WhatsApp prijeti tužbom onim korisnicima koji se „ne ponašaju po pravilima“

whatsapp-

WhatsApp prijeti korisnicima koji krše njihova pravila tužbama, čak iako jedini dokaz “kršenja pravila” postoji izvan Facebookove aplikacije, a jedini sudac je umjetna inteligencija.

“WhatsApp će poduzeti zakonske mjere protiv onih za koje smatramo da su uključeni ili pomažu drugima u zloupotrebi, čak i ako se to određivanje temelji na informacijama koje su nam isključivo na raspolaganju izvan naše platforme”, upozorila je tvrtka u ponedjeljak.

Dokazi s drugih izvora o ponašanju koje je „vrijedno zabrane“, uključujući „automatsko ili skupno slanje poruka ili slanje za ne-osobnu upotrebu“, mogli bi potaknuti ne samo „tehnološku provedbu“, nego i pravne posljedice.  

WhatsApp se hvalio da može zabraniti korisnike “na temelju strojnog učenja, odlučivanja i klasificiranja”, a s takvom praksom će i nastaviti dalje.

Iako su obavijestima u više navrata navodili kako su masovno slanje poruka i spamiranje ključna zlostavljačka ponašanja, korisnici su uklonjeni za manje od toga. Primjerice, samo je dodavanje osoba koje nisu na popisu kontakata korisnika u grupni chat ili slanje poruka nepoznatim korisnicima „gurnulo“ ljude s platforme.

WhatsApp nije objasnio kako predlaže indeksiranje weba u potrazi za dokazima o kršenjima uvjeta pružanja usluge, ali s alatima za nadzor, koje ima njima nadređena tvrtka Facebook, na raspolaganju imaju puno opcija.

Tvrtka se čak pohvalila kako svaki mjesec uklanja više od 2 milijuna računa, a više od 75 posto čine oni koji nemaju pritužbe korisnika za navodno  “skupno ili automatizirano ponašanje”. Ironično, lov se obavlja automatiziranim detektivom – WhatsAppovo hvaljeno “strojno klasificiranje”.

WhatsApp se našao na sklisku terenu zbog optužbi kojima je zauzimao istaknuto mjesto u širenju glasina o otmičarima djece u Indiji, što je izazvalo histeriju koja je dovela do ubojstva najmanje dvadesetak nevinih ljudi. Prošlog mjeseca, istraživači sigurnosti otkrili su da je aplikacija  korištena kao oružje izraelske tvrtke za NSO Group, prisluškujući telefone osoba koje se bore za ljudska prava te političkih disidenata u više zemalja.

WhatsApp nije jedina platforma u društvenim medijima koja zahtijeva dominaciju nad ponašanjem korisnika izvan platforme. Twitter je  2017. godine najavio kako će početi nadzirati aktivnost korisnika „na i izvan platforme“ i izbaciti ih ako su povezani s nasilnim organizacijama.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
12 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
21 Komentatori
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvDMikojanMikojanMikojanMikojan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ante
Gost
Ante

Znači sada će korporacije odlučivati što se smije što ne smije. Ako kažeš popravio sam bušilicu ili vrata korporacija će reći to se ne smije raditi morate kupiti nova vrata i bušilicu. Kazna na primjer 4000 eura ili zatvor 2 godine. Ako kažeš išao sam u šumu natočiti vode sa izvora, korporacija će reći, to je naša voda ideš u zatvor zbog krađe 10 godina zatvora. Ako kažeš glasati ću za stranku koja meni odgovara političari će te kazniti jer ta stranka je proglašena za neprijatelje države. Pojednostavljeno određeni političari će si osigurati da se za samo njih glasa. Korporacije će osigurati da se kupuje samo njihove proizvode. Koliko god zvučalo ludo ovo što sam napisao na kraju tako ispada.

Sale
Gost
Sale

Ante je shvatio… Još samo njih 7.499.999.999 da shvate i na konju smo! Ako ne zabrane konje.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Država BiH bi trebala tužiti Whats App radi krađe intelektualnog i običajnog vlasništva.Za početak tražiti od Unesko-a proglašenje rečenice “Šta ima ba” nematerijalnom baštinom a kada se to dogodi milionskim tužbama krenuti na njih.Operaciju Š i ba voditi pod sloganom ” ili daj pare ili mjenjaj ime”.

Spock
Gost
Spock

Živim za dan kada ću baciti taj mobitel u Savu
comment image

Mikojan
Gost
Mikojan

To možeš ovog trena ali vjerojatno si onda u problemu, danas je mobitel najmanje telefon.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Mudar potez Facebooka.
Ako stvarno krenu sa tužbama, slijedi bježanija sa platforme, ima mnogo konkurenata, ne samo u SAD-u.
Huawei bi sada trebao dati softversku alternativu Wahtsapp-u svojim korisnicima.

onaj......... Dalton
Gost
onaj......... Dalton

A da se Veliki kombinator malo ne prekombinira.

Ivan S.
Gost
Ivan S.

NIJE!!!Viber bez problema američkim tajnim službama daju sve podatke (razgovore,poruke) bez sudskog naloga samo neka zatraže,whatsapp je sudom dobio ta to ne mogu dobiti bez sudskog naloga (poruke) razgovore bez problema mogu slušati tu ih nitko ne može zaustaviti. Zato ameri i proklinju 5G kinisku infrastrukturu jer to neće moči raditi bez sviju nas da nas velik brat gleda!

Medikaranje For All
Gost
Medikaranje For All

Zaboravili su napisati kako je kršenje uvjeta pružanja usluge davanje podrške progresivnim političarima u SAD, njihovo reklamiranje i odgovaranje neprijateljima takvih političara i trollovima “centrističkih” desničara.
Isto tako, bilo kakvo zagovaranje medicare-for-all, green new deal-a, free coledge se smatra terrorističkim djelovanjem na mrežama privatnih korporacija što je također kršenje uvjeta pružanja usluge.

Sbs
Gost
Sbs

I pobrisao ga…. Pa nek se hebu.

Max
Gost
Max

Ja ga nemam pa nek me tuže. LOL

Mikojan
Gost
Mikojan

Ja ga imam već sigurno 5 godina, preko njega sam poslao možda 50 poruka, srećom FB još uvjek nemam je mi ne treba a ne želim komunicirati sa lažnim prijateljima. Portali koji imaju komentare samo preko FB i sličnih platformi me ne zanimaju.

Ivan S.
Gost
Ivan S.

Koja će zemlja biti nadležna za vođenje sudskih postupaka, tko će plaćati sudske troškove i dovođenje svjedoka (sturučnih svjedoka) na taj sud?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Ivan S.
Naravno, USA će biti nadležna zemlja za vođenje sudskih postupaka,
naravno,sudske postupke plaća tuženi,
naravno,svjedok i to stručni biti će glavom i perikom D.Trump.

Ivo
Gost
Ivo

pa kako je kod vas?

Z.A.
Gost
Z.A.

Nije valjda da ce tuzit,evo sav drhtim, morat cu se pokrit dekom

tihobl
Gost
tihobl

A sta je to WhatsApp?
Trebam li i ja da drhtim iako nemam FB?

Konan
Gost
Konan

Tihobl imaju istog gazdu i FB i WhatsApp (aplikacija za “pametne” telefone). Moglo bi se definirati kao alati za špijuniranje u kojem dobrovoljno sudjeluješ i dijeliš svoje privatne fotke, snimke i stavove sa njima. Kad sam upozoravao na to nisu me slušali jer FB je odličan za samopromociju (navlakuša). Nakon Snowdena neki su priznali da znam prepoznati manipulaciju ali želja za samopromocijom kao i ovisnost su ipak jače. Ne koristim i ne preporučam jer nemate šta kukati o privatnosti ako je dijelite sa špijunskim tvrtkama.

Mikojan
Gost
Mikojan

Amerikanci kažu da ne postoji ništa besplatno i onda ti daju besplatne aplikacije za audiovideo rezmjenu, besplatan e-mail servis, besplatne tražilice i svašta nešto, besplatno, naravno.

Mikojan
Gost
Mikojan

Telegram je oduvjek zakon ali ne znam zašto ga ljudi baš ne koriste !?

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Kad su me prijatelj, rođaci, neke ženske nagovarali-e da instaliram ovo njesra (viber i ostali ista vnago) rekao sam da nebih ni da mi plaćaju. Vidim da sam bio u pravu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik