Kineski zid – kriza morala

Kineski zid - kriza morala
8 komentara

Da bi se zaštitili od neprijatelja, omogućili mir u kom bi se mogli brže i lakše razvijati, Kinezi su izgradili zid koji je bio toliko visok, dug i čvrst, da su računali kako su zidom potpuno zaštićeni.

Međutim, samo u prvih stotinu godina postojanja zida, Kinezi su tri puta napadnuti, a neprijateljske snage su svaki put bez problema prešle preko zida. Kako? Jednostavno – podmitili su čuvare. Dakle, ne može se osloniti samo na prednost u tehnici, naoružanje, obučenost i uvježbanost jedinica. Ne kaže se uzalud da su faktori rata: čovjek, prostor, vrijeme i materijalno-tehnički faktor, gdje se čovjek, ne slučajno, stavlja na prvo mjesto. Kinezi jesu imali zid, ali ne i čovjeka.

I kada se pogleda kroz povijest, stalno su neke države rasle, jačale i raspadale se, ali nikada nisu nestajale jer su bile ekonomski ili vojno slabe, nego zato što je u njima došlo do krize morala, do svađa među ljudima do te mjere da su se same urušavale i slabile iznutra, a onda je nekome sa strane bilo lako dovršiti započeto. Na ruševinama propalog carstva raslo je novo, raslo i razvijalo se dok nije dočekalo sudbinu prethodnog. Nama se danas neke zemlje čine toliko moćnima i snažnima da ne možemo ni zamisliti da mogu jednostavno nestati. Kako zamisliti da Amerika može nestati, da se može izdijeliti, usitniti, raskomadati između drugih zemalja? Ali to ne samo da nije moguće, nego se može i očekivati. Rusija, Kina, Indija, ogromne zemlje, začas mogu postati nešto drugo. Jer slične stvari su se u svijetu u prošlosti stalno događale. Rimsko carstvo je u svoje vrijeme bilo značajniji faktor u svijetu nego ijedna sadašnja sila, ali je nestalo. Ko je tada mogao pomisliti da će, u to vrijeme svemoćni i sveprisutni latinski jezik, jednoga dana gotovo nestati? Danas on nikome nije maternji jezik.

Države nestaju iznutra. I Jugoslavija je nestala iznutra. Ali i države nastale iz nje počinju nestajati iznutra i ako nastave ići u ovom smjeru, crno im se piše. Opet je riječ o krizi morala, o tome da se poremetio sistem vrijednosti i na cijeni je ono što ne vrijedi, a ne cijene se prave vrijednosti. Ako se vratimo na kineski zid, vidjet ćemo kako činjenicu da su neprijatelji prelazili zid komentira jedan orijentalist. On smatra da su uzroci podmićivanja stražara proistekli iz unutrašnje krize morala i kaže: „Želite li uništiti neku civilizaciju, to možete učiniti na tri načina. Uništite im obitelj, odgoj i obrazovanje i nacionalne uzore. To ćete najlakše učiniti omalovažavanjem majki, nepoštovanjem učitelja i nacionalnih uzora.“ Formula jednostavna, zar ne?

Ne mora značiti da ono što važi za Kineze potpuno jednako mora važiti baš za sve druge; ne mora se u našem vremenu baš sve odvijati isto kako se odvijalo i u drugim vremenima, ali nema tu ni neke velike razlike. „Princip je isti, sve ostalo su nijanse.“ Kad usporedimo kretanja u našim društvima, čini se da je vrijeme da se dobro zamislimo i pokušamo stvari posložiti drukčije. Imamo sve preduvjete da živimo bolje, trebamo ih samo umjeti iskoristiti. Ali da bismo to mogli, trebamo prvo postati – ljudi!

ljudskostPriča
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
7 godine prije

Slažem se s Ivom! Ali ,još bih dodala ,kako se svi trebamo drzatiSvetih knjiga i sve će biti kako treba.Sve propagiraju ljubav,oprastanje,plemenitost,suosjecanje s drugima… U njima nema mržnje i ni jedna ne kaže”ubij”,vec’ljubi bližnjeg svog”,i sve kažu da smo mi samo Boziji robovi te i da se i ponašamo shodno tome.Kur’an kaze’Raj je pod majcinim nogama”,Mislim da je ovim sve rečeno. Držimo se Svetih knjiga,ALi ISKRENO,SRCEM , Na jeziku je sve majko,neka nam to ne bude formalno ,već iskreno.Izbacimo mržnju iz sebe i ljubav će sigurno poteci.Cuvajmo se ružnih rijeci jer ožiljak od njih nikada ne zarasta…

kme
7 godine prije

Tako je, unistiti obitelj na prvom mjestu i to najprije zene je program koji se vrlo agresivno namece i provodi pred nasim ocima. Zena je danas ponizavana, omalovazavana i svodjena na nivo predmeta.

Lila
7 godine prije

Bravo

Antonio
7 godine prije

Tema je odlicna. Pouka isto tako. Nase se drzave na Balkanu bas susrecu sa raspadom iznutra. Nema morala, nema…
Ali eto vidite nema niti rasprave ispod teksta. A svi ovde glumimo da smo intelektualci koji razumemo politiku, stanje u svetu…
Vreme je da se preispitamo i mi ovde na forumu!
Da je sada postavljen samo jedan tekst oko situacije u Siriju svi bi poskakali da komentarisemo.
Zasto ne prepoznajemo sta je sada najvaznije za nasu buducnost?

subaru
7 godine prije

Ovaj orjentalist koji je to izjavio nije to rekao iz moralnih pobuda da zna metod razvalivanja države več to zna jer je ahbab sa onima koji to rade. Orjentalistika kao znanost u jewropi nije izmišljena radi benevolentnog izučavanja orjentalnih naroda več iz sasvim suprotnih pobuda.

Marshal
7 godine prije

Ako zelite unistiti jednu naciju, samo im pokvarite zene, ostalo ce sve doci samo od sebe…

jasmin
7 godine prije

U pomaganju i prastanju je napredak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI