Roditelji, pazite – nova paraliza napada decu

Logicno.com
0
0

U Americi se pojavio novi virus koji izaziva neobične paralize kod dece. Počinje kao i svaka viroza ali nastavlja slabošću u mišićima i konačno može dovesti do paralize. Jedini lek je onaj koji se koristi kod svake druge viroze.

Nakon mnogih postojećih oboljenja i virusnih infekcija koje pogađaju ljude u poslednje vreme, lekari u Americi su u panici pred novim virusnim oboljenjem koje napada decu. Prema simptomima ono liči na klasičnu polio infekciju, ali sa mnogo jačim simptomima i pratećim akutnim stanjima.

Oboljenje koje počinje kao i svaka druga prehlada – temperaturom, ali nastavlja slabošću u mišićima, slabim mišićnim tonusom i slabim refleksima, zove se akutni fibrozni mijelitis i izaziva ga virus. Budući da se svako virusno oboljenje inače leči kod kuće ili bar započinje lečenje tamo, dok dete stigne do lekara, virusi već izađu iz organizma i teško je postaviti dijagnozu i detektovati uzročnika. To znatno otežava dijagnostiku i lečenje.

To je razlog zbog čega se roditelji pozivaju da već na prve naznake virusne infekcije, ma kako im delovala uobičajeno, dovedu dete kod lekara, kako bi se sprečile posledice. A one mogu biti od delimične pa sve do potpune paralize deteta.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo oboljenje, zapravo, veoma retko. Do sada je detektovano 89 dece u 33 američke države. Brojke nisu pouzdane jer se odnose na slučajeve koji su već stigli do lekara, pa su i zabeleženi samo oni slučajevi koji su tretirani u bolnici. Sa druge strane, lekari tvrde da se sa ovom bolešću treba upoznati jer pravovremena dijagnostika može značajno sprečiti posledice i širenje bolesti.

Uputstvo roditeljima je da decu treba štititi od virusnih infekcija i to je zapravo jedina preventiva. Lečenje AFM-a praktično se svodi na lečenje kao i kod bilo koje druge virusne infekcije i sprečavanje pogoršanja bolesti.

paralizavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI