fbpx

Lukomir i Umoljani – posljednja prava bosanska sela

Lukomir, BiH, selo, Bjelašnica
39 komentara
5,197

Olimpijska planina Bjelašnica, jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini, smještena jugozapadno od Sarajeva. Najviša tačka Bjelašnice doseže nadmorsku visinu od 2067 m.

Na Bjelašnici, u predjelu izvorišnog i gornjeg toka rijeke Rakitnice, smješteno je nekoliko stalnih naselja: Brda, Umoljani, Milišići, Bobovica, Kramari, Lukavac, Šabići, Rakitnica, Gornji Lukomir, Gornja i Donja Tušila.

Veličanstveni krajolici, vernakularana arhitektura ovih zabjelašničkih sela, odraz su djelovanja čovjeka u izrazito negostoljubivim planinskim predjelima. To se naročito odnosi na sela Umoljani i Lukomir.

Selu Umoljani, koje se nalazi na 1275 metara nadmorske visine, mnogo je lakše prići negoli Lukomiru.  Prirodne ljepote koje okružuju ovo selo spadaju među najljepše na cijelom ovom području. Za njega se veže jedna zanimljiva legenda. Ona kaže da su  Umoljani dobili ime zato  što su umolili Boga da skameni aždahu koja je izašla iz svog skrovišta i krenula prema selu da ih pojede. Na putu kojim je prošla ostao je vijugav trag kojim danas teče voda, a zovu je Studen potok.

Južna strana je tipični kraški pejzaž, suh i  neplodan. Sjeverna strana je bujna sa gustim šumama i zelenim pašnjacima idealnim za šetnje, planinarenje i izlete. Ostaci drevnih naselja su razbacani oko sela, zajedno sa  velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja  magično mjesto skriveno iza ljetnog pastirskog sela Gradina koje se nalazi u neposrednoj blizini Umoljana.

U ovom selu postoji nekoliko planinskih objekata koji pružaju utočište svim putnicima namjernicima kojima je potreban odmor ili osvježenje.

Drugo selo, Lukomir, simbol je  historijskog, kulturnog i arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.  Nalazi  na nadmorskoj visini od 1472 metara, i to je najviše geografsko naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini. U početku je bilo samo selo Donji Lukomir, 10 kilometara od Lukomira koji postoji danas. Oko 1950. godine stanovništvo je preselilo kuće zbog lavina.

Jedna od verzija historije današnjeg Lukomira ima mnogo dokaza da stanovništvo vodi porijeklo iz Podveležja u Hercegovini. Ova polunomadska plemena su se tokom ljetnih mjeseci uslijed nedostatka vode selila na Bjelašnicu. Podveležje, suhi plato iznad Mostara, nije tokom ljetnih mjeseci obezbjeđivao dovoljno bilja kako bi ova stočarska plemena mogla opstati. Iz razloga koji nisu u potpunosti poznati, mnogi od stanovnika Podveležja su se trajno nastanili u kanjonu, a nešto kasnije i na mjestu na kome se danas nalazi Lukomir.

Između planina Bjelašnice i Visočice nalazi se kanjon Rakitnice, a selo Lukomir je postavljeno na samoj ivici kanjona i od sela na niže je ambis dubok 800 metara. Na rubu sela se nalazi vidikovac, nad kanjonom Rakitnice, sa kojeg se pruža pogled na istok prema početku i na zapad prema kraju kanjona. Nasuprot Vidikovca, na obroncima Visočice, ispod vrhova Vito i Toholj, nalaze se viseće livade, mjesta gjde ljetuju i zimuju mještani okolnih sela.

Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Kuće imaju četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

Ovdje se još uvijek praktikuje tradicionalni način života Bosanskih gorštaka. Dovitljivost i hrabrost stanovnika ovog sela je robinzonska. Podizali su mlinove na mlazevima i pojedinim strujama toka Rakitnice, oslanjajući ih na relativno labilne blokove. Travnate padine su bile toliko eksponirane da su ih kosili tako što su se vezali za drveće, pa odmotavajući uže od drveća, osvajali jedan po jedan otkos.

Put od sela Šabića do Lukomira ljeti ide prilično dobrim makadamom. Pješačenje visokogorskim pašnjacima, ispod najvisočijih vrhova planine je poseban doživljaj. Zimi je taj put zameten i do sela se, na granici kontrolisane avanture, može doći samo skijama.

Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća.

Selo ima vlastito groblje i manju nekropolu stećaka – nadgrobnih spomenika iz perioda srednjovjekovne Bosne. U jugozapadnom dijelu naselja na brežuljku zvanom Vlaško groblje, pokraj puta koji je razdvojio nekropolu, nalazi se 18 stećaka, 17 sanduka i 1 sljemenjak. Nekropolu dijeli ograda aktivnog muslimanskog groblja unutar kojeg je smješteno 7 stećaka, dok se njih 11 nalazi izvan te ograde.

U Lukomiru se danas živi sezonski. Od kraja aprila pa sve do septembra, ljudi se ovdje bave uglavnom stočarstvom i zemljoradnjom. Kada dođe zima, veći dio stanovnika odlazi u niže predjele.

U selu se, pored kuća mještana i idilične slike života, nalazi i etnografska kuća, gdje se može i prenoćiti. Mještani ovog gorštačkog sela ljubazni su i  gostoprimljivi. Oni će vam ponuditi kafu ili domaći čaj, ispričati legende i folklor ovoga kraja i upoznati vas sa njihovim svakodnevnim životom koji je ostao isti kao prije nekoliko stotina godina.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
banana
Gost
banana
2 godine prije

svaka čast !!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Donji Lukomir,1950 nije preseljen zbog lavina jer veliki lavovi tamo nikad živjeli nisu!

introvert
Gost
introvert
2 godine prije

opet se provlači priča o srednjevjekovnim stećcima, a puno je dokaza da su (većinom, i to oni najveći, i najkvalitetnije klesani) predantički do antički.
P.S. ima li gore kakav vidljiv kamenolom?
Inače, hvala za tekst. Bjelašnica baš mami. jedino, ako se turizam omasovi, ode pravo selo u nepovrat

introvert
Gost
introvert
2 godine prije
Reply to  introvert

možda i ovdje ponešto piše: https://www.academia.edu/31150389/Stecci_laz_i_bogumili.pdf
to još nijesam čitao, pa si mećem podsjetnik

puf
Gost
puf
2 godine prije
Reply to  introvert

O cemu ti? Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici zastupljeni vecinom na podrucju Hercegovine, srednje i istocne Bosne, zapadnog dijela Crne Gore, odnosno regije poznate pod nazivom Stara Hercegovina, jugozapadne Srbije, te u sjevernom dijelu Dalmacije. Spadaju u klasicnu umjetnost Slavena ovog podrucja. Velicina stecka i njegova ukrasenost je predstavljala odraz… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  puf

https://www.youtube.com/watch?v=YizWrPbzY9c
Домагој Николић са доста доказа потврђује да су наши стећци и словенски и антички, као права”потврда” да смо “досељени” АЛИ мноооого раније….

puf
Gost
puf
2 godine prije
Reply to  Dunja

Da gospođice/gospođo, bitno je pogledati nesto i odmah povjerovati u to. Ne daj Boze da se procita koja naucna studija o tematici ili da se licno proanalizira o istome. Naravno da utjecaj na stecke ima i anticka, kako rimska tako i helenisticka umjetnost. Slaveni su dolaskom zatekli stanovnistvo koje je… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Dunja

Morate se Logicno ..pozabaviti prilicno velikom istorijskom gradjom vezanom za prostor gdje su ,,kamenovi”…Nadjite i procitajte nesto o zabranjenoj istoriji ovih prostora od Dr Đorđa Jankovića ,jedan je od retkih stručnjaka za srednjovekovnu arheologiju kod nas. Utemeljivač je ranovizantijske, ranoslovenske i ranohrišćanske arheologije u Srbiji. Rad je započeo 1971. godine… Pročitaj više »

puf
Gost
puf
2 godine prije
Reply to  Perun

Hrkljuš……….postoji nesto sto se zove indoevropska skupina jezika. Samo da podsjetim, to je sira skupina jezickih grupa koji su gramaticki i vokabularno srodni. To je najveca skupina jezika po broju govornika na svijetu. U tu skupinu jezika spadaju jezici iz ovih jezickih podgrupa: slavenski, germanski, romanski, keltski, balticki, iranski, sjevernoindijski,… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  puf

Nemoj tako, neko će te proglasit širiteljem bečko-berlinske zavjere protiv sirotih Balkanaca.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  puf

Zadnje takvo istrazivanje provedeno je u Beckom Novom Mjestu kraj Beca u alpama u Austriji …Stanovništvo zapadne Europe znatno raste zahvaljujući migracijama i doseljavanju, dok istočna Europa ima problema s demografijom zbog odlaska građana, zaključak je najnovije analize Austrijske akademije znanosti i Demografskog instituta iz Beča ispod alpa u Austriji..… Pročitaj više »

Darkec
Gost
Darkec
2 godine prije

Dobro je za snimanje filmova i serija.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Prekrasno

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Bosanski manje/više….ali ovo dah oduzima koliko je prelijepo;meni se smiju svaki put kada kažem “Da je ovo Švabi dati!”, da je ovo Švabi dati. Ima jedno selo kraj Banja Luke, Zelenci, jedna kotlina na Manjači;svaki put mi dah stane od ljepote kada pogledam preko te kotline i od grehote što… Pročitaj više »

nije to, nego se nesmije
Gost
nije to, nego se nesmije
2 godine prije
Reply to  Siniša

”veliki problem u glavi našeg čovjeka počev od onih na vlasti pa do onih koji su rođeni na našim područjima.”
hoću reći, negativna selekcija izvanka, porobljeni smo..

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Hmmm…robovi smo svoje rustikalnosti i ograničenosti pogleda………da ne kažem svoje zaostalosti i iznad sveg zatucanosti.
Na to sam mislio, iz vana se samo koriste sa tim našim manama i kanališu ih jer smo zaostalih i ograničenih pogleda.
Zvuči grubo, ali je istinito.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Mala parodija….
https://youtu.be/OtIMbwgre1w

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Siniša

Evo ti jedna usporedba …Sinisa ….Danas je moderno biti tetoviran ,tetoviraju se i mladi i stari uzimaju razlicite motive i rade to iz razlicitih pobuda ….Moja baba je bila tetovirana o motivu na ,,ruki” mozemo pricati i o razlozima sto je ponukalo da se istetovira …A ,,kamenove ” nekoliko generacija… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Siniša

Вратих се недавно из вишедневног гостовања код Шваба и ???? уме ли ко од некадашњих “југовића” који кукају и верују како би “Швабе знале”??? да објасни, шта би знале и кад би тако знали, зашто им је све онако штанцовано и пословно, без душе од Васербурга до Забока….уредно и….НИШТА ВИШЕ…..није… Pročitaj više »

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

svaka cast Bjelasnici,ali daleko od ljepote Vranice. najveci problem svega kod nas i je to sto se jadna Vranica nalazi u vukoje**** i nije uz BL ili Sarajevo tako da nikada nece niti dobiti neku drzavnu promociju a i takva kakva je sama od sebe godisnje ima oko 20000 posjetioca,al… Pročitaj više »

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Aragorn

podno Vranice se nalazi Skopaljska dolina koja je inace dala i par poznatih imena kao npr: fra Anđeo Zvizdović koji je 1463. godine od sultana Mehmeda II. Osvajača isposlovao Ahdnamu(slobodno propovjedanje franjevaca pod Osmanlijama) i osnovao Bosnu Srebrnu. Po njemu dan danas selo ispod Vranice nosi i ime,Zvizde,a ima i… Pročitaj više »

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Aragorn

Raif Dizdarevic posljednji clan predsjednistva SFRJ iz Bosne zivi podno Vranice sa strane Fojnice. Bugojno – akademik Esad Durakovic.

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Acrobat

da,takodje kako zaboravismo na trenutnog predsjednika Vucica :p

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Aragorn

Већ сам се уплашила да ће Ацика бити “прескочен” ….не знам зашто ми Враница више и није тако лепа

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Aragorn

najljepse sam zaboravio,ispod Vranice se nalaze Ždrimački slapovi i jezera(sve prirodna). postoje 3 slapa i 3 jezera(jedno,najvece je i za kupanje),a najvisi slap je 29m koji tjekom zime(normalno je da temperatura bude -20) skroz zaleti,koga zanima cak moze i googlat i pronaci

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Aragorn

“Lukomir se nalazi na nadmorskoj visini od 1472 metara, i to je najviše geografsko naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini”-netočno. Vranica je naseljena na 1640m 🙂

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Aragorn

Ustvari, Lukomir je do unazad 5g. bio stalno nastanjeno mjesto, a naselje na Prokoskom j. je naseljeno samo od maja do oktobra (ranije katunsko naselje, a sada vise turisticko).

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Acrobat

ima domacinstava i u “mrku” zimu da zive uz Prokoško,cak je to lako i potvrdit,po youtubeu imas dovoljno videa . inace,tu zivim ispod Vranice i redovito ju obilazim. turistici je lose uredjeno jer su dozvolili gradnju uz samo jezero no dobro,imaju drzavne sluzbe za o tom brinu..inace,u Skopaljskoj dolini i… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Aragorn

vranica nije naselje tako da je autor u pravu.

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Zvrk

nije naselje ali je naseljeno 🙂
usput,Skopaljska dolina na podrucju opcine G.V.-Uskoplje ima oko 580 stećaka : Gornji Vakuf-Uskoplje 31, Bistrica 160, Krupa 4, Paloč 7, Podgrađe 12, Voljice 30, Volari 3, Donja Ričica 66, Hrasnica 15, Vrse 12, Ždrimci 105, Pidriš 25, Dobrošin 26, Pridvorci 83.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
2 godine prije

To je pravi život!Svaka čast

aj ti gore živi
Gost
aj ti gore živi
2 godine prije
Reply to  ANTINWO.HR

šta jest-jest, jedino još više fokusa stavit na šindru od trešnjevine a manje na šindru od limovine (rđave).
i neki prozor da se ubaci ukuću, ne bi preteklo

kolega od EUnuh-a
Gost
kolega od EUnuh-a
2 godine prije

i da baba neima kifozu, hebbbo joja praunuku!

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Hvala za slike i tekst….Svidja mi se …..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Iskreno se nadam da ih nikad neće zadesiti turizam jer onda će postati nešto sasvim drugo.

poaefvnaeufvruafvrbzzutiztz
Gost
poaefvnaeufvruafvrbzzutiztz
2 godine prije

Da nije ovdje Bato Čengić snimio genijalan film Gluhi Barut gdje je predvidio što će nam se desiti?

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije

Da jeste, baš tu.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Gazdama ne odgovara da Slaveni imaju samosvijest da su svoji na svojemu, oduvek, da imaju istorijsko pravo staro hiljadama godina, da imaju otadžbinu, zemlju otaca, a danas smo svedoci pojave da se pomoću društvenog inženjeringa stvaraju nove države i nacije sa tendencijom da prerastu u narod….,,Spanac hebacu ti mater kad… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

A o franjevcima i njihovom djelovanju i razlozima djelovanja na ovim prostorima moglo bi se ,,trabunjati” podugo…kao i o svim ostalim koji ,,dodjose i posijase sjeme znanja na zemlji Slovena ” (citaj Iliricum Sacrum)….Stadose ispred Sunca i napravise sjenu i da ne bi Mjeseca i Zvijezde Danice nebi smo Svjetlost… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik