Zasaditi drvo

Pupoljak jabuke
12 komentara

Ljudi uvijek nađu opravdanje za svoje nakane. Pokušavaju nekim svojim djelom opravdati svoju ideju i navesti druge da i oni isto čine.

Nekada su to štetni postupci i za onoga ko ih čini i za one koji to prihvate. Na primjer, uzimanje droge. Oni koji su narkomani, bar u početku, pokušavaju reći kako im je to veliki stimulans, kako nakon konzumacije toliko uživaju da rado žrtvuju i malo zdravlja za toliku sreću.

Ima i postupaka i običaja koji nisu štetni, čak su mnogi od njih i dobri, korisni za ljude. Tako je u nekim sredinama običaj pomoći mladencima dajući im razne darove koji će im omogućiti da lakše krenu u život što je pred njima. Ili kada dijete krene u školu, kupi mu se novo odijelo, i tako dalje.

A jedan od običaja u našim krajevima bogatim šljivom je da se, kad se rodi dijete, neka posuda rakije, bure ili staklenka, odvoje, nekada i u zemlju zakopaju, i da se čuvaju za neki svečani trenutak koji će kasnije doći – za sklapanje braka, za punoljetstvo, za odlazak u armiju ili slične prilike. Oni koji su ljubitelji šljivovice ovom običaju pridaju veći značaj i pokušavaju i druge navesti da ga prihvate. Oni to čine i zbog toga što im se čini da je ovo lijep običaj, ali i zbog sebe, željno očekujući trenutak u kom će uživati, ako dočekaju, u tako ukusnom gutljaju omiljenog pića, koje je ukusnije što je starije.

Međutim, sad sam svjedok jednog novog običaja, koji sam i ja objeručke prihvatio. Za rođenje moje unuke jedan prijatelj je donio kao dar mlado stablo, sadnicu, u ovom slučaju jabuku. To se u Nizozemskoj zove životno drvo i zasadi se nakon rođenja djeteta. Nakon niza argumenata koje su izložili svi „s pravom glasa“, našli smo odgovarajuću lokaciju za sađenje, i to će biti Sarina jabuka koja će i nju i nas ostale uvijek sjećati na njen dolazak na ovaj svijet.

Od ovog običaja nema štete, a ima koristi. Čak da zanemarimo činjenicu da će stablo donositi plodove, ostaje da će uvijek doprinositi čišćenju zraka, da će stvarati hladovinu, da će svojim treperenjem lišća stvarati ugodnu atmosferu i da će svojom pojavom oplemeniti mjesto na kome živi. Uz to, budit će sjećanja na jedan novi život; Sara će uvijek znati da je svojim rođenjem podarila život i ovoj jabuci, a uvijek je lijep osjećaj davanja života, za razliku od oduzimanja.

Na kraju, ovaj običaj mi se toliko dopao da ću jedno drvo zasaditi i u Bosni, čim budem otišao. Neka raste, neka živi!

DrvoRođenjeŽivot
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Serjoza
3 godine prije

Stvarno lijep običaj, koji bi trebalo primjenjivati na cijeli svijet, gdje god je to moguće.

mujezin
3 godine prije

jest, lijep običaj, i ja sam tako.. al kad pogledaš da kod nas ima drva a onamo nema, da su naši stari i sadili i kalemili pa ostavili kome šumu, kome voćnjak, kojoj vinograd u miraz.. pa bolje možda prase ispeć alaše mi oprosti

Davor drugi
3 godine prije

Lijep običaj, ali od svih ipak su mi najdraži naši običaji. Kada si objavio Ivo prinovu tad sam ti napisao da ne zaboraviš zakopati bure rakije, nek se nađe. Kada, ako Bog da, dođe vrijeme za to, ne budu toliko pitali sto ima za pojesti niti di si zasadio jabuku. Budu pitali sto ima za popiti ili s čime ćemo “zaliti”.
Svakom svačije i svak nek uživa u svom.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Miona
3 godine prije

Odusevljena sam idejom.Sad kad nam tehnika i zagadjenje polako upravljaju zivotom obnoviti prirodu,posaditi drvo iz bilo kog razloga svakako ce nam pomoci da odbacimo ruske fotokataliticke preciscivace vazduha , da se osecamo bolje i da nam to drvo uzvrati na najbolji nacin .Sacuvajmo covecanstvo.

Pajo
3 godine prije

Ma bolji je heroin ili fentanyil

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Gledam za kupiti neku kuću….pa kad vidim da u dvorištu nema ništa osim kaktusa i nekakvog otrovnog ukrasnog raslinja, uhvati me tuga- ne bi ni da mi pokloni netko takvu kuću bez par stabala voćki u dvorištu. Zasadit ću ja nove, ali odbija me uopće imati posla s takvim ljudima koji obožavaju kaktuse.

Godzilla
3 godine prije

Živila nam Sara sto godina ❤️

divlja trešnja
3 godine prije

do sada sam posadio oko150 drveća, sadim i dalje za svoje potomke……….

Sirius
3 godine prije

Bravo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI