fbpx

Zašto je Meka najsvetiji grad za sve muslimane

Mecca, Kaba, islam, vjernici, hadž
0

Muslimani posebnu pažnju poklanjanju hadžiluku i svetom gradu Meki, iz razloga što je grad Meka odigrao ključnu ulogu u formiranju islama kao religije, kao i sama činjenica da se u Meki nalazi prvi i najstariji hram posvećen Bogu koje je sagradio Ibrahim.

Islam gradi i temelji svoje učenje na pet stubova koji održavaju i čine islam baš onakvim kakvim jeste. Tih pet stubova su „šehadet” svedočenje o jednome Bogu, i Muhamedu kao njegovom proroku, „namaz” ili ti molitva koja se obavlja pet puta u toku jednog dana, „zekat” naredba za imućne muslimane da jednom godišnje izdvoje deo svojih prihoda za siromašne, „zaum” odnosno, potpuni post za vreme obdanice u mesecu ramazanu, i „hadžiluk” pokloničko putovanje u najsvetiji grad Islama, a to je Meka. Svih pet stubova igraju važnu ulogu u životu svakog muslimana, izostavljanje jednog od ovih stubova, gubi smisao lepote islamske vere. Stubovi su međusobno povezani, što znači da nije poželjno da neko obavi hodočašće, a da ne posti ili ne obavlja molitvu. Muslimani posebnu pažnju poklanjanju hadžiluku i svetom gradu Meki, iz razloga što je grad Meka odigrao ključnu ulogu u formiranju islama kao religije, kao i sama činjenica da se u Meki nalazi prvi i najstariji hram posvećen Bogu koje je sagradio Ibrahim.

Meka je grad proroka, anđela i svetilišta

Ličnost koja doprinosi uzvišenju samog grada Meke jeste svakako Muhamed, koji se rodio u okolini Meke, a koji je svoje detinjstvo i mladost provodio u Meki. Muhamed ibn Abdulah je po verovanju poslednji islamski prorok, pisac Kurana po božijem nahođenju. Muhamed se rodio u blizini Meke, što znači da islam nastaje u Meki, i svoje učenje formira upravu u ovome gradu, pored najstarijeg hrama. Još jedna činjenica je i ta, da je Muhamed napisao kuran vođen rukom Arhanđela Gavrila, upravo u pećini u blizini Meke. Grad kao takav postaće najveće uporište islama dubokih korena iz kojega će islam nastaviti da se širi i osvajati nove pristalice.

Međutim najznačajni simbol i obeležeje Meke jeste svakako Kaba. Kaba je centralno svetilište islama, odonosno građevina u obliku kocke koja se nalazi u sredini velike džamije u Meki. Kaba je izuzetno značajana za muslimane, iz razloga što predstavlja središte sveta, te smatraju da je ona prvo što je Bog stvorio. U kockastoj građevini nalazi se „Crni kamen” koji je najsvetija utvara, odnosno predmet u Kabi, i on predstavlja desnu ruku boga na zemlji. Kaba je svakako cilj hodočašća, muslimani dolaze ovde kako bi se Bogu molili i iskazali poštovanje prema svetilištu i njegovim predmetima. Važno je napomenuti da se muslimani ne klanjaju kamenu, već iskuljučivo Bogu čije prisustvo osećaju unutar svetilišta.

Grad kao i svi ostali

Danas Meka igra važnu ulogu u islamu, ali ne samo u islamu, već i u ekonomiji, politici, trgovini i turizmu. Uticaj svetih mesta u Meki učinili su da se grad razvije brže od ostalih gradova, i kao takav postane višemilionski naseljen grad. Ljudi u Meki žive potpuno normalno kao i u svim ostalim gradovima, sa povlasticama da kada požele mogu obići najsvetija mesta islama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik