Novi ”kriogeni” računalni čip najavljuje ”transformacijski” proboj u kvantnom računanju

Racunalni cip
43 komentara

Stručnjaci u Australiji razvili su novu vrstu kriogenog kvantnog računalnog čipa koji djeluje blizu teoretski najhladnije temperature u svemiru i može potaknuti novu tehnološku revoluciju.

Sustav, nazvan Gooseberry, radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira; 20 puta više u odnosu na ono što je danas moguće s kvantnim računalima. Neizmjerno složene matematičke jednadžbe za koje bi tradicionalnim superračunalima trebale stotine, ako ne i tisuće godina za izračunavanje, kvantnom računalu treba nekoliko sekundi za završavanje.

“Ovo će u sljedećih nekoliko godina biti transformacija”, rekao je Andrew White, direktor ARC-ovog Centra izvrsnosti za konstruirane kvantne sustave.

Tradicionalna računala rade pomoću “bitova” informacija. Nešto je po svojoj prirodi binarno, uključeno ili isključeno, crno ili bijelo, da ili ne. Njegov ekvivalent u kvantnom računanju je qubit, koji koristi čudan, neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike kako bi istovremeno naselio “superpoziciju” dvaju odvojenih stanja, uvelike umnožavajući računsku snagu.

Većina suvremenih kvantnih računala radi s nekoliko desetaka qubita. Ali ti novi kriogeni čipovi omogućili bi strojevima obavljanje kalkulacija s tisućama, ako ne i milijunima qubita ili više, postižući time nezamislive razine procesorske brzine.

Qubiti zahtijevaju izuzetno niske temperature kako bi učinkovito funkcionirali, a električna ožičenja koja se koriste za njihovo povezivanje često su ometala rad pregrijavanjem. Sustav Gooseberry koristi napredni, dvožični sustav za spajanje na sekundarnu jezgru u zasebnom odjeljku.

Sustav to može učiniti jer djeluje na temperaturama “milli-kelvina”, koje su djelomično iznad apsolutne nule pri 0,1 kelvina, odnosno -459,49 stupnjeva Fahrenheita (273,05 stupnjeva Celzijusa). Sama apsolutna nula je -273,15 Celzijevih stupnjeva.

Ovaj proboj označava ono što su znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu i korporacije Microsoft nazvali “sljedećim poglavljem kvantne tehnologije”, a mogao bi dovesti do povijesnog i revolucionarnog napretka na područjima koja su različita poput kriptografije, medicine, financija, umjetne inteligencije i logistike.

Stručnjaci iznose zapanjujuću tvrdnju da su kvantna računala trenutno u sličnoj fazi razvoja kao i tradicionalna računala u 1940-ima.

Iako je njihovom trenutnom prototipu trebalo četiri godine za razvoj, znanstvenici u potpunosti namjeravaju nastaviti raditi na onome što su dosad naučili i “realizirati kvantnu tehnologiju u industrijskim razmjerima.”

australijačipKriogeni čipRačunalni čip
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Thoth
3 godine prije

Kaj mislite zasto su radili te sve silne testove zbog plandemije i uzimali nas DNA?
Znaci samo 1 gram moze pohraniti 215 miliona gigabajta 😉

How much data can you store in DNA?
The information density of DNA is remarkable — just one gram can store 215 petabytes, or 215 million gigabytes, of data

Slučajni prolaznik
3 godine prije

“…radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira…”
Ovo baš ne stoji, bode u oči…

shumadinac
3 godine prije

Kakve će tek igrice na tom računaru moći da se igraju…

nepoželjni
3 godine prije

Ali ti novi kriogeni čipovi omogućili bi strojevima obavljanje kalkulacija s tisućama, ako ne i milijunima qubita ili više, postižući time nezamislive razine procesorske brzine.

Da! …i to sve za nas, ljude, koji ćemo na pojilišta i hranilišta ići obrnjičeni a ostatak vremena provoditi u izolaciji svog stana (ako ga uopće u budućnosti budemo smjeli ili mogli imati) ili u nekakvim logorima čekajući da nas dotuku cjepivima i ostalim medicinskim smećem (?!)

Lopata
3 godine prije

Živio Bjorn! Borg!

U prolazu
3 godine prije

Viš, viš vraga. Kaj bu Bogek odozgo rekel na to ? Možda bu poslal novoga virusa.

Lurker
3 godine prije

Odlično, napokon se stvaraju pretpostavke da umjetna inteligencija odgovori na naša goruča pitanja 41-45, 90-95…

rimtu
3 godine prije

Ništa od toga.
Prava quantum računala uzimaju podatke iz etera i za sada ih imaju samo vanzemaljci.
Ovo kaj ovi prd#, je samo mazanje očiju.

Stara kuka
3 godine prije

“Sustav, nazvan Gooseberry, radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira; 20 puta više u odnosu na ono što je danas moguće s kvantnim računalima.” Ljudi zaboga kakve vi to gluparije ovdje objavljujete? Ponajprije temperatura ne može biti toliko i toliko puta hladnija ili toplija. Deset stupnjeva celzijusa nije dvostruko hladnije od 20 stupnjeva. Drugo ne postoji “temperatura dubokog svemira”. Temperatura u “dubokom svemiru”, a pretpostavljam da misite o područja praznina gdje u blizini nema zvijezda je vrlo blizu apsolutne nule. Tu temperaturu je prema zakonima termodinamike nemoguće postići, a pogotovo nije moguće postići temperaturu “40 puta hladniju”. Zašto se ponekad ne informirate prije nego napišete ili prenesete ovakvu notornu glupost? “Neizmjerno složene matematičke jednadžbe za koje bi tradicionalnim superračunalima trebale stotine, ako ne i tisuće godina za izračunavanje, kvantnom računalu treba nekoliko sekundi za završavanje.” Puno uovom članku ima “neizmjernog” i “nezamislivog”. Ali nije sve tako bajno… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Svemirac
3 godine prije

Ja sam siguran da je Samiru A. ovo jasno ko pekmez:
.
“Njegov ekvivalent u kvantnom računanju je qubit, koji koristi čudan, neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike kako bi istovremeno naselio “superpoziciju” dvaju odvojenih stanja, uvelike umnožavajući računsku snagu.”
.
Ma mora mu biti jasno kada je on napisao ovaj clanak i potpisao ga. Jasno!
Meni nije, ali razumio sam ovo: “neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike”. 🙂

pirat sa kariba
3 godine prije

you will be assimilated , resistance is futile…we are collective ,we are borg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI