Sirija: Posljednje pripreme za napad na teroriste u Idlibu

Haubica
44 komentara

Nakon humanitarnog koridora u Abu Duhuru za izlaz civilnog stanovništva i militanata takozvane “Slobodne sirijske vojske” koji se žele predati i izaći pokrajine Idlib, ruska vojska je otvorila drugi takav koridor u području grada Moreka u sjevernoj Hami, na samom jugu islamističke enklave u sjeverozapadnoj Siriji.

U međuvremenu je potvrđeno kako se velike kolone sirijske vojske i jedinica vojne opreme kreću s južnog bojišta prema Idlibu, kao i da su počele operacije protiv islamističkih militanata u sjeveroistoku Latakije.

Agencija Sputnik je javila kako je službeno počela ofenziva protiv terorista u Idlibu, iako još uvijek nema naznaka većih operacija. Provede se bombardiranja položaja tvrdolinijaških skupina, prije svega koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju predvodi Al-Nusra Front, dok se s plemenskim starješinama u selima i kojima su borci takozvane “Slobodne sirijske vojske” pokušava postići dogovor o mirnoj reintegraciji tih naselja i predaji militanata bez nepotrebnog prolijevanja krvi.

Idlib koridor 12.08.2018
FOTO – Novi koridor za izlazak iz Idliba na vladin teritorij je otvoren u području Moreka

“Oporbeni izvori” iz pokrajine Idlib javljaju kako snage Al-Nusra Fronta uhićuju i odvode sve one za koje sumnjaju da u tajnosti pregovaraju s vladom.

Jučer su razne militantne skupine u Idlibu, uz potporu Turske, formirale takozvanu “Nacionalnu vojsku”.

Glavni planovi takozvanih “pobunjenika” je osigurati upravu nad dijelom zemlje koji je njihovo zadnje veliko uporište u Siriji, izvijestio je Reuters.

“Mi smo na početku. Suočavamo se s mnogim poteškoćama, ali radimo da ih prevladamo. Sva podrška za “Nacionalnu vojsku” dolazi iz Turske i nema drugih država koje su povezane s ovim pitanjem”, rekao je zapovjednik ovih snaga, pukovnik Haitham Afisi.

Afisi pokušava ujediniti “pobunjeničke” milicije. Naredio im je da prestanu “nasumično otvarati vatru” i da nose uniforme. Naoružanim skupinama ove formacije je zabranjeno da provode vlastite zakone, drže zatvore i sudove, te da provode proizvoljna uhićenja.

Reuters je siguran “kako će prisustvo turskih snaga na području Sirije pomoći da se pobunjenici zaštite od napada sirijskih snaga”.

No, činio se da će ofenzivu teško izbjeći, iako postoji velika vjerojatnost da se glavni udari počnu provoditi po položajima i područjima koja u Idlibu drži sirijski ogranak Al-Qaede i druge skupine koje su u sukobu s takozvanom umjerenom oporbom koju kontrolira Turska. Scenarij kampanje bi bio isti kao na jugu zemlje i milicije koje kontrolira Turska bi se na kraju mogle predati ili se pridružiti vladinim snagama u borbi protiv suparničkih skupina najvećim dijelom odanih Saudijskoj Arabiji ili nekom drugom akteru u sukobu.

Sirija tenk
FOTO – Pojačanja sirijske vojske na putu za Idlib

Jučer su se na marginama summita Kaspijske petorke susreli i ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Hassan Rohani.

Predsjednici Irana i Rusije su pozdravili izvrsne bilateralne veze i suradnju koja je doprinijela poboljšanju sigurnosti u Siriji.

“Vrlo sam zadovoljan činjenicom da se naši bilateralni odnosi svake godine razvijaju samo na bolje. Suradnja između Irana i Rusije o raznim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma u Siriji, pridonijela je poboljšanju sigurnosti u cijeloj regiji jugozapadne Azije, tako da moramo nastaviti ove napore kako bi do kraja iskorijenili terorizam”, rekao je iranski predsjednik Hassan Rohani.

Tijekom sastanka je ruski predsjednik istaknuo bliske bilateralne odnose i uvjerio iranskog čelnika kako je Moskva spremna dodatno jačati veze s Teheranom u svim područjima.

Kako  će se stvari razvijati,l vidjet će se nakon posjete Sergeja Lavrova Turskoj, koji počinje sutra i trajat će dva dana, do 14. kolovoza.

Kada će se pokrenuti kampanja na Idlib punim intenzitetom, teško je reći, ali činjenica da se u smjeru Aleppa kreću i brci Hezbollaha i drugih proiranskih milicija iz Deir Ez-Zora, a na drugoj strani prema sjeveru Latakije, sugerira da će u borbama sudjelovati sve raspoložive snage, osim onih koje vode kampanju čišćenja pustinje u Suweidi, koje će se glavnini snaga pridružiti kasnije.

Pram nekim procjenama, boraca radikalnih islamističkih terorističkih skupina u Idlibu može biti oko 13 000, koliko ih je u koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham. Njim se može dodati još nekoliko tisuća iz drugih zasebnih frakcija, dok ostatak čine nešto umjereniji i ranije poraženi militanti, koji su u Idlib “zelenim autobusima” došli iz drugih dijelova zemlje.

sirija
FOTO – Pojačanja sirijske vojske na putu za Idlib
ISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
5 godine prije

Posljedicno vezano za Siriju-tekst balkanskog ambasadora, Zlatka Dizdarevica u Novom listu o idiopatskim nastojanjima Amerike i Izraela kontra iranske odlucnosti u borbi za opstanak.

Zagi
5 godine prije

Deri i ne pitaj ko je koliko umjeren Asade, oni nisu tvoje borce i ljude ništa pitali kada su ih zarobljavali, samo su ih klali ili u najboljem slučaju ubijali metkom u potiljak!

Ivo
5 godine prije

Hahah…očekuje se burt/dumb da pojasni kako Ghouta,tj. Daraa,odnosno Idlib ne može biti osvojen. Plus par napisa o pijanim rusima koji ne znaju što rade.

Ivi tz
5 godine prije

Ko god ostane ostao je. Napravit deratizaciju.

Alen
5 godine prije

Vidjecemo kako ce ova zavrzlama da se riješi..Puno nih se nakupilo u Idlibu..Ako ne bude kakvo politicko rjesenje ovo bi mogla biti prilicno teska ofanziva..

Majk Majers
5 godine prije

Nabili su tone gamadi u Idlib. I šta sad? Fumigacija do kraja ili će bit još plavih/zelenih autobusa? I u kom pravcu će isti vozit? Šta se Asada tiče, bilo di samo da ih nije u Siriji….

Ferdo Šišćevap
5 godine prije

Ljudi brkaju, a vrlo moguće i autor, što znači ovaj “napad na Idlib”. Nisam pročitao ikog od pouzdanijih sirijskih twitteraša da je spominjao cijelu pokrajinu, a kamo li sam grad. To je čista iluzija. Za Ghutu se uvijek pisalo da je to “majka” svih bitaka. Jel netko pročitao da ovu bitku netko tako naziva?
Jasno je da će se prvo očistiti Hama, a nakon toga će biti cilj ona dolina južno od Jisr ash-Shugur i u konačnici sam grad. I to bi trebalo biti to. Turska više neće dopustiti. Dalje što bude bit će politički. A Nusru će vjrj pokušati “riješiti” neka koalicija “umjerenih” (otom potom). Naivno je vjerovati, barem u doglednoj budućnosti, teritorijalno cjelovitu Siriju,

Tomica
5 godine prije

Pogresna tema, ispricavam se.

Akull
5 godine prije

Vrijeme je za TOS Buratino……da zapijeva…

cicos
5 godine prije

“Prozor noćas mora pasti!”

burt
5 godine prije

Nacionalna vojska je drugo ime za tursku vojsku i njihov zadatak je da drže tampon zonu prema Turskoj u Afrinu i el Babu, znači da su Rusi pristali da se Assad odrekne tog graničnog teritorija u korist Turske a za Idlib još nije jasno kako će se rješavat, Turci ne povlače svoje promatračke utvrde nego ih zadnje vrijeme pojačavaju i utvrđuju, Kurdi su odbili da sudjeluju u napadu na Idlib jer im je jasno da bi im Nacionalna vojska tj. turska vojska mogla pokucat na vrata

Hamid
5 godine prije

Dali mi neko moze pomoci i objasniti kako da nadjem opciju za lajkovanje ovog clanka.

Iako ispod novinskog clanka pise ono: “Kliknite na ‘Sviđa mi se’ ako još niste i podržite nas”, ja nikako ne mogu da ukapiram gdje to treba kliknuti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI