Afričke banke žele juane: “Neisplativo nam je Kini vraćati zajmove u dolarima”

Fotografija na kineskom juanu
9 komentara

Proces dedolarizacije u svijetu se ubrzava. Ovu praksu, koja je pokrenuta početkom 2014. godine, prati sve više agresivnih akcija američkih vlasti u gotovo svim dijelovima svijeta.

Paradoksalno, obzirom na njegova predizborna obećanja, ali gotovo svaka akcija američkog predsjednika Donalda Trumpa potkopava povjerenje u dolar i sve manje ljudi vjeruje u hegemoniju američke valute i unipolarni svjetski poredak.

Kina je nedavno uvela mogućnost trgovine naftom u juanima, uskoro i za metale. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poziva građane da se riješe  dolara, Europa prelazi na euro u plaćanju iranske nafte, dok su Rusija i Kina već su počeli plaćanja u nacionalnim valutama.

Promatrajući razvoj trendova, kineska državna agencija Xinhua izvještava da su službeni predstavnici mnogih afričkih zemalja od Pekinga zahtijevali povećanje isplata u juanu, posebno velika gospodarstva afričkog kontinenta.

Zbog sve većeg utjecaja Kine na ekonomije i trgovinu u regiji, korištenje kineske valute u izračunima bi se trebalo povećati. Većina afričkih zemalja smatra to razumnim i isplativim rješenjem.

U Africi je održan forum na kojem su sudjelovali i zamjenici guvernera središnjih banaka istočne i južne Afrike, odnosno skupine MEFMI.

Skupinu čine Angola, Bocvana, Burundi, Kenija, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibija, Ruanda, Svazi, Tanzanija, Uganda, Ekvatorijalna Gvineja i Zimbabve.

Izvršni direktor foruma, Caleb Fundanga, koji je ujedno i izvršni direktor Instituta za makroekonomsko i financijsko upravljanje skupine MEFMI, rekao je:

“Opći zaključak je da treba više koristiti kineski juan. Mi sve više radimo s Kinom, pa je prirodno da koristimo valutu zemlje s kojom trgujemo. Na isti način kao što smo koristili američki dolar i euro, sada želimo koristiti više kineske valute. To je u našem interesu i također će dovesti do smanjenja volatilnosti.”

Osim toga, čini se da je upotreba juana prikladna i zato što Kina aktivno kreditira zemlje afričke regije.

“Jedno od pitanja o kojima smo raspravljali je bilo da ponekad, ako i posudimo novac od Kine, zajam bude naplaćen u dolarima. Sada smo u dogovoru s našim vlastima razgovarali s kineskim partnerima o mogućnosti kreditiranja i otplate tih istih kredita u juanima. Ako počnemo stvarati rezerve u kineskoj valuti, nema smisla zajmove plaćati u dolarima”, rekao je dr. Caleb Fundanga.

Rezervne valute od 1450
FOTO – Rezervne valute kroz povijest od 1450.

Gospodin Fundanga je napomenuo da su neke zemlje već prešle na uporabu kineskog juana prilikom plaćanja kineskih dobara i usluga.

Također je dodao da se raspravljalo o mogućnosti korištenja valutnih swapova, kao što je to učinjeno u slučaju Nigerije. Nigerijci koji odlaze u Kinu ili kupuju kineske robe lako mogu dobiti juane u svojim lokalnim bankama.

Osim toga, sve više stručnjaka priznaje da je hegemonija dolara glavni uzrok globalne financijske i gospodarske krize. Istina je da je proces napuštanja dolara prekompliciran i spor, ali se to već događa i nitko ne poruče očitu činjenicu. S obzirom na aktualna zbivanja u globalnim financijama, još jednom vrijedi prisjetiti se povijesti postojanja drugih deviznih rezervi.

Amerikanci vjeruju da je dolar oduvijek bio svjetska rezervna valuta, ali to nije tako. Dolar je stekao status svjetske pričuvne valute tek 1944. godine, kada je zamijenio britansku funtu.

Britanska funta je također bila globalna rezervna valuta, ali samo određeno razbolje. Onda je 1913. godine Velika Britanija napala Mezopotamiju, stvorila hrpu dugova, funta se urušila, a dolar porastao. 31 godinu kasnije je dolar postao svjetska rezervna valuta.

Prije Britanaca su tu privilegiju imali Francuzi, a prije njih Nizozemci i tako dalje u povijest do Španjolske i Portugala.

Institut Mises se u rujnu prošle godine pitao: “Kakve su naznake da svijet okrene leđa američkom dolaru?”, a sada se događa da gotovo cijeli jedan kontinent traži da se pričuve državnih riznica drže u kineskoj valuti, obzirom da nema smisla dizati kredite u juanima i vraćati ih u dolarima. Neki od poteza proteklih mjeseci su bili prije samo šest mjeseci bili nezamislivi i smatralo da se da su na takav oblik poslovanja prisiljene samo zemlje koje su pod američkim sankcijama. No sada vidimo da to postaje globalni trend. Proces napuštanja dolara, kojeg su potaknuli Kina i Rusija se više ne može zaustaviti, smatra britanski portal True Publica.

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

 

DedolarizacijaDolarMEFMINaftaValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
5 godine prije

Sve je to toaletni papir za raju. Jedina svrha tog papira je gomilanje zlata za bogate po celom svetu na račun obične raje.
“The rich rob the poor, and the poor rob one another.”
-Sojourner Truth

Sokol
5 godine prije

Za razliku od ranije, trend razoblicavanja sarene laze o supersili SAD se ubrzava prvenstveno samoubilackim potezima americke diplomacije. Kad dolar izgubi svoju poziciju vidjet ce se stvarni jaz izmedju NR KINE, realno jedine prave svjetske sile, i ostatka svijeta ukljucujuci SAD. Nekad je to bila fikcija sada je to sve bliza stvarnost.
U zdravlje

cicos
5 godine prije

Ko je sledeci poslije Gadafija?

Bobi
5 godine prije

Uz globalnu valutu se veže i jezik, odnosno uz svjetsku trgovinu. Pa da vas ostale pitam, da li se slažete sa mojim mišljenjem da bi već sada trebalo mijenjati strane jezike u osnovnim školama ili proširiti sa ruskim kao onomad u Jugi i kineskim. Da li mislite da će današnji osnovnoškolci biti u prednosti za 10ak godina oko zapošljavanja ako će znati ruski ili kineski ? Plus za Da, minus za Ne kome se ne da pisati.

Ivi tz
5 godine prije

Šta reći,osim SUPER.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI