Zašto je Meka najsvetiji grad za sve muslimane

Mecca, Kaba, islam, vjernici, hadž
0
0

Muslimani posebnu pažnju poklanjanju hadžiluku i svetom gradu Meki, iz razloga što je grad Meka odigrao ključnu ulogu u formiranju islama kao religije, kao i sama činjenica da se u Meki nalazi prvi i najstariji hram posvećen Bogu koje je sagradio Ibrahim.

Islam gradi i temelji svoje učenje na pet stubova koji održavaju i čine islam baš onakvim kakvim jeste. Tih pet stubova su „šehadet” svedočenje o jednome Bogu, i Muhamedu kao njegovom proroku, „namaz” ili ti molitva koja se obavlja pet puta u toku jednog dana, „zekat” naredba za imućne muslimane da jednom godišnje izdvoje deo svojih prihoda za siromašne, „zaum” odnosno, potpuni post za vreme obdanice u mesecu ramazanu, i „hadžiluk” pokloničko putovanje u najsvetiji grad Islama, a to je Meka. Svih pet stubova igraju važnu ulogu u životu svakog muslimana, izostavljanje jednog od ovih stubova, gubi smisao lepote islamske vere. Stubovi su međusobno povezani, što znači da nije poželjno da neko obavi hodočašće, a da ne posti ili ne obavlja molitvu. Muslimani posebnu pažnju poklanjanju hadžiluku i svetom gradu Meki, iz razloga što je grad Meka odigrao ključnu ulogu u formiranju islama kao religije, kao i sama činjenica da se u Meki nalazi prvi i najstariji hram posvećen Bogu koje je sagradio Ibrahim.

Meka je grad proroka, anđela i svetilišta

Ličnost koja doprinosi uzvišenju samog grada Meke jeste svakako Muhamed, koji se rodio u okolini Meke, a koji je svoje detinjstvo i mladost provodio u Meki. Muhamed ibn Abdulah je po verovanju poslednji islamski prorok, pisac Kurana po božijem nahođenju. Muhamed se rodio u blizini Meke, što znači da islam nastaje u Meki, i svoje učenje formira upravu u ovome gradu, pored najstarijeg hrama. Još jedna činjenica je i ta, da je Muhamed napisao kuran vođen rukom Arhanđela Gavrila, upravo u pećini u blizini Meke. Grad kao takav postaće najveće uporište islama dubokih korena iz kojega će islam nastaviti da se širi i osvajati nove pristalice.

Međutim najznačajni simbol i obeležeje Meke jeste svakako Kaba. Kaba je centralno svetilište islama, odonosno građevina u obliku kocke koja se nalazi u sredini velike džamije u Meki. Kaba je izuzetno značajana za muslimane, iz razloga što predstavlja središte sveta, te smatraju da je ona prvo što je Bog stvorio. U kockastoj građevini nalazi se „Crni kamen” koji je najsvetija utvara, odnosno predmet u Kabi, i on predstavlja desnu ruku boga na zemlji. Kaba je svakako cilj hodočašća, muslimani dolaze ovde kako bi se Bogu molili i iskazali poštovanje prema svetilištu i njegovim predmetima. Važno je napomenuti da se muslimani ne klanjaju kamenu, već iskuljučivo Bogu čije prisustvo osećaju unutar svetilišta.

Grad kao i svi ostali

Danas Meka igra važnu ulogu u islamu, ali ne samo u islamu, već i u ekonomiji, politici, trgovini i turizmu. Uticaj svetih mesta u Meki učinili su da se grad razvije brže od ostalih gradova, i kao takav postane višemilionski naseljen grad. Ljudi u Meki žive potpuno normalno kao i u svim ostalim gradovima, sa povlasticama da kada požele mogu obići najsvetija mesta islama.

hadžilukislamkabalifestyleobrmekamuhamedprorokVII vek
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI