Mikroplastika pronađena u ljudskim venama

Mikroplastika
19 komentara

Mikroplastika je prvi put pronađena u tkivu ljudskih vena, otkrio je prošle sedmice tim istraživača sa Univerziteta Hull. Pet različitih vrsta mikroplastike otkriveno je u uzorcima uzetim iz vena noge pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji srčane premosnice.

“Bili smo iznenađeni što smo ih pronašli,” rekla je profesorica Jeanette Rotchell u saopćenju za javnost uz publikaciju lista u časopisu PLoS One. „Već znamo da je mikroplastika u krvi… ali nije bilo jasno da li bi mogle da pređu krvne sudove u vaskularno tkivo i ovaj rad bi sugerisao da oni mogu da urade upravo to.”

Istraživači sa sjedištem u Velikoj Britaniji pronašli su prosječnu koncentraciju od 15 čestica plastike po gramu venskog tkiva, sličnu ili više od nivoa pronađenih u tkivu pluća i debelog crijeva, ali su primijetili da su oblik i vrste plastike pronađene u vaskularnom tkivu značajno razlikuje od drugih tipova tkiva.

“Ove prve analize ljudskog tkiva sugeriraju da distribucija preovlađujućih tipova mikroplastike može biti tkivno-specifična”, primijetio je Rotchell.

Najčešći tipovi plastike pronađeni u uzorcima uključuju alkidnu smolu, koja se nalazi u sintetičkim bojama i lakovima; polivinil acetat, ljepilo koje se koristi za pakovanje hrane i transport; najlon, i EVOH-EVA, koji se koristi za pakovanje hrane i vodonepropusnu laminaciju. 

Dok je Rotchell naglasila da „još ne znamo kakve su implikacije ovoga na ljudsko zdravlje“, ona je priznala da se pokazalo da mikroplastika uzrokuje „upalu i reakcije na stres“ u laboratorijskim uvjetima.

Koautor profesor Mahmoud Loubani dodao je da bi prisustvo mikroplastike moglo doprinijeti neuspjehu operacije premosnice koronarne arterije koja uključuje transplantate iz vena safene, sugerirajući da zagađivači „mogu igrati ulogu u oštećenju unutrašnjosti vene što dovodi do toga da ona postane blokiran tokom vremena.” Uklanjanje mikroplastike je bilo moguće, rekao je u saopštenju za javnost.

Tim je ranije otkrio sveprisutne zagađivače u krvi i plućnom tkivu, kao i u hirurškim operacionim salama. Prema nekim procjenama, 15 tona plastičnog otpada uđe u Zemljine okeane svake minute, razgrađujući se na manje čestice i ulazeći u tijelo kroz lanac ishrane i kroz zrak koji ljudi udišu.

MikroplastikaUKveneZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max majmun
1 godina prije

Sad će Max napisati “truju nas” 😂

Max
1 godina prije

Očekivano.

alexosijek
1 godina prije

Pa ono, vezano uz ovu temu, pronađena je mikroplastika u ljudskim venama? Pa koliko nemjerljivih šteta je ta nagomilana plastika nanijela tijekom godina oceanima i životu u oceanima?!

xyz
1 godina prije

Možda sam plastičan i ja – Idoli (Plastika)

nepoželjni
1 godina prije

Hahaha, …a jesu li analize tkiva (krvi) radili prije ili poslije “cjepljenja”? …nekada, dok nije bilo interneta, za ovakve bi se stvari reklo – “papir sve otrpi”, ali bogami Internet je nenadhjebiv ! ………………………… Zadnjih par godina traje kampanja protiv plastike, naravno, ne zbog brige za škrge riba ili, pluća čovjeka… žele ukinuti plastiku kako bi čovjeka vratili u 18., 19. stoljeće, u sklopu agende koja je sveukupno usmjerena protiv čovjeka u cilju njegovog osiromašivanja totalnog porobljavanja i istrebljenja. Volio bi čuti opis postupka kako su u tkivu vena (krvi?) našli “plastiku”, kojom metodom i zašto ne pokažu te čestice koje su oni pronašli ? Ne znam koliko bi ta čestica morala biti mala ili kamuflirana pa da prevari crijevni epitel zdravog čovjeka i uđe u krv a onda da dospije u tkivo srčane žile? U teoriji takva (strana) čestica može prevariti crijevnu epitelnu “barijeru” jedino ako je ona jako… Čitaj više »

Schroder
1 godina prije

Pa truju nas Nebo je prekriveno otrovnom paucinom koju mi udisemo Truju nas u vazduhu, hranom lijekovima TV medijima Bitno je da siju strah svaki dan U mome gradu nema sunca pola godine Nebo je stalno prekriveno sivo crnim oblacima puni metala koje mi udisemo .Nema vise ni prave kise ni pravog snijega U subotu je nesto palo NITI JE SNIJEG NITI KISA; NESTO KAO SO :Danas opet nesto pada , ali izgleda kao bjeli PRAH .MOGU MISLITI KOJU TEHNIKU IMAJU DA MOGU DA IZAZIVAJU SUSU -POPLAVU ILI SNIJEG A MOZDA NEKA MI DRAGI BOG OPROSTI I ZEMLJOTRES AKO NIJE ISTINA Prosle godine sam slusao jednoga profesora iz Amerike gdje govori da imaju tehniku pokrenu zemljotres ili tornado NESTO SE CUDNO DESAVA U SVIJETU SUTONA JE NA DJELU DA SVE ZIVO UNISTI MOZDA ZNAJU ODGOVOR NA OVO SVE ONI KOJI IDU U DAVOS KOD VELIKOG DEMONA N; KOJI SE IGRA… Čitaj više »

Hogar
1 godina prije

Kineske plave maskice kontra kovid ludila ili igla ne igra tu? Gamad sada je klima kriva, oceani…

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. a što je s nano-čipovima? 🎃..

Meštar
1 godina prije

Bilo je pitanje vremena. Ovo je najveći eko problem. Ovo je problem velik ko rat, ovo ubija. Al malo se o ovome govori

Žena
1 godina prije

A što je s kremama za sunčanje ? Šta one sadrže ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI