Usprkos američkoj najavi, Sirija, Rusija i Iran kreću u oslobađanje Al-Bukamala

Sirija - 1200 udara u jednom tjednu
32 komentara

Nakon što je prošlog tjedna glasnogovornik američke koalicije za borbu protiv terorizma, pukovnik Ryan Dillon, najavio pokretanje kampanje SDF snaga i američkog zrakoplovstva za oslobađanje grada Al-Bukamala, za upozorenje čije je područje operativnog djelovanja su se pobrinule ruske i sirijske snage.

Jučer su krstarećim projektilima ”Kalibar”, lansiranim iz podmornice ”Veliki Novgorod” u Sredozemnom moru, blizu sirijskog pograničnog grada uništena velika skladišta vojne opreme i oružja.

podmornica
FOTO: Ilustracija podmornica projekta 636.3 Varšavjanka

Danas su ruski strateški bombarderi Tu-22M3 proveli udare na ciljeve ”kalifata” u području Al-Bukamala i jugoistočno od Deir Ez-Zora. Bombardere su pratili zrakoplovi Su-30SM iz zračne baze Hmeymim u Latakiji.

Istovremeno su vladine snage, Hezbollah i proiranske milicije krenule prema gradu iz južnog pravca i položaja na crpnoj stanici T-2 uz iračku granicu. Do posljednjeg uporišta ”kalifata” u Siriji ih dijeli oko 50 kilometara uglavnom nenaseljenog pustinjskog područja.

uhoj - SU-30
FOTO:Ilustracija Suhoj – SU-30 VVS RF

Na drugoj strani granice su iračke šiitske snage stigle do predgrađa pograničnog grada Al-Qaima, udaljenog od Al-Bukamala oko desetak kilometara, i spremne su za napad.

S obzirom na sastav borbene skupine na iračkoj strani granice i sirijske borbene skupine koja prema Al-Bukamalu napreduje iz južnog pravca nema sumnje da postoji najveća razina koordinacije u vojnim operacijama u oslobađanju pograničnih gradova i graničnog prijelaza između Sirije i Iraka.

FOTO: Ruska krstareća raketa KH-101

Bombardiranje krstarećim projektilima i slanje šest bombardera Tu-22M3, koji su poletjeli iz Rusije i preletjeli iranski i irački zračni prostor i bombardirali ciljeve u području Al-Bukamala, su jasna poruka da Rusija podržava ovu akciju. Osim toga, ruski poklon proiranskim milicijama na terenu se dogodio točno u trenutku dolaska Vladimira Putina u Teheran, gdje će se susresti s predsjednikom Rohanijem, ajatolahom Hamneijem i azerbejdžanskim predsjednikom Alijevom.

VIDEO – Sirijska vojska, Hezbollah i proiranske milicije na putu prema Al-Bukamalu

https://www.youtube.com/watch?v=8f6_wBb4AW4

VIDEO – Bombardiranje zrakoplovima Tu-22M3

Al-BukamalAl-QaimISILKalifatRyan DillonSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

” Do posljednjeg uporišta ”kalifata” u Siriji ih dijeli oko 50 kilometara uglavnom nenaseljenog pustinjskog područja.”
Stalno napreduju a stalno su 50.ak kilometara od Al Bukamala?!? Kako to? Oslobađanje ovog gradića je jedna od strateški najvažnijih stvari u ovom ratu jer će se omogućiti povezivanje kopnenim koridorom Sirija-Irak-Iran i onda je igra gotova. Night Mare za Amere i Izrael. Nisam siguran da će yenkiji i conisti olako progutati taj gorki lijek…

Kruno
6 godine prije

Isto kao naftna polja istočno od Eufrata? I tamo su SAA i saveznici naglo krenuli pa se brzo vratili nazad i sad je na karti sve žuto. Bojim se da će i ovdje biti slično, američki proksiji (tzv. SDF) će do Bukamala doći prije jer im se drugi američki proksiji (Daeš) miču s puta i prelaze u njihove redove. A kad zauzmu Bukamal, nitko ih neće napasti, kao što nije ni dosad.

Antiglobalist
6 godine prije

Rusi su u zadnje vrijeme dovukli dodatne tehnike i ljudstva i idu na sve ili ništa.Sumnjam da će se oko Al-Bukamala ići sa bilo kakvim kompromisom.Uz potporu ruske avijacije i specijalaca na terenu,SAA,Hezbollah i proiranske milicije ubrzavaju kretanje prema gradu i to sa više smjerova.

Antiglobalist
6 godine prije

Uključivanje većeg broja strateških bombardera TU-22M3,znak je ozbiljnosti akcije.

opet ja
6 godine prije

Antiglobalist, nema tu sve ili ništa. Postoji samo sve. Operacije u Siriji ulaze u završnu fazu, a eventualni preokret mogli bi da donesu samo Izrael i USA ako bi direktno napali oslobodilačku koaliciju, u šta sumnjam. Izrael je opet bacio par bombi i raketa u Homsu na neko skladište i to je to, dalje ne smeju. Čim deluju strateški bombarderi i podmornice onda je to znak da je operacija velika, ali i da na taj način žele da iznenade ISIL. Problem sa korišćenjem avijacije sa sirijskih aerodroma je što “tamo neki” javljaju ISILu da su avioni ili helikopteri poleteli, pa se ovi skrivaju kao bubašvabe.

Laki Topalović
6 godine prije

Ja mislim da su se Šojgu i iranski ministar obrane jučer dogovorili oko toga. Samo treba da Assad formalno potpiše da dozvoljava PMU snagama iz Iraka da privremeno djeluju na teritoriju Sirije.

17 novembar
6 godine prije

svi se u siriji pitaju i dogovaraju jedino basar daje intervjue rojtersu i ostalim novinarima tako da ispada portparol u vlastitoj zemlji nije ovde jos nista gotovo

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Oprostite, ovo što stoji u članku se provlači kroz izvjesne medije već dva dana. Vrlo je moguće da je oslobađanje u toku, a pomanjkanje točnih informacija tumačim visokom osjetljivošću ove akcije pošto može doći do direktne kolizije ruskih i američkih agresorskih snaga na terenu. Netko je od komentatora primjetio da se udaljenost sirijskih snaga i Hezbollaha ne mijenja već dva dana, da je uvijek oko 50 km, u što jako sumnjam, kao što sumnjam da bi rusi potrošili 384 milijuna juana u krstarećim projektilima i bombama (prestajemo računati u dollarima), da nisu sigurni u rezultat. Ovdje nije bitno što je to tzv. “posljednje uporište” Kalifata, ni što se tu nalaze vrijedna naftna polja, već će se osvajanjem Al-Bukamala betonira šitski polumjesec.

Zagor
6 godine prije

Mislim da vam je Jovan Bekrija Pecaroš sve objasnio.

Sinisa
6 godine prije

Iranska Republikanska garda,Iransko-Afganistanski dobrovoljci,Hezbolah,Rusi…izglrda najmanje SAA.

Hrvat
6 godine prije

Sretno Sirijci, Rusi i Iranci. Ne dajte svoju naftu. bjelosvjetskim hohštaplerima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI