fbpx

Zasaditi drvo

Pupoljak jabuke

Ljudi uvijek nađu opravdanje za svoje nakane. Pokušavaju nekim svojim djelom opravdati svoju ideju i navesti druge da i oni isto čine.

Nekada su to štetni postupci i za onoga ko ih čini i za one koji to prihvate. Na primjer, uzimanje droge. Oni koji su narkomani, bar u početku, pokušavaju reći kako im je to veliki stimulans, kako nakon konzumacije toliko uživaju da rado žrtvuju i malo zdravlja za toliku sreću.

Ima i postupaka i običaja koji nisu štetni, čak su mnogi od njih i dobri, korisni za ljude. Tako je u nekim sredinama običaj pomoći mladencima dajući im razne darove koji će im omogućiti da lakše krenu u život što je pred njima. Ili kada dijete krene u školu, kupi mu se novo odijelo, i tako dalje.

A jedan od običaja u našim krajevima bogatim šljivom je da se, kad se rodi dijete, neka posuda rakije, bure ili staklenka, odvoje, nekada i u zemlju zakopaju, i da se čuvaju za neki svečani trenutak koji će kasnije doći – za sklapanje braka, za punoljetstvo, za odlazak u armiju ili slične prilike. Oni koji su ljubitelji šljivovice ovom običaju pridaju veći značaj i pokušavaju i druge navesti da ga prihvate. Oni to čine i zbog toga što im se čini da je ovo lijep običaj, ali i zbog sebe, željno očekujući trenutak u kom će uživati, ako dočekaju, u tako ukusnom gutljaju omiljenog pića, koje je ukusnije što je starije.

Međutim, sad sam svjedok jednog novog običaja, koji sam i ja objeručke prihvatio. Za rođenje moje unuke jedan prijatelj je donio kao dar mlado stablo, sadnicu, u ovom slučaju jabuku. To se u Nizozemskoj zove životno drvo i zasadi se nakon rođenja djeteta. Nakon niza argumenata koje su izložili svi „s pravom glasa“, našli smo odgovarajuću lokaciju za sađenje, i to će biti Sarina jabuka koja će i nju i nas ostale uvijek sjećati na njen dolazak na ovaj svijet.

Od ovog običaja nema štete, a ima koristi. Čak da zanemarimo činjenicu da će stablo donositi plodove, ostaje da će uvijek doprinositi čišćenju zraka, da će stvarati hladovinu, da će svojim treperenjem lišća stvarati ugodnu atmosferu i da će svojom pojavom oplemeniti mjesto na kome živi. Uz to, budit će sjećanja na jedan novi život; Sara će uvijek znati da je svojim rođenjem podarila život i ovoj jabuci, a uvijek je lijep osjećaj davanja života, za razliku od oduzimanja.

Na kraju, ovaj običaj mi se toliko dopao da ću jedno drvo zasaditi i u Bosni, čim budem otišao. Neka raste, neka živi!

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
14 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Serjoza
Gost
Serjoza
4 mjeseci prije

Stvarno lijep običaj, koji bi trebalo primjenjivati na cijeli svijet, gdje god je to moguće.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  Serjoza

lijepi je savjet …….pa draga Sara evo i za te skromna dara.
☀️ ☀️ ☀️ 🌹 ☀️ ☀️ ☀️ 🌹
POVEST ĆU TE
Kad na kraju dana, ti u krevet pođeš
Učinit ću da u snu budna k Meni dođeš.
Povest ću te dijete Moje, put kraljevstva Neba
Punit srce Ljubavlju, jer Ljubav ti treba.
Šaptati na uho najnježnije riječi
Vibracija Ljubavi svaku Dušu liječi.
A kada se srce tvoje ispuni milinom
Znat ćeš da si Ljubav sama, da zračiš toplinom.
U bojama duge bojat ću ti snove
Tad ćeš znati da te Majka i voli i zove.
☀️ ☀️ ☀️ 🌹
……..

TIKTAKTIKATAKATAK
Gost
TIKTAKTIKATAKATAK
4 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

u bojama duge,

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  Ivo Kobaš

✌️ ☀️ ☀️ ☀️

stara brokva
Gost
stara brokva
4 mjeseci prije
Reply to  Ivo Kobaš

Šjor Ivo, ima u Boku misto zove se Stoliv, ime je u stara doba dobilo po tome šta je svaki momak mora posadit sto maslina – sto oliva da bi uopće dobija dozvolu za ženidbu. Valjda je još takvih običaja bilo u ovim krajevima i lipo je vidit da se vraćaju. A valjalo bi ih i detaljnije istražit i zabilježit da se ne zaborave. Nadan se da san van posadija zdravu duhovnu klicu ovon porukon.
Lipi pozdrav

mujezin
Gost
mujezin
4 mjeseci prije

jest, lijep običaj, i ja sam tako.. al kad pogledaš da kod nas ima drva a onamo nema, da su naši stari i sadili i kalemili pa ostavili kome šumu, kome voćnjak, kojoj vinograd u miraz.. pa bolje možda prase ispeć alaše mi oprosti

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Lijep običaj, ali od svih ipak su mi najdraži naši običaji. Kada si objavio Ivo prinovu tad sam ti napisao da ne zaboraviš zakopati bure rakije, nek se nađe. Kada, ako Bog da, dođe vrijeme za to, ne budu toliko pitali sto ima za pojesti niti di si zasadio jabuku. Budu pitali sto ima za popiti ili s čime ćemo “zaliti”.
Svakom svačije i svak nek uživa u svom.

Miona
Gost
Miona
4 mjeseci prije

Odusevljena sam idejom.Sad kad nam tehnika i zagadjenje polako upravljaju zivotom obnoviti prirodu,posaditi drvo iz bilo kog razloga svakako ce nam pomoci da odbacimo ruske fotokataliticke preciscivace vazduha , da se osecamo bolje i da nam to drvo uzvrati na najbolji nacin .Sacuvajmo covecanstvo.

Pajo
Gost
Pajo
4 mjeseci prije

Ma bolji je heroin ili fentanyil

TIKTAKTIKATAKATAK
Gost
TIKTAKTIKATAKATAK
4 mjeseci prije

Gledam za kupiti neku kuću….pa kad vidim da u dvorištu nema ništa osim kaktusa i nekakvog otrovnog ukrasnog raslinja, uhvati me tuga- ne bi ni da mi pokloni netko takvu kuću bez par stabala voćki u dvorištu. Zasadit ću ja nove, ali odbija me uopće imati posla s takvim ljudima koji obožavaju kaktuse.

Godzilla
Gost
Godzilla
4 mjeseci prije

Živila nam Sara sto godina ❤️

divlja trešnja
Gost
divlja trešnja
4 mjeseci prije

do sada sam posadio oko150 drveća, sadim i dalje za svoje potomke……….

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije

Bravo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik