Krađa Putinovog aviona „Sudnjeg dana“: Pojavljuju se detalji o pljački opreme

Ruska kradja aviona
13 komentara

Preko 30 radio-stanica ukradeno je ranije ovog meseca iz jednog ruskog Il-80 – jednog od četiri aviona koje Rusija trenutno koristi, a koji mogu da posluže kao vazduhoplovno komandno mesto ako se takva potreba ukaže.

Oprema ukradena iz aviona Iljušin Il-80, neformalno nazvanog avionom „Sudnjeg dana“, pokazala se od sekundarnog značaja, navodi Ruska udružena avionska korporacija.

„Avion je stigao u Taganrog (rusko-rostovsku oblast) na planirano održavanje. Sva specijalizovana oprema demontirana je iz aviona odmah nakon sletanja i čuva se u posebnim prostorijama“, saopštila je korporacija, a citirali su je ruski mediji.

Organizacija je naglasila da oprema koja nedostaje nema nikakve veze sa direktnom funkcionalnošću ovog aviona.

Odvojeno, avionska korporacija je primetila da je od tada na aerodromu Taganrog-Južni, gde se dogodila pljačka, došlo do značajnog pojačanja njegove bezbednosti. U toku je istraga o detaljima incidenta.

Izveštaji o krađi 39 radio stanica i pet komponenata iz pet sličnih, ali demontiranih instrumenata počeli su da stižu 7. decembra, pošto je policija pozvana nakon što su tehničari otkrili krađu. Na mestu događaja uočeni su otisci prstiju i otisci cipela. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odmah je odgovorio na vest, pozivajući na donošenje zaključaka i preduzimanje mera kako bi se sprečilo ponavljanje takvih incidenata.

Predmetni Il-80 je modifikacija širokotrupnog aviona Iljušin Il-86 iz sovjetske ere i jedan od četiri mobilna vazduhoplovna “komandno-upravljačka” aviona Il-80 koji se proizvode u Rusiji od 1987. Nadimak „Sudnji dan“ zbog svoje jedinstvene sposobnosti da prežive nuklearni rat.

Letelica, slična američkom vazduhoplovnom komandnom mestu Boeing E-4B Nightwatch, omogućava onima koji putuju na brodu da preuzmu komandu nad svim rodovima ruske vojske, uključujući nuklearne snage, ukoliko za to budu ovlašćeni.

Ilyushin Il-80krađa
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
3 godine prije

Cijela Hrvatska je uništena i opljačkana od zločinaćke falange ZNA SE i sad bi se mi kao trebali sekirati za par radiostanica ukradenih u Rusiji, svašta !!??XX

Sirius
3 godine prije

Mislim da putin ima daleko bolje letjelice od tog aviona.

nessy
3 godine prije

“Letelica, slična američkom vazduhoplovnom komandnom mestu Boeing E-4B Nightwatch, omogućava onima koji putuju na brodu…”

NIKO
3 godine prije

Na kojem “Brodu” majmuni nenormalni. Ne umijete ni da prevedete tekst sa engleskog jezika. Rusija je zemlja čuda, stvore najkompleksniji sistem državne bezbjednosti pa im onda ukradu najveće tajne jer su ih ostavili u škafetin od kuhinjskog stola nekog pijanog idiota.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI