WhatsApp prijeti tužbom onim korisnicima koji se „ne ponašaju po pravilima“

whatsapp-
21 komentar

WhatsApp prijeti korisnicima koji krše njihova pravila tužbama, čak iako jedini dokaz “kršenja pravila” postoji izvan Facebookove aplikacije, a jedini sudac je umjetna inteligencija.

“WhatsApp će poduzeti zakonske mjere protiv onih za koje smatramo da su uključeni ili pomažu drugima u zloupotrebi, čak i ako se to određivanje temelji na informacijama koje su nam isključivo na raspolaganju izvan naše platforme”, upozorila je tvrtka u ponedjeljak.

Dokazi s drugih izvora o ponašanju koje je „vrijedno zabrane“, uključujući „automatsko ili skupno slanje poruka ili slanje za ne-osobnu upotrebu“, mogli bi potaknuti ne samo „tehnološku provedbu“, nego i pravne posljedice.  

WhatsApp se hvalio da može zabraniti korisnike “na temelju strojnog učenja, odlučivanja i klasificiranja”, a s takvom praksom će i nastaviti dalje.

Iako su obavijestima u više navrata navodili kako su masovno slanje poruka i spamiranje ključna zlostavljačka ponašanja, korisnici su uklonjeni za manje od toga. Primjerice, samo je dodavanje osoba koje nisu na popisu kontakata korisnika u grupni chat ili slanje poruka nepoznatim korisnicima „gurnulo“ ljude s platforme.

WhatsApp nije objasnio kako predlaže indeksiranje weba u potrazi za dokazima o kršenjima uvjeta pružanja usluge, ali s alatima za nadzor, koje ima njima nadređena tvrtka Facebook, na raspolaganju imaju puno opcija.

Tvrtka se čak pohvalila kako svaki mjesec uklanja više od 2 milijuna računa, a više od 75 posto čine oni koji nemaju pritužbe korisnika za navodno  “skupno ili automatizirano ponašanje”. Ironično, lov se obavlja automatiziranim detektivom – WhatsAppovo hvaljeno “strojno klasificiranje”.

WhatsApp se našao na sklisku terenu zbog optužbi kojima je zauzimao istaknuto mjesto u širenju glasina o otmičarima djece u Indiji, što je izazvalo histeriju koja je dovela do ubojstva najmanje dvadesetak nevinih ljudi. Prošlog mjeseca, istraživači sigurnosti otkrili su da je aplikacija  korištena kao oružje izraelske tvrtke za NSO Group, prisluškujući telefone osoba koje se bore za ljudska prava te političkih disidenata u više zemalja.

WhatsApp nije jedina platforma u društvenim medijima koja zahtijeva dominaciju nad ponašanjem korisnika izvan platforme. Twitter je  2017. godine najavio kako će početi nadzirati aktivnost korisnika „na i izvan platforme“ i izbaciti ih ako su povezani s nasilnim organizacijama.

nadziranje ponašanjaWhatsAppzabrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spock
4 godine prije

Živim za dan kada ću baciti taj mobitel u Savu
comment image

jezevakucica
4 godine prije

Država BiH bi trebala tužiti Whats App radi krađe intelektualnog i običajnog vlasništva.Za početak tražiti od Unesko-a proglašenje rečenice “Šta ima ba” nematerijalnom baštinom a kada se to dogodi milionskim tužbama krenuti na njih.Operaciju Š i ba voditi pod sloganom ” ili daj pare ili mjenjaj ime”.

Ivan S.
4 godine prije

Koja će zemlja biti nadležna za vođenje sudskih postupaka, tko će plaćati sudske troškove i dovođenje svjedoka (sturučnih svjedoka) na taj sud?

Ivan S.
4 godine prije

NIJE!!!Viber bez problema američkim tajnim službama daju sve podatke (razgovore,poruke) bez sudskog naloga samo neka zatraže,whatsapp je sudom dobio ta to ne mogu dobiti bez sudskog naloga (poruke) razgovore bez problema mogu slušati tu ih nitko ne može zaustaviti. Zato ameri i proklinju 5G kinisku infrastrukturu jer to neće moči raditi bez sviju nas da nas velik brat gleda!

Medikaranje For All
4 godine prije

Zaboravili su napisati kako je kršenje uvjeta pružanja usluge davanje podrške progresivnim političarima u SAD, njihovo reklamiranje i odgovaranje neprijateljima takvih političara i trollovima “centrističkih” desničara.
Isto tako, bilo kakvo zagovaranje medicare-for-all, green new deal-a, free coledge se smatra terrorističkim djelovanjem na mrežama privatnih korporacija što je također kršenje uvjeta pružanja usluge.

Z.A.
4 godine prije

Nije valjda da ce tuzit,evo sav drhtim, morat cu se pokrit dekom

Ante
4 godine prije

Znači sada će korporacije odlučivati što se smije što ne smije. Ako kažeš popravio sam bušilicu ili vrata korporacija će reći to se ne smije raditi morate kupiti nova vrata i bušilicu. Kazna na primjer 4000 eura ili zatvor 2 godine. Ako kažeš išao sam u šumu natočiti vode sa izvora, korporacija će reći, to je naša voda ideš u zatvor zbog krađe 10 godina zatvora. Ako kažeš glasati ću za stranku koja meni odgovara političari će te kazniti jer ta stranka je proglašena za neprijatelje države. Pojednostavljeno određeni političari će si osigurati da se za samo njih glasa. Korporacije će osigurati da se kupuje samo njihove proizvode. Koliko god zvučalo ludo ovo što sam napisao na kraju tako ispada.

Tupko Glupko
4 godine prije

Mudar potez Facebooka.
Ako stvarno krenu sa tužbama, slijedi bježanija sa platforme, ima mnogo konkurenata, ne samo u SAD-u.
Huawei bi sada trebao dati softversku alternativu Wahtsapp-u svojim korisnicima.

onaj......... Dalton
4 godine prije

A da se Veliki kombinator malo ne prekombinira.

Sbs
4 godine prije

I pobrisao ga…. Pa nek se hebu.

Mikojan
4 godine prije

Telegram je oduvjek zakon ali ne znam zašto ga ljudi baš ne koriste !?

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
4 godine prije

Kad su me prijatelj, rođaci, neke ženske nagovarali-e da instaliram ovo njesra (viber i ostali ista vnago) rekao sam da nebih ni da mi plaćaju. Vidim da sam bio u pravu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI