fbpx

5 iznenađujućih zdravstvenih koristi karanfilića

Karanfilić

Vjekovima je karanfilić bio dragocjeno dobro koje se iz Indonezije, tačnije sa ostrva Maluka, razmjenjivalo sa drugim dijelovima svijeta. Srećom, kao i većina začina danas, karanfilić je lako dostupan i komercijalno dostupan na većini tržišta (i mnogo je jeftiniji nego što je to ranije bio slučaj!). Ovaj začin ne samo da daje sjajan ukus hrani, već ima puno zdravstvenih koristi u cjelini!

Šta je karanfilić?

Karanfilić potiče od cvjetnih pupova stabla karanfilića, a ako vas zanima još naučniji jezik, drvo se takođe može nazvati Syzygium aromaticum. Karanfilići su drvenasti crveno-braon boje i izgledaju kao mali šiljci sa lukovicom na vrhu. Začin je autohton u mnogim azijskim zemljama poput Indije i Indonezije.Veoma je popularan začin u mnogim azijskim kuhinjama, uključujući garam masala, tradicionalno indijsko jelo. I ukus i miris karanfilića snažan je zahvaljujući prisustvu eugenola, pa se obično, kada se koristi u kuvanju, na kraju uklone cijeli karanfilić. Obavezno ih pokupite, jer slučajno zagrizanje crna može dovesti do ozbiljnog oštećenja zuba!

5 ogromnih prednosti karanfilića

Da pređemo na dobre stvari i sve zdravstvene koristi karanfilića. Naravno, odličnog je ukusa, ali to je i puno drugih začina i namirnica. Pravo pitanje je šta još može učiniti za nas? Vrijeme je da razgovaramo o prirodnim zdravstvenim prednostima ovog specijalnog začina.

Može da zaštiti vašu jetru

Jetra je važna za metaboličke procese u organizmu, razgrađujući masti i proizvodeći energiju za ostatak tijela. Takođe stvara proteine koji su ključni za zgrušavanje krvi. Moramo zaštititi svoju jetru, a na svu sreću ima puno zdravstvenih koristi za jetru u karanfiliću!

Jedna od zdravstvenih koristi je i to što sadrži mnogo antioksidanata. Bili biste veoma iznenađeni kada bi vam rekli da karanfilići zapravo sadrže trideset puta više antioksidanata od borovnica, a svi znamo da su borovnice jedna od vrhunskih superhrana! Antioksidanti igraju važnu ulogu u zaštiti naših organa od štetnih slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Kako ljudi stare,metabolizam vremenom rezultira sa više slobodnih radikala i manje antioksidansa, pa karanfilić može pomoći da se ovo uravnoteži na bolje. Iz tog razloga, karanfilić ima puno zdravstvenih koristi za podržavanje zdravlja jetre i sprječavanje bolesti jetre.

Ima antikancerogena svojstva

Zdravstvene koristi karanfilića izazvale su interesovanje kod ljekara kada je riječ o preduzimanju mjera protiv raka. Pokazano je da karanfilić ima hemopreventivna i antikarcinogena svojstva. Zdravstvene prednosti ekstrakta i ulja karanfilića proučavane su u epruvetama u koncentrovanim nivoima, otkrivajući da one mogu da inhibiraju rast tumora, pa čak i da podstaknu propadanje ćelija raka. Izgleda da su klinčići posebno efikasni protiv ćelija raka jednjaka i ćelija raka grlića materice. Ekstrakt karanfilića takođe se pokazao kao vrlo koristan u kontroli raka pluća u ranom stadijumu!

Može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Postoje i zdravstvene koristi karanfilića za one koji pate od dijabetesa! Karanfilić je dobar začin koji ćete dodati svojoj ishrani. Studije ekstrakta karanfilića pokazale su da ulja ovog moćnog začina zapravo mogu oponašati inzulin na posebne načine koji pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi – a znamo da je to značajno jer oni koji imaju dijabetes ne proizvode dovoljne količine insulina.

Daljnja istraživanja su takođe pokazala da nigericin, koje je još jedno jedinjenje koje se nalazi u karanfiliću, može povećati količinu šećera koji se iz krvi prenosi u naše ćelije. To posljedično povećava količinu insulina koju ćelije izlučuju, a dodatno pojačavajući funkciju tih ćelija koje proizvode inzulin. Sve to se obavlja prirodnim putem pomoću ovog nevjerovatnog začina!

Ima antibakterijska svojstva

Prilično rano naučimo da loše bakterije, koje jednostavno zovemo klice, mogu izazvati bolest i neželjene simptome, poput kašlja i curenja iz nosa. Ono što nismo nužno naučili jesu različiti načini na koje se možemo zaštititi od ovih bakterija, osim pranjem ruku nakon dodira kontaminirane površine. Većina nas možda ne zna da karanfilić može pomoći da se zaštitimo od bakterija i očuvamo naše zdravlje!

Karanfilić je začin koji ima puno antibakterijskih koristi za zdravlje i antimikrobna svojstva. Zdravstvene koristi ekstrakta karanfilića su zapravo dovoljno jake, prema testovima da ubiju ljudske patogene. Takođe se pokazalo da je posebno efikasan u borbi protiv bakterija koje izazivaju koleru (kolera je bolest koja dovodi do dijareje i dehidracije). Za one koji žive u industrijski razvijenim zemljama, ne treba baš da brinemo zbog te bakterije. Bez obzira na to, karanfilić može ubiti i druge štetne bakterije! Ispitivanje iz epruvete otkrilo je da esencijalno ulje iz karanfilića može uspješno ubiti neke uobičajene vrste bakterija, poput E. coli.

Može da poboljša vaše oralno zdravlje

Antibakterijska svojstva karanfilića o kojima smo upravo pričali, takođe pozitivno djeluju na vaše oralno zdravlje! Ekstrakti iz pupoljka karanfilića mogu da kontrolišu koliko oralni patogeni mogu rasti, a oralni patogeni su ono što može da izazove razne oralne bolesti. Otkriveno je da karanfilić čak zaustavlja rast bakterija koje bi mogle uzrokovati bolesti desni kao što su parodontitis ili gingivitis. Zahvaljujući prirodnim svojstvima ublažavanja bola, karanfilić se može koristiti za tretmane zubobolje koji imaju za cilj da priguše bol u ustima. Karanfilići takođe pomažu kod bolova uopšte, jer posjeduju i protivupalna svojstva. Ulje karanfilića koristilo se za liječenje zubobolje možda prije 2000 godina u Kini, ali prva stvarna dokumentovana upotreba ulja kao lijeka od zubobolje bila je 1640. Neki roditelji čak koriste ulje karanfilića pomješano sa kokosovim uljem za ublažavanje bola kad rastu zubići, nanošenjem ulja na dječije desni.

Kao dodatna zdravstvena korist, karanfilić takođe može obezbjediti bolji dah. Konzumiranje karanfilića ili čak i upotreba ulja (zajedno sa mješavinom ulja čajevca i bosiljka) svakodnevno može eliminisati loš zadah smanjujući količinu bakterija i plaka.

Prehrambene činjenice:

Jedna kašika karanfilića sadrži:

18 kalorija, 4 g vlakana (14% DV), 1,4 mg mangana (68% DV), 2 mg gvožđa (98% DV) i 42 mg kalcijuma (4% DV). Pored toga, sadrži pregršt folata, vitamin B6, vitamin E, vitamin K i kalijum. Najbolje od svega je to što klinčić sadrži 0 grama šećera i masti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Povjest. Povjest istraživanja, trgovine i prehrane…

“The Southern Moluccas, being “spice islands” par excellence, were one of the most fruitful conquests of Portugal in the sixteenth century;

This archipelago was discovered by the Portuguese about 1511, and held by them secretly until the arrival of the Spaniards, who claimed the islands till 1529, when the Emperor Charles V. yielded them to John III of Portugal for a large sum of money.

Ovo je jedna zanimljiva epizoda iz povjesti.
Zašto je dakle, Portugal platio za – svoj posjed?
Zato što je papa Borgia (onaj sa kćerkom Lukrecijom), podijelio zemaljsku kuglu (2 puta), na dio koji pripada Španjolskoj i dio koji pripada Portugalu. Npr, u Brazilu se govori portugalski jer je pao pod Portugal.
A ovo što je plaćeno Španjolskoj – primjer krivog izračuna. Nisu trebali platiti.
Poslije se ispostavilo da su Moluci na – portugalskoj strani…😲😖

The Portuguese strengthened their stranglehold on the spice trade during the sixteenth century, when they found the central locus of the spices to be these islands. Holland conquered the Moluccas in 1607, and has held them ever since, except in 1796, and again from 1810 to 1816, when they were subject to the English, passing again, however, to the Netherlanders under the treaty of Paris.

Holland sought by all means in her power to wrest the islands from the Portuguese at the end of the seventeenth century. She succeeded, and gained a source of wealth that appeared inexhaustible.
For more than a century the spices of the Southern Moluccas yielded her a PROFIT OF 300 PERCENT.
Holland conquered the Moluccas in 1607, and has held them ever since, except in 1796, and again from 1810 to 1816, when they were subject to the English, passing again, however, to the Netherlanders under the treaty of Paris.

When the Portuguese first arrived in the archipelago, they found, no doubt to their surprise, a thriving colony of Arabs already established there, the prevailing religion being Mohamedanism, mingled, however, with paganism. This seems further to establish the fact that the Arabs, who conquered Java in 1478, spread themselves throughout the whole archipelago. …
Naravno, trgovinom iz Indije i Indonezije vladali su Arapi.
Osmanlije su prekinule trgovačke puteve i to je glavni poticaj za “velika otkrića”. Pronalaženje novog puta u Indiju. Mjerica papra vrijedila je koliko mjerica srebra.

It is interesting to note here that cloves first appear in history between AD 175 and 180, being mentioned in a law passed in the reign of the Emperor Aurelian as an article of commerce from India to Alexandria, via the Red Sea, then the chief highway of Eastern trade. They did not, however, come by a very direct route, as their first stage was to the MALAY PENINSULA where they passed into the hands of the Telingas, who carried them to CALICUT, at that time the capital of the ancient kingdom of Malabar. Thence they were transported to the western shores of India, and shipped across the Arabian Sea and the Red Sea to SUEZ, eventually reaching Cairo.

The cost of such a transit so increased the original price, that before the doubling of the Cape of Good Hope cloves fetched in England as much as thirty shillings a pound.

When the trade was conducted by the natives, it even sold in Java at an average of fourteen dollars per pecul. When the article arrived by a difficult and hazardous land carriage to the Caspian Sea, it cost ninety-one dollars; at Aleppo, 141 dollars; and in England, 237 dollars. Since the close monopoly of the Dutch, i.e., 1623, the price paid for cloves to the Dutch on the spot, had been eight times the price paid by them to the cultivator. When brought directly to England they were sold at an advance of 1258 percent, on the natural export price., globalsecurity.org

Isto Ime
Gost
Isto Ime
3 mjeseci prije

“Vjekovima je karanfilić bio dragocjeno dobro koje se iz Indonezije, tačnije sa ostrva Maluka, razmjenjivalo…”
Godina 1621, Banda otoci, genocid na domorodcima op 15.000 ostalo samo 600 koji su deportirani u smijeru Dzakarte. Razlog: monopol na proizvodnju i distribuciju karanfilića dati (oteti) u prave ruke (Holandezi). Spomenik “velikom dobrocinitelju” JP Coen stoji i dan danas negdje u Nizozemskoj.
Zakljucak. Nije samo nafta povod (bila) za sra*ja.

Ulje i mast
Gost
Ulje i mast
3 mjeseci prije

“Najbolje od svega je to što klinčić sadrži 0 grama šećera i masti.”

Pa odakle onda ulje iz karanfilica?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x