. Kod vas je kao kod homoseksualaca. Ja vruće želim tebi prenijeti svoj psihološki profil, da ti budeš kao ja, ali istodobno, odbijam s gnušanjem apsolutno svaku ideju da bih ja od tebe nešto primio. Znači, vrlo drćno, nisko i pokvareno. Tako Isus nije radio, to budi siguran. Osim toga, vi širite provjerene lažne vijesti koje uznemiruju ljude. Pogledajmo oko sebe. To što vidimo je dokaz da lažete. Rok za sudnji dan po vama je davno prošao. Nemate pravo lagati ovaj narod.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

GOGI, znam da se ne protive liječenju, to je netočno i besmisleno napisano. Ali jehovisti se protive transfuziji tj.davanju krvi. To svi znamo….i stalno u onim svojim papirnatim sranjima piskaraju da se krv ne smije davati. Mislim da su i protiv transplatacije organa.

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  zlatan

samo je jedna stvar bitna. Razdvojiti šta je istina a šta laž. Istina = mir. Laž = rat.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  gogijard

Hm, GOGI, nema apsolutne istine, to ne postoji. Čak je i laž pod upitnikom, jer nema apsolutne laži….
Svatko ima svoju istinu i svoju laž, a vjerodostojno je jedino ono šta se može izračunati ili dokazati. Sve ostalo je sviranje k…… !!!

gogijard
Gost
gogijard
3 godine prije
Reply to  zlatan

HM……..A šta ako izračunaš da će Izak uskrnuti točno na taj i taj datum i pripremiš mu apartman i novog Kadilaka? Da li se nakon što Izak ( normalno ) ne uskrsne trebaš pravit Toša, kao da se ništa nije dogodilo ili trebaš reći pastvi : “sorry, ali ja sam samo jedan mali lunetik”?

propovjednik10
Gost
propovjednik10
3 godine prije
Reply to  gogijard

gogijard, vidim da si rekao da istinito učenje donosi mir i potpuno si u pravu, jedini koji su u svim ratovima u zadnjih 90 godina ostali politički i vojno neutralni i promicali pravi mir, kao i prvi kršćani i nisu svoje ruke uprljali krvlju niti jednog čovjeka, su baš oni za koje ti nemaš riječi hvale, Jehovini svjedoci. A to što stalno naglašavaš da su Jehovini svjedoci imali neka kriva očekivanja, da imali su ih i to otvoreno priznaju, a drugi koji nisu očekivali ništa su kao pravi kršćani – potukli su se u svim sukobima i ratovima, pred Jehovom Bogom su odgovorni “za krv svih pobijnih na zemlji”, palili su one koji su čitali Bibliju, ubijali se u vjersk ratovima, zar češ njih proglasiti kao one koji bolje tumače Bibliju, kao one koji bolje drže učenja Isusa Krista, sumnjam da bi se to usudio i na temelju Biblije imao za to ijn valjani argument ?!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

kad imas doslovne biblijiste, dobijes jehovce. kad imas doslovne kuraniste, dobijes isil glavosjece.
jasno se vidi razlika kakvu koja knjiga proizvodi.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Prilično pristrano. Inkvizicija, konkvistadori, križari.. svi su oni iza Biblije činili i gora zvjerstva koja nisu moderno dokumentirana i promovirana.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

sto se tice inkvizicije, mozda imas pravo. mozda jer inkvizicija nije po bibliji. robovlasnistvo jest ali ne po novom zavjetu.
naseljavanje amerike – blatimo sebe. zar je trebalo da europljani umiru od gladi dok dva kontinenta stoje relatinvno prazna? jest da su konkvistadori nametnuli krscanstvo ali ipak bolje od njihovih vjera koje su zahtjevale krvne zrtve. europski feudalizam im je ipak bio bolji od njihovog robovlasnistva.
krizari – opet blatimo sebe. trebamo znati da je otomansko carstvo bio robovlasnicko. odvodili europljane i crnce u ropstvo. nabijali na kolac, djecu u janjicare, zene u roblje. kao isil danas. krizarski ratovi su pokusaj zaustavljanja vjere koja se sirila sabljom na krscanske zemlje srednjeg istoka, sjeverne afrike i europe.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Uopće me ne zanima opravdavanje konteksta ni elaboracija zašto je nevjernim poganima u ime Bibilije ili Kurana trebalo odsjeći dio tijela, zapaliti ili ubiti nekoga. Ono što si u originalu napisao je loše.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

BRAINSTROM, srami se za tu laž koju pišeš.Najprije glupo je i nepismeno misliti: Evropljani su imali pravo naseliti kontinente jer su prazni. Preseljavanja ljudi su od kada su ljudi uopće krenuli u pustolovinu života. I danas seljakaju kao sumanuti na sve starne. Nikada nisu bili statični.
Tvrdnja da je kršćanstvo bilo bolje od astečke ili ne znam koje vjere zbog krvnih žrtava, ne stoji. Zašto? Zato jer je to dokaz da ljudsko vjerovanje može svašta napraviti, kroz vjeru, nacionalizam ili ne znam šta sve ne! Ok, kršćanstvo nije imalo krvnu žrtvu. Ne bih rekao, imalo je itekako.
Ali je bila često beskrvna žrtva, zar spaljivanje nije beskrvna žrtva, ali je isto žrtva?
Pravdaš križare, kao da su imali pravo….koja nepismena glupost. Najprije Osmansko carstvo u doba križara nije još postojalo. Križari jesu bili jedna krvoločna i pijana rulja, nepismena i prljava. Godine 1204 pijana i krvoločna križarska rulja spalili je Zadar. Kada su prešli kod tadašnjeg Konstantinopola (ako ne znaš, danas Istanbul) na azijsku stranu, primitivna i krvoločna križarska rulja, mislila je da su već među muslimanima. Pa su poklali sva sela na koja su naišli. A to su bili kršćanski podanici Bizantijskog Carstva, tj.Grci, kršćani. Pravoslavni kršćani. Ali kada si nepismen, lud i opijen vinom i vjerom, pa koji klinac uopće znaš?
Brainstromko, to šta si naškrabao je skroz bezveze…i da ti krvoločni križari prolazeći kroz moju Dalmaciju, koja je tada bila formalno pod Bizantom, ali zapravo nije bila ničija, napravili su mnoge zločine.
Kao i uvijek u srednjem vijeku, dobu kada je bilo više tame i neznanja nego šta možemo sami sebi priznati.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  zlatan

ne znam da li bi uopce trebao odgovoriti. ti si napisao svoje detalje, ja svoju pricu. nisu kontradiktorne. vojna nedisciplina ili cak kad papa kaze “pobijte sve, bog ce prepoznati svoje” nisu slika inace nuznog i opravdanog pohoda. do pred 70 godina libanon je bio vecinski krscanska zemlja, sirija je do pred rat imala desetak posto krscana. zamislimo koliko je krscana bilo u vrijeme krizarskih vojni. vecina svugdje, mozda cak i u meki!
oni se stalno sire i osvajaju, mi se kajemo i stidimo. dokle?
usporedi krizarske ratove sa danasnjim naporima rusije da zastiti siitsko i krscanasko stanovnistvo u siriji. nekad krizari, danas rusi!
sebe krivimo jer smo trgovali robovima a zaboravljamo da je ropstvo i danas u sudanu. muslimani hvataju krscane i odvode ih u roblje. u saudijskoj arabiji ropstvo ukinuto 1981. ropstvo je opravdano kuranom. rasna diskiriminacija crnaca takodjer. “prorok” muhamed i sam bio robovlasnik. uvijek “zaboravljamo” reci da je otomansko carstvo bilo robovlasnicko.
u vrijeme transatlanske trgovine robljem (muslimani inicirali i snabdjevali, poduzetnici kupovali, krscani abolirali!) prevezeno je 12 milijuna robova. njihovi potomci i danas zive. istovremeno je arapski konglomerat umma vrsio istocnoafricku trgovinu robljem. 19 mil, svi uskopljeni, potomaka nema. abolicija nastala pod pritiskom krscanskih zemalja.
budimo dobri i iskreni. recimo gdje smo grijesli, priznajmo, ali isto tako recimo sto smo dobra ucinili. recimo i tko drugi nije valjao. necemo sad opravdavati otomansko carstvo jer su u alabami drzali robove. inkvizicija, krscanski fasizam, pedofilija u crkvama, znamo i recimo ali isto tako recimo da je islam, po nacrtu, po svojoj svetoj knjizi, po primjeru osnivaca, fasisiticki.
sto se bojimo i sto se stidimo jednako osinuti po islamu kao sto radimo po krscanstvu?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

BRAINSTROME, nije istina da je ropstvo u Saud.Arabiji ukinuto tek 1981. Mislim da je zadnja zemlja u kojoj je formalno ukinuto ropstvo bila Mauritanija, mislim do 1961 ili tako nekako. Dalje, to ropstvo nije nužno bilo jako loše, nisu te robove ubijali kao muhe. U katoličkome Brazilu ropstvo je postojalo sve do 1888 godine, u španjolskim kolonijama na Karibima isto do kraja 19-tog stoljeća.
Otomansko carstvo koje spominješ, bilo je daleko tolerantnije i poštenije prema svojim podanicima od većine evropskih društva u tome dobu. Dovoljno se podsjetiti kakve su zločine nad muslimanima i Židova napravili španjolski kraljevi..Kraljica Izabela Katolička je 1492 protjerala sve muslimane i Židove, rijetki koji su ostali postali su kršćani-katolici, ali su i njih proganajli sve do 18-tog stoljeća.
Ti prognani Židovi i muslimani otišli su u Otomansku carevinu, tako su došli i u Bosnu. I pragmatična Republika Venecija je prihvatila te Židove, tako su došli u tada venecijansku (mletačku) Dalmaciju, u Split i znatno obogatili svojim znanjem život moje Dalmacije.
Nisam siguran da je kršćana bilo u Meki, ikada, ali ni to da je Libanon bio većinski kršćanska zemlja. Ali je Libanon bio i jest i dalje zemlja začuđujuće tolerancije, kao i Sirija. Nadam se da će tako i ostati. Jednako kao što je spomeuta Španjolska bila od vremena konkiste društvo ekstremne netolerancije, spaljivali su heretike još u 19-tom stoljeću, a danas su postali začuđujuće tolerantno društvo. Za razliku od jedne Poljske, na primjer, koja je društvo velike
netolerancije….ma ne samo Poljska! Ni ex yu nismo baš jako tolerantni, hahaaaaa

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  zlatan

opet se mimoilazimo. ipak, hvala na nadopunama.
cini mi se da zagovaras bezuvjetnu ili siroku toleranciju. tolerancija nije moguca prema epidemiji ospica, pozaru, vojnom udaru, kriminalu, demokratski izabranom adolfu hitleru … . nije moguca ni prema novofasistickoj agresiji zaodjenutom u ruho vjere. propustas prepoznati fasisticku narav islama te temeljne postulate te vjere koje njihovu “svetu knjigu” svrstavaju u rang mein kampfa. naravno, opet ces mi odgovoriti pricom o krscanskom fasizmu. slozit cu se ali te pozivam da se i ti slozis sa mojom tvrdnjom kako je islam = fasizam.
nemoj ogranicavati kriticnost samo na samokriticnost.
lijep pozdrav!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Pa ovako. Glede islama. Život u Turskoj unatoč svim pričama je manje više takav, da nemaš osjećaj da si u nekoj islamskoj kulturi. S druge strane imamo jednu Saudijsku Arabiju, u kojoj zaista ne bi živio. Razlika je u tome šta je Turska svjetovna zemlja, čak u otomanskome dobu nikada nisu bili neki jako strogi muslimani, a spomenuta Saud.Arabija je u vjeri ustrojena država. I to najstroži mogući način.
Kao što ne bi izabrao Saud.Arabiju, ma ne bi želio da bilo koja evropska zemlja postane fundamentalističko-kršćanska. No, to više nije moguće. Svi znamo da nikada niti jedna kršćanska evropska zemlja neće biti poput Arabije…ma ni poput Irana. Koji je kamilica prema spomenutoj S.Arabiji.

ŽELJKO
Gost
ŽELJKO
3 godine prije

Znate li za neku drugu religiju koja je od poćetka bila zabranjivana,proganjana i zločinački kažnjavana u svim vidovima vladavine, demokratske, socijalističke, komunističke, nacističke itd., a kod Kod Hitlera i kod Staljina njeni vjernici bili bacani u logore jer se čvrsto drže Božijih zapovjedi a prije svega one koja kaže -ne ubij? Ako znate za takvu religiju a da to nisu Jehovini svedoci javite mi!

Mike
Gost
Mike
3 godine prije
Reply to  ŽELJKO

Tak je Željko. Svaki čovjek koji misli svojom glavom zna da stvari nikad nisu onakve kakve vidiš na prvi pogled ili kakvima ti ih drugi opisuju. Jednostavno treba otvorena uma razmislit o SVIM dokazima i provjeriti ih. Pa čak i takve koje si ti naveo! Odlično!!

propovjednik10
Gost
propovjednik10
3 godine prije
Reply to  Mike

Tako je Željko i Mike, ja sam Jehovin svjedok već skoro 19 godina i mogu reči samo to – da su to pravi kršćani, podložni Isusu i Jehovi Bogu. Nisam u toj organizaciji doživio ni najmanje neugodnosti, a sve zato jer nisam napuhan od ponosa, priznam skrušeno kada pogriješim i nastojim se popravit u duhu savjeta iz Biblije. Oni koji rigaju vatru na Jehovine svjedoke, netrebaju puno razbijati glavu sa njima i njihovim propustima (nesavršeni su ljudi i čine ih), već samo trebaju pogledati vjerske organizacije u kojima se nalaze i odgovorit si na ova pitanja: 1)dali moja vjera strogo zabranjuje sudjelovanje u svim sukobima ovoga svijeta, u ratovima, prosvjedima, nacionalističkim sukobima ? 2) dali zabranjuje ratnu obuku ?, 3) dali zabranjuje političko djelovanje i mješanje u pitanja vlasti, koje su po Bibliji po izravnom kontrom Sotone ?, 4) dali isključuje iz svoje sredine one koji ne žele živjeti po kršćanskim načelima iz Biblije i na taj način sramote Boga i Isusa, a ne priznaju svoje greške i ne kaju se zbog njih ?. itd… Ako ste u vjerskoj oanizaciji koja ne traži to od vas, dobro pročitajte u Bibliji što se traži od kršćana pa onda donesite sud o postupcima Jehovinih svjedoka. Pozdrav !

zoran simovic
Gost
zoran simovic
3 godine prije

narode opametite se,kao bivsi svjedok(bivsi zbog kurvaluka i do mene je,a svjedoci to ne tolerisu ) mogu vam reci da ste velika vecina vas u krivu.Kome svjedoci smetaju.Svojim radom i postenjem ,moralom su neprikosnoveni. a za uvjerenja ….to je njihova stvar i pustite ih na miru, i gledajte kako ce te biti sretni i siti a spominjati Jehovine Sv(j)edoke u negativnom kontekstu je budalastina…..kao parabolu spmenuo bih vjerske zajednice u ex-yu gdje morate debelo platiti za sahranu,dzenazu,krstenje,tehvid…itd kao neko ce u vase ime traziti spas duse od Boga….vi ste zadovoljni a novcanik je prazniji…i to vam se dopada i to vam je normalno…..sacuvaj me Boze….sto bi rekao Krleza….

Mirza
Gost
Mirza
3 godine prije

Ja nisam Jehovin svjedok,ali ove lazi protiv njih su dno dna.Ovi koji izvjestavaju su sotonini ucenici.

Mateo
Gost
Mateo
2 godine prije

Jehovine svjedoke napadate zbog toga jer ne zele ici u rat i ubijati druge, ne zele se ukljucivati u politiku i jer govore ljudima svoju vjeru. Sad mi recite jel to nije tuzno što se sa njima odnose kao sa teroristima …

Onako namjerno
Gost
Onako namjerno
1 godina prije
Reply to  Mateo

Mislim da Putin ima pravo za takvu odluku. Pripadnici js ako su zaposleni,traze od firme da pola radnog dana rade,posto vrh org.js ocekuje da puuuno propovijedaju drugim buducim clanovima. Time placaju manje u penzijsko osig. a i u zdravst.osig. Ali,kad se nedaj boze ozbiljno razbole,traze modernu BEZKRVNU operaciju,jer oni su ono bitni kao neki privatni pacijent,koji kase triput vise pune. Kao penzioneri su siromasni i moraju socijalku primati. Vrh js (osam muskaraca, nesto poput Pape u Vatikanu,posveceni…..) u minutnom taktu tvrdi o kraju svijeta,pa zasto da u ,,sotonske,,kase placaju,bolje u Brooklyn . Putin ne zeli ljude koji amere podrzavaju da kad im zatreba da ih onda rusija uzdrzava. Amen A sto se ratovanja i js tice, u NY svako ima uvid u akcije npr, u naoruzanju. Direktno sudjelovanje u ratu je isto kao i vase indirektno. Po meni, gori ste,jer podrzavate proizvodnju oruzja,a sve ostale pljujete. Da nema vaseg vrha,bilo bi manje ratova. Putin vas je najbolje ,onako izmadju redaka,procitao.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Cim se ova masonka Mogerinni brine onda nesto smrdi

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Iz licnog iskustva.Moja sogorica je Jehova i kada mi je dosla u goste u sobi gdje je spavala poskidala je moje svetce i kriz sa zida i gurnula pod krevet,a brat zuba da obijeli.Kada sam je pitao zasto je to uradila,rekla je da ona te slike ne moze da gleda,a ja sam joj odgovorio a jeli sogorice,pa sto si dosla kod mene kada znas da sam vjernik Isusa,e tada je nastala pljuvacina po mojoj vijeri,tipa ko se moli covjeku na krizu i blabla,a znam da voli cugnuti i ja je tu docekam,e kakva je tu bila tarapana.Hocu reci Jehovi nemaju tolerancije za druge vjere i napadaju svim i svacim,a povezani su ko nokat i meso,zaposljavanje,fakulteti,poslove,firme,sire mrezu kao obavijestajne sluzbe ili hobotnice ,hodaju okolo i skupljaju,spijaju i javljaju sefovima. A placa ih Amerika i svi materijali za propagandu.kao i kula strazara stampa se u Filadelfiji.
To je tajna org po tudim zemljama u sluzbi vanjskog neprijatelja.Pa ti vidi.

Tuga
Gost
Tuga
6 mjeseci prije

Da, zli u namjerama i djelima. Boze oslobodi od ovakvog pljačkaša.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik