Upravno tijelo plivanja ograničavaju učešće transrodnih osoba

Transrodni plivac
8 komentara

Svjetsko upravno tijelo za plivanje, Fina, glasalo je za zabranu svim transrodnim sportistima koji su prošli bilo koji dio muškog puberteta da učestvuju u elitnim ženskim utrkama. 

Nova Finina politika, koja je prošla sa 71 % glasova od 152 člana Fine, opisana je kao “samo prvi korak ka punoj inkluziji” za transrodne sportiste, a napravljena je na vanrednom generalnom kongresu na Svjetskom prvenstvu koje se trenutno odvija u Budimpešti.

Nadalje, Fina također ima za cilj uspostaviti ”otvorenu” kategoriju na svojim takmičenjima za plivače čiji se rodni identitet razlikuje od rodnog spola. Nova politika će zahtijevati da transrodni takmičari moraju završiti tranziciju do svoje 12 godina kako bi učestvovali u ženskim takmičenjima.

Prije nego što su glasali, članovi Fine čuli su izvještaj transrodne radne grupe koja sadrži vodeće ličnosti iz svijeta sporta, medicine i prava.

Govoreći nakon vijesti o glasanju, izvršni direktor Fine Brent Nowicki rekao je da je upravljačko tijelo “naglasilo konkurentsku pravednost” u svom pristupu izradi politike, koja je bila sveobuhvatna, naučno zasnovana i inkluzivna.

Na drugom mjestu, predsjednik Fine Husain Al-Musallam tvrdi da globalna vlast pokušava “zaštititi prava naših sportista da se takmiče”  uz “zaštitu pravičnosti takmičenja”.

“Fina će uvijek dočekati svakog sportistu”, insistirao je Al-Musalam. “Stvaranje otvorene kategorije će značiti da će svi imati priliku da se takmiče na elitnom nivou.”

“Ovo ranije nije urađeno, tako da će Fina morati da predvodi. Želim da se svi sportisti osjećaju uključenim u mogućnost razvoja ideja tokom ovog procesa”, dodao je on.

Sharron Davies, bivša plivačica iz Velike Britanije koja se stalno zalagala protiv učešća transrodnih osoba u ženskom plivanju, napisala je na Tviteru  da je “ponosna” na Finu i njen sport jer  se “bavila naukom, pitala sportiste/trenere i zalagala se za pošten sport za žene”.

“Plivanje će uvijek svima poželjeti dobrodošlicu bez obzira kako se identificirate, ali pravičnost je kamen temeljac sporta”, naglasila je ona. Ali LGBT zagovaračka grupa ”Athlete Ally” označila je novu politiku “diskriminatornom, štetnom, nenaučnom i nije u skladu sa principima MOK-a iz 2021.”

“Ako zaista želimo da zaštitimo ženski sport, moramo uključiti sve žene”,  navodi se u tvitu grupe, koja je u prošlosti podržavala bivšu plivačicu sa koledža UPen, Liju Tomas.

Nova politika Fine dolazi u vrijeme kada je učešće transrodnih osoba u ženskim takmičenjima jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u sportu i samo se intenzivirala s Thomasovim uspjehom.

U martu je Thomas, koji je plivao u muškom timu UPenn-a prije nego što se podvrgao hormonskom nadomjesnom tretmanu 2019. godine, osvojio najvišu titulu nacionalnog koledža u SAD-u kada je učestvovao u ženskoj disciplini 500 jardi slobodnim stilom, a oborila je i nekoliko rekorda na svom bivšem Ivy Liga koledž.

U biciklizmu je također nastao bijes zbog toga što je britanskoj biciklistici Emily Bridges dozvoljeno da učestvuje u elitnim ženskim događajima ili ne.

Premeštanje Fininog kolege u sportu UCI ove sedmice znače da će ona morati čekati do 2023. na ovo s obzirom da je tijelo udvostručilo vremenski period prije nego što je vozač koji je prešao iz muškarca u ženu mogao učestvovati u ženskim disciplinama na dva godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
11 mjeseci prije

Zanimljivosti natjecanja u “otvorenoj” skupini značajno bi pridonijele pirane u bazenu.

Anemični Dezerter
11 mjeseci prije

666 i 69

tihobl
11 mjeseci prije

Sramota, umjesto da zabrane zlim rusima da se takmice, oni diskriminisu jadne trandze.

Mladen
11 mjeseci prije

Tebi bi kolega dobro došla jedna vaterpolo utakmica s transrodnim osobama .Glavni dio natjecanja bio za tebe ispod razine vode 😄😄😄

pero
11 mjeseci prije

najpravednije bi bilo da uvedu zajednička natjecanja isključivo transrodnih osoba i da se transrodne osobe ne miješaju u natjecanja žena ili muškaraca.

Max
11 mjeseci prije

Razumna odluka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI