Sva Teslina vozila od sada sa sistemom autonomne vožnje

Tesla automobil
0
0

Proizvođač električnih vozila “Tesla” saopštio je da će sva vozila koja ova fabrika proizvede imati sistem autonomne vožnje.

Uprkos kamerama, senzorima i radarima, još uvijek ne možemo očekivati da vozila postanu “samovozeća“, barem ne u nekoliko narednih godina.

“Tesla” je predstavio svoj “autopilot sistem” prošle godine omogućavajući neke funkcije automobilu poput usporavanja i kočenja.

Osnivač “Tesle”, Elon Musk, kazao je da je sistem autonomne vožnje “u osnovi super-kompjuter u autu“, ali je dodao i to da će javnost i zakoni morati odlučiti o tome kada ćemo ova vozila moći koristiti.

Za sada će sistem, iako sastavni dio vozila, raditi u “sjeni”. Prikupljaće podatke o tome kada je tehnologija mogla izbjeći nesreće da su komande u tom trenutku bile autonomne.

Musk je kazao da se nada da će “Tesla” jednog dana moći prikazati javnosti značaj tako prikupljenih podataka i dokazati da je sigurnije imati sistem autonomne vožnje “za volanom” nego čovjeka.

Neki ipak smatraju da je ova najava iz “Tesle” više pokušaj obnove povjerenja investitora u ovu kompaniju, a koje je izgubljeno zbog slabe prodaje tokom protekle godine.

Iz fabrike su u aprilu otkrili svoje planove za Model 3, njihovo do sada najjeftinije vozilo, a koje bi se na tržištu trebalo pojaviti sljedeće godine. Ovo vozilo će takođe imati ugrađen sistem autonomne vožnje.

Osnovni model će koštati oko 32 hiljade eura i dostizaće maksimalnu daljinu od 346 km po električnom punjenju. Analitičari kažu da bi ovo vozilo moglo naći svoje mjesto na tržištu, s obzirom na odnos cijene i mogućnosti, što će dodatno povećati interes za električnim vozilima.

auto pilotAutomobilelon musktesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI