fbpx

Novi ”kriogeni” računalni čip najavljuje ”transformacijski” proboj u kvantnom računanju

Racunalni cip

Stručnjaci u Australiji razvili su novu vrstu kriogenog kvantnog računalnog čipa koji djeluje blizu teoretski najhladnije temperature u svemiru i može potaknuti novu tehnološku revoluciju.

Sustav, nazvan Gooseberry, radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira; 20 puta više u odnosu na ono što je danas moguće s kvantnim računalima. Neizmjerno složene matematičke jednadžbe za koje bi tradicionalnim superračunalima trebale stotine, ako ne i tisuće godina za izračunavanje, kvantnom računalu treba nekoliko sekundi za završavanje.

“Ovo će u sljedećih nekoliko godina biti transformacija”, rekao je Andrew White, direktor ARC-ovog Centra izvrsnosti za konstruirane kvantne sustave.

Tradicionalna računala rade pomoću “bitova” informacija. Nešto je po svojoj prirodi binarno, uključeno ili isključeno, crno ili bijelo, da ili ne. Njegov ekvivalent u kvantnom računanju je qubit, koji koristi čudan, neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike kako bi istovremeno naselio “superpoziciju” dvaju odvojenih stanja, uvelike umnožavajući računsku snagu.

Većina suvremenih kvantnih računala radi s nekoliko desetaka qubita. Ali ti novi kriogeni čipovi omogućili bi strojevima obavljanje kalkulacija s tisućama, ako ne i milijunima qubita ili više, postižući time nezamislive razine procesorske brzine.

Qubiti zahtijevaju izuzetno niske temperature kako bi učinkovito funkcionirali, a električna ožičenja koja se koriste za njihovo povezivanje često su ometala rad pregrijavanjem. Sustav Gooseberry koristi napredni, dvožični sustav za spajanje na sekundarnu jezgru u zasebnom odjeljku.

Sustav to može učiniti jer djeluje na temperaturama “milli-kelvina”, koje su djelomično iznad apsolutne nule pri 0,1 kelvina, odnosno -459,49 stupnjeva Fahrenheita (273,05 stupnjeva Celzijusa). Sama apsolutna nula je -273,15 Celzijevih stupnjeva.

Ovaj proboj označava ono što su znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu i korporacije Microsoft nazvali “sljedećim poglavljem kvantne tehnologije”, a mogao bi dovesti do povijesnog i revolucionarnog napretka na područjima koja su različita poput kriptografije, medicine, financija, umjetne inteligencije i logistike.

Stručnjaci iznose zapanjujuću tvrdnju da su kvantna računala trenutno u sličnoj fazi razvoja kao i tradicionalna računala u 1940-ima.

Iako je njihovom trenutnom prototipu trebalo četiri godine za razvoj, znanstvenici u potpunosti namjeravaju nastaviti raditi na onome što su dosad naučili i “realizirati kvantnu tehnologiju u industrijskim razmjerima.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Thoth
Gost
Thoth
22 dana prije

Kaj mislite zasto su radili te sve silne testove zbog plandemije i uzimali nas DNA?
Znaci samo 1 gram moze pohraniti 215 miliona gigabajta 😉

How much data can you store in DNA?
The information density of DNA is remarkable — just one gram can store 215 petabytes, or 215 million gigabytes, of data

Gogolj
Gost
Gogolj
22 dana prije
Reply to  Thoth

Ako nečega ima u uzobilju na ovoj planeti to je DNA. DNA iz testova im sigurno za to nije potrebna.

Slučajni prolaznik
Gost
Slučajni prolaznik
22 dana prije

“…radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira…”
Ovo baš ne stoji, bode u oči…

shumadinac
Gost
shumadinac
22 dana prije

A ipak je tačno – ako radi na temperaturo od 0.1 stepen iznad apsolutne nule 40x viša temperatura bi bila 4 stepena što je otprilike “zagrejanost” svemira.

Noman
Gost
Noman
22 dana prije
Reply to  shumadinac

To je tmperatura pozadinskog zračenja svemira je 3 Kelvina. Apsolutna tmperatura od 0 K nikad neće biti dostignuta isto kao što apsolutni vakum nikad neće biti ostvaren. Čisto kvantno računalo još ne postoj, postoje samo hibridi između kvantnog i klasičnog procsora. Hlađenjem procesora na jako niske temprature postiž se nekoliko efekata kao što je smanjenje šuma i veća frekvencija rada, to se odavno koristi kod super računala.

čitalac
Gost
čitalac
22 dana prije
Reply to  Noman

Tako nekako.
Temperatura od 0 K bi značila da nema nikakvog gibanja molekula, svemir bi stao.
A kolika je stvarna upotrebljivost toga?
Mala, ako trebaš kompletno postrojenje za održavanje uvjeta da takva računala uopće rade.

tihobl
Gost
tihobl
22 dana prije
Reply to  Noman

Kao obicno grijesis. Jos prije 50 godina indijski matematicari su dosli do temperature crne rupe -8 K.

Noman
Gost
Noman
22 dana prije
Reply to  tihobl

To što su izračunali trebaju i dokazati, temperatura ispod 0 Kelvina u svemiru nije moguća.
U samoj unutrašnjosti horizonta događaja crne rupe nalazi se singularnost a to znači da odnos prostor-vrijeme beskonačan i gravitacija beskonačno velika, znači da je svaki izračun spekulativan, singularnost je sakrivena iza horizonta događaja i ne može se istraživati.

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije
Reply to  Noman

Ne mozes dokazati i nula kelvina. I do nje se doslo matematikom.

Noman
Gost
Noman
21 dana prije
Reply to  tihobl

Možeš.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
21 dana prije
Reply to  Noman

Kada bi u crnim rupama odnos prostor vrijeme bio beskonačan i gravitacija beskonačna, tada bi svemir zauvijek ostao u stanju singularnosti. Kao što vidimo to nije tako, kada cijeli svemir ode u singularnost, dolazi do velikog praska i novog početka.
Sa crnim rupama se to ne događa, bez obzira koliko supermasivne bile.
Bijeg u simulaciju je besmislen, to je put onih koji ne razumiju ili to uopće ni ne pokušavaju.

Noman
Gost
Noman
21 dana prije
Reply to  B.A.N.

Cijeli svemir ne može otići u singularnos. Toplinska smrt svmira nastupa kad se potroši sva energija sadržana u materiji u smislu da se ista izgori u obliku fuzije ili završi u crnim rupama, tada neće biti niti jedne jedne svijetle točke na nebu, sve zvijezde u svim galaksijama će biti mrtve. Maksimalna entropija je prava budućnost svemira.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
21 dana prije
Reply to  Noman

Ma nemojte, a od kuda je krenuo, nego iz singularnosti? Bolje rečeno, kako je tamo dospio? Možda vi imate neku novu teoriju? Imate dokaze o spajanju crnih rupa, ali za vas ne vrijedi, ni vaša beskonačna gravitacija nije vam dovoljno velika. O temperaturi u crnoj rupi bolje da ne govorim, koje nebuloze pišete. Prepucavate se Šumadincem oko jednog stupnja Kelvina, a milioni vas ne zanimaju. Hladna crtna rupa? Pa normalno da je hladna kad ju ”gledate” izvana, probajte iznutra. Zaboravio sam niste Tesla, pa ne možete vidjeti ono čega još nema. Problem je u tomu što vi ne vidite ni ono što vam je pred nosom.

Noman
Gost
Noman
20 dana prije
Reply to  B.A.N.

Dokaz o spajanju crnih rupa su gravitacijski valovi. Sve što je iza horizonta događaja ne može se neposredno istraživati zbog singularnosti, to važi i za temperaturu crne rupe. Gravitacija je toliko velika da fotoni ne mogu izaići iz nje, samo se može promatrati kakve efekte na svoju okolinu proizvodi u smislu zakrivljena prostora i slično. U centru galaksija se nalaze jako velike super masivne crne rupe. Međutim postoje i tzv. mikro crne rupe koje se stvaraju i nestaju u jako malim vemenskim intervalima, svuda oko nas, ali to je druga priča.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
20 dana prije
Reply to  Noman

J a nikada nisam dovodio u pitanje ovo što sada pišete, osim onog tzv. na to ne vrijedi trošiti riječi. Iz crne rupe ne može izaći ništa, ne samo fotoni. Znamo od čega je i kako nastala, ”vidimo” što se zbiva sa materijom koju uhvati njezin gravitacijski ”lijevak”, valjda možemo iz toga izvući neke zaključke. Iz vreline materije u akrecijskom disku i njezine brzine trebalo bi biti jasno da je crna rupa sve samo ne hladna.
Crna rupa obučena u minicu može izgledati hladno, ali vjerujte mi nije, utvrdio sam dugogodišnjom praksom.

Noman
Gost
Noman
20 dana prije
Reply to  B.A.N.

Iz crne rupe može izaći informacija i Hawkingovo zračenje.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
20 dana prije
Reply to  Noman

Da, da mogu i isparavati, žao mi ga je imao je i dobrih stvari, ali o pokojniku sve najljepše. Koju ste informaciju dobili iz crne rupe, ako nije ženska?

Istražuj
Famed Member
Istražuj
21 dana prije
Reply to  tihobl

“… Jos prije 50 godina indijski matematicari su dosli do temperature crne rupe -8 K…”

Mozda, su “indijski matematicari” i dosli do nekakve “vrijednosti” – medjutim to je samo SF-bajka (kao i cijela kozmologija) dok se stvar ne dokaze eksperimentalno i ponovljivo…

Na zalost, ljudi vole SF-bajke i tzv “naucnici” (pseudo-naucnici) ih ispljuvavaju konstantno….
Dok je ovaca bice i vune…

rimtu
Gost
rimtu
21 dana prije
Reply to  Noman

“Čisto kvantno računalo još ne postoj, postoje samo hibridi između kvantnog i klasičnog procsora.”

Nije to ni hibrid, mada bi oni to voljeli.

shumadinac
Gost
shumadinac
22 dana prije

Kakve će tek igrice na tom računaru moći da se igraju…

Noman
Gost
Noman
22 dana prije
Reply to  shumadinac

Pretežno simulacije nuklearnih eksplozija.

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
22 dana prije
Reply to  shumadinac

Simulacija svemira? Recimo našeg?

Ili to već postoji pa živimo u simulaciji?

Noman
Gost
Noman
22 dana prije

Simulacija svemira nije zahtjevna više je zahtjevno pronalaženje zakonitosti koje upravljaju njime. Simulacija vremena je zahtijevna jer ima puno promijenjivih veličina u međusobnoj interakciji pa prognoza koja je duža od 3-5 dana, praktički bezvrijedna. Simulacije na kvantnoj razini su zahtijevne isto kao i proračuni kod simulacija ponašanja proteina, općeito su “organski” proračuni složeni.

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
21 dana prije
Reply to  Noman

Nismo sposobni simulirati klimu na našoj planeti, a po tebi je simulacija svemira jednostavna?

Simulacija svemira podrazumijeva simuliranje svakog njegovog najmanjeg djelića, a ne nekakvu simulaciju galaksija ili možda čak svih planeta u svemiru.

Noman
Gost
Noman
21 dana prije

Od prvog trenutka nastanka zemlje nisu se ponovila dva dana koja su bila identična, svaki dan je različit od svih prethodnih.
Simulacija svmmira je simulacija nebeskih tijela na makro razini, dok je simulacija kvantne mehanike na mikro razini.

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije

Kakva je razlika i ako živimo u simulaciji ako je nismo svesni? Čak i ako sam potpuno okružen ljudima gušterima ja ih ne vidim – za mene ne postoje…

Noman
Gost
Noman
21 dana prije
Reply to  shumadinac

To što pričaš predstavlja stvar percepcie, ti za sebe misliš da si lav a drugi te vide na drugačiji način, alles ist relativische.

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije
Reply to  Noman

Svet oko nas i jeste ono kako ga doživljavamo. Kada bi ga videli u infra crvenom ili ultra ljubičastom delu spektra izgledao bi sasvim drugačije i ta realnost bi bila različita od naše sada – zaista stvar percepcije.
I zaista možeš da misliš da si lav ali samo dok ne naiđeš na nekog majmuna…

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
21 dana prije
Reply to  shumadinac

Za nesvjesnog čovjeka nikakve razlike nema živio on ili neživio u simulaciji, u Hrvatskoj ili Burundiju.

Miješanje guštera u priču o simulaciji, je isto kao diskreditiranje sa “teorijama zavjere”. Kao što kažeš niže, ograničeni smo svojim osjetilima a i iskustvima, koja stvaraju neku percepciju. Ali kategorično zagovarati da nešto postoji ili ne, na osnovu svojih saznanja ili osjetila ograničuje mogućnosti novih saznanja i novih otkrića. Da ljudi nisu vjerovali da postoji nešto iza horizonta i dan danas bi se svi skupa grijali oko prve vatre.

Ako postoji mogućnost da stvorimo takvu simulaciju, onda postoji i mogućnost da je netko prije nas već napravio takvo nešto. Bio to Bog ili bogovi ili neka naprednija civilizacija ili pak neki drugi entitet. S tim da sa samim time u konačnici opet nećemo dobiti odgovor na pitanje, tko je onda stvorio našeg stvoritelja. Ali može biti put prema odgovoru.

Ako se sve može opisati fraktalnom geometrijom gdje je početak a gdje kraj? Postoje li uopće i jedan i/ili drugi?

Lurker
Gost
Lurker
21 dana prije
Reply to  shumadinac

tek pornjava 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije
Reply to  Lurker

4D!
Uh, naježio sam se – upravo sam shvatio da je to put ka prenošenju ne samo videa i zvuka nego kompletnog osećajnog spektra. Kakav alat za manipulaciju!!!

otpisani
Famed Member
otpisani
22 dana prije

Ali ti novi kriogeni čipovi omogućili bi strojevima obavljanje kalkulacija s tisućama, ako ne i milijunima qubita ili više, postižući time nezamislive razine procesorske brzine.

Da! …i to sve za nas, ljude, koji ćemo na pojilišta i hranilišta ići obrnjičeni a ostatak vremena provoditi u izolaciji svog stana (ako ga uopće u budućnosti budemo smjeli ili mogli imati) ili u nekakvim logorima čekajući da nas dotuku cjepivima i ostalim medicinskim smećem (?!)

Gogolj
Gost
Gogolj
21 dana prije
Reply to  otpisani

Zvuči primamljivo.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
21 dana prije
Reply to  otpisani

Ma nema od toga nista kolega…
Cio-satanisti tj njihovi “naucni casopisi” (za booodale) samo blebecu, a ovi pseudo-naucnici izmisljaju SF-bajke…
Vazno je Goyimima pokazati da su “nebitni, minorni, prasina u ogromnom svemiru“…i ostale zvake za idiote zvane “kosmolozi”:…
Sve – cisti materijalizam.
Besmislica za besmislicom….
Tako i ovi tzv “kvantni kompjuteri”
Cisto programiranje Goyima, ali fizikalno nikakva buducnost…

Lopata
Gost
Lopata
22 dana prije

Živio Bjorn! Borg!

U prolazu
Gost
U prolazu
21 dana prije

Viš, viš vraga. Kaj bu Bogek odozgo rekel na to ? Možda bu poslal novoga virusa.

Lurker
Gost
Lurker
21 dana prije

Odlično, napokon se stvaraju pretpostavke da umjetna inteligencija odgovori na naša goruča pitanja 41-45, 90-95…

rimtu
Gost
rimtu
21 dana prije

Ništa od toga.
Prava quantum računala uzimaju podatke iz etera i za sada ih imaju samo vanzemaljci.
Ovo kaj ovi prd#, je samo mazanje očiju.

Noman
Gost
Noman
21 dana prije
Reply to  rimtu

Eter ne postoj, isti je odbačen a početku prošlog stoljeća.

rimtu
Gost
rimtu
21 dana prije
Reply to  Noman

“Eter ne postoj, isti je odbačen a početku prošlog stoljeća.”

Uff…ovo ti stvarno “nije trebalo”.
Koliko god si “opran” u glavu, ovako nešto izjavit.
Najozbiljnije si me izbacio iz takta, svaka čast, ni shumi ne može bolje.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
21 dana prije

Sustav, nazvan Gooseberry, radi na temperaturi 40 puta hladnijoj od temperature dubokog svemira; 20 puta više u odnosu na ono što je danas moguće s kvantnim računalima.

Ljudi zaboga kakve vi to gluparije ovdje objavljujete? Ponajprije temperatura ne može biti toliko i toliko puta hladnija ili toplija. Deset stupnjeva celzijusa nije dvostruko hladnije od 20 stupnjeva. Drugo ne postoji “temperatura dubokog svemira”. Temperatura u “dubokom svemiru”, a pretpostavljam da misite o područja praznina gdje u blizini nema zvijezda je vrlo blizu apsolutne nule.

Tu temperaturu je prema zakonima termodinamike nemoguće postići, a pogotovo nije moguće postići temperaturu “40 puta hladniju”. Zašto se ponekad ne informirate prije nego napišete ili prenesete ovakvu notornu glupost?

“Neizmjerno složene matematičke jednadžbe za koje bi tradicionalnim superračunalima trebale stotine, ako ne i tisuće godina za izračunavanje, kvantnom računalu treba nekoliko sekundi za završavanje.”

Puno uovom članku ima “neizmjernog” i “nezamislivog”. Ali nije sve tako bajno s tim kvantnim računalima. Ona su naime toliko superiornim brzinama u stanju izvršavati samo određene vrste operacija, dok sve druge rade jednako brzo, pa i sporije od klasičnih računala.

Sama ideja o kvantnim računalima nastala je zbog činjenice da obična računala ne mogu simulirati recimo neke fizikalne procese. Kvantna fizika naprimjer donosi toliko varijabli da se ne može ni nadati kako će uobičajena računala imati dovoljno moći i memorije da rade na tome.

Ali te “neizmjerno složene matematičke jednadžbe” zahtjevaju i neizmjernu i nezamislivu količinu inputa odnosno informacija koje je nemoguće prikupiti i unijeti u računalo. Za operacije za koje bi trebalo takve brzine nije mogući prikupiti i unijeti sve parametre i nikad neće ni biti moguće.

Postavlja se također i pitanje svrsishodnosti takvih izračuna jer bi se ona mogla koristiti samo u područjima kao što su teorijska fizika ili kriptografija što objektivno baš i nisu područja od bilo kakve praktične važnosti ili koristi. Mislim da će i buduća kvantna računala biti nešto poput CERN-a – strahovito skupe igračke za neke stvarne Sheldone Coopere od kojih nikad nitko neće imati koristi.

“Stručnjaci iznose zapanjujuću tvrdnju da su kvantna računala trenutno u sličnoj fazi razvoja kao i tradicionalna računala u 1940-ima.”

“Stručnjaci” kako se svakodnevno imamo prilike uvjeriti stalno iznose svakojake tvrdnje od kojih vrlo mali broj prođe test vremena i realnosti. Kvantna računala se “razvijaju” već više od 30 godina i nisu baš daleko odmakla tj. nisu puno bliže bilo kakvoj konkretnoj primjeni. Ako uopće i imaju nekakvu primjenu.

Svemirac
Gost
Svemirac
21 dana prije

Ja sam siguran da je Samiru A. ovo jasno ko pekmez:
.
“Njegov ekvivalent u kvantnom računanju je qubit, koji koristi čudan, neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike kako bi istovremeno naselio “superpoziciju” dvaju odvojenih stanja, uvelike umnožavajući računsku snagu.”
.
Ma mora mu biti jasno kada je on napisao ovaj clanak i potpisao ga. Jasno!
Meni nije, ali razumio sam ovo: “neželjeno-isprani svijet kvantne mehanike”. 🙂

pirat sa kariba
Gost
pirat sa kariba
21 dana prije

you will be assimilated , resistance is futile…we are collective ,we are borg

POVEZANE VIJESTI

Izbornik