Sumorna slika investicija: Svjetsko izvješće UNCTAD-a otkriva pad globalnih ulaganja

Ekonomski pad
14 komentara

Međunarodna investicijska klima prošle je godine bila “izuzetno sumorna” jer su “kaskadni” geopolitički i ekonomski šokovi potkopali povjerenje investitora diljem svijeta, prema izvješću Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Globalna izravna strana ulaganja (FDI) pala su za 12% u 2022. godini na 1,3 bilijuna dolara nakon snažnog oporavka u 2021. godini, navodi se u izvješću UNCTAD-a pod nazivom Svjetsko izvješće o investicijama 2023.

Organizacija je smanjenje pripisala preklapajućim globalnim krizama, poput sukoba u Ukrajini, visokih cijena hrane i energije te nagomilavanja javnog duga.

“Rastuća inflacija, strahovi od recesije i turbulencije na financijskim tržištima doveli su do odgode mnogih investicijskih planova na početku godine”, izjavila je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan.

Globalni ekonomski izazovi posebno su negativno utjecali na međunarodno financiranje projekata i međunarodne spajanja i preuzimanja, prema izvješću.

Pad investicija najviše se osjetio u razvijenim ekonomijama, gdje su FDI smanjena za 37% na 378 milijardi dolara zbog većih financijskih ograničenja, viših kamatnih stopa i nesigurnosti na kapitalnim tržištima.

Više nacionalnih poduzeća u razvijenim ekonomijama bila su primarno odgovorna za pad protoka FDI-a jer su industrije diljem svijeta bile suočene s prekidima u opskrbi.

Globalno ulaganjeinflacijaInvesticiona Klimanovac
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

GPT 9000
10 mjeseci prije

Globalna ekonomija je u potpunosti namjestena, sve krize su izrezirane.

Ivek
10 mjeseci prije

Ne može bit dobro kad satanisti drže kormilo.

Ingerman
10 mjeseci prije

Kako padaju investicije kad je tu jaka Rusija,prejaka Kina i ostali tigrovi tipa Brazila i JAR-a. :-)))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI