Međusobni rat terorista u Idlibu – U ostatku zemlje ulaganja saveznika u zamahu

Sirija Idlib teroristi
31 komentar

Na ostacima područja koja u Suiriji još uvijek kontroliraju razne islamističke terorističke skupine je došlo do logičnog razvoja situacije. Umanjenni teritorij, veli broj raznih frakcija, previše sukobljenih interesa i ideologija su doveli do očekivanog međusobnog obračuna između Hayat Tahrir Al-Shama i nešto „umjerenijeg“ Nacionalnog oslobodilačkog fronta.

Iz Azaza su stigle snimke sukoba na ulicama između proturske frakcije “Sjeverna oluja – Slobodna vojska”, koju podržava Turska, te naoružanih muškaraca iz grada Menag s druge strane. Novinar Rabea Kalawandy kaže „kako je razlog sukoba nepoznat, ali ima mrtvih i ranjenih“.

Militanti raznih ilegalnih oružanih skupina koje su djelovale na okupiranim teritorijima Aleppa i Idliba i dalje vrše sabotaže, ali su se sada zaredali napadi jednih protiv drugih.

U područjima koja kontrolira Hayat Tahrir Al-Sham je skupina neidentificiranih napadača opljačkala sjedište grupe Jebhat Al-Wataniya Al-Tahrir, poznata i kao Nacionalna oslobodilačka fronta pod zapovjedništvom Turske.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR) iz Londona, grupa naoružanih ljudi provalila je u zgradu sjedišta u selu Failoon. Nepoznati napadači su ukrali jedan protutenkovski raketni bacač i drugo oružje grupe, nakon čega su nestali u ukradenom automobilu.

Primljene su i nove informacije o bombardiranju improvizirane bombe postavljene od strane militanata u gradu Al-Bab.

Prema izvoru iz Telegrama, žrtva eksplozije bila je čelnik Šerijatskog vijeća grupe Jaish Al-Islam, Yasin Sheikh Buzeyn. Odgovornost za pokušaj atentata preuzela je oružana skupina “Oslobodilačke snage Afrina”. Skupinu, vjerojanto kurdskog porijekla, sumnjiči se i da je jučer u gradu Al-Rai minirala automobil terenskog zapovjednika druge proturske slupine „Brigada Sultan Murat“.

Jutros je automobil bomba ekplodirao i u području sjeverne Hasake u Tal Halafu blizu grada Ras Al-Ain. Poginula su dva vojnika, jedan pripadnik proturskih milicija i jedan turski vojnik, a još jedna osoba je ranjena.

I dok je u području kojeg u Siriji kontroliraju terorističke snage i Turska situacija kaotična, Enab Baladi, glavni medij „sirijske opozicije“, javlja kako Iran i Kina s ulaganjima započinju „ekonomsku okupaciju Sirije“.

Ministarstvo unutarnje trgovine u Siriji odobrilo je osnivanje dvije tvrtke specijalizirane za uvoz i izvoz nafte i naftnih derivata. Kompanije su utemeljili  iranski i kineski ulagači.

Kina i Iran nude ulaganja u sektoru nekretnina, iznajmljivanju strojeva i vozila, te za razvoj postrojenja i tvornica svih vrsta. Eenab Baladi se žali kaoo su Kina, Iran i Rusija povlašteni u osnivanju kompanija u Siriji.

„S povećanjem vojne nazočnosti u Siriji, iranske tvrtke dobile su pravo ulaganja u sirijske slobodne zone u vrijeme kada je Teheran izrazio želju za takvim ulaganjima, posebno prilikom ulaska u fazu obnove. Iran kontinuirano nastoji stabilizirati svoju prisutnost u Siriji, razmještajući svoje milicije kako bi bile važan pomoćnik i podupiratelj sirijskog režima u njegovim vojnim operacijama ili ulazeći u vitalne dugoročne investicijske projekte u Siriji“, piše medij „sirijske opozicije“.

„Ministar financija i gospodarstva sirijske prijelazne vlade Abdel Hakim Al-Masri rekao je da Damask Iranu daje privilegije, ali su svi sklopljeni ugovori u skladu sa zakonom. Al-Masri je dodao da će i Iran i Rusija dugoročno monopolizirati ulaganja u Siriju ulaskom u infrastrukturne projekte i dugoročne ugovore, od kojih neki mogu doseći i 50 godina, poput ugovora o fosfatu, električnoj energiji, lukama, cestama i mostovima“, piše Enab Baladi.

Internetski portal ne zaboravlja ni Kinu i navodi kako ova tri aktera, zaobilazeći sankcije, ulaze u sve sektore sirijskog gospodarstva, ali priznaje i da sudjeluju u obnovi ratom razorene zemlje.

„Kina više puta izrazila svoju spremnost za ulaganja u projekte za obnovu ratom razorene Sirije. Kina radi na razvijanju značajnije rehabilitacijske uloge povećanjem svoje financijske pomoći i bespovratnih sredstava vladi sirijskog režima. U veljači 2018. godine je bivši kineski veleposlanik u Siriji Qi Qianjin rekao da njegova zemlja namjerava zauzeti značajniju ulogu u poslijeratnim projektima razvoja i obnove u Siriji. Kazao je da će Kina povećati svoj iznos pomoći sirijskoj vladi. S druge strane, vlada koju zastupa Imad Moustapha, sirijski veleposlanik u Kini, dao je obećanja još 2017. godine da će kineske građevinske kompanije igrati veliku ulogu u obnovi Sirije nakon sukoba“, piše Enab Baladi, gdje nema vijesti o nijednoj investiciji u dijelu arapske republike koju pod okupacijom drže terorističke skupine, te njihovi turski ili američki sponzori, ovisi o kome govorimo.

Uz kritike „režima“ i tužnu konstataciju da Iran, Rusija i Kina ulažu u sve sektore sirijskog gospodarstva u rubrici iz ekonomije Enab Baladi ne prenosi ništa iz Azaza, Afrina, Idliba, Al-Baba ili Jarablusa.

Što se tiče sjevera zemlje, posebno Idliba, tamo je u tijeku obračun za teritorij, oružje i novac kojeg su slali ili još uvijek šalju inozemni sponzori sirijske „revolucije“. Ovakav scenarij je bio očekivan, a ako Turska pokuša napraviti sigurnosni koridor uz cestu M4, kao što je obećala, sve naoružane frakcije iz južnog Idliba je se preseliti na sjeverni dio pokrajine, na malo područje uz granicu s Turskom. Tada će se gotovo sigurno eskalirati međusobni sukobi, što je najbolji scenarij za Damask, čija bi kontraobavještajna služba u pravilu trebala raditi na tome da isprovocira sukobe, čak neke skupine opskrbi pješačkim oružjem i streljivom, ako bude potrebno. Za kraj bi za oslobođenje pokrajine, što je prioritet za Assada, što je priznao u nedavno objavljenom intervjuu, bila dovoljna i ofenziva ograničenih razmjera, bez potrebe za velikim sukobom u kojem bi sudjelovala i Turska.

Čini se da iz Sirije, tijekom primirja kojeg potvrđuju i Moskva i Ankara, stižu prilično dobre vijesti.

Twitter / Azaz – VIDEO / Enab Baladi

Hayat Tahrir al-ShamSAASOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SSSR
4 godine prije

E, pa ovo su doktori i inženjeri na fotka!
Mijenjaj fotku!!

Pero
4 godine prije

Gledaj sotonjara odvratne bagre na sta izgleda gamad krvolocna.
Docekace ih oganj sa 60 vatri a ne djevice.
Sada idu 4 minusa od domacih govana.

Alen
4 godine prije

Teheranac malo si se zapetljao , zar turska ne kontrolira sve njih ? Sad odjednom imaš i proturske pa čiji su ovi drugi , hajd odluči se već jednom , od silnog laganja samo se blamiraš..

A Asad kazes rasprodaje siriju , vidim iran je glavni ulagač , kaze teheramac neće oni ostati u siriji , oni samo malo pomažu ..

Malo mi bude i žao sto ti virtualnu stvarnost malo rusi remete..

Duki
4 godine prije

Nema šta prava gospoda”patolozi” zadojeni demokracijom ,ali Sulto ih neće baš sve moći ekspedirati u Libiju !Kada mu ostanu u Turskoj pa počnu raditi sranja biti će veselja. Znamo kako ih se rješavaju njihovi poslodavci Ameri,Iračani ,sada Turci ,a na kraju uvijek stoje ……..💪💪💪

eks
4 godine prije

Ovi na fotki mnogo liče na one “evropske” imigrante koje Erdogad šalje .

Kgfjč
4 godine prije

Grizu se pesi, dobro je.

eks
4 godine prije

Potpuno je logično da u obnovi razorene Sirije ne mogu učestvovati oni koji su “zakuvali” uništenje države i učestvovali u njenom razaranju. To bi trebalo “objasniti” tzv. opoziciji i onima u “opservatoriji” u Londonu .

Laki Topalović
4 godine prije

U gradu Idlibu je počeo kao rat bandi, imaju neke snimke pucnjave,….

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro, a kojim novcem da ulažu, a ako i ulože, kako će to zadržati, Naravno da će Rusija Iran i Kina imati sve pogodnosti. A lupetanja “rasprodaja”. Rasprodaja čega? Ničega. tamo ima samo da se gradi, a Sirija definitivno nema novca za to i na 20, 30, 50 godina roka, gradi će Kinezi, Rusi i Irak, tko što dobije, nije ni važno. Čuj, zar smrde ruska, i kineska ulaganja s minimalnim kamatama na 50 godina? A turska su dobra, s kamatom 8% na pet godina, recimo, ili bilo čija s takvom kamatom i takvim uvjetima

Bosanac
4 godine prije

Ovakvi kao sa fotke prolaze sad ovim prostorima put EU, i dobit ce raspored pomalo da ih ostane u svim ovim banana drzavicama usput …i ko ne bude slusho u buducnosti samo im daju signal njihovi komadanti odozgo

Nenad
4 godine prije

Sve mi izgledaju kao nuklearni fizičari. 🙂

kotlovina
4 godine prije

Ovima ne bih dao ni komšijinu kravu na čuvanje😂

JumpingJackFlash
4 godine prije

Mala bara, puno krokodila… Nek’ se potamane među sobom, neuspjeli abortusi…

nije bitno tko
4 godine prije

A jesu odvratni……
Sve idiot do idiota….

nije bitno tko
4 godine prije

Idlib treba hermetički zatvoriti, pa nek se pobiju međusobno.

Max
4 godine prije

Tako i treba. pustiti bandu da se ubije međusobno a onda dokrajčiti ostatak.

nije bitno tko
4 godine prije

Zapadni mediji su ove vehabo kretene i patološke zločince nazvali “demokratska opozicija”.

igor
4 godine prije

samo face im vidi i sve je jasno

Slučajni prolaznik
4 godine prije

Još malo se potrudite pa ćete imati više od 50% ispravno napisanih riječi

Alex
4 godine prije

Što ih je manje, to će ovaj svijet biti bolje mjesto za život.

Pi-zdro
4 godine prije

Vidi jos golobrade pubertetlij, oni bi vec ratovali !? Kad bi ga upitao: za koga ratujes? Rekao bi ti za Alaha.. A pojam nema ni sta je to, nego samo odnekud cuo i zivot bi mladi podario…za igrace

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI