Tko je Bog?

Tko je Bog?

Tko je Bog? Kakva je njegova priroda? Kako i zašto mislimo da postoji? Donosimo vam filozofski i duhovni pristup Bogu i stvaranju svijeta.

Govoriti o Bogu je težak misaoni zadatak. Evocirati božansko znači suočiti se s granicama rasuđivanja tj. pokušati pristupiti onome što se ne može spoznati.

Je li Bog osoba? Namjera? Energija? Je li on kreator, kreacija ili oboje? Može li postojati izvan Svemira? Za skeptike i agnostike nemoguće je upoznati Boga. Ateisti u Boga ne vjeruju. On za njih ne postoji, što ne sprječava određene nevjernike da prepoznaju određene temeljne zakone Svemira, a što na neki način znači ponovno predstavljanje Boga.

Za deiste, Bog je vrhovno biće, transcendentno , ali neodredivo i nespoznatljivo. Postoji iz jednostavnog razloga što za sve stvari mora postojati uzrok. Za sljedbenike monoteističkih religija, Bog je personificirani Stvoritelj, čija riječ silazi na ljude kroz izražavanje objavljene istine.

U filozofiji i metafizici Bogu se pristupa kroz pojmove transcendencije ili saznanja u granicama iskustva i svijesti. U simbolizmu se Bogu može pristupiti kroz krug i njegovo središte. Središnja točka predstavlja božanski izvor, os svijeta, dok krug ili sfera simboliziraju manifestaciju, raspoređeni Svemir.

Bog je misterij. Ali možemo mu dati neke karakteristike:

  • izražava jedinstvo svijeta,
  • univerzalan je i apsolutan,
  • povezuje sve komponente Svemira
  • evocira red i velike univerzalne zakone, kao što su zakon uzročnosti, napretka, ljubavi…

Bog

Pitati se tko je Bog ili što je Bog, znači postaviti pitanje zašto i kako je nastao svijet. To je također propitivanje smisla života. Ali sâm koncept Boga predstavlja problem. Doista, ako Boga smatramo “prvim principom”, izvorom svih stvari, kako ga imenovati i definirati, budući da je on po definiciji nestvoren, to jest ničim izazvan?

To nas vodi do razumijevanja zašto se Boga često smatra nespoznatljivim i neizrecivim. To je slučaj na primjer u hinduizmu. Identično je u judaizmu i kabali, mističnoj struji u kojoj Bog, skriveno očituje svoju prisutnost kroz različite energetske centre sefirotskog stabla života.

Koncept Boga u islamu je također sličan. Prema Kur’anu, Allah je Svemogući Stvoritelj koji održava univerzum, kome ništa nije slično i s kojim se ništa ne može porediti.

Ovdje dotičemo misterij stvaranja. Pitanje je li Bog stvorio svijet, ali i je li mogao stvoriti sebe. Izjednačimo li Boga sa Svemirom, ovo dvostruko pitanje možemo svesti na jedno jedino, pa možemo zamisliti da je Bog stvorio sebe u isto vrijeme kad i cijeli Svemir. Tako bi Bog bio i izvor i manifestacija, duh i materija, transcendencija i saznanja u granicama iskustva i svijesti.

To nas dovodi do drugog pitanja. Zašto bi Bog želio stvoriti sebe i svijet? Možda izaći iz ništavila i upoznati se. Bog bi tada bio neodvojiv od postojanja, od bića, ali također i od svijesti ovog postojanja. Ovo je avantura u kojoj ljudsko biće treba i ima svoje mjesto.

Tradicionalni pristup Bogu – “Veliki izvor”

Različite tradicije poistovjećuju Boga s izvorom koji izvire. To je točka rođenja svih stvari, uključujući vrijeme, materiju i život.

U taoizmu, Bog odgovara neimenljivom, neizrecivom, vječnom. Tao je “veliki izvor”, izvorna matrica koja prethodi diferenciranim stvarima, a koja je prisutna u svim bićima i stvarima.

Tao simboliziraju Jin i Jang, koji predstavljaju dualnost. Stoga taoizam miri jedinstvo i dualnost, kao što miri transcendenciju i imanentnost. Taoizam vas poziva da ostanete u središtu, u ravnoteži, što je ustvari put Taoa.

Ova ideja “izvora” ili “ponovnog oživljavanja” također je prisutna u kršćanstvu. Isus je put, istina i život. On ukazuje na put u istinski i vječni život, koji odgovara svijesti koja se otvara univerzalnom.

Bog, priroda, Svemir

Mnoge filozofske ili duhovne tradicije povezuju Boga s prirodom ili Gejom. “Bog, to jest priroda” je izraz koji su na isti način koristili mnogi poznati filozofi. Ovo je panteizam gdje je Bog sve, za razliku od monoteizama koji Boga smatraju osobom koja se razlikuje od stvorenja. Dakle, Bog i Svemir bili bi ista supstanca.

I doista, priroda izražava određeni red. Stoga bi u materiji postojao imanentni organizacijski princip. Materija u sebi nosi energiju, a vrijeme i prostor stvaraju postajanje. Iz svemirske magme rađa se život, a ova sila sposobna je za inteligenciju, smisao i napredak.

Tko je Bog? Zakon Svemira.

Većini filozofskih i religijskih tradicija zajedničko je da je Bog povezan s univerzalnim zakonom ili “Zakonom Svemira”. Zakon Svemira sadrži sve principe koji upravljaju svemirskom mehanikom, na fizičkoj, duhovnoj i moralnoj razini.

Ali to je prije svega poziv na prepoznavanje i razumijevanje ovih zakona: ovo je opet osobni put, poticaj za otvaranje vlastite savjesti.

Bog = svjetlo

Etimološki, Bog je svjetlost. Bog bi dakle bio izvor svjetlosti i sama svjetlost koja silazi na svijet.

Masonska vizija Boga

Za masone tj. slobodne zidare drevnog škotskog prihvaćenog obreda, Bog je Veliki arhitekt svemira, simbol svih simbola. Predstavljen okom unutar zračeće delte, on nije osoba, a još manje otkrivena istina, već izraz uređenog svemira i organizacijskog principa kaosa.

U starom masonskom ritualu božanstveni atributi su vezani za broj 9 : ​​ljepota, mudrost, beskrajno milosrđe, sveznanje, vječnost, savršenstvo, pravda, suosjećanje i stvaranje.

Veliki arhitekt je iznad svega simbol koji vas poziva da zaronite u sebe da ispitate vlastitu savjest, odnosno svoj odnos prema svijetu. To nas navodi da evociramo samospoznaju kao neophodan korak za pristup spoznaji Boga.

Tko je Bog i što o njemu znamo?

Govoriti o Bogu uvijek znači zazivati ​​nečiju savjest i preispitivati ​​svoj odnos prema svijetu. Bog stoga može nastati samo iz intimnog propitivanja.

Vidjeli smo da je Bog sinonim za istinu. Traženje Boga, pitanje o njemu je pokušaj pristupa istini, stvarnosti, znanju. Stoga je Bog prije svega put osobnog razumijevanja, a ne “vrhovno biće” ili misterij.

Međutim, kroz samospoznaju tragatelj će moći razumjeti i približiti se Bogu. Naša se svijest može otvoriti samo ako nadiđemo svoju subjektivnost.

Stoga ćemo morati napustiti svoje iluzije, svoje ambicije, svoju sebičnost, svoj dojam da smo u pravu i da smo u središtu svega, kako bismo se konačno otvorili onoj svetoj stvari koja živi i tinja u nama, naime da smo dio Svemira, stjecištu svih kozmičkih sila. Mi smo dakle stvoreni na sliku Božju. Mi smo sam Bog.

Put do Boga

Put samospoznaje doista je put koji vodi do Boga. To je put umjerenosti, buđenja i otvaranja svijesti. Možda to Bog gleda u sebe… To je također put do prihvaćanja, oprosta i ljubavi. U kršćanstvu Bog je onaj koji daje sebe.

Ovdje govorimo o putu oslobođenja koji se sastoji u osobnom odricanju da bi se stupilo u brak s velikim Zakonom Svemira.

Na kraju, Bog je prvenstveno odraz našeg duhovnog napredovanja. To je iskustvo za život, a ne filozofski koncept.

Voljeti Boga znači voljeti svijet kao samoga sebe. Voljeti život i zbog toga biti sretan. To znači prihvatiti svoju sudbinu, prirodni sklad i stvari onakve kakve jesu. Zauzeti svoje puno mjesto u Svemiru koje nam pripada, a ne kojeg želimo. Sva pitanja i odgovori se nalaze u nama. Bog je naš osobni put.

bogJ. Božić
Pretplatiti se
Obavijesti o
345 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neon
1 godina prije

Isus im dalje reče: “Ja sam svjetlost svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlost života.”-Ivan 8:12
“Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.” – Matej 7:7

JoeP
1 godina prije

Boga se nemože riječima koje ljudi koriste opisati, Bog ih im nije dao.
Jedna od približnih definicija Boga od TM;

”Ono što je postojalo prije i nastavlja postojati iza fizičke stvarnosti je um, tako beskonačan da
u sebi sadrži svu moć koja je potrebna kako bi se stvorilo sve što ikad može biti stvoreno, te potencijal za iskusiti svaki najmanji dio toga što je stvoreno”

Ti um ili inteligencija ili već nešto možemo nazvati kako hoćemo, a kako nam je to nešto riječima neopisivo, svima nam je pojedinačno ostavljeno za razmišljanje i besmisleno je ikakvo nametanje naziva toga nečega.

Mrčikola
1 godina prije

A, Vrag će ga znati…😁…može li neko lakše pitanje…ovako rano..?😁
Tko god da je, na Zemlji mu neko, već par tisuća ljeta, “prčka” po kreaciji.

neon
1 godina prije

Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! -Izaija 45:22
Ja sam Gospod, nema drugoga, nema drugoga Boga osim mene. Opasat ću te, iako me ne poznaš.
Da se spozna od istoka sunca i od zapada njegova, da osim Mene nema boga. Ja sam Gospod i nema drugoga. -Izaija 45:5,6

SIRIUS
1 godina prije

Ima ona stara poslovica: Bisere Pred Svinje.
Fina definicija praznog djelovanja i nakupljanja loše karme.

Damir
1 godina prije

Bog je princip stvaranja u ljubavi (energiji koja grije srca i osjećaje) i zajedništvu, međusobnom poštovanju i skladu svega stvorenoga, kako međusobno, tako i sa stvarateljem.

Filip
1 godina prije

Čovjek biće podijeljene prirode. Pripadamo u dva svijeta (duhovni i materijalni), podijeljeni smo po spolu i po mnogočemu drugome. Čovjek uvijek ima osjećaj rupe koji pokušava ispuniti, bilo neizmjernim željama (bogatstvo, moć, ugled, seks…) ili osjećajem ljubavi (Bogom). Na žalost čovjekov pristup Bogu je vrlo potrošački, pa ga tako mnogi zamišljaju poput nekakvog bradatog alpha diktatora u nebu koji posesivno kažnjava i nagrađuje po svom nahođenju. Bar zadnjih 6000 god. (od Sumerana) se potiče ovaj pristup putem religija i priča (za primjer Gilgameš i Ilijada). Čovjek ne može Boga spoznati materijalnim umom (iako je pohvalno i nužno pokušati), već samo osjećati. Bog nije osoba, nema tijelo (sliku) ili bilo što je nama poznato u materijalnom smislu. Bog je ljubav, Boga možeš ga samo voljeti. Ako ga ne voliš, ne poznaješ ga, već se ljutiš ili plašiš se slike Boga koja je promovirana u datom društvu. Budući da svaki čovjek ima… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Bog je nepoznanica u jednadžbi koju još nitko od smrtnika nije riješio i mislim da nema ni potrebe mučiti se nečim što je i iz daleka vidljivo da je za mene nemoguće. Možemo li snagom svoga tijela podignuti šleper – ne možemo jer naše tijelo nije stvoreno da izvodi takve napore…. e tako nam ni um nije stvoren da dokučimo nešto izvan njegovog kapaciteta. (netko će reći kako znaš ako ne probaš? …eto, probaj pa ćeš vidjeti;) Zato, sve što mi umno nije dokučivo i predstavlja umnu nepoznanicu zovem Bog i Božansko pa kada to uključim u moje jednostavne jednadžbe dobivam zadovoljavajuće rezultate. Smatram nepotrebnim i bezumnim dokučiti nešto za što je jasno da mi je nedokučivo i uopće nepotrebno za življenje svog kratkog života kojega mi je Bog;) dao. Dakle Bog je (za mene, smrtnika) samo pojam kroz kojega sve postaje logično i objašnjivo i svako će ovisno o… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Ovdje bi se komentari mogli brojiti u stotinama 😉

1 godina prije

Ljudi prave mnogo grešaka, jedna od njih je nametanje svoje vizije Boga – kako nametati bilo šta kad u to ne možete biti sigurni, kad nemate na osnuvu čega da budete sigurni osim vere da je to baš tako… a koja se zasniva na veri nekog drugog koji vam ju je preneo. Zato je jedino ispravno govoriti o svojoj viziji Boga. Ukoliko nemate “nečiste” namere. Prema mom mišljenju, da, “Bog, to jest priroda” ali Bog nije svemir. Ono što nauka ne želi da prizna je da još uvek nema pojma kako je život nastao. Fizika koja je osnov prirodnih nauka, koja objašnjava sve procese u prirodi posredno, preko termodinamike (ne, termodinamikom se ne bave majstori za centralno grejanje) ili tačnije entropije, tvrdi da je spontana organizacija materije u životnu formu jednostavno nemoguća. Dakle, zakoni entropije, koji se svakodnevno na bezbrojnim primerima potvrđuju, pokazuju da je ovakva spontana organizacija materije nemoguća… Čitaj više »

zvone
1 godina prije

Dobar tekst. Osobno se pitam dali je slika božja isto što i BOG? Mislim da nije. Dobro naslikana slika može nas impresionirati ali ona i dalje nije original, ovisna je o originalu. Kao što kapljica mora ima određene atribute mora, ona nije MORE i dočim je neki val otrgne od mora i vjetar vine u zrak ona gubi snagu mora, može je dobiti natrag kad mu se vrati, što se događa u djeliću sekunde ili tko zna kad. Samospoznajom, prihvaćanjem i integracijom sebe, uz milost božju (tko zna kad), vraćamo se BOGU.

Zsphere
1 godina prije

“To nas vodi do razumijevanja zašto se Boga često smatra nespoznatljivim i neizrecivim” Mislim da je pitanje identiteta ili postojanja ili porijekla Boga previše širok pojam iz perspektive naše svijesti, odnosno jos je mnogo veća razlika nego kao kada bi mrav pokušao da shvati šta je nuklearna fizika. Nema mogućnosti, nema riječi da opise, nema iskustva, jednostavno nema dovoljnu širinu svijesti da razumije. Nesagledivo je mnogo svijesti na različitim nivoima razvoja i postojanja od kojih su mnoge na daleko višem nivou od naših svijesti, te imaju za naše razumijevanje daleko veće mogućnosti i od onoga što mi pripisujemo Bogu. Na primjer cijeli svemir bi mogao biti mnogo razvijena i široka svijest koja podržava mnogo manjih i manje razvijenih svijesti poput naše ali ni to nije Bog, Bog bi bio nešto mnogo veće. Jer i naš svemir je nastao tehnoloskim procesom iz takozvanog “višeg plana” iz starijeg svemira kada se osjetila… Čitaj više »

Smak
1 godina prije

Prvo si postavite temeljna pitanja zasto bi prica religijska ili znanstvena i jedna i druga morale biti tacne.Naime sama prica o postanku po religijskim dogmama je u najmanju ruku bajkovita a nista manje i znanstvena o velikom bangu iz nista nasta sva materija je hipotetska teorija koja nema utemeljenje osim u vjerovanju u tu izmisljotinu znaci slicno religijskoj dogmi.A sta ako svemir postoji oduvjek samo je podlozan nama vremenski i prostorno nesvatljivim promjenama bolje reci ciklusima o kojima je i Milankovic pisao a o drevnim znanjima Maja I Sumerana da ne pricamo.Ko napravi piramide ko napravi savrsene geometrijske figure u zitnim poljima najnovija proslost nemojte samo optuzivat demone iz biblije jer su njih izmislili kreatori iste grupacije koja vas danas terorise izmisljenim virusom druga najveca laz poslije religije.Odlican sajt IVAN ANTIC ko zeli sire znanje o manipulacijama od pocetaka ljudske civilizacije .samo budala crpi znanje sa jednog izvora bez obzira… Čitaj više »

Lurtz
1 godina prije

Koja je definicija riječi bog, neki smatraju da je bog stvoritelj vidljivog i nevidljivog a opet se ti ljudi klanjaju biblijskom bogu zvanom jahve, koji nije bog nego Elohim a Elohimi su napredna bića koja su tehnološki daleko ispred nas i koji nas nisu stvorili nego dizajnirali, a tanka je linija između nešto dizajnirati i napraviti sa već materijalom kojim imaš i nečeg što si stvorio iz ničega, a stvaranje iz ničega još nije razjašnjeno da li je moguće, a pošto još to ne razumijemo onda to pripisujemo bogu stvoritelju svega vidljivog i nevidljivog 😀

Babaroga
1 godina prije

A ja bih postavio pitanje tko je čovjek i što je ostalo od njega ili što će ostati od njega? Pravi čovjek sjetio se da svetkuje dan Gospodnji…pravi čovjek poštuje ne samo oca i majku, nego sve ljude, prirodu..pravi čovjek ne ubija..ne krade..ne želi tuđe stvari. Pravi čovjek nije ohol, škrt, zavistan,neumjerena u jelu i piću, nije srdit i marljiv je. Ako na mladima svijet ostaje, mladima uglavnom bez empatije, nesposobnosti istinskog veselja taman da im se i sam Bog ukaže. Bože pomozi!

roberto
1 godina prije

Bog je termin,pojam ili riječ.Koja opisuje ,tj trebala bi opisivat nekog ili nešto ne fizičko i ne materijalno,a ipak sve prisutno u ovom fizičkom materijalnom svijetu.

Glavobolja
1 godina prije

“Danasnji” bogovi su se,ukazali ljudima 2000 godina,nakon vjernicke vizije nastanka svijeta ili 200.000 godina nakon dokazanog postojanja suvremenog covjeka
Što su cekali toliko dugo?.
Zasto im je najvaznije propisati što treba jeste I kako se oblačiti?.
Ogranicavanje ponasanja bićima koja su stvorena sa slobodnom voljom I na sliku I priliku Stvoritelja.

BordoDNK
1 godina prije

Ko je Bog? Tvorac, svjetlost, dobro, vječna energija. Duh i duša, ishodište i esencija svega. Utočište. Učitelj. Onaj koji nam je dao razum da razlučimo dobro i zlo. I da slobodnom voljom izaberemo. Onaj koji nam odredio sudbinu u ovom kratkom, smrtnom životu. Onaj koji će nam suditi po djelima našim, pravedno. Nakon što završimo poslanje na ovom svijetu. U nama je i oko nas, u svakoj čestici materije koju vidimo. I u onom što ne vidimo. U fazi našeg tjelesnog bitisanja na ovoj zemlji, mi nećemo dobiti odgovor na mnoga pitanja, a pogotovo ne na ovo, ko je Bog. Time se ne treba opterećivati. Iskoristiti ovaj dar od Boga, život, da činimo dobro. Da širimo svjetlo, a ne tamu. Kad se vratimo Tvorcu, u Njegove duhovne sfere, i forme koje su nepojmljive našem umu, čije su nam granice u našem zemaljskom životu s razlogom limitirane, možda dobijemo odgovore na… Čitaj više »

Gnostic
1 godina prije

Bog je sve što jeste.

Son of Alerik
1 godina prije

Božje postojanje ne ovisi o tom što tko od nas misli. Ne ovisi ni o prirodi, ni o religiji, ni o čemu. Jest ili nije, nema između. Za život od rođenja do smrti ni jedan čovjek ne mora znati za Boga ili vjerovati u njega. Ateisti nam to pokazuju. Moguće je dakle život s Bogom i bez njega. Na što god se odlučili, to istinu ne mijenja. Pokušaj zamišljanja nepostojanja ičega duže od 15 sekundi gotovo sigurno vodi u ludilo (možda i ne, nisam uspio duže od tri sekunde). Otkad postoji, kako i zašto uopće postoji, to je veća misterija od samog Boga. Ali, da bi Bog stvarao, morao je najprije imati od čega i imati gdje. Pa je morala postojati prije materije energija, pramaterija i prostor. I sve je moralo biti konačno. Nakon stvaranja prve čestice, istovremeno je stvoren i njen otisak, ono što nije (kao uzeta gruda snijega,… Čitaj više »

mislim
1 godina prije

Božiću upravo tako,moja razmišljanja su ista.

Schroder
1 godina prije

Za nas krscane i za mene je ISUS BOG I JEDINO SE NJEMU KLANJAM ON JE PREMA BIBLIJI JEDNO -OTAC -SIN I DUH SVETI:On se nalazi u svakom covjeku koji vjeruju u njega Moram da priznam da se ne nalazi u REPTILIMA koji danas vladaju svijetom Ta Davoska demonska Elita misle da su oni nekakvi bogovi, ALI ONI SU DEMONI KOJI SU PALI NA ZEMLJU I SADA VLADAJU SVIJETOM BOG JE LJUBAV I BOG JE REKAO DA SE NE BOJIMO DA JE UVJEK SA NAMA .SUTONA PLASI I VLADA SIJAJUCI STRAH , ali CE BOG POBJEDITI U Njemackoj su dosli ZELENI NA VLAST; Skolovani kod Klausa Schwaba i poceli da skidaju kriz iz skole muzeja dvoraca koje koriste dok su u vladi Ti krizevi su tamo stajali preko 400 godina, a dode jedna mlada ministrica vanjski poslova i skide taj krscanski za nas simbol pod izgovorom da ne uvrjedi druge… Čitaj više »

Metabaron
1 godina prije

Bog je sve ono sto ne znamo …

Mikula M
1 godina prije

Duh Asiza svaka “čast”👏👏👏

Zvone
1 godina prije

Nema sumnje da nešto više od nas postoji a možemo to nazvati bog ili kako drugčije. a nikako ne verujem u bogove koje promoviraju monoteistične crkve zarad svojih koristi.

Гавран
1 godina prije

Šteta što ovakve teme traže duga premišljanja i sazrevanja bilo koje reči koju bi rekli.
A dotle, tema je davno van fokusa.
No unutrašnji odgovor je u ovo vreme od životne važnosti. Veliki vrtlog haosa guta i nas i naše najbliže. Gde naći oslonac za borbu sa Apepom (mitskom silom haosa) oličenom u liku na pr. Klausa Švaba. Sa jedne strane gospodari sveta sa nepresušnom bujicom miliona informacija a sa druge MIR SVETOG IZVORA u dubini samih nas.

Emiliano Zapata
1 godina prije

To sto smo dobili slobodnu volju dovelo je do toga da nas svemoguce bice prepuno milosti i ljubavi ne uspije unatoc svemogucnosti nikako drugcije dovesti na pravi put vec nas morao skoro pa doslovce sve podavit u velikom potopu te ostavio na zivotu samo 8 ljudi kojima je sapnio na uho kako napravit spasonosnu barku a koji su se kasnije toliko opet namnozili i pokvarili da opet nije uspio naci boljeg rjesenja vec zrtvovati voljenog sina za njih nezahvalne koji ce nastaviti divljati po svome sve dok ih sve (tako se kaze u svetim knjigama) iako pun ljubavi ne sprzi!??
Zbilja nije jasno kako je nekome ovo spojivo s planom svemoguceg a ne s kaosom?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ljudi stalno pisu o tome kako se zlo na svijetu dogada jer nam je Bog dao slobodnu volju, medutim zaboravljaju da ne jedemo kamenje, staklo, govna i da nepijemo naftu jer nam se navedeno jednostavno gadi pa nemogu da se ne zapitam zasto nam se zlocin ne gadi u toj mjeri jer nam je pakao na zemlji zbog te slobodne volje?

Komplicirano
1 godina prije

Najbolji odgovor ikada ,Tko je Bog? Je dao Kent Hovind!!!tko god utipka to na jutubeu nece se pokajati,,,,,odgovor traje 3 minute,,,siguran sam da je bio nadahnut visom silom kada je dao taj odgovor,,sam Kent je to priznao i nije unaprijed imao u planu reci to sto je rekao,,,Obavezno pogleedati!!!!!

Zagten
1 godina prije

Najveca moguca pogreska je kada se radi mix svega i svacega, od budizma, hinduizma, paganizma, new agea, krscanstva kako bi se pomirila sva razmisljanja i nasla “uprosjecena” istina, sto je klasicno ljudsko razmisljanje. Mora se razdvojiti ljudska tradicija i razmisljanja i ono sto su ljudske zelje od same Bozje objave. A ne postoji konzistentnija objava od monumentalnog dijela kao sto je Biblija, koja je pisana u periodu od preko 1500 godina sa jednom jedinstvenom porukom koja je svodi na plan Spasenja i Isusa Krista. A da se pri tome onaj dio koji opisuje dogadjaje tog vremena moze propustiti kroz prizmu nauke i da prolazi test; od arheolohije pa do najnovijih otkrica u medicini, genetici, geologiji, geofizici, paleontologiji i sl. Istinu imamo i kao sto obicno biva jednostavna je i razumljiva, no covjek ne bi bio covjek da ne zakomplicira.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Uoci potopa oholi ljudi nisu vjerovali Noi i nisu gradili barke vec su ga ismijivali i vjerojatno nazivali teoreticarem zavjere. Medutim zanima me sudbina recimo onih koji su mu povjerovali ali nisu imali vjestina ili sredstava za gradnju? Sto je bilo s invalidima koji nisu imali mogucnosti graditi? Sto je bilo s malom , nevinom djecicom koja nemogu ni da hoce sagraditi kucicu za psa a kamoli spasonosni brod? Kakva je sudbina zadesila navedene od strane svemoguceg bica punog ljubavi i dobrote?
Ako moze precizan odgovor strucnjaka?

zeus
1 godina prije

Sasvim je očito da boga nema ni u takvoj ni u onakvom obliku . To je jasna stvar Ljudi su nešto van sebe izmislili u fazi kada so prestali da veruju u samog sebe i u prirodu koja je večna i koju niko nije stvorio . Vreme i prostor su fikcija a sistem se ,,vrti ,, u večnom krugu . To je to ….

Komplicirano
1 godina prije

Pa onda svakako pogledaj kratki video k0ji sam preporucio u ran9jem komentaru,,,stvari su u stvari logicne ukoliko se ravnamo po fizzici,cak ne m9ra nuzno biti izvor sveto pismo

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Onda bi morali ponajprije odgovorit sto je Bozja Sustina a na to nitko sem Sina Njegova , odgovora nema . Duh Svjeti vam sve kazuje a tko uma ima – shvatice , dio barem ..

Ziv je Geza
1 godina prije

Definirati Bozansko,odnosno Boga,covjeku razumljivo, najlakse je kroz spoznaju o kvantnoj mehanici odnosno dubljim uvidom u kvantnu fiziku,odnosno singularitet.

Naime moderna fizika detektirala je subatomsku stvarnost,odnosno mogucnost kreacije stvarnosti, na nacin da mozemo biti istovremeno ovdje i istovremeno ondje, odnosno mi kao ljudi sposobni smo kreirati svoju stvarnost, sto dokazuje da smo i sami kreatori.

Ja sam dosao do zakljucka da je Bog subatomska cestica koja je sve i sve je ona.

U tom svijetu ne postoji vrijeme i prostor, sve je jedno i jedno je sve.

Ja sam ti, ti si ja, mi smo njegovi.

Kobac
1 godina prije

“Čovjek ima tri neprijatelja:

smrt – koja ga iznenadi,

vrijeme – koje mu bježi,

đavola – koji ga drži na uzici.”

-Don Bosco

Kobac
1 godina prije

Novi Zeland: Mlada globalna liderka Džasinda Ardern pre ostavke obećala da će ZABRANITI prirodne suplemente za jačanje imuniteta

Pisalo/La Nulta Tačka 22. Januara 2023.

-Njen naslednik će nastaviti sa razvijanjem globalističkih planova.

-Mlada globalna liderka Džasinda Ardern pre podnošenja ostavke obećala je da će na Novom Zelandu zabraniti sve prirodne suplemente za jačanje imuniteta koje nije odobrila Big Pharma.

-Laburistička partija Novog Zelanda predstavila je novi zakon o terapijskim proizvodima koji zabranjuje upotrebu biljnih proizvoda koje ljudi koriste da bi ostali zdravi. Neke od ciljanih supstanci su osnovne namirnice i začini. Drugi su prirodni tretmani za infekcije koronavirusa i gripa.

Kobac
1 godina prije

RTS (Radio Televizija Srbije) tvrdi da kuvanje na gas može izazvati srčana oboljenja, rak i Alchajmera

Pisalo/La Nulta Tačka 21. Januara 2023.

-Ako ste mislili da će naši mediji ako možemo RTS nazvati medijom dugo čekati sa rasplamsavanjem zapadnog narativa o gasu (plinu) prevatili ste se jer gle čuda odjednom posle koliko decenija korišćenja gasa sada odjednom gas postaje otrovan i to baš u jeku energetske krize. Čudno zar ne?

-Kako piše RTS (Radio Televizija Srbije), Azot-dioksid iritira pluća i može da dospe u krvotok i poveća rizik od srčanih oboljenja, kancera i Alchajmerove bolesti.

-Kuvanje na gas je gore za zdravlje ukućana nego život u gradu sa zagađenim vazduhom, navodi se u novoj studiji.

-Većina kuvara, bilo da su profesionalci ili amateri, preferiraju šporete na gas umesto električnih.

Don
1 godina prije

Ne shvatam zašto bi neko davao definiciju Boga kada nema tog uma koji ga može spoznati.
Mislim da bi ljudi trebali postaviti ova pitanja: Da li da vjerujem u Boga ( a to su , skoro 100% vjernika danas ) ili vjerujem Bogu ?
Ili, ( ako Isus kaže; vraćam se Bogu mome i Bogu vašem ) nije li Bog podjednako otac i tvoj i moj i Isusov i nismo li svi mi kćeri i sinovi Božji ?
Možda je najbitnije pitanje da li ćemo, u konačnici, kao stvorenja izgubiti i najmanji osjećaj postojanosti ?

Buničar
1 godina prije

covjek ima manju mogucnost razumjeti boga nego glista razumjeti covjeka

Jadranka S.
1 godina prije

Sve je hologram, tako da je vas najmanji dio (pa i bubreg) slika cijelog univerzuma, vasu misao osjeti i vas bubreg i cijeli univerzum. Sam vas pogled pun ljubavi ozdravljuje cijelo vase tijelo time i cijeli univerzum.

burtoval
1 godina prije

Ne znam koji je, al znam sigurno da nije ova zidovska podvala koju krscani sire i cijem zidovskom laznom proroku se klanjaju. Dobro je dok se samo klanjaju, problem je sto vole i ubijati u to ime.

Perica
1 godina prije

Pitanje je li Bog stvorio svijet, ali i je li mogao stvoriti sebe. Izjednačimo li Boga sa Svemirom, ovo dvostruko pitanje možemo svesti na jedno jedino, pa možemo zamisliti da je Bog stvorio sebe u isto vrijeme kad i cijeli Svemir.”

Vjecnost ne podilazi stvaranju, nego nadilazi prostorno-vremenski kontiniuum. Uvlacenje vjecnosti u prostorno-vremenski podskup stvara nerazumjevanje i nesporazume.

Sardelino
1 godina prije

 “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori” (Post 1, 27), tako se kaže u Knjizi Postanka. U svemiru postoje inteligentnija, ljepša i duhovno naprednija stvorenja nego što je čovjek. Zašto je bog kad je stvarao život u svemiru, odabrao upravo čovjeka i dao mu svoj lik i privilegirano mjesto u svemiru. Čime je to čovjek zaslužio. Po mom poimanju, ničime. Ovakav božji naum ima smisla jedino ako čovjek stvoren od strane boga sa namjerom da bude jedino inteligentno stvorenje u svemiru. Gospodar svemira. U tom slučaju mi smo sami u svemiru. Međutim, tu postoji jedna zakačka. Našim nestankom, koji je itekako moguć jer smo skloni samouništenju, čitav svemir kao božje djelo može se nazvati rizičnim poslovnim poduhvatom u kojem je protraćen ogroman prostor i vrijeme. Tako bog ne djeluje. On nije kockar i ne drži sva jaja u jednoj košari. Zato će putevi gospodnji biti… Čitaj više »

Samuraj
1 godina prije

“Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.” Sir William Harvey “Veličanstvo,, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao i drugi prirodni fenomeni ne mogu dovesti u sumnju inteligentnog promatrača da postoji vrhovni Kreator, moćan, pravedan i dobar”. (Robert Boyle, “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom” citiran u članku Raymonda J. Seegera u novinama američke znanstvene pripadnosti, 1985., 183.-184.) “Nema većeg dokaza, opipljivijeg i uvjerljivijeg o postojanju božanstva […] od veličanstvene kreacije neba i zemlje.” (John Ray, “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju”) Još jedna zanimljiva riječ Johna Raya: „Ne postoji ugodnije i važnije zanimanje za slobodnog čovjeka od razmišljanja uzvišena djela prirode kao i poštivati beskrajnu Božju mudrost i dobrotu”. (John Ray, citiran, od strane… Čitaj više »

Samadhi
1 godina prije

Bog si Ti, dragi čitaoče.

Iva
1 godina prije

Ako ovde ne bude bar 400 komentara, znači da nemate magiju.:))

Zeljko Nikolic
1 godina prije

“Ja sam put, istina i život i niko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6) sve drugo su šuplje priče. Obratite se i vjerujte evanđelju! Budite mudri i prihvatite ponudu spasenja za sve narode. Ostavite se naklapanja i teoretisanja. Radije uzvjerujte a Onoga koga je Otac poslao da budemo i mi zbog milosti Božje u vječnosti zajedno s Njim. Pozdrav i blagoslov svima!

Jadranka S.
1 godina prije

“Bog je stvorio čovjeka “na svoju sliku.., na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih”

Dvoje, musko i zensko vode ljubav, plod ljubavi je novi zivot (beba).
To je put kojim se stvara zivot.
Musko je sjeme, zena je zemlja, ljubav je stvoritelj.
Iz ljubavi nastaje sjeme. Ljubav je stvoritelj.
Iz ljubavi nastaje sve.

Drugo rodenje pojedinca je, nanovo rodenje u svjesnosti, duhovno budenje.

Rovad
1 godina prije

Filozof!!! Filozofija i Božja istina ,ne idu zajedno! Apostol Pavao je u poslanici Kološanima 2:8 , otvoreno rekao što misli o filozofiranju, odnosno mudrovanja…8 Pazite da vas tko ne uhvati u zamku služeći se filozofiranjem te ispraznim i prijevarnim riječima koje se temelje na ljudskoj predaji, na načelima ovog svijeta, a ne na Kristovim učenjima… Filozofija je utrla put ateizmu, agnosticizmu… Pavao je u poslanici Hebrejima 11:1 jasno rekao što je vjera: Jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vidi… U Hebrejima 12 je jednostavno objasnio da Bog postoji, rekao je, da svaka kuća ima graditelja, a Graditelj svega jest Bog… Dakle jednostavna logika, a ne filozofija … Jednom je jedan znanstvenik ateist rekao studentu koji je branio Bibliju i Boga , da nema Boga da su ljudi kreatori Svetog Pisma… Student mu je mirno odgovorio: Svako stvorenje, svaka biljka na Zemlji ima DNK, Tko je ispisao sve te kodove informacija,čovjek… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI