fbpx

Islam i izvorni marksizam protiv neoliberalnog izrabljivanja i ideološkog ludila?

Karl Marx - Islam

Nedavno je Scott S. Powell za American Thinker „branio“ Donalda Trumpa tvrdnjom kako demokrati, iako su u manjini, zloupotrebljavaju moć i vode SAD na putu “banana republika”, gdje se političke prepirke događaju jedna za drugom i podrivaju demokratske procese u Sjedinjenim Državama. ovdje je u pravu, ali kao što smo naglasili u analizi njegovog infantilnog članka, Powell je demokrate nazvao de facto nepostojećem američkom „krajnjom ljevicom“ koja je usvojila“ proislamske“ i „marksističke“ stavove.

Čak i površnim poznavateljima političkih znanosti, političkog islama i ideologije komunizma, jasno je da se ovdje radi o spajanju dviju prijetnji u jednu, one komunističke, koje s raspadom Sovjetskog Saveza više nema, te političkog islama, kojeg ne podržavaju ni Bernie Sanders, još manje njegova bliska suradnica takozvanom „lijevom“ krilu Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez, koja do sada nije pokazala nikakva znanja u ovom području, tako da nije jasno na čega se Powell referira. Možda na povremenu podršku Palestincima, ali u granicama iz 1967., što je ravno priznanju okupacije gotovo cijele povijesne Palestine.

No, tema nisu takozvani „ljevičari“ u Sjedinjenim Državama, niti oni u Europi, jer ih jednostavno nema, a liberale, što su sve socijaldemokratske stranke u EU i spomenuti američki političari, nazivati „ljevičarima“ znači sudjelovati u ovoj dobro osmišljenoj propagandi. Konačno arhineprijatelji „slobode i demokracije“ kakvu nude liberali su komunisti, a nakon sloma SSSR-a islam u cjelini.

No, kada se već otvorilo ovo pitanje, pokušajmo pojasniti pojam „islamo-marksisti“. On u bivšim zemljama socijalističkog tabora nije bio priznat, jer je religija bila strogo odvojena od države. Međutim, u islamskim zemljama oslobođenim od kolonijalnog ropstva su mnoge vođe prihvatile marksističke ideje. Među njima su utemeljitelji stranke Ba’ath u više arapskih zemalja, Muammar Gaddafi u Libiji, Alžir koji je prihvatio model socijalističkog samoupravljanja u onoj mjeri u kojoj je mogao biti primjenjiv u plemenskom društvu i mnogi drugi.

Zapravo, Libija je najbolji primjer praktične primjene ekonomske doktrine Marxa i Engelsa, koja se u mjeri u kojoj neće narušiti tradicije plemenskog društva u zemlji, provodila u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, kako je bilo puno ime zemlje u vrijeme vladavine pukovnika Gaddafija.

Ali razmišljanja o suradnji u rušenju takozvanog „buržoaskog kapitalizma“, kasnije njegove ekstremne neoliberalne verzije je bilo. Prvo kroz ideju zapadnih komunističkih militantnih skupina, kao što su njemački Baader Meinhoff i talijanske Crvene brigade, da su prirodni saveznici socijalističke revolucije upravo islamske zemlje koje su se oslobodile kolonijalizma. No, sve je ostalo na razini teorije, ako izuzmemo činjenicu da su se njemačke komunističke militantne skupine obučavale u palestinskim kampovima, dok su i Crvene brigade imale kontakte s PLO.

Islam i komunizam – Nemoguća suradnja ili predvidiva konvergencija?

Ova je ideja zaboravljena, ali je opet oživjela proteklih godina, prije svega zbog sve većeg raslojavanja u svijetu i nepravedne raspodjele bogatstva po shemi „1% – 99%“.

Uoči summita u Davosu 2013. je međunarodna organizacija Oxfam objavila rezultate o socijalnom raslojavanju u svijetu. Prema izvješćima Oxfama je u 2009. godini je jedan posto čovječanstva držalo 44% svjetskog bogatstva, a 2014. godine već 48%. Trend raslojavanja se nastavio do danas.

Društveno raslojavanje u svijetu je posebno raslo tijekom druge polovice XX stoljeća, a znamo da je porast jaza između bogatih i siromašnih u izravnoj korelaciji s rastom socijalnih napetosti. Dakle, u bliskoj budućnosti će se čovječanstvo posve sigurno suočiti s niz šokova. Ratovi i revolucije su neizbježna posljedica trenutne politike svjetske oligarhije.

Prije pet godina se ruski analitičar Andrej Ivanov pitao pod kojim parolama će se čovječanstvo boriti za pravedniji svijet? Naglasio je kako u prvoj polovici XX stoljeća mase diljem svijeta prigrlile komunističku ideologiju, ali ona sada nema značajnu podršku čak ni u mnogim postsovjetskim državama. Razlog je i taj što stranački lideri „ljevice“, koji su još uvijek značajni u globalnom političkom procesu, promoviraju ideologiju koja ničim ne podsjeća na ono što su pisali Marx i Lenjin. Želja da se živi u skladu s pravilima marksizma postoji u Sjevernoj Koreji, na Kubi i u Venezueli, dok je Kina danas zemlja s jakim državnim kapitalizmom, uz manja popuštanju s decentralizacijom i samoupravljanjem, ali više u ruralnim sredinama. No, osim Kine, ako ćemo će uzeti kao deklarativno „komunističku silu“, Sjeverna Koreja, Kuba, Venezuela i treba dodati Nikaragvu, ne utječu na globalnu agendu.

Kako mnogi znanstvenici tvrde, marksizam se transformirao, što je bilo i logično, a izvorne socijalističke ideje, iako ih na Zapadu nitko ne promiče, i dalje imaju brojne obožavatelje u različitim dijelovima svijeta.

Neki su kao primjer „socijalističkih“ zemalja čak naveli prilično kapitalističku i neoliberalnu Švedsku i Norvešku. Netko je skrenuo pozornost na brzorastuću Kinu i da je tamo ipak na vlasti Komunistička partija.

Ovdje vrijedi napomenuti da u isto vrijeme u svijetu rastu pokreti koji koriste marksistički pristup u proučavanju društva i zalažu za socijalnu pravdu, ali su zapravo nacionalističke stranke, kao škotski SNP, dok imamo i one koje odbacuju marksizam, ali teže istom pravednom cilju, a to je politički islam. Naravno, ne onaj kojeg promiče Muslimansko bratstvo, iako čak i ova fundamentalistička organizacija naglasak daje da „socijalnu pravdu“, ali samo za muslimane, dok je za „ostale“, kao za egipatske Kopte, koji čine oko 10% stanovništva u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, za vrijeme Mursija bio rezerviran pogrom. Bilo gdje, bilo kojom prilikom i sa što više žrtava je moguće.

Zbog potrebe nove globalne preraspodjele bogatstva na temelju novih načela, uzimajući u obzir interese stotina milijuna siromašnih, vrstu političkog islama koji nije šovinistički promoviraju lideri Irana.

Istina to radi i Saudijska Arabija, uz čiju pomoć većina radikalnih islamističkih pokreta na Bliskom istoku i Sjevernom Kavkazu svojim pristašama obećavaju izgradnju pravednijeg društva, odnosno “globalni kalifat” u kojem će se živjeti po božjim zakonima. No, kod njih su, za razliku od Irana, koji priznaje sve manjine, uključujući Židove i kršćane, „oni drugi kafiri koji zaslužuju smrt, u najboljem slučaju progonstvo“.

Zato praksa nekih radikalnih pokreta u izgradnji države izgleda puno manje privlačnija od iskustava čak iz vremena Staljinovog Sovjetskog  Saveza. Malo je vjerojatno da bi bilo tko iz jugoistočne Azije i Latinske Amerike, a osobito među siromašnima u Europi i Sjevernoj Americi želio živjeti pod vlašću talibana ili fanatika “Islamske države”.

Naravno, može se očekivati i “treći put”, koji bi predstavnike 1% superbogatih prisilio da se predomisle i odluče podijeliti svoje bogatstvo s ostatkom svijeta. Koja je najvjerojatnija opcija prema kojoj će se razvijati globalna zbivanja? O ovome su razgovarali priznati politolozi i poznavatelji islama u Rusiji.

Predsjednik Islamskog vijeća Rusije i član Koordinacijskog vijeća “Lijevog fronta“, Gajdar Džemali, vjeruje da se moderna globalna klasna borba može voditi  samo pod zastavom islama.

„Prvo, mislim da su izvješća organizacije Oxfam jako podcijenjena. Konkretno, američki stručnjaci su 1970. govorili da 1% čovječanstva u vlasništvu drži 40% svjetskog bogatstva, a danas već možemo reći da je oko 80% bogatstva koncentrirano u njihovim rukama. Drugo, u kratkom razdoblju tijekom ’90-ih i početkom 2000-ih na Zapadu je postojao društveni fenomen pod nazivom “srednja klasa”. Vladajući krugovi su tada uspjeli uvjeriti mase ljudi da prihvate ideju da cijelo društvo ima iste ciljeve, kao  što su poboljšanje uvjeta života siromašnih i beskućnika, što je posebno promovirao George Soros. Međutim, danas ta srednja klasa odlazi u zaborav, stoga se baza za tu naivnu ideologiju počinje raspadati. Mi se vraćamo u novu fazu klasnih sukoba. Treće, klasna borba se uvijek vodila pod vjerskim sloganima. Samo u kratkom razdoblju prosvjetiteljstva se u Francuskoj borilo za socijalizam. Tada je integriranjem raznih struja marksizma iz socijalne borbe uklonjen vjerski segment, a najavljena je borba pod zastavom pravedne preraspodjele dobara. Međutim, sada borba na temelju pravedne preraspodjele jenjava i vraća se klasna borba pod vjerskim sloganima, kao što je bilo u srednjem vijeku i antici. Središte ove borbe je uvijek bilo monoteistička abrahamska tradicija. Judaizam ne dozvoljava izazov uspostavljenom svjetskom poretku, a kršćanstvo je religija pravde i vjera slabih. Islam u samom svom početku najavljuje borbu protiv sustava. Danas, umjesto marksizma imamo politički islam, koji je sebi postavio zadaću da zdrobi globalni sustav koji kontrolira planetu u ime apsolutnog zla, svijeta otuđenja i dehumanizacije čovječanstva“, kaže Gajdar Džemali.

Slobodni Tisak: Može li politički islam obuhvatiti veliki dio čovječanstva, jer je Zapad ipak kršćanski, dok Kina i Indija imaju svoje kulture?

Gajdar Džemali: Muslimani su danas samo četvrtina čovječanstva. No, treba uzeti u obzir da je Zapad prestao biti kršćanski. On je danas već postkršćanski, čak i ako govorimo o konzervativnim i aristokratskim krugovima. Dakle, zapadno kršćanstvo sa sigurnošću možemo otpisati kao silu koja će voditi milijune ljudi. U Kini i Indiji živi ogromno stanovništvo. No, oni su politički i ideološki još uvijek periferija čovječanstva. Dakle, glavni sukob se odvija između liberalizma, kojem su sjedište Sjedinjene Države, i političkog islama, koji nasuprot liberalizmu promovira radikalni nauk pravednosti. Tu imamo dva pola – Zapad i „Veliki Bliski Istok“, ali su tu i muslimani u Kini i Indiji, kojih ima više od 300 milijuna. Dakle, više nego u bilo kojoj muslimanskoj zemlji. Postoje muslimani među Francuzima, Britancima i Nijemcima. Oni su neka vrsta univerzalne globalne dijaspore. Oni se razlikuju od liberala, koji su sa svojom demagogijom uspjeli dovesti do toga da 1% čovječanstva posjeduje 80% svjetskog bogatstva. Da, tu su Kinezi i Indijci. No, oni imaju snagu otprilike kao radnička klasa u Tajvanu i Indoneziji. Dakle, ne rješavaju ništa. Čak i hipotetska radnička revolucija na Tajvanu ne bi promijenila povijest svijeta, kao što je to bilo moguće u XIX stoljeću. Mnoge zemlje u svijetu daju puno toga, ali u duhovnom smislu, one ne sudjeluju u aktualnoj glavnoj konfrontaciji. Danas s jedne strane imamo nereligiozni i cinični liberalizam, a s druge strane politički islam koji kao da dolazi zamijeniti marksizam.

Slobodni Tisak: Ako hipotetski zamislimo da će politički islam širiti svoj utjecaj, kakva će biti budućnost svijeta? Postoje strahovi da će se ženama ograničiti mnoge slobode.

Gajdar Džemali: Znamo da su tu horor priče. U Iranu, alii drugim zemljama kojima se na Zapadu plaše mala djeca, žene studiraju i rade, i općenito se osjećaju vrlo ugodno. Ne smije se miješati politički izazov islama i život pod okriljem islama u ratnim uvjetima u mjestima gdje su islamski fundamentalisti preuzeli kontrolu nad situacijom. Uostalom, to vam je kao govoriti o socijalizmu u Sovjetskom Savezu i uzeti primjer ratnu 1942. godinu. Islam ne želi pobjedu „proletarijata“ i izgradnju besklasnog društva, kao marksizam. Islam je vjerska doktrina koja polazi od konačnosti svijeta. Tu je i povijesna priča koja će završiti s dolaskom Mesije i Posljednjim sudom, ali će se do te točke nastaviti borba između dvije svjetske sile – svjetske vlade i alternativne toj vladi koja se protivi svjetskoj oligarhiji. Dakle, povijest svijeta, u skladu s načelima istinskog islama, treba gledati kao na dramu svjetskog građanskog rata, a ne kao konačnu pobjedu jedne strane.

Slobodni Tisak: Je li moguće izgraditi pravedniji svijet bez drame svjetskog rata i razaranja različitih kultura?

Gajdar Džemali: Danas se mijenja ne samo politički kontekst konfrontacije, nego se mijenja i sama vladajuća klasa. Oni postaju cinični, ne djeluju civilizirano, barem ne u svjetskim razmjerima. Potrebno je pogledati kako se ponašaju vladari. Svjetski lideri su postali “švicarski globalisti“. Čak su uspostavili svoj zajednički “klub” na štetu vlastitih naroda. Oni se sada sastaju u Davosu i dogovaraju kako još više kontrolirati situaciju. Ne možemo više razmišljati u smislu civilizacija. Civilizacije postaju maske iza kojih se skriva distribucija bogatstva u zonama kontrole, a svakoj od tih zona je dodijeljen drugačiji “izgled”. U ovom sustavu se ni o kakvoj socijalnoj pravdi ne može govoriti. Rusija je uspjela povećati uključenost masa, ali pomoću oštrih mjera. Gotovo 150 milijuna nepismenih seljaka, koji u svoje vrijeme nisu imali gotovo ništa, za 20 godina su postali građani razvijene zemlje, koja je imala obvezno obrazovanje i zajedništvo. Za to je bilo potrebno da se sva sredstva od seljaka i zemljoposjednika uključe u „sovjetski super-projekt“. Ali danas nitko neće uzeti ove milijarde ljudi da bi oni za 20 godina postali „zlatne milijarde“. Za današnju svjetsku elitu su te milijarde ljudi samo teret. Dakle, zadaća globalista je slegnuti ramenima na oko 6 milijardi ljudi, jer ih sprečavaju da kontroliraju povijest. Islam će se boriti protiv toga da se ovih 6 milijardi ljudi isključi iz povijesti ida sve ostane na 1% superbogatih i na „zlatnoj milijardi“ koja živi u takozvanom „kolektivnom Zapadu“.

Voditelj Istraživačkog centra BBP i istaknuti ruski analitičar Said Gafurov, iako islamskog porijekla, vjeruje da se čovječanstvo može boriti za pravedniji svijet i pod parolom socijalizma.

Said Gafurov: Socijalizam se danas dinamično razvija u većini dijelova svijeta. Socijalističke ideje, ma što govorio, dominiraju u Kini, a malo ljudi zna da su napisane i u ustavu Indije. Ne mislim da su podaci Oxfama točni. Stvarnost je još gora. Da, službeno se povećava jaz između bogatih i siromašnih. U Europi su zbog krize siromašni sve siromašniji, jer su bili prisiljeni platiti svu štetu koju su izazvali bogati. Politika “washingtonskog konsenzusa” i dalje funkcionira, pogotovo u vremenima krize. Rezultat je povećanja socijalnog raslojavanja. No, u isto vrijeme je tijeku proces koji uključuje ljude svjetskih gospodarstva. To je teško zamisliti, ali se svake godine oko 50 milijuna kineskih seljaka, koji su prethodno bili odsječeni od globalnog gospodarstva, počinju uzdizati na društvenoj ljestvici. Otprilike isti broj ljudi se uključuje u Indiji. Ugroženi su ušli u utrku. To je osobito vidljivo u regijama oko Mediterana, od Španjolske i Grčke i arapskih zemalja. Siromašni se ne slažu sa svojim položajem i nemojte ih podcjenjivati. Usput, oživjeli su i marksizam, koji je na Zapadu postao groteska. On je svladao krizu povezanu s krajem razdoblja vladavine Brežnjeva i raspada SSSR-a. Marksizam ponovo počinje dominirati u Kini, Vijetnamu, mjesta gdje se razvija prava ekonomija. Marksizam je preporođen u različitim oblicima. Ne možete više ignorirati moć siromašnih i gladnih. Mislim da će oni u budućnosti pojačati borbu za svoje pravo da žive u dostojanstvu. Ishod te borbe je teško predvidjeti, ali je malo vjerojatno da će smanjenje jaza u bogatstvu biti bezbolno za vladajuću klasu.

Slobodni Tisak:  Može li se globalna borba za socijalnu pravdu voditi pod zastavom islama?

Said Gafurov: Islam je raznolik. On ima apsolutno monstruozne oblike koji  bi trebali biti tretirani kao fašizam. No, tu su sasvim prihvatljivi oblici političkog islama, poput, recimo, Irana. Tamo imate i lijevo krilo koje predstavlja, na primjer, Husein-Ali Montazeri. Općenito, u borbi za socijalnu pravdu pod vjerskim sloganima nisu nužne vjerske dogme. Vidimo katoličanstvo koje djeluje kao saveznik pokreta siromašnih u Meksiku i Boliviji. Socijalnu pravdu ne zahtijeva samo islam. U Grčkoj su za pravdu pravoslavci, a u Italiji i Španjolskoj katolici. U političkom islamu se također stvaraju krila. Ja sam kategorički protiv da se islamu da samo jedna boja.  Uzmite, recimo, Al-Qaedu koju su stvorili bogati.

Slobodni Tisak: Postoji li način da svijet u svom evolucijskom putu ka harmoniji prođe bez ratova i revolucija?

Said Gafurov: Sklon sam mišljenju da će budućnost biti alarmantna. Plaši me što se vladajuća klasa kao sredstvo rješavanja svog nepovoljnog položaja po pravilu koristi ratom. Oni vjeruju da je gladne mase potrebno poslati na front. Tako se već dogodilo tijekom dva svjetska rata. Ne isključujem da bi se veći iracionalni dio vladajuće klase usudio pokrenuti globalni rat u kojem će umrijeti milijuni ljudi. Ali postoji i vjerojatnost globalnog društvenog kompromisa. Postoje slučajevi kada su bogati bili spremni žrtvovati svoje bogatstvo. Tako je bilo u drugoj polovici XIX stoljeća u Engleskoj i tijekom ’60-ih u cijeloj Europi. Dakle, društveni kompromis je moguć. Slabljenje socijalnih država u Europi je sada samo dokaz slabosti sindikata. No u teškoj oskudici će se oni opet mogu početi boriti za svoja prava. 20 milijuna Europljana je bilo na skupu u Bruxellesu sa sloganom “Mi ne želimo plaćati vašu krizu”. Problem je u tome što EU postoji kao birokratska tvorevina. Međutim, ako se ne uspije ukrotiti volja mase, onda je moguće prisiliti bogate da podijele bogatstvo.

Doktor povijesnih znanosti, profesor Juozas Ermalavičjus, siguran je da se prevladavanje globalne nepravde može temeljiti samo na znanstvenom pristupu.

„Jačanje nejednakosti u svijetu je sasvim prirodno, ali u skladu sa zakonima Karla Marxa, vladajući krugovi u svijetu ne žele shvatiti posljedice svojih djela i dalje se zabavljaju s iluzijama. No, trenutni svjetski poredak ne može postojati još dugo vremena. On je jednostavno osuđen na propast“, kaže profesor Juozas Ermalavičjus.

Slobodni Tisak: Može li se početak borbe za socijalnu pravdu pokrenuti pod zastavom islama?

Juozas Ermalavičjus: Globalni moćnici su posezalo za raznim sredstvima protiv revolucionarnih metoda borbe čovjeka za vlastitu budućnost. Konkretno, dogodila se politizacija religije. Vidjeli smo kako je njemački nacizam pokušao staviti u službu katolicizam. Sada ćemo vidjeti kako politizacija islama ide ruku pod ruku s procvatom međunarodnog terorizma. Mnogi svjetski teroristi se povezuju s islamom, iako islam sam po sebi s tim nema nikakve veze. Tu se ne radi o religiji, nego o vjerskim ratovima koji koriste vladajućim krugovima. Teško je očekivati ​​da će pobijediti socijalna pravda i da će mnoge slabe zemlje poboljšati svoju sudbinu pod vjerskim sloganima. Izlaz iz planetarne krize, koja je pogodila cjelokupno čovječanstvo, može se temeljiti samo na znanstvenom pristupu, svjetskom znanstvenom i tehnološkom revolucijom i pojavom znanosti kao glavnom pokretačkom snagom u društvu. Samo znanstveni pristup razvoju zajednice može pomoći da se prevladava kriza. Nijedna vjerska ili filozofska doktrina nije za to sposobna. Od svih vjerskih, filozofskih, političkih i ekonomskih doktrina samo dijalektički materijalizam promiče razumijevanje uzroka krize i upućuje na način kako izaći iz nje. No, kao što povijest govori, iz krize nastaju revolucije i do sada je to bio jedini način. Sada se približavamo socijalističkim revolucijama u mnogim zemljama, ali oni koji imaju globalni odgovor također ne spavaju, tako da će izlazak iz krize bit će vrlo bolan i dug. Reakcija može izazvati rat na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Dakle, potreban je samo znanstveni pristup.

Slobodni Tisak: Iako svake godine socijalno raslojavanje raste, socijalističke revolucije ipak nema.

Juozas Ermalavičjus: Globalni financijski kapital, koji je fikcija, dovesti će do kolapsa čitave materijalne proizvodnje. Tu će biti kolaps života općenito. Situacija će prisiliti narode da se sami brinu o svojoj sudbini. Poanta nije u nečijim dobrim namjerama. Nikada se revolucije nisu dogodile po nekim teorijama, nego kao objektivna povijesna nužnost sila koje djeluju kada pod znak pitanja dođe sam opstanak.

Slobodni Tisak: Pod kojim idejom se mogu boriti stotine milijuna siromašnih, a često i neukih ljudi?

Juozas Ermalavičjus: Mislim pod idejama humanizma. San čovjeka je da bude čovjek, a ne atraktivna roba. Islamski fundamentalisti želi dovesti čovječanstvo u srednji vijek. No, pobjedničke su ideje napretka i kolektivizma. Epoha Oktobarske revolucije je u doba tranzicije iz kapitalizma u socijalizam otvorila put novoj eri – kolektivističkih načela organizacije čovječanstva. Naši praunuci će se čuditi što su njihovi bake i djedovi pristali na politizaciju islama ili bilo koje druge religije, jer se izlaz iz krize može temeljiti samo na znanstvenom pristupu.

Za kraj naglasimo da u ovom „politološkom kutku“ želimo skrenuti pozornost čitatelja da se po svijet važni procesi prilagođavanja, konvergencije i prilagodbe XXI stoljeću raznih ideologija i religija događaju i izvan granica kolektivnog Zapada, koji nema „ljevicu“ dostojnu tog imena, dok su europski muslimani žrtve radikalizacije koja je Stari kontinent kao plima preplavila počevši još od ’70-ih, sve do danas.

U tom kontekstu vrijedi reći da je zatrovan i nama blizak hanefijski islam u BiH, koji kao da sve više ovisi o novcu Turske i zaljevskih šeika izato postaje sve radikalniji. Iran je iz BiH praktički „protjeran“ i šiitska zajednica ne živi ništa bolje od drugih koji nisu „po volji“ vehabijskim i selafijskim propovjednicima „čistog islama“.

I ovdje se vraćamo na teoriju iz ’70-ih prema kojoj politički islam i istinski marksisti mogu stvoriti zajedničku frontu protiv neoliberalizma kao ideologije, svih ne samo ekonomske doktrine. Kao što smo rekli, ova ideja nije nova i ona se još sedamdesetih pojavila kod radikalnih lijevih militantnih skupina u Europi, kada su naglašavali važnost „crveno-zelene koalicije“. Međutim, tadašnja europska „ljevica“, koja je odavno odbacila bilo kakav oblik borbe izvan institucija, ovakvu ideju niti je prihvatila, niti je o njoj htjela razmišljati. Europski „socijalistički“ čelnici su se svrstali na stranu liberala u progonu svega što ima dodirnih točaka s religijom, te tako isključili iz svojih redova ogromne mase potlačenih i nezadovoljnih. Rezultat desetljeća suživota „ljevice“ i liberala u Europi je očigledan. Vidimo urušavanje socijalne države, opće osiromašenje, podržavanje ratova i prevrata u zemljama diljem svijeta, što je uzrokovalo patnje milijuna ljudi, a da se Europa sama pri tome nije uspjela spasiti.

SVP / American Thinker: Demokratski islamo-marksisti SAD vode u društvo „banana republika“

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Kad se razmaknu sve ideološke naljepnice, onda možemo govoriti o suštini svih ‘politologija’.
U svakoj državi vlada oligarhija. Države se razlikuju po načinu na koji se formira oligarhija i glavni oligarh. Negdje se zove predsjednik, negdje je premijer. Ideološka pozadina je nebitna, ona je stvarni opijum za mase. Hoće li se oligarhija pozivati na Marksa, Krista, prava i slobode, Muhameda i Alaha je nebitno.
Negdje narod ima većeg utjecaja na formiranje oligarhije, negdje manje. Duboka država u SAD-u i Partija u Kini su parnjaci. Ista stvar. Niti prve, niti druge ne bira narod. Ali vladaju.
Da bi oligarhije vladale, trebaju im još neke skupine, s tim da članstvo u jednoj skupini ne isključuje članstvo u drugoj ili trećoj. Treba im najprije kontrola nad resursima, ti resursi onda bivaju raspoređeni gospodarskoj eliti. Nije baš jasno stvara li gospodarska elita onu političku ili je obrnuto (negdje je prvi slučaj, drugdje je drugi). Treba im represivni aparat, treba im kontrola nad proizvodnjom novca, nad pravosudnim aparatom – sve to je pod ucjenjivačkom sferom koja nagrađuje poslušnost, kažnjava neposluh.
Vidimo dakle da se u svijetu događaju promjene, ali su one samo tehnološke. Jučer su kontrolu imali carevi preko svoje feudalne oligarhije, danas je isto, samo se drugačije zovu. Krvne linije dakle. One ni ispuštaju vlast još od doba u kojem su sinovi Božji poželjeli ljudske žene.
Mi se možemo do besvijesti trošiti ideološkim raspravama, glumiti liberale, demokrate, socijaliste – u svakoj ulozi, koju god odabrali, bit ćemo pijuni u tuđim rukama, bili toga svjesni ili ne.
Kao smrtnici običnih krvnih linija, kroz sustav se možemo probiti do točno određenog praga. Postati recimo članom Europske Komisije, negdje čak i predsjednikom. Ali se nećemo ni za milimetar primaknuti stvarnoj moći.
Kroz ovaj svijet možemo napredovati isključivo duhom. Naučiti ploviti po energijama oko nas koje održavaju i usmjeravaju i materijalno. Ako dopustimo da nas te krvne loze uvuku u svoje ljepljive ideologije, potratit ćemo život. Upravo s tim ideologijama nas hrane kako nikad ne bismo saznali da duhovno ima primat nad materijalnim.

P.S. Samo da dodam stvarne podatke o 1 i 99 posto, čisto da ne bismo svakog dana slušali izmišljotine. Situacija je slijedeća:
1% najbogatijih drži % bogatstva (Credit Suisse):
-svjetski prosjek 41%
– Japan 19%
– Francuska 23%
– Italija 24%
– Velika Britanija 25%
– KIna 31%
– Njemačka 33%
– SAD 36 %
– Brazil 49%
– Indija 43%
– Rusija 57%

PPP
Gost
PPP
9 mjeseci prije

SOA odličan komentar. Ne znam zašto, ali sve društvene procese volim porediti s procesima u prirodi koji nisu vezani za Homo Sapiensa tj. društvo. Priroda je dinamična i doista tu nekada dominira jedna vrsta, a nakon toga druga. Dominacija nikada nije apsolutna i vječna. Kao kada se penjemo na vrh planine. Čim dosegnemo neki vid vrhunca, slijedi pad. Osvještenje.

Da smo pijuni, to je sigurno, ali i oni čiji smo mi pijuni su također nečiji pijuni. Živimo u svijetu pijuna. Veli mi jedan prijatelj: “Svjestan sam svoje pijunske uloge, ali kad sam već nečiji pijun neka bude bolji od mene. Lakše mi je.”

Što je nemoć veća, više težimo ideologiji. Krivimo stado za našu nemoć, a nismo svjesni da je nemoć ustvari moć koja nas održava u životu. Bez nemoći život nema smisla.

Lako bi se mi odrekli materijalnog, ali je društveni pritisak strašan. Marksizam je super funkcionirao među proleterima, dok se ne pojavi kontrast. Tada čovjek pokaza svoje pravo lice i krenu nova paradigma.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

1% najbogatijih Rusa drži 57% od ukupnog ruskog bogatstva ?!? … Credit Suisse, daj link ako ti nije teško?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

credit-suisse.com/about-us/en/reports-research/global-wealth-report.html?fbclid=IwAR3ItY-zPiIsCQcPx73ZqUBSjdjYI0xaLLF0sSPDUOYuDv-cxoF3BY3Pi8w

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Son of Alerik
Tražio sam podatke koje si naveo i nisam ih našao, ali sam na 22 stranici njihovog “Global Wealth Report 2018”
našao sljedeće podatke :
“The United States scores highly on all three criteria,
and has by far the greatest number of millionaires:
17.3 million or 41% of the world total (Figure 3).
For many years, Japan held second place in the
millionaire rankings by a comfortable margin – with
12.5% of the global total in 2011, for example,
twice as many as the third placed country. However, the number of Japanese millionaires fell after
2011 alongside a rise in other countries, most
notably China. Our revised estimates for China now
indicate that the number of millionaires overtook the
number in Japan in 2014 and now stands at 3.4
million (8.2% of the world total) compared to 2.8
million (6.6%) for Japan.
The United Kingdom is in fourth place with 6% of
millionaires worldwide, with Germany and France
close behind (5% each). Italy, Canada and Australia
each account for 3% of the global total, followed
by Spain, Korea, and Switzerland (2%). Taiwan, the
Netherlands and Belgium are the remaining
countries hosting more than 422,000 millionaires,
the minimum requirement for a one percent share
of the global total. …”

Iz tih podataka vidim da Ruski milioneri nisu ni spomenuti jer spadaju u ostatak od 10% milionera cijeloga svijeta.
Kako nema logike podatak da ruski milioneri u svojim rukama drže 57% ukupnog Ruskog bogatstva (jer Rusko bogatstvo sigurno nije zanemarivo) opet te molim da kopiraš članak ili daš pravi link iz kojega si to isčitao i dokažeš da je to tako.
Ako to ne učiniš, smatrati ću tvoj komentar ” klasičnim ideološkim rusofobnim” kvazipamfletom.

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

otpisani Zašto se vataš na te statističke baketine koje su manipulirane i daju rezultate prema željama onih koji ih plaćaju i objavljuju . . . kome to pored zdravih očiju triba neko drugi sa postotcima brumavat um kad se dovoljno provozat po gradu i vidit koliko je beskućnika kojima ne skrpe ni 20kn dnevno za po štruce kruva i dvi prozirne fete salama za izist, a onda moš vidit dvorce, penthouse, privatne avione, jahte . . . koji će ti ku*ac statistika i postotci koji imaju smisla samo, jedino i ako ih sam radiš sa svojim podacima i u točno određenu svrhu.
A evo i konkretno šta se tiče Rusije, tamo je za vrime Jeljcina vlada totalni kaos i krelo se ka šta se može samo u pričama čut, a sve to na šuštu ”demokracije”.
Da je u Rusiji nastavljena ”demokratizacija” ka za vrime Jeljcina onda bi danas najviše tri Rusa imali više nego svih ostalih dvista i nešto miljuni Rusa ili koliko ih već ima.
Putin je reducira tu lupeštinu, a lupeža svugdi ima pa i u Rusiji. I uopće nije pitanje jeli u Rusiji ima najmanji broj tajkuna koji drže više imovine nego svi ostali Rusi, bitan je trend. Bitno je jeli taj trend u Rusiji u padu ili u porastu, a kako su se u Rusiji pojavili tajkuni znamo i to sad nije tema. Na globalnoj razini trend je da sve manje onih koji imaju više nego svi ostali je u porastu . . .

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Moreno
A što tebi smeta moje “vatanje za statističke podatke”?
Ja se ne vozim od Lenjingrada do Vladivostoka pa da gledam rusko bogatstvo ili sirotinju, već mi je u “oko upalo” Alerikovo navođenje da 1% ruskih bogataša drži 57% ruskog bogatstva što spada u ono tvoje “brumavanje uma. … a statistiku koja odgovara istini itekako uzimam kao polazišnu točku u razumijevanju stanja, a manipulacija statistikom ubacivanjem lažnih podataka je “brumavanje uma, i to treba razgolititi.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

otpisani Okay, moja primjedba se odnosila na gubitak energije i to je samo moja primjedba, a energija je tvoja, sve mi je jasno ☺

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Podatak ti je iz 24 Sata , vjerojatno. Ali ako ti vjeruješ u to, što reći…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
9 mjeseci prije

soa ti napišeš dobar komentar I staviš duhovno iznad materijalnog, što i ja podržavam, a onda klasičnom ideološkim rusofobnim nastavkom i stavom sve uprskaš. što ti je credit de suisse nego skupina koja podržava okupljanja “liberalnih” vladara iz sjene u davosu. hoću reći credit de suisse je leglo “liberalnih” oligarhija koje se guraju u sam vrh vladara iz sjene. njihov cilj ovim “istraživanjem” I jeste da se rusija, kao trenutačno najveći problem za njih tj. ruski resursi, predstavi kao loša. u rusiji ti veliku većinu bogatstva kontrolira država. uzmimo kao primjer plin gdje plinska nalazišta ali I tvrtke koje ga crpe i izvoze poput gazproma kontrolira država a ne kao u americi I drugim europskim državama, pa I švicarskoj, privatne tvrtke. I credit de suisse ti je privatna tvrtka

shumadinac
Member
9 mjeseci prije

Interesantan komentar Alerik i pozitivan jer se vidi da pokušavaš da dokučiš ono što se od nas krije. Međutim, trebalo bi da još više uđeš u suštinu, jer možeš, i da sliku prikažeš verodostojnije.

Osnovna teza je da nama vladaju strukture kojima nismo dali to pravo ni glasanjem – to je ono što ja tvrdim otkada sam malo dublje zavirio u politiku. Ali te “strukture” teško da su “krvne linije”. Za takav “posao” su sposobni pojedinci određenog intelektualno-psihološkog profila koji se ne javlja prečesto. Takvi pojedinci su retkost u populaciji, njihovo javljanje u istoj lozi kroz više generacija je malo izgledno. Može donekle vaspitanje i obrazovanje da pomogne ali nije dovoljno. Članska karta za to društo se ne dobija rođenjem. Uostalom, naslednici u malom broju uspevaju da nastave uspon biznisa ali se zato uzimaju menadžeri…

Iako si zaključio da vladaju “krvne linije” ipak stavljaš apsolutnu moć u ruke oligarhije, ne možeš da se oslobodiš privida da “para vrti gde burgija neće”. Da, to je ono što svakodnevno vidimo ali to vidimo zato što treba da vidimo da bi ostalo skriveno ono što ne treba da vidimo. Ono što ne vidimo iako je očigledno je fina mreža uticaja koja povezuje i ekonomiju i politiku i medije – ma svaki do najnebitnijeg aspekta našeg življenja. To je fina ali i osetljiva mreža koja zahteva konstantno održavanje i nadogradnju da ne bi došlo do kidanja. Takva mreža postoji u Kini i Rusiji i sada je u aktivnoj nadogradnji. Takva mreža postoji na Zapadu mnogo pre nego u Rusiji i Kini ali je poslednjih godina došlo do njenog deformisanja čija je posledica “njeno korišćenje od strane paukova koji je nisu pleli, tačnije, jesu je pleli ali kao nadničari – ne kao njeni krajnji vlasnici”.

A za duh – možda možemo postojati samo na duhovnom planu ali za sada to nismo u stanju, još uvek nismo spremni za to tako sa moramo posvetiti i materijalnom. Za sada nije dobro okretati se samo jednom ili drugom, prava stvar je naći ravnotežu. Ponavljam – za sada. A od nas zavisi da li ćemo napredovati ka duhovnom ili se srozavati ka materijalnom (mislim da je očigledno koju opciju “preferiram”).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

shumadinac
Jutros sam bio na kavi s jednim dobrostojećim posjednikom njemačke mirovine (nije radnička, nego inženjerska). Pokazuje mi video sa sinoćnje priredbe, kako njegova unuka pjeva Hallelujah. Privatna škola, 100 000 kuna na godinu, djeca diplomata, političara, bogataša. Vidiš – oni imaju svoje škole u kojima ih opremaju znanjem koje će danas i sutra nadilaziti sve one radničkog porijekla. No, oni su tek sutrašnji upravljači onoga s čim netko drugi gospodari. U istu skupinu spadaju organski portali i psihopati svih vrsta. Oni su učinkovita sredstva, vojnici. Krvne linije gospodare sa svim. Barem su to činile do sad. Danas su suočeni s prijetnjama, najmanje dvije. Jedna je Duh vremena (svemirski ciklusi), druga je kvantni kompjuter, tko će ga se prvi dokopati, treći je kriptovaluta.

ico
Gost
ico
9 mjeseci prije

Iz mog okruženja djeca bogataša idu na privatna učilišta ( plaća se ). Znam samo jednog tipa koji je diplomirao iz područja ekonomije na privatnom učilištu, dotični tip nije prirodno bistar, nego suprotno, a kako je onda mogao dati ispite i diplomirati. a kuda bi taj mogao odvesti očevu firmu, ako ne u stečaj? Pa i u Americi kada apa umre i ostavi iza sebe uspješnu firmu, ako nasljednici nisu sposobni upravljati firmom, ima uvijek spremna ekipa koja im tu firmu otme.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
9 mjeseci prije

Soa# u pravilu u privatnim skolama se ne uci vise ili bolje nego se uspostavljaju veze koje ce se koristit u daljnenjem zivotu.Plus roditelji te djece su skorojevici i njihovom egu godi fa im djeca idu u privatne skole

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Credit suisse je plaćeničko smeće bez srama. Citirati njih kao vjerodostojan izvor samo dokazuje tvoju posvemašnju neupućenost u svjetska događanja. Sjedi, jedan.

Ruski oligarsi
Gost
Ruski oligarsi
9 mjeseci prije

500 milijardi u rukama ruskih oligarha = 5 godišnjih vojnih budžeta.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_billionaires

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Kakvi bijedni oligarsi, nemaju ni za polovicu američkog vojnog budžeta. Rszočaravaš, alerik.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

500 milijardi je vrijednost imovine poduzeća, udjela , itd itd, što nema nikakve veze s njihovim osobnim bogatstvom. Rusal osnivača Olega Deripaske vrijedi deset milijardi, ali to nisu pare koje on ima na svom računu, tako da nemojte pisati gluposti.

ico
Gost
ico
9 mjeseci prije

drIvo iz Dugobaba

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Ako koristimo izvor koji si naveo, lijepo si ispustio kretanje.

2005. – 1% = 34% svjetskog bogatstv
– 90% = 29% svjetskog bogatstva
2016. – 1% = 41% svjetskog bogatstva
– 90% = 22% svjetskog bogatstva
I to sve samo u 10 godina, a kriza 2008. vinula bogataše, a pokopala sirotinju.

Je, duh je jedino što ćemo imati za 50tak godina…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Eh, koliko vas iritiraju brojke, koje su točne.
Idemo od kraja
Mercury
Nisi naveo i za koliko se ukupno bogatstvo svijeta povećalo te činjenicu da 29% svjetskog bogatstva 2005. nije ni blizu istog postotka 2016.
otpisani
Tvoja lijenost je konstanta. Imaš na linku cijelo izvješće pa se malo potrudi i pronađi, nakon toga mi se ispričaj za manipulativne namjere
eu kolonija
Energija prethodi materiji. O tomu kontempliraj i meditiraj pa ćeš zasvijetliti kao božićno drvce kad ti se upale lampice.
Laki
Meni je također žao što je cijena piva u Italiji bila tolika da nisi mogao postati noštromo Moreno u mirovini pa docirati s veće (materijalne) skaline

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

I te statistike “bogatstvo svijeta”, kojeg svijeta. eno to Oxfam na početku teksta i taj su svijet 100 ljudi, ajde nek su i 10 000, ali što mi imamo s tim. Pitanje je može li doći do simbioze vjerskog i materijalističkog tumačenja ekonomskog puta, koji je isti, manje više, a da jedni druge ne isključuju. Može, može i u katoličanstvu, Latinska Amerika je primjer. Može i u islamu , a baš lijepo stoji nepobitan i neoborivi primjer islamskog socijalizma Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, a prva zemlja koja je imala obli parlamenta s elementima direktne demokracije, ništa desno lijevo nego predstavnike okruga i regija izabranih od naroda, uz zabranu Muslimanskog bratstva, ili Assad i uz zabranu prefiksa u strankama nacionalnog i vjerskog, a Baat je socijalistički. Daj malo da se vratimo da temu, ako je moguće, ako ne , razvijajte svoje teorije u smislu ko je zlo. To je jedimo što znamo u Hrvatskoj, ne praviti simbiozu i ujediniti se oko čega se moramo ujedinit, već upirati prstom. Ko kaže da SRH nije imala izvrsnih projekata, koji bi pomogli ovoj danas Hrvatskoj. Dorektor SAS-a u Zadru do rata je bio čudo na SFRJ razini, ali je otjeran jer je “komunjara”. Idioti. da su ga stavili za doživotnog pročelnika za ekonomiju Zadarske županije , ona bi procvjetala. Ali ne, ne može. On je “crveni” (iako nešto i nije bio)

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
9 mjeseci prije

Kolega, samo da te nadopunim – direktor SAS-a u Zadru, po imenu Stanislav Antić, otjeran je ne samo zato što je bio “komunjara” (iako baš i nije bio mnogo “crven”, kao što i kažeš), nego i zato što je bio Srbin. Džaba mu 1990. bilo to što je bio najuspješniji privrednik u cijeloj SFRJ i što su čistačice u njegovom SAS-u imale veće plaće od tadašnjih sveučilišnih profesora u SRH.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

O SAS-u prazne priče. Propao je zato jer je propao SSSR. za one koji ne znaju, za socijalizma je tad bio na snazi klirinsški sustav plaćanja što je značilo otprilike ovako: SAS strojeve u SSSR, oni otamo Jugoslaviji naftu ili MIG-ove, a Narodna Banka bi odmah isplatila SAS-u vrijednost izvoza. Nestao SSR, nestao SAS (sad tamo ipak nešto radi kao kooperanti jedne engleske firme, naravno – u puno manjem intenzitetu)

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
9 mjeseci prije

Nije baš tako bilo. Antić je već sredinom 80-ih shvatio da je ta klirinška shema sa SSSR-om pri kraju i polako se počeo prebacivati na poslovanje sa Zapadom. Već 1988. i 1989. SAS je imao niz potpisanih ugovora sa zemljama Zapadne Europe, jer su SAS-ovi proizvodi bili dovoljno konkurentni za tržišnu utakmicu sa Zapadom. A onda su došli “domoljubi” i rekli da ne može takvu firmu vodit komunjara i Srbin. I naravno, tada počinje SAS-ova propast.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Laki
?
Nije taj otjeran što je “komunjara”, kao ni oni sa ‘nepodobnim prezimenima’ zbog prezimena, već su to bili izgovori da se postave “naši ljudi”, tj – lupeži.

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Ja nisam ulazio u točnost tih brojki koje ni sam ne možeš dokazati. Ali nema potrebe s obzirom da ti niti malo ne idu u prilog.

Koliko god se ukupno bogatstvo svijeta povećalo, daje samo još negativniju sliku cijele priče. Vrlo jednostavna matematika. A kad pogledaš da je rast skoro isti od 1996.-2006. i 2006.-2016. (BDP) priča je još crnija. Ako ti to nije dovoljno jednostavno, složiti ću ti brojke. Ili slikovito, jedan avion sa 200 metara visine ide prema 100 metara visine, a drugi sa 1000 metara na 4000 metara visine i to rade ubrzano.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Mercury
Ok, recimo da je sve crno da crnje biti ne može. Je li se i tvoja ukupna imovina (bogatstvo) u zadnjih 20 godina smanjilo, ostalo isto ili povećalo? Pretpostavljam da nisi od ovih 1, nego 99 posto.

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije

@ Mercury

Moje se povećalo, ali me to ne svrstava u ovih 1%. A bome se nije ni povećalo od moje plaće.

Ne govorimo što je crno ili bijelo ili crnije ili žutije nego o kretanjima i trendovima najobičnije statistike. Najveće korporacije se koristi analizom statističkih podataka da mi ni nemamo pojma, a ti odbijaš ovakvu jednostavno statistiku koja ti daje vrlo jasnu sliku budućnosti.

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

SoA Evo sad kad si i mene spomenija pa mi potega prste na tipkovnicu moran najprij napisat ”ispravak netočnoga navoda” 🙂
Nisan ja noštromo nego kapo u penziji ako baš oćeš žargonski 🙂
Inače za one koji ne barataju ovim žargonom noštromo je na kuverti (fizički), kapo je doli ispod u makinji (fizički), a iznad svih je barba (i fizički i materijalno i hijerarhijski). Noštromo je hijerarhijski podređen ćifu, a ćif je ka i kapo hijerarhijski podređen barbi. O penzijama, ušteđevini i razlikama u onome šta je bilo i onome šta je danas možemo drugi put 🙂
A sad kako mi je glava puna pustih analiza evo jedne moje male sinteze komentara tvojega komentara;
Jeli ja dociran sa visoka kako ti pišeš ili gledan širu sliku odnosno gledan sa glavon izvan kutije možemo ostavit svakome na volju kako bi procjenija.
Otpisanome san napisa zašto je statistika bull shit, također postoci i brojevi ništa ne znače jer se radi o fiatu u kojemu je determinirano bogatstvo kako 2005, tako i 2016, a tu smo uskračeni za inflaciju jer ono šta je 2005 vridilo X eura / dolara, danas vridi Y eura / dolara. O novcu i manipulaciji njegovih parametara već smo raspravljali na dugo i na široko, a šta se inflacije tiće tu bi se moga javit PPP sa kojim iman nesuglasice oko pojma inflacije općenito, naročito sa njegovom uopćenom tvrdnjom kako je kontrolirana inflacija dobra, a to šta po par postotaka godišnje ipak ima neko značenje za ljudski vijek koji traje u prosjeku 70+ godin ka ono nema veze. Dolar je od nastanka FED-a izgubija 97% svoje vrijednosti, a euro od nastanka ECB-a odnosno eura više od 20% šta nije nezanemarivo.
Meni su se upalile lampice tek kad san shvatija kako um sa svojom uvjetno rečeno energijom afektira materiju na kvantnoj razini . . . je, mogu se složit kako je to stvar za kontemplaciju, ali ka strojar mogu reć kako je za kontemplaciju uvjet uzimanje u obzir predpodstavke kako se energija ne stvara iz ničega niti se energija u ništa rastvara. Energija samo minja svoj oblik.
Evo jedan moj pogled, ne sa visoka, nego kako ja doživljavan svit oko sebe jer kad se odmakne od zemlje nema više ni livo ni desno ni gori ni doli. Ja kad upadnen u kontemplaciju i meditaciju brojevi ne znače ništa jer su brojevi samo odraz relativiteta, a kontemplacijom i meditacijom se teži u apsolut koji je ljudima u materijalnome svitu nedostižan odnosno nepoznat, barem za sad. Za znatnije približavanje apsolutu najprij triba izać iz materijalnoga svita odnosno iz tijela, to nekad nekima sticajem raznih okolnosti na kratko i uspijeva

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Moreno
Nisi spomenuo odnos toge,veštita i unce zlata pa se komentar ne računa. Ipak je onaj dio o hijerahiji na brodu hvalevrijedan:)

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

SoA Ma fuck the togas, suits and gold . . . zaboravija san u mini sintezi navest eu koloniju koji nije ni ”noštromo ni kapo u penziji” i koji ti je lipo napisa ono šta san ja tebi pisa ko zna koliko puti . . . a to je kako dil komentara napišeš izvrsno, a onda to u nastavku usereš . . . očito nisan ja jedini koji primjećuje kako ti komentari često upadaju u antiprotivnost i kontradiktornost kad komentiraš sistemske pojavne oblike . . . 🙂

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Son of Alerik
Dakle, ja sam lijen !?…ja bi se tebi trebao ispričati !?
Zato što razotkrivam tvoju tendencioznost i manipulaciju ?
…toliku dozu licemjerja mogu teško objasniti kod čovjeka koji se ponekad zna onako lijepo, romantično i poetski izražavati i koji nesumnjivo ima potencijal za ispravan pogled na svijet. (!?)
Moj ti je savjet da se ipak držiš poetskih i romantičnih tema, prvenstveno radi svog duševnog mira i dobrih vibracija na ovom portalu

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

otpisani
Gore u tekstu predsjednik Islamskog vijeća Rusije i član Koordinacijskog vijeća “Lijevog fronta“, Gajdar Džemali tvrdi slijedeće:
“Konkretno, američki stručnjaci su 1970. govorili da 1% čovječanstva u vlasništvu drži 40% svjetskog bogatstva, a danas već možemo reći da je oko 80% bogatstva koncentrirano u njihovim rukama.”
Tebi to nije bolo oči i nije ti palo na pamet prozivati bilo tog lika, bilo autora teksta za tendencioznost i manipulaciju?
Tebi je sumnjivo ono moje u kojem navodim drugačije postotke za pojedine zemlje, upravo izazvan gornjom tvrdnjom.
Na jednoj strani Džemali s 80%, na drugoj ja s linkom i 57%. Ja manipuliram, a autor i Džemali su cvijeće?
Ja licemjeran,a ti na strani pravde?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Son of Alerik
Francuska 23%
Italija 24%
Velika Britanija 25%

… a Rusija 57% …ako to nije laž i manipulacija onda sam ja glupimagarac

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

otpisani
Brojke nisu moje, netko drugi ih je napisao, ja prenio, naveo sam izvor, stavio link. Dakle, naveo sam činjenice (koje doista mogu biti lažne, ali to nije moj problem, već kredibiliteta švicarske institucije), a ne svoj stav, mišljenje. No, ti ono što sam naveo kao tuđe, pripisuješ meni, k tomu dodaješ i kvalifikacije tipa licemjeran, manipulator.
Također, u samom tekstu autor također prenosi brojke koje su puno gore od onih koje ja prenosim i to ti ne smeta. Babića ne zoveš licemjerom, već mene.
Ako treba pojasniti – dio mog komentara do P.S. je moj pogled na stvari, a dio ispod P.S. prenosim tuđe.
Usput, više ja volim i cijenim Ruse i Rusiju, nego li većina deklariranih rusofila.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Pa , a glup nisi, kad tako bude, uzmi ti meni taj tvoh “duh” kojeg ne negiram, pa mi napravi paštašutu od njega ili ispeci kruv ispod peke. Možeš se tješit vjerom deset dana prazna želuca, ali više ne. Dakle odbaci duhovnost iz ekonomije, etiku i moral koja može doći iz religije da. ali da se zadovoljim duhovnim, a ekonomija nek bude kakva jest, to radi uza sebe i svoju obitelj, pa kako vam Bog da, i sretno vam bilo.

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

Tražite ekonomsko-društveni raj, to vam je prevara za kraj, vi ste nostalgičari utopije, koju nikada nećete doživjeti svojim čulima, samo ćete je malo dokučiti mislima, to će vam biti utjeha iz dana u dan, jedna velika prevara za kraj.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije

Ex-Uhljeb u mirovini?

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

“Ex-Uhljeb u mirovini?”
Ne, samo čitam između redova.

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

Neznan zašto se nameću ideologije i religije ka ono koje jedino može determinirat društveni poredak . . . bez obzira radilo se o marksizmu, islamu, neoliberalizmu, kršćanstvu . . . kad su to sve alati kontrolnoga sistema za vladanje . . . svaka ideja i svaka vjera u svrhu vladavine u praksi invertira teoretske postavke.
Rješenje definitivno nije unutar sistema.

udfnguysnfunysdfunasducfasdcas
Gost
udfnguysnfunysdfunasducfasdcas
9 mjeseci prije

Dobro koncipiraš problem i jasno se izraziš, ali avaj, ljepe se mase na sistemske kodove.

PROTIV ideoloskim prevaram
Gost
PROTIV ideoloskim prevaram
9 mjeseci prije

1. Marksizam je ideoloski zlotvor i zabluda
2. Marksisti su zlocinaci
3. Liberalizam nije ideologija nego vladavina prava

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije

@ PROTIV ideoloskim prevaram

3. Liberalizam je ideologija i vladavina pojedinca, a ne prava.

Mirko
Gost
Mirko
9 mjeseci prije

Islam odnosno vjera i marksizam su kao noc i dan, ali naravno udruzit ce sve snage zbog skupnog cilja i to je unistenje hriscanstva…zbog ovakvih analiza gasim se iz ovog portala

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Ajde zdravo, sretan ti put.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Koliko sam skužio, prvi je da islam preuzme borbu, drugi je pol pola, a treći da ipak klasnu borbi vode marksisti, ali u suradnji s političkim islamom kakvog ima iran, sigurno ne onim iz Saudijske Barbarije, čak ni Turske gdje je MB na vlasti, koje je, usput, u Rusiji zabranjeno i teroristička je organizacija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Ti si u politologiji očito ostao u 5. razredu osnovne škole. Preskoči ovo, tako ti svega.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Napreduje drustvo i zajednica 🙂

Nacionalni komitet Demokratske partije SAD objavio je na svom sajtu vodič za borbu protiv dezinformacija na internetu. U njemu se preporučuje da se izbegava čitanje ruskih „propagandnih“ medija — RT i Sputnjika, ali i da se obrati pažnja na knjige Džordža Orvela.

„Ne dozvolite da manipulišu sa vama. Setite se: postoje propagandni mediji, kao što su RT i Sputnjik, proučavajte tehniku ruske propagande“, navodi se u preporuci.

Među drugim preporukama komiteta je i čitanje antiutopije Džordža Orvela „1984“ i „Izveštaja o istrazi mešanja Rusije u predsedničke izbore 2016. godine“ američkog Ministarstva pravde
P.S. Logicno..tanki ste..nema Vas na listi 🙂

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
9 mjeseci prije

Je l’ može sve to, samo bez religije, ako Boga znate?!
Jer jedna je stvar kad u tradicionalna islamska društva prosvijetljeni lideri uvode elemente marksizma, a nešto je sasvim drugo kad se u marksizam žele ubaciti islamska ili bilo koja druga religijska načela.
Kako ćeš u dijalektički materijalizam ubaciti vjerske dogme? To je kao da soliš čaj ili šećeriš juhu.
Ako marksist želi opijum, kupit će ga od dilera na ulici, a neće ići u crkve i džamije.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Sto bi rekao RAMBO AMADEUS: Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

to je rekao KPJ 1945 jos…. ne plagirati molim!!!

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
9 mjeseci prije

Babicu, ja kao musliman ne veliko titino M, te izazivam na megdan da nam objasnis sta to Islam ima zajednicko sa komunizmom… Nemoj mi citarati anam njih vec mi daj svoj zakljucak…… Da te cujem lutko ako be odgoviris…….

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
9 mjeseci prije

…….

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Slobodno stavite ono GENERALI – Investment.
Bar me odmah zašteka, ne da čitam ovo more laži i budalaština.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
9 mjeseci prije

religije i ideologije tj. demagogije su proizvodi babilonske Kabale,in se varam!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x