Jehovini svjedoci – Bezazlena sekta ili ekstremistička skupina?

Jehovini svjedoci
121 komentar

Jučer je visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini osudila zabranu aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji, koji su se našli na udaru novog zakona koji obuhvaća i druge skupine koje je rusko zakonodavstvo stavilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana zbog “ekstremističkih aktivnosti”.

“Odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja vjere”, rekla je Federica Mogherini osudila je odluku Rusije da zabrani njihove aktivnosti.

Mogherini je rekla da Jehovini svjedoci, poput svih drugih vjerskih skupina, moraju biti u mogućnosti da na miru uživaju slobodu okupljanja, bez ometanja, što im je zajamčeno Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava. U skladu s njenim uvjerenjima, nije poznato da je zanimalo koliko kršćanskih crkvi ima u Saudijskoj Arabiji, na primjer, što se mogla uvjeriti po “broju” crkvenih zvonika u Rijadu, gdje je Federica Mogherini omiljena gošća. No, čak i to nije opravdanje i možda je visoka predstavnica EU, iako je to rijetkost, ipak bila u pravu?

“Europska unija nastavlja promicati slobodu religije ili vjere kao prava koje imaju svi i svugdje, na temelju principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti”, navodi se u priopćenju ureda Federice Mogherini.

No, visoka predstavnica je zaboravila da su Jehovini svjedoci zabranjeni Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i mnogim drugim zemljama. Imamo i Muslimansko bratstvo koje je terorističkom organizacijom proglašeno ne samo u Egiptu, Rusiji i Siriji, nego i Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i UAE. Rusija je na spisak terorističkih organizacija stavila i brojne sirijske skupine, ne samo ISIL, koji je u vjerskom smislu takfiristička islamska sekta, nego i one koje se drže vehabijskog učenja, koje je u Rusiji zabranjeno propovijedati. S druge strane je u Moskvi otvorena jedna od najvećih i najljepših džamija u Europi, dok nove džamije u Čečeniji ne treba posebno isticati.

Vjerske slobode u Rusiji - najljepša džamija u Europi
Vjerske slobode u Rusiji – najljepša džamija u Europi

Postoji li sloboda vjere u Rusiji? Najbolje je pročitati dio presude po kojoj je zabranjen rad Jehovinih svjedoka u toj zemlji, pa tek onda prosuditi.

Kako prenosi ruski kanal RBK, Vrhovni sud je zabranio djelovanje i aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji i prihvatio zahtjev Ministarstva pravosuđa za zabranu ove organizacije. Jehovini svjedoci u Rusiji imaju pravo žalbe na odluku i ona još nije pravomoćna.

Vrhovni sud Rusije organizaciju i administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji proglasio ekstremistima i zabranio njihove aktivnosti. Sud je također oduzeo svu imovinu organizacije. U kraćem obrazloženju presude se navodi i zašto.

“Jehovini svjedoci”

Klerici, znanstvenici u području religije, sociolozi i drugi su raspravljali o definiciji međunarodne vjerske organizacije Jehovinih svjedoka s upravnim središtem u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki istraživači tvrde da su Jehovini svjedoci neobičan trend u protestantizmu, drugi organizaciju zovu pseudo-strukturom čiji sljedbenici negiraju besmrtnost duše, Sveto Trojstvo i Kristovo božanstvo, treći je definiranju kao samostalnu denominaciju, a četvrti kao sektu.

Ukupno ima više od 8 milijuna Jehovinih svjedoka, koji su dužni sudjelovati u propovijedanju i širiti svoje učenje po svijetu, uključujući i 160 do 170 tisuća vjernika u Rusiji.

Organizacija je službeno registrirana u Rusiji 1991. godine i od tada je njezin rad često bio predmet suđenja.

Jehovini svjedoci ne sudjeluju na izborima, nisu u nijednoj stranci i ne bave se drugim političkim aktivnostima. U korist alternativne civilne službe odbijaju služiti vojsku. Ne slave državne i kršćanske blagdane, kao ni rođendane bližnjih. Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova. Ne primaju i ne žele donirati krv, čak i kada bi se operacijom mogao spasiti nečiji život, zbog čega su suđeni i imali afere diljem svijeta.

Organizacija je zabranjena u Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i drugim zemljama.

Imovina organizacije Jehovini svjedoci će biti uplaćena u državni proračun Rusije, presudio je sudac Jurij Ivanenko. Organizacija se ima pravo žaliti na ovu  odluku.

Zahtjev za zabranu organizacije je od Vrhovnog suda zatražilo Ministarstvo pravosuđa, motivirano ishodima raznih parnica i istraga provedenih u veljači ove godine, koji su pokazali da krovna organizacija Jehovini svjedoci u Rusiji provodi aktivnosti koje nisu u skladu sa statutarnim ciljevima organizacije, te da krši rusko zakonodavstvo u području suprotstavljanja ekstremizmu.

Ne čekajući odluku suda, u ožujku je Ministarstvo pravosuđa organizaciju uvrstilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana “zbog provođenja ekstremističkih aktivnosti”.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Jehovinih svjedoka stoji “kako odluke suda, iz povijesne perspektive, može dovesti do vrlo teških posljedica za vjernike različitih religija, kao i po imidž Rusije u svijetu”.

Također se navodi “da su vjernici već počeli pripremati žalbu, koja se mora razmotriti u roku od mjesec dana”.

Naravno da Jehovine svjedoke ne možemo uspoređivati s Muslimanskim bratstvom koje propagira politički islam ili islamističkim terorističkim skupinama, jer se, prema presudi, ne bave politikom i odbijaju uzeti oružje u ruke. Jesu li u Rusiji zaista kršili vlastite statutarne odredbe i rusko zakonodavstvo u suzbijanju ekstremizma još nije poznato, jer treba pričekati pravomoćnu presudu i njeno puno obrazloženje koje još nije dostupno na službenim internetskim stranicama ruskog Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa.

Jehovini svjedocipresudasektazabrana djelovanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 godine prije

Hahahaha, zabranili vjersku organizaciju i zbog pacifizma i ne bavljenja politikom je proglasili ekstremističkom. uz to joj ukrali i imovinu. Pametnom dosta.

tuf
7 godine prije

Mislim da su u ovom slučaju, bez obzira na iritantnost Jehova, Rusi ih trebali istolerirati u stilu ‘pusti budale’
Imaju opasnijih elemenata u društvu, a ovime si kvare P.R. pomalo nepotrebno

krivA
7 godine prije

…kad otvoris prozor za prozracit kucu…udmah uleti muha, komarac i 2 jehovna svjedoka. Po ponasanju, nametljivosti i stavom “da su u pravu”, ponekad pomislim da su vjerskom djelovanju nesto poput “lgbt” zajednica u poimanju na “tjelesno” opredjeljenje. Ali…ko sto rekoh..”…Mi smo Borg! Svaki otpor ne uzaludan! Bit ce te asimilirani! Sto je pozadina…?!.., necu o tome ali i “ovi svjedoci” su jedna od filijala ili podruznica istih. Cilj..kaos i gubitak identiteta sto veceg broja populacije!

subaru
7 godine prije

Šiša se dobro ova kabalistička trava bolje radi nego raundap.

panSlaven
7 godine prije

i trebalo bi neki vjeski sud, pa privesti svjedoke, da se završi to hiljadamagodišnje pranje mozda… Taj Jehova je bio ili još uvijek je, evidentirani zločinac.. koliko je taj nejači potaraca po Jerihonu i okolo, te skakavci te ovo te ono.. onom Jobu je 10 sinova i neznamkoliko stoke umlatio iz čiste zajebebancije…

USA exceptional
7 godine prije

Ovo je kompleksna stvar, ako se gleda samo iz jednog ugla moze se vidjeti sto se hoce. Ja mislim da triba poce od polozaja Rusije u svijetu a to je; – Ona je opkoljena nato vojnim bazama, u Siriji se pro-zapadni teroristi koriste protiv Rusije, neprekidno se ubacuju teroristi u Rusiju iako svi znaju da ce biti ubijeni, Exxon Mobilu i drugim americkim komanijama je zabranjeno suradjivati s ruskim kompanijama u vadjenju nafte, udar na ruske banke, zabrana zapadnih kredita, kojekakve sankcije, udaranje po Rusiji po western medijima, falsificiranje dokaza o kemijskom otrovu…itd mogao bi nabrajati do sutra. Rusija je u ratu. Tzv. zapad je objavio Rusiji rat. Jehovinim svjedocima se nesmi zabraniti rad u zemljama koje nisu pod direktnim udarom Amerike. Ona zemlja koja je pod direktnim udarom Amerike i njenih satelita mora zabraniti rad toj sekti. Razlozi su slijedeci; – Ne promicu patriotizam, promicu tumacenje Biblije s anglo-jedejskog… Čitaj više »

Slagerpjevac
7 godine prije

Meni su Jehovini svjedoci bili zanimljivi.. uletili su mi u stan jednom dok sam imao nekih dvadesetak godina i imali su tu neku fanatičnu auru koju prije toga nisam upoznao. Tada sam se zapravo prvi puta u živo susreo sa vjerskim fanatizmom (što sa današnjeg gledišta izgleda čudno jer sam odrastao u muslimanskoj sredini, no da li zbog islama ili socijalizma, svi oko mene su uvijek bili tolerantni i svatko je sve prihvaćao i nitko se nije nametao). Bilo mi ih je malo žao. Meni je koma obijati tuđe pragove, agresivno ometati nečiju privatnost, širiti svoju vjeru i skupljati novčane priloge u ime Krista (He needs money! 🙂 ). Trebao sam ih pitati za njihovu adresu i onda ja njima doći na vrata odjeven kao musliman sa Kuranom u pokušaju “preobraćenja na pravu vjeru” i promatrati reakcije. 🙂 Zanimljivo je da su jako aktivni bili početkom devedesetih.. Ne sjećam se… Čitaj više »

xyz
7 godine prije

Recimo da Rusija dozvoli rad Jehovinim svjedocima
hoce li EU i Amerika
prestati podrzavati teroriste protiv Rusije….ili hoce li ukinuti sankcije?
Normalno, ovo je retoricko pitanje, odgovor se zna.
Nece.

Simbad
7 godine prije

Neka Amerika ukine dvopartijski sistem

Weteran
7 godine prije

Navedena grupa građana je vrlo agresivna pseudo-hrišćanska sekta!
Ne postoji “bezazlena” sekta!

Tadmur
7 godine prije

@mars..nevjerovatan si ljudino.Bravo!!!

prvi od 7
7 godine prije

Procitajte tko je osnovao jehovine svjedoke i iz kojih krugova dolazi (mason) pa ce vam mnogo toga biti jasnije.

Alerik
7 godine prije

Nikad ne treba potcjenjivati dosjetljivost psihopatskog uma koji će iskoristiti svaku priliku da pod bilo kojom formom promiče vlastite ciljeve. Vjerska forma je samo jedna od mnogih koju pritom koriste. Stoga ne čudi ni to da su Jehovini svjedoci iskorišteni kao sredstvo proturuske borbe internacionalaca dirigiranih iz tajnih centara moći. Ustavne slobode i relativna zaštićenost religija su idealne okolnosti za djelovanje kroz vjerske organizacije na unutarnjoj destrukciji društva. Birokratski i državni aparat je poslovično inertan, vrlo rijetko reagira preventivno, potkupljiv je, spreman uvijek žmiriti na oba oka. No, izgleda da to u Rusiji nije slučaj. Da sud nije imao dovoljno dokaza za antidržavnu djelatnost Jehovinih svjedoka, ne bi se usudio donijeti takvu odluku s obzirom na konstantnu izloženost ruske države ocjenama stranih (licemjernih) promatrača. Što se tiče Jehovinih svjedoka i njihovih uvjerenja (malo tko od nas nije došao u dodir sa Svjedocima, makar dok su nudili Kulu stražara), imaju problem… Čitaj više »

Mos-t
7 godine prije

Ovu godinu sam zavrsio moju posjetu Moskvi.
Svaki put kad odem u Rusiju imam osjecaj da sam otisao u koljivku Hrvatske u svetu slavensku zemlju. Ako je za Zhidove sveta zemlja Izrael onda je za mene Rusija sveta zemlja.

Prosle godine sam vidio u Petersburgu djelovanje Mormona.
Ne znam sto je njihov status danas u Rusiji.

Ipak prosle godine sam s njiman govorio na ulici u Petersburgu, razlog je bio taj sto sam zelio s njima malo popricati na engleski, jako zadrti i glupi ljudi, drustveni paraziti koje financiraju njihovi istomisljenici iz Utaha.

Ako se ne mogu zabraniti Jehovini S. onda se ne mogu zabraniti ni Mormoni, gdje je granica sto je dozvoljeno?

Ruska vlast ima pravo odrediti tu granicu a ne EU ili Amerika.
I moj savjet im je neko soluju pamet Erdogenu.

fond
7 godine prije

U Singapuru, bastionu kapitalizma, Jehovini Svjedoci su van zakona i progonu se.
Rusija kopira Singapor.

Wikipedia

As of 2017, there are 10 members of Jehovah’s Witnesses incarcerated for refusal to carry out mandatory military service.
The initial sentence for failure to comply is 15 months’ imprisonment, with an additional 24 months for a second refusal.
Failure to perform annual military reserve duty, which is required of all those who have completed their initial two-year obligation, results in a 40-day sentence, with a 12-month sentence after four refusals. There is no alternative civilian service for Jehovah’s Witnesses.

fond
7 godine prije

Yale Psychiatrists Just Warned There Is Something Seriously Wrong With Trump

“I’ve worked with murderers and rapists. I can recognize dangerousness from a mile away. You don’t have to be an expert on dangerousness or spend fifty years studying it like I have in order to know how dangerous this man is.”

ZEROHEDGE

samo tata
7 godine prije

…mali subverzivni kotačić u globalističkom vlakiću…

MilanCZ
7 godine prije

Jehovni svjedoci su obicna sprdacina od vjere,nema sanse da pravoslavna crkva u Rusiji dozvoli sirenje te vjere koja je vise nastrojena svemu ostalom a najmanje vjeri ..te sotonisticke snage neznaju vise kako napakostiti Rusiji u Ruskom narodu pa sada preko tih jadnika prvociraju i pisu gluparije..Sve je to pisanje da se ovcama za sisanje odvuce paznju puno drugim bitnijim situacijama u evropi i sire..nenasjedajte glupostima pojedinih clanaka u novinama,novinarima,jer puno bitnije stvari se trenutno događaju u Evropi,americi a o tome novine niti rijeci da napisu..puno bitnije..

vladek68
7 godine prije

Sve velike crkvene sljedbe koje su isključive(ja sam bog tvoj,drugi su sotone) su ekstremističke.Religije u praksi se baziraju na mizoginiji,mržnji prema svemu drugačijem,i svim mogućim izmima koji postoje.U tu svrhu se služe manipulacijama svojim pripadajućim mitologijama od malih nogu,kako bi stasala nova vojska frustriranih licemjera dvostrukog morala.Titi i sličnima najviše zamjeram što sve te pohlepne i pokvarene hodže i popove nisu lijepo izveli pred streljački stroj.Svijet bi bio sretnije i mirnije mjesto,a ne bi bilo ni rata na ovim prostorima…

Michael Collins
7 godine prije

A da trola i kmeči za fantomskom Jugoslavijom onda ne bi bio troler?

Jenkison
7 godine prije

Zalosno je i svakako treba osudit Rusiju za zabranu Jehovinih svjedoka.
Jehovini svjedoci nenose oruzje, i ne ubijaju, mozda to prestavlja opasnost za Putina.
A islamski teroristi koji postavljaju bobme i ubijaju neduzne, njima Putin otvata dzamije.

lisac
7 godine prije

kruške i jabuke

PeroDD
7 godine prije

Preskočio si putinoljupce…

Sofersajba
7 godine prije

Bit ces izbrisan kao i jos neki koji ne pasuju u kalup cim dojdje njegov ado.

tabula
7 godine prije

Dotična gospođa nije protestirala zbog zabrane nošenja križa na lančiću učiteljici u jednoj školi u Europskoj uniji (Berlin). Čudni neki standardi!

yellow
7 godine prije

Gospodine Babichu ovo sam nasao na demokratskim medijima, molim vas slijedite.
Any comment designed to make me angry will make me angry and will be removed in anger.

piretis
7 godine prije

Niti sam pripadnik niti simpatizer Jehovinih svjedoka, ali bih upozorio na opasnosnost od progona po vjerskoj osnovi. I sam sam u mladosti bio pripadnik male protestantske sljedbe (ne miješati sa sektom), otac mi je bio svećenik iste, i kao takvi u komunizmu smo bili izloženi pritiscima pa i otvorenom progonu. Mnogi su bili zatvarani, moj otac 2,5 a tetak čak više od 4 godine, optuženi za izmišljeno potkopavanje drušvenog uređenja. Vjersku zajednicu Jehov. svjedoka prilično dobro poznajem, uključujući i njihovu teologiju, pa mi nije najbistrije što im se to može staviti na teret s obzirom na pacifizam i političku apstinenciju. A to što ne slave blagdane većinske religije baš i nije krimen. Progon manjine, vjerske ili kakve druge, nije najbolji put u pravedno društvo. Ako se naši susjedi Bogu mole na drugačiji način od nas najmanje što možemo učiniti za njih je da ih ostavimo na miru, tim prije ako… Čitaj više »

EU dismr
7 godine prije

Znate li koja je razlika između Jehovinog svjedoka i YUGA 45 ? Pa, Jehovinom svjedoku možeš da zalupiš vrata !

Zvrk
7 godine prije

ja njih nikad nisam doživljavao kao religiju, već kao jednu sektu koja u celofanu je zapravo militantna.

Brainstorm
7 godine prije

kad bi svi bili poput jehovinih svjedoka … bio bi mir na zemlji. jedini koji su iznutra pruzili otpor hitleru.
mislim da rusija nije trebala dirati u jehovce.
jehovini svjedoci su jedini krscani koji najdosljednije pokusavaju zivjeti u skladu sa biblijom. ja im nalazim zamjerku da vise vjeruju u bibliju nego u boga.

gogijard
7 godine prije

“Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova.” Ovo uopće nije istina. Ne znam odakle novinaru ta ideja. To su normalni ljudi i naši sugrađani koji su zavedeni da vjeruju da će njihovo fizičko tijelo živjeti beskonačno dugo. Znači duže čak i od trajanja Sunca, galaksije pa i samoga svemira. Nadalje, vjeruju da je Isus Krist glavom i bradom, znači – upravo ON i nitko drugi bio kod njih u inspekciji u Brooklinu 1919. godine, ušao na vrata, pregledao literaturu i rekao im : dobri ste, samo nastavite. Do nedavno su vjerovali da Jehova živi na točno određenom mjestu u svemiru u jednome sazviježđu koje se može promatrati teleskopom. Sada su to odbacili. Da dalje ne nabrajam, kao mladić sam skoro ušao u sektu i to mi je upropastilo veliki dio života, još se nisam oporavio, još se tresem. Da li ih treba zabraniti? Ne. Treba ih registrirati… Čitaj više »

Brainstorm
7 godine prije

kad imas doslovne biblijiste, dobijes jehovce. kad imas doslovne kuraniste, dobijes isil glavosjece.
jasno se vidi razlika kakvu koja knjiga proizvodi.

ŽELJKO
7 godine prije

Znate li za neku drugu religiju koja je od poćetka bila zabranjivana,proganjana i zločinački kažnjavana u svim vidovima vladavine, demokratske, socijalističke, komunističke, nacističke itd., a kod Kod Hitlera i kod Staljina njeni vjernici bili bacani u logore jer se čvrsto drže Božijih zapovjedi a prije svega one koja kaže -ne ubij? Ako znate za takvu religiju a da to nisu Jehovini svedoci javite mi!

zoran simovic
6 godine prije

narode opametite se,kao bivsi svjedok(bivsi zbog kurvaluka i do mene je,a svjedoci to ne tolerisu ) mogu vam reci da ste velika vecina vas u krivu.Kome svjedoci smetaju.Svojim radom i postenjem ,moralom su neprikosnoveni. a za uvjerenja ….to je njihova stvar i pustite ih na miru, i gledajte kako ce te biti sretni i siti a spominjati Jehovine Sv(j)edoke u negativnom kontekstu je budalastina…..kao parabolu spmenuo bih vjerske zajednice u ex-yu gdje morate debelo platiti za sahranu,dzenazu,krstenje,tehvid…itd kao neko ce u vase ime traziti spas duse od Boga….vi ste zadovoljni a novcanik je prazniji…i to vam se dopada i to vam je normalno…..sacuvaj me Boze….sto bi rekao Krleza….

Mirza
6 godine prije

Ja nisam Jehovin svjedok,ali ove lazi protiv njih su dno dna.Ovi koji izvjestavaju su sotonini ucenici.

Mateo
6 godine prije

Jehovine svjedoke napadate zbog toga jer ne zele ici u rat i ubijati druge, ne zele se ukljucivati u politiku i jer govore ljudima svoju vjeru. Sad mi recite jel to nije tuzno što se sa njima odnose kao sa teroristima …

kardinale
5 godine prije

Cim se ova masonka Mogerinni brine onda nesto smrdi

tedi
5 godine prije

Iz licnog iskustva.Moja sogorica je Jehova i kada mi je dosla u goste u sobi gdje je spavala poskidala je moje svetce i kriz sa zida i gurnula pod krevet,a brat zuba da obijeli.Kada sam je pitao zasto je to uradila,rekla je da ona te slike ne moze da gleda,a ja sam joj odgovorio a jeli sogorice,pa sto si dosla kod mene kada znas da sam vjernik Isusa,e tada je nastala pljuvacina po mojoj vijeri,tipa ko se moli covjeku na krizu i blabla,a znam da voli cugnuti i ja je tu docekam,e kakva je tu bila tarapana.Hocu reci Jehovi nemaju tolerancije za druge vjere i napadaju svim i svacim,a povezani su ko nokat i meso,zaposljavanje,fakulteti,poslove,firme,sire mrezu kao obavijestajne sluzbe ili hobotnice ,hodaju okolo i skupljaju,spijaju i javljaju sefovima. A placa ih Amerika i svi materijali za propagandu.kao i kula strazara stampa se u Filadelfiji. To je tajna org po tudim… Čitaj više »

Tuga
4 godine prije

Da, zli u namjerama i djelima. Boze oslobodi od ovakvog pljačkaša.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI