fbpx

Ruski Roscosmos predstavlja štit kojim bi zaštitio satelite od “svemirskog smeća”

Zemlja

Ruska svemirska agencija Roscosmos izumila je sustav štita za zaštitu satelita od oštećenjam koji mogu nastati od svemirskih krhotina, odnosno letećih predmeta koji bi mogli udariti u njih dok prolaze kroz svemir.

Patent je prijavljen Federalnoj službi za intelektualno vlasništvo (Rospatent), a pokazuje kako je dvoslojni štit, izrađen od aluminijskih ploča, prekriven brojnim stožastim klipovima, obloženim tvrdom legurom. Prostori između stožaca ispunjavaju se ugljenom koji je ojačan ugljičnim vlaknima, kompozitnim materijalom koji se koristi za izgradnju svemirskih letjelica i nosača raketa.

Štit je dizajniran da razbije predmete, koji udare u njega, na manje fragmente, a potom ih gura u različitim smjerovima. Predmetima se  koji udaraju u stožastu bazu zaštitnog štita smanjuje sila. Specifikacija patenta napominje da bi sustav trebao biti 10 posto lakši od ravnog štita.

Sateliti i svemirske letjelice trenutno koriste raznovrsne protu-meteoritske štitove za zaštitu od svemirskih krhotina poput kamenja i drugog “svemirskih smeća”.

Međunarodna svemirska postaja čak mijenja i orbitu kada se počnu približavati potencijalno opasni objekti.

Roscosmos također ima mogućnost upravljanja stazama letenja za 74 ruske svemirske letjelice.

Svemirska agencija kaže kako oko 700 000 komada krhotina lebdi u okolini Zemlje. Čak i predmeti promjera jedan centimetar mogu nanijeti značajnu štetu.

Roscosmos je nedavno izumio samouništavajući satelit u borbi protiv rastućeg problema sa svemirskim smećem koji već dugo muči znanstvenike i inženjere.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
3 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Dobra ideja pogotovo ukoliko se provede, no ja ne bih svemirsko kamenje smatrao smećem. Na jednom od tih malo većih komada svemirskog “smeća” živimo!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

😊 Ja bih gore poslala jedan satelt nalik velikom ‘pacmanu’. Ide i papa to smeće…mislim prvenstveno na ljudske tragove, istrošene satelite…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Lucija

Jasno je što bi papao no što bi kakao!!!???

POVEZANE VIJESTI

Izbornik