fbpx

Gotovo dvanaest potresa dogodilo se u blizini Yellowstone parka unutar 24 sata

Yellowstone - gejzir

Park Yellowstone, poznat po svojim divljim životinjama i geotermalnim značajkama, sjedi na super vulkanu, koji ako eruptira može izazvati devastacije na Zemlji i čak promijeniti klimu planeta.

Veliki broj uzastopnih potresa dogodilo se u 24 sata na području u blizini Nacionalnog parka Yellowstone, a najjači je bio 3,1 po Richterovojljestvici, prema američkom Geološkom zavodu. Ostali potresi u zapadnom Yellowstoneu u Montani kretali su se u rasponu između 1,6 i 3,1 i bili su duboki gotovo tri milje. Prema web stranici Earthquake Track, koja je pratila podrhtavanje svijeta diljem svijeta od 1990. godine, u istom su području u posljednjih 30 dana zabilježena su 34 potresa.

Takvoobilja potresa nije neobično jer je Nacionalni park Yellowstone jedno od seizmički najaktivnijih područja u Sjedinjenim Državama, a tamo se svake godine dogodi oko 700 do 3.000 potresa. Međutim, većina ih se ne osjeti.

Potresi se obično javljaju odjednom, blisko jedan drugom u vremenu i prostoru. “Ovaj fenomen povezan je s transportom vulkanskih tekućina duž mnogih malih lomova u plitkim stijenama iznad magme, obrazac koji je primijećen kod vulkana širom svijeta”, navodi park.

Nacionalni park Yellowstone također sjedi na super vulkanu, Yellowstone Calderi, za kojeg znanstvenici kažu da je posljednji put eruptirao prije otprilike 640.000 godina. Velike su šanse da će super-vulkan u skoroj budućnosti opet “progovoriti”, ali znanstvenici kažu kako bi erupcija bila pogubna za život na Zemlji. Pepeo bi se širio tisućama kilometara, što predstavlja veliki rizik za usjeve i plinove koji se oslobađaju tijekom erupcije mogu dovesti do kisele kiše i globalnog hlađenja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tiami
Gost
Tiami
3 mjeseci prije

Idemo miki…

Zsphere
Gost
Zsphere
3 mjeseci prije

Nadam se da se salis.

Mlata
Gost
Mlata
3 mjeseci prije

Nema pojma, “zvizne” li vulkan ne vidimo sunca duuugo vremena…veliki deo planete

Diogenes
Gost
Diogenes
3 mjeseci prije

Erupcija bi mogla dovesti do kiselih kiša i globalnog hlađenja – al bi Rusi zaradili na plinu.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 mjeseci prije

Ajde da pogađamo šta će ugledni “eksperti i naučnici” sledeće smisliti?
Ja bi se kladio na : “I onda će zalutali asteroid pogoditi Jelouston, izazvati veliku erupciju koja će dramatično povećati globalno zagrijavanje koje će za posljedicu imati potpuno otopljavanje Antarktika zbog čega će oživjeti drevni virusi i drevni vanzemaljci.” 😁😄

Zuppa
Gost
Zuppa
3 mjeseci prije

Rekli bi – doom porn

BanOvan
Gost
BanOvan
3 mjeseci prije

Krenulo ih ovih dana k’o budalu ona stvar

farre
Gost
farre
3 mjeseci prije

Jedno pitanjce. Kakva recenica je “gotovo 12 potresa”. Broj potresa se mjeri prirodnim brojevima i tesko moze biti gotovo 12

neznanje
Gost
neznanje
3 mjeseci prije

farre
Tijekom svibnja bilo je 288. Kad nemaš što pisati onda izbaciš nešto ovako da popuniš broj.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Pa to ti je 10 ili 11… valjda…

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Ako podjelis broj potresa sa brojem dana u nekom periodu, pa dobijes, recimo, 11.6, to je ‘gotovo 12’ potresa dnevno, u nekom periodu.

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Pri erupciji Toba vulkana prije cca 60-70.000 godina, digle su se u atmosferu ogromne kolicine pepela, izazvavsi pad temperature izmedju 5-15 C. Zbog manjka svjetlosti, nestale su biljke, posljedicno i veliki broj zivotinja, uzrokujuci glad zbog koje je ljudska populacija spala na cca 10.000 ljudi. Komentatori koji zazivaju erupciju Yellowstone-a, trebaju znati, da bi posljedice bile slicne navedenima, tj., barem par godina zime, bez sunca, glad, i smrt nevjerojatnog broja ljudi, vrlo vjerojatno, ukljucujuci i navedene komentatore.

Borik
Gost
Borik
3 mjeseci prije

Točno.
Potresi su postali učestaliji ali to ne znači da će biti erupcije koja bi devastirala život na zemlji. Potrsi u svojoj biti oslobađaju naomilanu energiju nastalu kretanjem tektonskh ploča. Kod Zagreba se trese već 20 tak dana ali on se nalazi na rajsedu pa je to i za očekivati. Havajski vulkani izbacuju lavu praktično neprekidno sa malim pauzama i nikoga ne ugrožavaju osim što se uljevaju u more. Opasni su oni sa piroklastičnim oblacima ti siju smrt, kakavog je tipa ovi Yellowstone ne znam ali ako je piroklastičnog onda nam se ne piše dobro, treba se seliti u južnu hemisferu pod hitno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x