fbpx

Svi su bili spremni za rad bez Androida – Tablet Aquarius NS208 s ruskim sustavom Aurora

Svi su bili spremni za rad bez Androida - Tablet Aquarius NS208 s ruskim sustavom Aurora 1

Prije manje od tjedan dana su se mnogi pitali što će raditi ako imaju pametne telefone, tablete i ostale telekomunikacijske proizvode tvrtke Huawei ili drugih kompanija kojima Google otkaže suradnju i zabrani korištenje njegovog operativnog sustava Android. Ništa. Život teče dalje kao da se nije dogodilo ništa. Dokaz je prikazan posjetiteljima izložbe “Digitalna industrija Rusije 2019.” na kojoj predstavljen je inženjerski uzorak tableta koji radi s ruskim operativnim sustavom Aurora.

Na izložbi su ruske tvrtke Otvorena mobilna platforma i Aquarius najavili prijenos ruskog mobilnog operativnog sustava na tablete Aquarius.

Posjetitelji izložbe “Digitalna industrija Rusije 2019.”, koja se ovog tjedna održava u gradu Innopolisu u Tatarstanu mogu vidjeti inženjerski uzorak tableta koji radi s operativnim sustavom Aurora.

Prva tablet Aquarius NS208, koja može raditi s operativnim sustavom Aurora, izgrađena je na bazi osmojezgrenog SoC-a. Da pojasnimo, “SoC”, ili ” System on a Chip”, je u biti “mozak” svakog uređaja koji koristi takvu tehnologiju, bez obzira o kakvoj vrsti uređaja se radilo. Sama skraćenica znači SoC u prijevodu na hrvatski otprilike znači “sustav u procesoru ili čipu”. SoC funkcionira kao “mozak” svakog pametnog telefona i pametnog uređaja uopće. Radi se o mikročipu ili integriranim spojevima koji unutar sebe sadrže manje više sve komponente računala. SoC naših pametnih telefona u sebi ima sve ono što imaju i računala, no na “smanjeni” način.

To znači da i naši pametni telefoni, tableti, baš kao i računala, u sebi imaju računalni procesor, grafički procesor, radnu memoriju, memoriju za pohranjivanje i još neke stvari koje čak nećemo pronaći niti u računalima, kao što su mobilni radio i radio frekvencije za povezivanje s mrežama.

Tablet Aquarius NS208 izrađena je u sigurnom kućištu zaštitne razine IP67 i namijenjen je za profesionalnu uporabu.

Zbog vremenskih uvjeta u Rusiji, tablet Aquarius NS208 radi na temperaturama od -20 do +60 °C, opremljen je Wi-Fi, Bluetooth i NFC modulima, podržava 4G, GPS i GLONASS navigaciju. Uređaj po želji može biti opremljen senzorom otiska prsta i skenerom za bar kodove i QR kodove. Tablet je razvila tvrtka Aquarius, a proizvodi se u tvornici ove tvrtke u Rusiji i zadovoljava sve uvjete ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije.

Predstavnici obje tvrtke su naglasili da je ovaj prozvod to tek prvi znak u budućoj obećavajućoj i dugoročnoj suradnji.

VIDEO – Aquarius NS208

Vijest možda ne bi uopće bila važna da se svijetom nije proširila panika oko operativnog sustava Android američkog diva Google.

Ranije smo pisali da je Huawei zbog američkih sankcija pretrpio privremenu štetu, jer je Google kineskom divu odbio pružiti ažuriranja svog operativnog sustava Android. Međutim, Huawei  također ima svoj operativni sustav Kirin i može se koristiti baš kao o AuroraOS.

Dakle, zbog nepredvidive agresije koje Sjedinjene Države provode diljem svijeta, svi su već bili spremni na mogućnost da se bilo kojem trenutku može prekinuti opskrba američkom robom i softverima. U ovom slučaju, najviše štete od takvih akcija imaju američke tvrtke, koje zbog suludih akcija Trumpove uprave gube tržišta i dobivaju nove konkurente.

IXBT

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
klaptop
Gost
klaptop
1 godina prije

kupujem i plačam u eurima i molim te što skupljaju zlato da ne računaju u dolarima ….ili je rat ili je mir nema između

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Prebrzo se opredijeliš na jednu stranu,globalisti su svi jednaki .Amerika nije imala konkurenta do sada pa se inati.Sankcije su dovele nove igraće i to će pojeftiniti usluge,zašto da se ratuje za nekoga.Malo ipak treba poraditi na istraživanju tko daje bolju uslugu.Špijuniraju nas tako i tako.

hribar
Gost
hribar
1 godina prije

usa propada bez g5 mreže to je dfinitivno
dolar isto tako

jozo bloket
Gost
jozo bloket
1 godina prije

Nisam informatičar, ali Kirin operativni sustav?!?

I copy paste pitanja sa druge teme:

– Mene zanima odgovor na jedno pitanje, ako ima netko informatički kompetentniji za odgovor.

Tvrtka Arm Holdings prekinula je suradnju sa Huaweijem, i zabranila korištenje arm arhitekture u izgradnji procesora.

Huawei sad može tužiti Arm Holdings i tražiti naknadu troškova za novac utrošen na razvoj Kirin procesora i izgubljenu dobit zbog nemogućnosti prodaje Kirin procesora, ali…

Procesor Kirin izgrađen je na arm čipsetu, a kako je to jedini njihov procesor, koliko će to problema napraviti Huaweiju?

Operativni sustav HongMeng vjerojatno neće bit problem, ali proizvodnja svog čipseta?

Koliko je to velik problem?

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Huawei je uredno otkupio prava na arm arhitekturu , tako da ova smješna zabava Amerikanaca pada u vodu. Da pojasnim laički to ti je kao kada bi Arapi, Indijci zabranili korištenje arapskih brojeva za matematiku , fiziku, informatiku na Zapadu… Mogu zabraniti na Zapadu iz lažnog bolje rečeno političkog razloga (što se sada i radi…) i to je to.

Ili malo realniji primjer kao kada bi ti tvorac C++ programa zabranio tvoj program napravljen C++ , a ti uredno sve platio licence za njegov rad…

Ps. od toga nema ništa. Jedini problem Istoka što je vjerovao u poštenje Zapada i ima svoje programe izgrađene na zapadnim programskim jezicima, a tvorci sigurno bolje znaju naći greške i backdoor-ove kod takvog koda…,

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Jozo bloket

Stvar je u tome da ARM nije vlasnik Kirin arhitekture, jer je to u vlasništvu Huawei/HiSilicon.

A Huawei ima trajnu licencu za ARMv8, samo nema proizvodni pogon za nj, trenutno..

ARM neće pomoći proizvoditi novi Kirin procesor za Huawei, ali koliko sam pročitao, TSMC, najveći proizvođač na svijetu, nastavlja suradnju sa Huaweiom i proizvodit će njihove postojeće, i nove čipove, poput Kirin 985.

ARM je ustvari popušio velikog kupca/mušteriju.

Uvijek ima neko ko će dobiti kad drugi izgubi, u ovom slučaju gubitnici su amerokenjske, japanske, britanske i one firme koje su zatvorile vrata Huaweiu.

Pljuc!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin

Aj ne širi gluposti, još u veljači.2019 je Huawei izjavio da je “otkupio trajnu licencu” za ARMv8 arhitekturu, što po patentnim/licencnim zakonima znači da mogu samostalno razvijati i proizvoditi čipove/procesore bazirane na ARMv8 arhitekturi.

A za to će im TSMC pružiti suradnju.

Jedino što im je ARM zabranio je “proizvodnju čipova za Huawei” u ARM-ovim proizvodnim pogonima, te buduću podršku.

Uglavnom, ARM popuši dobrog kupca.

Pljuc!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@rogozine
o kakvim ti licencama pričaš. možda nisi primjeti ali radi se o raspadu sustava međunarodnog prava. ameri su uzeli od ukrajinaca s-300 I rasklopili ga da ukradu patente. zašto bi netko mario za američke licence. barem su konjokradice do sada krali patente pa zašto to ubuduće nebi radili i kinezi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@rogozin
nisi ti dobro skužio. kinezi su sa nekakvih 8.000 milijardi $ gdp-a došli na 25.000 milijardi $ gdp-a. sada treba sa 25.000 milijardi $ gdp-a treba doći na 50.000 milijardi $ gdp-a. nisi čuo da testiraju vlak brzine 600 kilometara na čas. usporedbe radi putnički zrakoplov leti brzinom 800 kilometara na čas. što se tiče procesora sve se može kopirati a onda ti samo nadograđuješ

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozine

Stručnjak si ti ko, i Mare za krivi ***ac. Pljuc!

Aj da te naučim par stvari:

Huawei i njegova firma za razvijanje čipova, HiSilicon, su prvi u svijetu razvili novi 7nm čip, koji je nastao na ARM-ovoj ARMv8 arhitekturi, za koju je Huawei OTKUPIO KOMPLETNU TRAJNU LICENCU. Ako si stručnjak za sve, onda bi trebao znati licencne pojmove, i što znači kad “otkupiš trajnu licencu za nešto”.

Pljuc!

Ajmo dalje: buduća nadogradnja i update za postojeće isporučene čipove je i dalje u rukama Huaweija i HiSilicona, pošto su to njihovi čipovi koje su napravili, razvili i dizajnirali koristeći kao temelj ARMv8 arhitekturu, za koju je Huawei OTKUPIO KOMPLETNU TRAJNU LICENCU. Ako si stručnjak za sve, onda bi trebao znati licencne pojmove, i što znači kad “otkupiš trajnu licencu za nešto”.

Pljuc!

Ajmo dalje: TSMC, kao najveći proizvođač čipova, će nastaviti pružati podršku Huaweiju u obliku proizvodnje čipova koje je Huawei i HiSilicon dizajnirao i razvio, i nema veze što su ARM bazirani čipovi, pošto je Huawei OTKUPIO KOMPLETNU TRAJNU LICENCU za tu vrstu ARM čipova. Ako si stručnjak za sve, onda bi trebao znati licencne pojmove, i što znači kad “otkupiš trajnu licencu za nešto”.

Pljuc!

Ajmo dalje: jeste, ARM nema svoje vlastite proizvodne pogone, tu mi je pobjegla riječ na smartphone-u dok sam pisao. Hebeni predlagač riječi. Mislio sam napisati razvoj novih čipova u ARM-ovim razvojnim pogonima.

Oni daju licencu za svoje čipove, a ponekad i dadu mogućnost OTKUPA KOMPLETNE TRAJNE LICENCE. Kao što je i slučaj kod Huaweija.

Ajmo dalje: HUAWEI EXCLUDED FROM THE SD ASSOCIATION: NO MORE MICROSD CARDS

Vidiš, Kinezi su, za svaki potez amerokenjaca, već dva ispred njih: Huawei je razvio Nano SD memor. karticu, ili zvanu NM Card, koja je baš samo za njihove proizvode.

Proguglaj.

Kinez razmišlja nekoliko koraka ispred, a amerokenjac.. pa, ne razmišlja baš toliko.

ARM popuši dobru mušteriju..

E moj Rogozine..

Pljuc!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Rogozin

Evo ti jedan link pa malo čitaj o čemu ja pričam, a nećeš pročitati u zapadnokenjskim vijestima: https://www.gizguide.com/2019/05/huawei-arm-permanent-license.html?m=1

A što se tiče 7 nm arhitekture, Huawei je razvio prvi 7 nm čip u svijetu (uz pomoć TSMC-a, naravno).

Ti se prijatelju pokušavaš izvlačiti na malim sitnicama iz vlastitih gluposti koje si napisao. ?

Dobro je za tebe da se čovjek uči dok je živ.

A sad, laku noć svima.

Pljuc!

gungula1950
Gost
gungula1950
1 godina prije

Ovo pljuc je toliko degutnatno i balavo, na razini diteta od 15 godina. S tim pljuc se izdizes iznad nekog? Ili sta?

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Sve mi je to totalno nebitno,koji i čiji OS ili SoC i još mnogo tehničkih detalja i finesa kad ovi naši operateri ti nemogu pružiti normalnu brzinu i prijenos podataka,čemu mi služi 5G mreža kad mi je dostupnost u minus2Gminus mreži.I svaka čast onome kome treba brdo aplikacija ali sam nekako pri mišljenju da 97% populacije ima 98% aplikacija kojima se ni ne služe a kamoli da znaju zašto ih imaju,naplate nam zrak da bi imali i pričali na mobitel a usput kad se nađemo da bi pričali svi nešto gledaju u taj mobitel i ne prozbore ni riječi.Upadnem na bilo koju feštu i prvo što vidim je nekoliko njih koji bulje u mobitel a o trajanju baterije da ne pričam.A oni koji imaju “službeni mobitel” mislim da polako proklinju dan kad je mobitel izmišljen.I sve to mi plaćamo…A tek klinci,to je katastrofa,svi znaju na mobitel a neznaju se sakriti u igri skrivača,više od pola njih nezna loptu puknuti a kamo li trčati s njom…da ne nabrajam dalje…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nije toliko problem u integraciji domaće inačice operativnog sustava koliko u osiguravanju ekosustava aplikacija, servisa i korisničke te developerske baze. Ta se baza gradi godinama.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Baza već postoji samo što nažalost ljudi na Zapadu zbog propagande je ne vide… Skini si Yandex browser (jedan od najboljih internet preglednika svijeta…) , otvori si dio sa servisima i pogledaj njihovu funkcionalnost (u nekim stvarima puno bolje od Google-a – auto promet, taxi, poslovi…). Problem je što narodi koda žive u nekoj čahuri i misle ništa ne postoji van Zapada oni samo kopiraj i kradu..

Baš me zanima da li će Google povući projekt Chromium ako se ovo nastavi , sami sebi bi pucali u nogu jer bi izgubili brdo vrhunskih programskih uradaka koje su oni kopirali ili jednostavno kupovali i onda priča (oni izmislili…)

Predlagao sam ekipi sa pceksperta ( ne idem više tamo hrpa nekulturnih zatvorenih ljudi, čast iznimcima..) nešto teksta o ruskim čipovima desio se podsmjeh , da ne pričam kako se Bug smijao Kinezima prije 10.-tak godina njihovim mobitelima, To je tipični balkanski mentalitet liži dupe gospodaru pljuj po onome koji se trudi biti svoj…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ljudi su ti lijeni – trenutnim korisnicima Google ekosustava moraš ponuditi itekako jake razloge (čitaj: naprednije usluge popraćene jakim marketingom) da bi se odlijepili od postojeće utabane okoline.
Plus deprogramiranje od hipnoze da je sve sa Zapada obavezno bolje. Ne ide to sve preko noći, baš kao ni osiguravanje cijelog ekosustava na tehničkoj razini.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Busolo da te nema trebalo bi te izmisliti 🙂

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Melješ gluposti i vidi se da si trol. Tržišni udio yandex-a u Rusiji je preko 60% ,a ti google statscounter i slične možeš Trumpu i Kolindi pokazivati oni će biti uvjereni u nešto drugo pa kasnije plakati kao Hitler. Jednostavno odeš u Rusiju i sve vidiš na licu mjesta…

Yandex koristi Opera “motor” uz dodatke Chromiuma. Normalno Yandex Operi daje neke ustupke i jako dobra suradnja je na tom polju. Opera je norveška tvrtka sa zaposlenima iz 17 zemalja koji mnogi rade od kuće … Ključ uspjeha i Opere i Yandex-a dijelom je što su izbacili iz strukture firme brdo šefova … Postoji menadžment i radnici posve jednaki i svatko ODGOVARA za svoj posao. Nažalost Google, Apple, Microsoft su postale birokratske firme i to je vrlo loše po njih. Obično obrazovani ljudi na najprestižnijim fakultetima su vrlo nekvalitetan kadar zbog inzistiranja na brzom nezasluženom napredovanju , a cilj im nije razvoj svijeta i tvrtke nego prvenstveno vlastito dupe. U sve se petljaju i onda dolazi do pada kvalitete proizvoda kao kod Applea…

Niti jedna tvrtka nije nastala od ovih nabrojanih bez totalne pomoći države. Doslovno su gurane vojne tajne u ruke, pomagalo im se okupiti kadar i u startu ih se nije diralo nego su se tražili inovativni ljudi. Amerikanci su mislili nadzirati ljude preko programa PRISM (bolje rečeno nadziru nas 🙂 )

PRISM je kodni naziv za program pod kojim Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) prikuplja internetske komunikacije od raznih zapadnih internetskih tvrtki. Program je također poznat po SIGAD US-984XN. PRISM prikuplja pohranjene internetske komunikacije na temelju zahtjeva upućenih internetskim tvrtkama, kao što je Google LLC. Dokumenti su identificirali nekoliko tehnoloških tvrtki kao sudionika u programu PRISM, uključujući Microsoft u 2007, Yahoo u 2008, Google u 2009, Facebook u 2009, Paltalk u 2009, YouTube u 2010, AOL u 2011, Skype u 2011 i Apple u 2012. Vrlo je znakovito da Steve Jobs je uporno odbijao suradnju s ovim programom i NSA , te nakon njegove smrti , Apple je pristao biti dio programa. Ne postoji nažalost privatnost na društvenim mrežama, internet programima (osim jednim dijelom Epic, Telegram…) pitanje je samo hoće li Vam to tvrtke, države i vlade iskreno reći (slučaj Yandex-a sa servisom auto.ru koji Vas uredno obavještava…) ili će Vas lagati. Ovaj problem postaje ogroman kada iako poštujete zakon postanete neprijatelj neke države, korporacije… tada svaki podatak se nažalost može na prljav način iskoristiti protiv Vas.

NAdam se da sam ljude malo upoznao sa informatikom i temom 😉

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ne postoji to što amerikanci mogu proizvesti a da to drugi ne proizvode. stvar je samo reklame, akvicije i klastera (a često I oligopolsko djelovanje). američke tvrtke djeluju u vidu klastera ili oligopola I uvijek ugrađuju software I hardver “domaće proizvodnje” tj. tvrtki registriranih u usa. I naravno reklama kojom nas bombardiraju dan noć neprestano godinama. huawei se mora više oslanjati na rješenja koja nude ruske I kineske tvrtke kao I tvrtke iz drugih država. izdvojiti malo više novca I za akvizicije I ići će to u dobrom smjeru jer sve američkr tvrtke vrše akvizicije malih tvrtki ali koje imaju revolucionarna rješenja za mnoge probleme

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Tudum sam i ne znam što su procesori, jezgre SoC itd, ali se na kraju balade prave računi. 2018. je pokazala da je neravnoteža u trgovini još više porasla u korist Kine. Usput, Kinezi ne razmišljaju “našim mozgom”, kao ni Rusi, da će paničariti ili se uplašiti kratkoročnih gubitaka. Da su tako mislili, nikada Rusi ne bi vratili Krim i bakćali se petu godinu sa sankcijama. Ali misle drugačije i borit će se sa sankcijama i 50 godina, ako treba, Tako da ovaj , što je, tablet s osmojezgrenom SoC-a ko podržava to , to i to je samo poruka da nema problema. Ovo je profesionalna verzija za -20 i +60 temperature, valjda za vojsku i državne službe, nemam pojam, bit će light verzija za korisnike Yotta Fon je globalno ocijenjen 4,5 od 5 bodova, samo Iphon i nešto Huawei i Samsung su dobili čiste petice tada.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Apple mobiteli su sve lošiji tako da ono što je prije 2 godine rečeno pada u vodu … Oni doslovno stoje u mjesto dok konkurencija odlazi…

Jesi vidio slike nove 11 , pa to bi Jobs postrojio i nebi izašli iz ureda dok nebi tu rugobu prepravili.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Autoru, ispravi netočan navod u članku: Kirin nije operativni sustav, već SoC.

Pljuc!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

ex ministar Kirin ima patentna prava na Jubito ! 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Mikojan

???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Šta je sad jel je KirinOS ili nije? Huawei Honor 7 – Prvi model na Kirin OS-u još 2015. Nemojkte me sluđivati, ianako ne znam kakose moču Wibndowsi i stavlja Linux ili da koristim Yandex, ne Chrome. već sam lud, dovoljno sad veli Zadranin, a inače ne laže, da Kirin nije OS nego taj čip SoC.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Laki

HongMeng je novi OS/operativni sustav za Huawei, a Kirin je tkz. SoC za Huawei.

Autor će valjda ispraviti svoj članak. ?

Eto ga.

Pljuc!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma ne želim se svađati, a laik sam, ali mislim da su oba OS . Čekaj: vidi ovo Today’s photograph suggests that, just like Kirin OS, HongMeng is optimized for Linux, and the OS has already been deployed in Huawei’s gadgets. It was also declared as 2018’s best innovation by the Chinese Ministry of Education ČLANAK: Huawei’s HongMeng (Kirin OS?) Is 9 Years Old & Optimized For Linux / Prije 4 dana članak na nekom specijaliziranom portalu, odmah će ti izać samo stavi naslov. Vidim sliku Kirin pločice SoC, ali u tekstu se spominje KirinOS

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Laki

Našao sam taj članak koji si čitao. Prvi put čujem za taj Kirin OS, ali koliko sam pročitao, to nikad nije zaživilo.

Novi Huawei OS će se sigurno zvati HongMeng (potvrdili iz samog Huaweija..) a Kirin je naziv cjelokupne serije SoC-ova koje je Huawei razvio za svoje uređaje.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Izgleda da nametnute stvari uvijek završe na štetu onoga ko ih nameće. Svi koji su uveli sankcije Rusiji, na kraju su imali veće gubitke od nje. Rusija je puno stvari jednostavno uvozila, nije ni pokušavala da ih sama proizvodi a danas više nema potrebu da ih uvozi. Ojačali i poljoprivredu i industriju te smanjili udio trgovine naftom u budžetu. Kupovali zlato i smanjivali ovisnost o dolaru, razvili alternativne servise, internet, OS, … Isto će uraditi i Kina koja je vjerujem već daleko odmakla u tom pravcu te će ih slijediti svi veliki igrači pa možda napokon i EU. Ono na šta SAD još imaju kakav takav monopol uskoro će ostati interesantno samo za domaći teren. Trumpova politika zavrtanja ruku će na kraju rezultirati izolacijom i bojkotom, kad jednostavno niko neće htijeti imati posla s njima.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Usporedi te američku auto industriju nekad i sad. Jedva da se to i u samoj Americi kupuje, a kamo li u ostatku svijeta. Isto će biti i u ovom slučaju. Direktor Huawei-a je rekao jednu značajni stvar u vezi njihove budućnosti. Dozvolit će mo sve ali ne i ulazak kapitala u tvrtku. Tko to može shvatiti razumjet će da ne možeš naštampanim dolarima oboriti cijenu tvrtke na burzi. Izvor američke moći je na Wal strett-u. Do kad, vidjet će mo.

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije

Aurora OS je rebrandiran Sailfish, toperativni sistem Finske kompanije Jolla. Sto znaci da OS nije stvoren u Rusiji vec u Finskoj kompaniji, cijih dve trecine je kiupio Rostelecom. Pre svega, Aurora, bazirana na Linuxu i kompatibilna sa Android sustavom, je namenjena za tablete Aquarius za rusku vladu.

FER-ovac
Gost
FER-ovac
1 godina prije

Rusi i kinezi su napravili operacijski sustav, to inace moze napraviti svaki programer uz jako puno vremena (ili vise njih u krace vrijeme). Npr. Windows mobile je operacijski sustav, vrlo funkcionalan, dapace, nema nekih vecih mana u odnosu na android. OSIM JEDNE, a to je “google play” usluga, ilitiga ono sa cega skidate aplikacije.
Svaka aplikacija se radi za poseban operacijski sustav i svi programeri posebno rade aplikaciju npr za android (koju stave na google play).
Posto huawei vise ne smije koristiti android, niti google play, njegovi korisnici nece moci skinuti niti koristiti aplikacije kreirane za android cime ce se znatno smanjiti mogucnosti smartphona i njegova vrijednost.
UKRATKO: kupite huawei, imate kinesti operacijski sustav, android korisnici ce moci koristiti cca 10 puta vise aplikacija od vas, kad vidite da ne mozete koristiti neku aplikaciju koju svi osim vas koriste, rjesavate se mobitela i kupujete android.
Najbolji primjer navedenog su upravo mobiteli bazitani na windows operacijskom sustavu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Otom potom, ja te aplikacije sve skinem, ostavim dve tri..

Kimba
Gost
Kimba
1 godina prije

Da kompa moj slažem se do pola sa tobom ,…ali ja ću radije prodati Istoku aplikaciju Kini, Indiji, Rusiji i tom tržištu gdje ima 2 milijarde korisnika tih usluga nego Zapadu gdje nema 500 miliona korisnika. Zapad je trenutno bogatije i više kupuje ali za 5-10 godina će se to bogatstvo prebaciti na Istok. 1€ po korisniku nije za bacit… Pa nama još malo sva vrata na tom Zapadu budu bila zatvorena za 10 godina. Mnoge naše IT tvrtke preuzimaju baš Indijci i doći će i Kinezi na red.

Kimba
Gost
Kimba
1 godina prije

Da i da nadodam,… Šta će meni puno aplikacija?!? Ja sam starog kova pa trebam samo 10,-20tak aplikacija i to je super start. Ja imam svoj osobni internet preglednik bez ikakvih retrikcija za surfanje imaš u jednom Wrox-u source code. Ne razumijem te nove generacije 20godišnjaka kojima je mobitel pun sranja?

Ja ne želim nove Update-ove i nove zakrpe i nova backdoor dodatna govna. Meni treba 20 godina sve staro offline jer onda nema niti potrebe za Updateovima. Ima takvih aplikacija koje kad instaliraš rade offline.

Dalje C++ besplatan, HTML5 besplatan, Java besplatna i klonovi JavaScript/JSP besplatno, PHP besplatan, mySQL besplatan, XML besplatan. Kinezi za 3 godine izgrade nosač zrakoplova la šta ne bi za 10 godina neki ChiOS, ChiPlay, XiTorrent ili streming XiTube. Imaju 1 milion informatičara sigurno.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Kad mi je prvi put pametni telefon ispao iz ruke odmah sam ga prodao. Budući vlasnik je uspio razbiti ekran u roku mj. dana. Koristim mobitel od 1995. godine dok još nisu ni postojale SIM kartice. Trenutno sam ponosni vlasnik nokia 3110 sa namjerno blokiranim internetom. Bez kućnog računala ne mogu živjeti ali bez pametnog telefona mogu.

9953
Gost
9953
1 godina prije

umjesto google play može F-Droid
stvar riješena

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Pa ti stvarno misliš, da Kinezi ne znaju u vrlo brzom roku stvoriti svoje aplikacije i svoj OS? To je njima najmanji problem. Umesto google play, ponudiče svoju variantu playa. Videčemo za koje pola godine, ko je bio u pravu. Možda Kinezi stvore svoj OS, koji če pretvaranjem podjednako moči koristiti i android aplikacije. Stvaraocima aplikacija nije u interesu, da se ograniče samo na jedan OS. Njima su bitne pare odnosno zaslužak, a Kinezi tu nemaju problema. Današnji razvoj telefonskih aplikacija i nije neka posebna umjetnost, a to znam iz ličnog iskustva. Stvaraoci aplikacija danas stvaraju aplikacije za različite operacijske sisteme jer na taj način i više zasluže. Čisti primjer so poneke igrice, koje rade podjednako dobro u windowsima, linuxu kao i u android sistemima. Android je vrlo jednostavan operativni sistem, stvaran na bazi otvorenokodnog linuxa. Kinezi če svakako stvoriti vrlo podoban sistem, koji če biti čak i bolji.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Ne razumiješ kineza.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kad kinezi u svoj huawei ubace svoj OS, zatrpače vas aplikacijama. To je njima najmanji problem. Stvaraoca aplikacija je u svetu malo more i jedva čekaju da sklope dobre ugovore. Amerikanci su se podlim napadom na Huawei upucali u svoje sobstveno koleno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x