fbpx

Na Drini ćuprija – Most Mehmed-paše Sokolovića

Višegradski most
73 komentara
10,391

Most Mehmed-paše Sokolovića nalazi se u Višegradu, blizu granice Bosne i Hercegovine i Srbije, a jedan je od naznačajnijih spomenika kulture i remek-djelo monumentalne arhitekture Bosne i Hercegovine.

Most je izgrađen u periodu 1571-1577. godine, po želji i naredbi Sokolović Mehmed-paše, Velikog vezira Otomanskog Carstva.

Mehmed-paša Sokolović rođen je daleke 1505. godine u selu Sokolovići, u višegradskom kadiluku, blizu male kasabe Rudo. Otac mu se zvao Dimitrije, a na krštenju je kao dječak dobio ime Bajo. Umro je u Istanbulu, nekoliko godina po završetku izgradnje čuvene Višegradske ćuprije.

Još kao dječak, slijedom običaja tzv. divširme,  odvojen je od svojih roditelja i odveden u Tursku. Divširma, odnosno danak u krvi, onovremeno je bio redovni način oporezivanja u Otomanskom  carstvu, a podrazumijevao je nasilno odvođenje hrišćanske, nemuslimanske, muške djece, u Tursku. Tamo su  dječaci prihvatali muslimansku vjeru i školovali se u vojnim školama kako bi postali  elitni vojnici turskoga cartva, tzv. janjičarskog reda.

Madi Sokolović bio je istaknuti vojskovođa Osmanskog carstva u mnogim bitkama, u ratovima protiv Ugarske i Austrije, a svoje vojno umijeće je potvrdio u čuvenoj bitci pod Sigetom, u kojoj je poginuo slavni Sulejman Veličanstveni, 1566. godine. Oženio je kćerku sultana Selima II, princezu Esmahan, 1562. godine. Mehmed-paša Sokolović je bio Veliki vezir u periodu od 1565. do  1579. godine, u vremenu tri velika sultana: Sulejmana Veličenstvenog (1520-1566.),  Selima III (1566-1574.) i Murata II(1574- 1595.).

Kao Veliki vezir, Mehmed-paša Sokolović je bio naručilac i ktitor mnogobrojnih svjetovnih i vjerskih objekata diljem Otomanskog carstva. Iz pisanih dokumenata poznata je  činjenica da je baš Mehmed-paša Sokolović uticao na odluku  Carigrada da se 1957. godine obnovi Pećka patrijaršija, na čijem čelu je bio vezirov rođak, partijarh Makarije Sokolović; tako je Srpska pravoslavna crkva obnovila svoju samostalnost.

Izgradnja čuvene višegradske ćuprije povjerena je jednom od najvećih arhitekata onvog vremena ”velikom arhitekti Sinanu”. Bio je glavni arhitekt u vrijeme četiri sultana: Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Poznato je da je sagradio oko 360 različitih građevina, a među najpoznatijim djelima su Sulejmanija džamija u Istambulu (1550.) i Selimija džamija u Edirneu (1557.) u Turskoj.  Kodža Mimar Sinan (15. april 1489-17. juli 1588.) rođen je kao Josif, u grčkoj (ili jermenskoj) hrišćanskoj porodici, u selu Agirnas (Ağırnas) kod Kajzerija, u istočnoj Kapadokiji. Kao mladić je, baš kao i Sokolović, odveden u janjičarsku vojsku 1511. godine. Služeći u turskoj vojsci, dobio je priliku da proputuje čitavim tadašnjim Otomanskim carstvom, sve do Rodosa, Bagdada i Damaska; Persije na istoku, Egipta na jugu, ali i Beograda (kada je grad osvojio Sulejman I), Moldavije na sjeveru i Krfa na zapadu. Mnogo kasnije, zapisao je:

Vidio sam spomenike kulture i ostatke velikih antičkih civilizacija. Iz svake ruševine nešto sam naučio, sa svake građevine nešto pokupio…“.

Veliku reputaciju kao graditelj je stekao nakon što je za par dana izgradio most preko rijeke Pruth u Moldaviji.

Višegradski most, pozicioniran na važnoj geostrateškoj lokaciji, kroz istoriju svjedoči o razmjeni kulturnih uticaja Balkana, Otomanskog cartva i Mediterana, između kršćanstva i islama.

Monumentalnost i jedinstvena estetika višegradskog mosta proizilazi iz njegove elegancije po obliku. Most leži na devet velikih kamenih stubova širine 3,50-4,00 metra i dužine oko 11,50 metara. Most preko rijeke čini jedanaest  klasičnih prelomljenih  lučnih otvora, a krajnji otvor uz desnu obalu Drine oslanja se na dva podzida. Raspon ostalih deset lučnih otvora kreće se od 10, 70 do 14,80 metara. Na lijevoj strani,  krajnji lučni otvor se oslanja na ugao mosta koji prelazi u rampu sa četiri luka pomoću kojih se most pod pravim uglom spaja sa lijevom obalom, prateći prirodni položaj zemljišta. Iznad lukova čitavom dužinom mosta proteže se profiisani vijenac od sedre sa ogradom mosta koja se nastavlja na njega.

Kamen za zidanje mosta sječen je u mjestu Banja,  koje se nalazi oko 5 kilometara niz lijevu obalu Drine. Nekada je na mostu bila drvena kula, stražarnica sa prolazom koji se zatvarao jakim hrastovim vratima sa obje strane. Vrijeme nastanka kule stražarnice nije poznato, ali je datum rušenja, 1886. godina, zapisan.

Stubovi, svod i čeoni zidovi izvedeni su od sedre sa lokaliteta majdan Višegradske banje. Pojedini kameni blokovi vezani su željeznim klamfama zalivenim olovom. Na uzvodnoj strani, sa trokutaste osnove prelazi stepenasto u pravougaono proširenje, koje nosi slijepi portal sa tarihom, natpisom; dva tariha u stihovima sa uklesanim godinama – na prvom 971.-/1571., a na drugom 985./1577.

Univerzalna vrijednost mosta sa stanovišta arhitekture leži u tome što ova građevina svjedoči o usvajanju i prilagođavanju tehnika gradnje tokom dugog historijskog procesa. Isto tako, svjedoči o važnim kulturnim razmjenama međusobno različitih civilizacija, istočne i zapadne.

Na simboličkoj razini, ličnosti Mehmed-paše Sokolovića, arhitekte Mimara Sinana i nobelovca Ive Andrića, zauvijek su upisane u samo biće ove građevine, koja pamti i priča svoje priče i zasigurno  spada u najznačajnija djela čovječanstva.

Most Mehmed-paše Sokolovića upisan je na UNESCO listu svjetske kulturne baštine 2008. godine, i spada u kategoriju zaštićenih spomenika kulturne baštine svijeta.

U periodu 2013-2015. godine, Komisija za očuvanje nacionalnig spomenika, u saradnji sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju TIKA, radila je konzervaciju i restauraciju mosta. Radovi su bili vrlo zahtjevni, rađeni prema projektu u skladu sa originalnim izvorima i izgledu mosta. Čak je za potrebe pronalaska prave vrste kamena otvoren kamenolom u višegradskoj banji u Vilinoj Vlasi, lokalitetu sa kojeg je vađen kamen od kojeg je most i prvobitno izgrađen. Intervencije su okončane uspješno i građevini vratile stari sjaj.

Ivo Andrić, Na Drini ćuprija:

“Većim delom svoga toka reka Drina protiče kroz tesne gudure između strmih planina ili kroz duboke kanjone okomito odsečenih obala. Samo na nekoliko mesta rečnog toka njene se obale proširuju u otvorene doline i stvaraju, bilo na jednoj bilo na obe strane reke, župne, delimično ravne, delimično talasaste predele, podesne za obrađivanje i naselja. Takvo jedno proširenje nastaje i ovde, kod Višegrada, na mestu gde Drina izbija u naglom zavoju iz dubokog i uskog tesnaca koji stvaraju Butkove Stijene i Uzavničke planine. Zaokret koji tu pravi Drina neobično je oštar, a planine sa obe strane tako su strme i toliko ublizu da izgledaju kao zatvoren masiv iz koga reka izvire pravo, kao iz mrkog zida. Ali, tu se planine odjednom razmiču u nepravilan amfiteatar čiji promer na najširem mestu nije veći od petnaestak kilometara vazdušne linije.

Na tom mestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki, skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona. Od tog mosta, kao od osnovice, širi se lepezasto cela valovita dolina, sa višegradskom kasabom i njenom okolinom, sa zaseocima poleglim u prevoje brežuljaka, prekrivena njivama, ispašama i šljivicima, izukrštana međama i plotovima i poškropljena šumarcima i retkim skupovima crnogorice. Tako, posmatrano sa dna vidika, izgleda kao da iz širokih lukova belog mosta teče i razliva se ne samo zelena Drina, nego i ceo taj župni i pitomi prostor, sa svim što je na njemu i južnim nebom nad njim.“

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
73 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Iz današnje pozicije je doista vrlo bitno da je most stavljen pod zaštitu UNESCO-a kao spomenik kulturne baštine svijeta. Izgrađen prije pola milenija, preživljava zub vremena, što mnogi suvremeni objekti sasvim sigurno neće. Povijesni kontekst u kojem je most izgrađen danas možemo interpretirati ovako ili onako, ovisno o religijskom, ideološkom,… Pročitaj više »

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa i nije baš tako. Ima puno objekata starih 800 godina i više, a koje nije izgradila tuđinska vlast. A u Srbiji na primjer ni poslednjih skoro 200.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Vlast ne gradi ,grade graditelji Projektanti i inženjeri ,radnici sirotinja .Vlast gleda geopolitički aspekt napredovanja,koristi iz toga .Ipak utješno je što ostaju,(samo utješno s obzirom da se nije gledalo koliki su ljudski gubici u gradnji.)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  čoban Đuro

Problem je nama ”uvaljeni” Veliki vezir Al Podvali
i kako ga se riješiti?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

LEJLA O. “poginuo” slavni Sulejman Veličanstveni, 1566 u borbi sultani ne učestvuju vjerovatno je bio otrovan u borbi za vlast Prvi koji su zaustavili turke Sulejmana Prvog Veličanstvenog bili su Hrvati u bitci kod Sigeta pod zapovjedništvom Nikole Šubića Zrinskog, s 2500 vojnika i 69 topova. protiv: 80 000 osmanskih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šok

Prije ce biti da je pao kakav dogovor izmedju onih na visem nivou…

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije
Reply to  Alen

Hehehe, u sridu Alene……………

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Šok

grobnička bitka je mit koji nitko ozbiljan niti ne spominje

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Uz ovaj most dodao bi priču o jednom mostu kojeg nažalost više nema, ali dok je postojao smatrali su ga 8. svjetskim čudom. Pričamo o mostu Sulejmana Veličanstvenog u Osijeku. Drveni most dugačak 8km kroz močvarna područja Baranje.. Danas u mom gradu nema tih ostataka, ali točno se zna lokacija… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Zen

Hvala Zen na informaciji. Za taj most nisam znao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  PPP

Za vrijeme 300 godina Osmanske vlasti u Osijeku je bilo sagrađeno i srušeno na destke džamija, nisu sve bile velebne građevine, bilo je malih kvartovskih džamijica, bilo je pretvorenih crkviu džamije, pa su opet poslate crkve. Kasim-pašina džamija izgrađena je u vrijeme kada su Osmanlije osvojile Osijek 1526. godine. Na… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Evo vidiš, živim 8 godina u Osijeku nikad mi nitko nije to ispričao. Na kraju o gradu di živiš naučiš od nekog neznanca sa web portala, je be no, hvala drug…. Što se tiče most, most je bio između današnjeg pješačkog i cestovnog, malo bliže Tvrđi, udaljen jedno 500m od… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Zen

prošlo je dovoljno vremena od kraja tursko-osmanskih osvajanja
da možemo podvući crtu i reći:
koliko dobroga su donijeli turci,
tj koliko lošega su donijeli turci,
balkanskim narodima i slavenima uopće.

moje mišljenje je negativno do jako negativno,
uvijek je bolja gimnazija nego azija.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

A gde nestadose komentari sa Nato bombardovanje SRJ?

Gogi
Gost
Gogi
2 godine prije
Reply to  Ivan

Nestat će i ovaj tvoj ubrzo … samo čekaj.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Gogi

Problem je u tome sto se taj dogadjaj 1999. Pokušava opisati nezavisno od dogadjaja 1988. i 1991. To je nemoguce.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  RoPe

Vala ne može ni od 88….problem je daleko stariji sa izuzetnim komplikacijama kroz vrijeme.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Siniša

1439 godina?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Weteran

Pa dobro…ako neko vidi nešto tako daleko pa zašto da ne;lično ne bih išao tako daleko, recimo već bih krenuo od trena kada se Austrija odlučila uplesti ali već ako želiš idemo bar do 1389. kada se niko NIJE htjeo uplesti.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  RoPe

Pa istina, tako je. Ali ima ovdje mnogo baba narikača koji bitke biju za bolju prošlost.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivan

?? Bravo za gosn Babića

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Ivan

Poštovani Ivane, Rijetko kada objavljujemo članke vezano za ratove koji su pogađali naše prostore. Jedan novinar ne može napisati objektivan članak o tim događanjima, jer još nemamo vremenski odmak i objektivne znanstvene studije koje će nam otkriti pravu istinu. Tema je bila intervencija NATO-a, a ne Srbi i Albanci. Neki… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  L. R.

Hvala vam za taj članak…..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Siniša

Dobar tekst Siniša.N.Babić je i prije ovoga teksta pokazao da se izdigao iznad balkanskog blata, za razliku od nas on ne pliva u njemu.Pitanje je jesu li mi čitaoci ,komentatori ili bolje rečeno licemjerni Logičari vrijedni njegova truda ?? NISMO !

Ante
Gost
Ante
2 godine prije
Reply to  L. R.

«Rijetko kada objavljujemo članke vezano za ratove koji su pogađali naše prostore.» Čega se bojite ? Očigledno ze takve teme vlada veliki interes. «Jedan novinar ne može napisati objektivan članak o tim događanjima, jer još nemamo vremenski odmak i objektivne znanstvene studije koje će nam otkriti pravu istinu.» Relativizacija !… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Ante

Ante, odeš na Imbex i bit ćeš poslužen sličnim temama i komentarima kao u restoranu s 3 zvijezdice. 🙂

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Možda bi tamo sve razumio…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ante

Ne moraš ni razumjeti. tema je bila da je NATO tada prvi put od osnutka izašao izvan svojih okvira pod izgovorom “humanitarne intervencije”, praksa koja se nastavila i nastavila bi se da, eto slučajno, 24. 03. 2019. ruski vojnici nisu sletjeli u Caracas.

Shah
Gost
Shah
2 godine prije

Ja ne znam jesi li ti bio u Srbiji u to vrijeme. Ja jesam. Na mitingu Slobi, da vidim kako to izgleda, bilo je jos par tisuca ljudi. Drugi dan otvorim Politiku i vidim da je bilo 250 000. Kako, uzeli su fotografiju i umnozili grupice od 3-5 ljudi i… Pročitaj više »

Nik
Gost
Nik
2 godine prije
Reply to  L. R.

Steta sto ste makli komentare ..ne zato da se osobno svadjam ko je u pravu ko u krivu vec da usporedjujem.Naime meni je osobno drago da vidim komentare i razmisljanje ljudi koji prate ovaj portal. Drzim da ovi portal prate amo rec malo pametniji ljudi i nekada su komentari jaci… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  L. R.

Poštovana redakcijo, Smatram da je veliko razočaranje što ste podlegli niskim strastima nekolicine ostrašćenih komentatora. Koliko sam primijetio mnoga od tih imena do sada nisam čak ni viđao među komentarima. Ovi naprasnim brisanjem svega ste kaznili i ostale komentatore koji su kako ispada, protratili svoje vrijeme na pisanje i čitanje… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  L. R.

Postavani L R, nije vam ni trebao ovakav clanak o bombardiranju Srbije! Cisti propagandni uradak! Gomila gluposti, Bugari inicirali nesto?! Tko njih dozivljava uopce za ista? BND je ponosan na ovaj clanak N Babica, imaju i zasto!

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
2 godine prije
Reply to  L. R.

Poštovana redakcijo,

uklanjanjem svih komentara sa te “vruće” teme (koja se, po vašim riječima, nije dovoljno ohladila da bi se o njoj konstruktivno raspravljalo), vi ste obezvrijedili komentare svih onih čestitih komentatora, ultimativno šaljući njihovo slobodno vrijeme i uloženu energiju u groblje bitova na vašem serveru.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Ivan

Rijetko kad, ali pristrano.

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  Ivan

”Pod tepih”, kao i uvek. Zato smo takvi kakvi smo i zato nam je kako nam je.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Nekada davno vozio sam preko Drine tim mostom, danas je promet automobilma zabranjen i koristi se noviji moderniji most.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Nekome je trebao cijeli most da bi napisao jednu knjigu(Ivo Andrić)?
A meni za skupljanje minusa?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Selo Sokolovići…
https://youtu.be/XMefG3t2Mno

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Vrlo lijepo i poučno.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Naravno…bezvremeni Sinan Sakić..
https://youtu.be/b46i5hof9Ik

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Mislim da je ovo prava verzija Janjicara posle toga je i Sinan snimio svoju verziju.
https://www.youtube.com/watch?v=E1EFe1vSb3s

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Danak u krvi: Najčešća slika je naslno uzimanje dece iz naručja majke!? Ili drugi, grub, način!? Bilo je i nečega drugog, univerzalnog -Danak u krvi: Turska je dugo bila prva-druga imperija svojevremeno. Mnogi roditelji su želeli da im deca rade za takvu državu. Bez obzira na versko opredeljenje. Mali Sokolović… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

He , to se zove odlicno zapazanje .. Bravo weteran….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Weteran

A Omer paša Latas, Ličanin koji je prebjegao Osmanlijama, pozitivan lik, pa onaj Sulejmanov veliki vezir, bosanski Hrvat, bio je u seriji, malo je opisan svakako, ali treba vidjet. Bilo je masa s ovih prostora koji su napravili karijere u Osmanskom carstvu, koje je za vrijeme Zrinskog i Frankopana bilo… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

A Nema paša bez trave 1579 poslije podne?

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

hahahahaha

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije
Reply to  Weteran

Bingo Weteran, ko i ono za nosferatua da li je došao u Siriju zbog………………………………………….

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Treba graditi mostove a ne zidove! Ovo sigurno nije cuo ni procitao Trump.

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

@ Ive,tačno!Mostovi spajaju ljude,a zidovi razdvajaju.

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije

jadni su narodi i krvava stvarnost onih, kojima je etalon istine i mjera dešavanja na ovim prostorima, književna djela člana tajnog društva i nobelom zastićenog fašiste Ive Andrića.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  novo doba

Ako je Ivo fasista, a sta rec o tebi? ?

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

vraga je otišao dervišninom to je mitomanija,on je otišao pripremljen sa znanjem turskog i za samo par godina več je bio na mohačkom boju i to ko časnik, bilo je troje paša iz te familje prije njega i oni su ga pripremili i poslali dobrovoljno ili ga je s.p.c. ubacila… Pročitaj više »

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije

Ovaj je radio za tamu, nisu mu badava dali nobela, dobro su Radovanom instruirali srbe za ono što su spremali u budučnosti. Proučiti Andrić i Bošnjaci zbornik radova, naročito na kraju Šukriju Kurtovića i Muksima Rizvića “Bosanski muslimani u andričevom svijetu”. Esad Duraković: “Ko prihvati Andrićev svijet kao autentičan, po… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije

U knjizi Osporavana zemlja Aleksa Đilas piše: “Pakt je bio šok za mnoge Jugoslovene, mada Jugoslavija nije bila obavezna da učestvuje u nemačkim i italijanskim ratnim operacijama, niti da dopusti stacioniranje nemačkih trupa na svojoj teritoriji.” Đilas, pojašnjavajući ovu tvrdnju u fusnoti svoje knjige kaže sljedeće: “Najznačajniji ljudi koji su… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Sarka

Cuprija je izasao 1945, ako se ne varam. Kako je moguce da Andric pise taj roman bez ikakvih problema u Beogradu. U tom periodu, a za puno manje stvari, glava je letila brze od frizbija. Nemojte uzimati sve zdravo za gotovo. Osim toga, u romanu se iznosi tovar laznih tvrdnji… Pročitaj više »

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije
Reply to  Sarka

Klap klap klap Sarka……………………ima i ovaj poučak: Rusmir Mahmutćehajić Andričevstvo…………………………….još jedan uradak tame Jergović veli da svako kritiziranje Andrića je kretenizam, kako se braća po krvi brane……………

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Ja , zasad, ne radim za tamu. A ni za koga drugog.
Andrić je vrhunski pisac. Zaista je bio diplomat.
Nikad nisam primjetila ništa u njegovim knjigama što bi upućivalo na mržnju prema muslimanima???
A i kako je to izdajnik?
Molim pojašnjenje ove dvije stvari?

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije
Reply to  Lucija

Prouči, kad več voliš čitati i djeluješ kao erudita, Andrić i Bošnjaci zbornik radova, Bosanski muslimani u andričevom svijetu Andričevstvo pa onda donesi ponovo zaključak. Dok to budeš radila evo jedna natukinica samo za tebe: Istraživači skloni logičnom rasuđivanju oduvijek su se, najčešće šapatom, pitali zbog čega je Andrić imao… Pročitaj više »

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije

Njegoševa i Andrićeva misija su stubovi projekta britanske krune na Balkanu, nosioc laži i smutnje prema Bosni i Bošnjacima te iskrivljavanje prave slike Bosne prije okupacije ovih prostora od strane Turske. Kamen temeljac i izvoriste ovih aktivnosti je Kosovski mit i laži o ulozi pojedinih naroda i subjekata sa ovih… Pročitaj više »

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
2 godine prije
Reply to  Lucija

Andrići je čista tama i konjanik iste, ovdje je čovjek došao do tog zaključka dedukcijom a ja intuicijom. Andrići nije bio ni hrvat nit srbin već komodo varan zato mu je sve bilo dozvoljeno: Divljenje koje današnji apologeti iskazuju spram Andrića suštinski otkriva njihove pritajene naume da Bosnu i Bošnjake… Pročitaj više »

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

mozes li ukrajinac logicno objasniti jos jednom ko je bio na primanju bosnjaka na balkan da se rijesimo stresa nije ovdje tema ivo andric nego arhitektura osmanskog kingdom to je samo destruktivno djelovanje u komentarima da se skrene sa teme ostavi ti ivu andica i bivsu drzavu nek pocivaju u… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Lucija

A tek Njegoš i Gorski vijenac.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Lucija

Dakle, Lucija… Kako bi ja bio sretan da mogu svoje misli, znanje i iskustvo koje sam natalozio decenijama pretociti u 3D format i telepatijom ti ih prenijeti. A da ih ti mozes primiti. Kako to nismo u stanju, ja bih morao sada sjediti i pisati ti o svemu tome. Za… Pročitaj više »

ioaergnaewgfnawefniQEWFZUBQWCFZDS
Gost
ioaergnaewgfnawefniQEWFZUBQWCFZDS
2 godine prije
Reply to  Sarka

komodo varan je bio Andrići, zato je mogao plivati i u fašizmu i za rata i u socijalizmu, nisu ga smjeli ružno pogledati a kamoli nešto drugo, bio je zaštičen podrijetlom, eno onaj ukros sudac tek sad priča kako je dobio zapovjedi i spisak iz veleposlanstva ciokaubojskog koga ne smije… Pročitaj više »

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije
Reply to  Lucija

npr. opis “nabijanja Radosava na kolac” je preveden sa francuskog gdje se “doslovno” opisuje čin egzegucije inkvizicije prema muslimanima Španije. Pravilo sila tame je izvrtanje stvari tj. sve ono što rade drugima pripisuju tim istima, pa tako i član Mlade Bosne i neznam ti čega sve, neupitni velikan Ivo Andrić.

No.
Gost
No.
2 godine prije

Dali je primio vjeru ili mu je nametnuta?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Pitajne: kako je pravilno reci i napisati:
NA DRINI CUPRIJA ili CUPRIJA NA DRINI

zoki
Gost
zoki
2 godine prije

Zar nije, koliko ja znam, Mehmed-pasa Sokolovic ubijen kao star covjek, izlazeci iz dzamije poslije molitve, od strane nekog vjerskog fanatika koji je izvrsio atentat nozem?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  zoki

navodno je riječ o zavjeri u kojoj su uključena sultanova djeca koja su bila pod utjecajem drugih vezira??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Nije to Tuđman rekao, ako aludiraš na Mostarski most.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Bajo Sokolovic iz sela Sokolovica graditelj mosta i sluga Porte.Danak u krvi ili Devsirme sto uznapredova do titule pase.Pokojni Sinan Sakic pjevao je jednu pjesmu koja opisuje to doba u kojem je zivio neimar mosta.Citat ,,Harao je i palio vitkom sabljom seko carstvom cara Sulejmana dugo na daleko Jednog dana… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Ostavise Turci jeziv spomenik u Nisu nije ni nalik na most .Cele kula .Toliko o graditeljskom umijecu ,tlacitelja Balkanskih naroda.

Sara
Gost
Sara
2 godine prije

Na Drini ćuprija mi je omiljena knjiga koju sam pročitala bezbroj puta i koju odavno čitam na način: gdje se sama otprilike otvori, tu počnem čitati. I nikad nije dosadna, uvijek ima nešto novo. Nigdje u njoj nisam primjetila nikakvu mržnju niti prema kome, samo toplo ljudsko razumijevanje i neki… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik