Deutsche Welle izvještava da se bataljun Azov, koji brani Mariupolj, sastoji od ekstremista

Mariupolj
24 komentara

Kratka snimka koja obilazi internet prikazuje prizor nečega što izgleda kao da je ukrajinsko vojno vozilo koje prelazi selo na području Mariupola. U sporednoj ulici nalaze se oklopna vozila, na kojima je vidljivo bijelo slovo “Z”, znak ruskih trupa u Ukrajini. Čuju se pucnji i ono što je navodno rusko vozilo otvara vatru.

Zloglasni bataljun Azov, poznat i kao puk Azov, objavio je ovaj video ranije ovog tjedna na svom Telegram kanalu. Objavio je da je uništio tri ruska oklopna vozila i četiri borbena vozila pješaštva, te ubio “mnogo pješaka”. Zatim je objavila sliku mrtvog čovjeka u uniformi, navodnog ruskog generala kojeg je ubila. Te tvrdnje je teško provjeriti.

Mariupolj: sjedište Azova

U Mariupolju je i sjedište bojne Azov, koja je dio ukrajinske Nacionalne garde i time podređena Ministarstvu unutarnjih poslova. Njeni borci su dobro uvježbani, ali postrojba je sastavljena od nacionalista i krajnje desnih radikala. Samo njezino postojanje jedan je od izgovora koje je Rusija koristila za svoj rat protiv Ukrajine.

Radikalno-desničarske konotacije

Umland je rekao da je Azov rano privukao pozornost koristeći nacistički simbol Wolfsangela kao svoj amblem. “Vučji anđeo ima krajnje desne konotacije, to je poganski simbol koji su koristili i SS”, rekao je Umland. “Ali stanovništvo Ukrajine ga ne smatra fašističkim simbolom.”

Pukovnija Azov želi da se simbol iz nacističkog doba shvati kao stilizirane verzije slova N i I, što označava “nacionalnu ideju”.

Uklopljeni u Nacionalnu gardu

Andrij Biletski, 42-godišnji osnivač Azova, diplomirao je povijest na Nacionalnom sveučilištu u Harkovu. Godinama je bio aktivan na ukrajinskoj krajnje desnoj sceni. U ljeto 2014. skromne snage Azova sudjelovale su u ponovnom preuzimanju Mariupolja od proruskih separatista. Djelovao je kao puk od jeseni 2014. godine, a prema medijskim izvješćima imao je oko 1.000 boraca prije ruske invazije na Ukrajinu, kao i topništvo i tenkove.

Ukrajinska vlada odlučila je 2014. inkorporirati ultranacionaliste u državne strukture.

Kontakti s radikalnim desničarima

Godine 2019. došlo je do pokušaja američkog Kongresa da se puk proglasi “terorističkom organizacijom”, ali to se nije dogodilo.

Autor: Roman Goncharenko
AzovekstremizamMariupolj
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ma nebitno tko Sha Pise..bitno je da je picvajz,koga briga jel ima nacista ili carista..samo nek je rusvaj. Usput,ovi svaki dan ubiju nekog generala..pocet cu vjerovati vise vremenskoj prognozi nego izvjescima iz Ukrajine.hvala.

hiber
2 godine prije

Azov je jedina preostala šansa za Putina. S obzirom da je popušio na svim frontovima, danas je ponovno promjenio cilj rata. Od danas je to uništenje nacističkog bataljona. To znači ako jednog dana i zauzme Mariopolj da bi predaja Azova značila Putinovu nazovi pobjedu.

Marko
2 godine prije

Baziranje rusa na AZOV u Ukrajini je kao baziranje srba na HOS u Hrvatskoj. Isprike za napad, povodi za devastaciju, odobravanje ubijanja, distrakcija od vlastitih takvih pokreta i postrojbi.

македонец🇲🇰
2 godine prije

nažalost rusi su se izblamirali 100% posle ovoga ostaju samo regionalna sila ! a ekonomija če im biti katastrofa.

radoznalo_mače
2 godine prije

N bava kua?

Max
2 godine prije

Pa svi su im simboli nacistički.

kemičar
2 godine prije

Toliko je očito da su to čak i retardi iz DW-a uočili..

2 godine prije

Koji azov..Momak nema više azova , ne blamirajte se…

xxx
2 godine prije

Živio AZOV.Udri bandu rusko čečensku

Ruby
2 godine prije

Pa to je poznato još od 2014 te. Nego ako ona slova znače NI zašto je N okrenuto? Ili je to mozda II ćirilica latinica,

Don
2 godine prije

Pade mit o ruskom vojniku a i o naprednom oružju. Sve ovo je tragi-komično.

Tristan
2 godine prije

Autor baš i nije proučio ono o čemu piše. Kao prvo, taj bataljun ili što već uopće nije branio Mariupol, nego ga je rušio, pucao na civile i radio nered. Rekli su da će iz Mariupola napraviti Staljingrad. Hm. Mariupol se isto 2014 pokušao odvojiti, ali je to vojska spriječila. Tamo je dakle uglavnom prorusko ili pro Donbass stanovništvo, pa to i objašnjava njihov ratni nemoral. Azovci su tek nedavno inkorporirani u oružane snage, i oni jesu u mnogim zemljama, na primjer čak i u Japanu važili za teroriste, ali je nedavno, upravo tijekom ovog rata, sve to promijenjeno, počevši sa Wikipedijom. Međutim to lijevo desno uopće nije bitno, po mojem mišljenju, bitno je ponašanje odnosno način rada, borbe. U Mariupolu su se taborili u stambene kuće i četvrti, dakle griješili se o kodeks ratovanja, a izgleda da su i kukavice, jer bježe od izravne borbe. Mnogi od njih su… Čitaj više »

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Naciste i Fasiste svuda u svijetu treba potamaniti, isto tako i njihove saveznike i prijatelje.Kao sto su Azovci nacisti a nisu jedina nacisticka formacija u Ukrajini. Imi u Hrvatskoj imamo ustaski pokret koji se kroz nekoliko oblika infiltrirao u legalnu vlast i oruzane snage. No bez obzira na sve, to treba ukloniti i sve takve zatvoriti da se vise ne pojavljuju kao balast antifasizmu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI