Suve smokve – Zdravstvene koristi

Suve smokve
44 komentara

Smokva je mekano i slatko voće koje se nalazi u raznim vrstama drveća Ficus. Porijeklom je iz zapadne Azije i Mediterana, ali uspijeva u suvoj i umjerenoj klimi.

Mjesta poput Kalifornije idealna su za uzgajanje smokava. Obuhvata stotine sitnih sjemenki koje su jestive i prepoznatljive po strukturi i hranjivim sastojcima u voću. Konzumira se u svježem i sušenom obliku širom svijeta i važi kao zdrava grickalica ili se dodaje slanim i slatkim jelima.

Suve smokve (naučno Ficus carica) su osušeni oblici plodova smokve. Svježe smokve su dobro poznate po sočnoj i mekanoj teksturi i mogu trajati 1 do 2 sedmice nakon berbe. S druge strane, suve smokve su dostupne tokom cijele godine. Imaju duži rok trajanja u poređenju sa svježim plodovima. Suši se na suncu ili se višak vode odbacuje kroz proces dehidracije dajući proizvod bogat vlaknima i hranjivim sastojcima.

Zdravstvene koristi suvih smokava

1. Zdravlje kože

Suve smokve imaju visok sadržaj vitamina C, vitamina E i kalcijuma. Aktivni sastojci koji se nalaze u suvim smokvama djeluju kao antioksidanti koji pomažu u otklanjanju slobodnih radikala i sprječavanju oksidativnog stresa koji rezultira staračkim pjegama, borama i ostalim mrljama. Pruža elastičnost koži i zadržava mlađi izgled tokom dužeg vremenskog perioda.

2. Zdravlje kostiju

Ovo sušeno voće nudi širok spektar minerala koji pomažu u održavanju gustine kostiju. Kako ljudi stare, tijelo povlači minerale iz kostiju što dovodi do slabih zglobova i promoviše šanse za osteoporozu. Suve smokve mogu usporiti ovaj proces.

3. Održavaju krvni pritisak

Suve smokve imaju odgovarajuću količinu kalijuma koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Kalijum djeluje kao vazodilatator koji pomaže u smanjenju opterećenja krvnih sudova i arterija. Takođe smanjuje šanse za moždani udar, srčani udar i aterosklerozu smanjujući šanse za koronarnu bolest.

4. Jačaju imunitet

Vitamin C je presudan za održavanje jačeg imuniteta. Stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i smanjuje šanse za razne infekcije i strane patogene. Ostali antioksidanti smanjuju opterećenje imunog sistema.

5. Hronične bolesti

Upala i hronične bolesti glavni su problemi sa kojima se suočava većina ljudi. Nadogradite unos minerala i vitamina kao što su antioksidanti da biste smanjili oksidativni stres u tijelu. Takođe sprečava zdravstvena stanja kao što su reumatoidni artritis i bolesti srca.

6. Gubitak kilograma

Sušeno voće sadrži značajne količine vlakana koja pomažu u promociji osjećaja sitosti i sprečavaju prejedanja i nepotrebno grickanje. Konzumirajte ovo voće u umjerenim količinama.

7. Lijek za dijabetes

Suve smokve sadrže vlakna koja pomažu u regulisanju oslobađanja glukoze i insulina u tijelu, a takođe i visoku koncentraciju prirodnih šećera, što pacijenti sa dijabetesom moraju uzeti u obzir.

8. Zdravi holesterol

Dijetalna vlakna eliminišu višak holesterola iz kardiovaskularnog sistema štiteći srce od nakupljanja plaka.

9. Sprečavaju hipertenziju

Nivo natrijuma raste sa povećanjem unosa soli. Ovo dovodi do neravnoteže natrijuma i kalijuma što rezultira hipertenzijom. Suve smokve pomažu u uspostavljanju ravnoteže i sprečavaju šanse za hipertenziju. Sušena smokva nudi 2 mg natrijuma i 129 mg kalijuma.

10. Reproduktivno zdravlje

Stari Grci su smokve koristili kao afrodizijak. Smatralo se da je to sveto voće i povezano je sa ljubavlju i plodnošću. Posjeduje visok sadržaj cinka, minerala, magnezijuma i mangana koji jačaju reproduktivno zdravlje.

Kulinarska upotreba

 • Njihova jedinstvena tekstura i prirodna slatkoća čine ih odličnim dodatkom slatkim i slanim jelima.
 • Kombinujte ih sa kozjim sirom i karamelizovanim lukom.
 • Dodajte ih u hljeb, kekse i kifle.
 • Koristite ih u sladoledima, džemovima i pečenim proizvodima.
 • Savršena su zamjena za sušene kajsije, suve šljive i datule.
 • Dodajte suve smokve u ovsenu kašu ili drugu kašu za doručak od cijelog zrna.
 • Koristite ih u kolačima, kremovima i pudinzima.
 • Dodajte ih u supu, variva i gulaše, jagnjeće meso i živinu.
 • Mogu se dodati kiflicama, pitama, sendvičima i tortama od sira.

Čuvanje

 • Otvorena i neotvorena pakovanja suvih smokava mogu se čuvati šest mjeseci ako se čuvaju u frižideru.
 • Kada se čuva na suvom i hladnom mjestu, može se koristiti 3 do 6 mjeseci.
 • Čuvajte ih u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi da biste ih koristili do godinu dana.
 • Otvorene suve smokve prebacite u plastičnu vrećicu koja se patent zatvara i čuvajte u frižideru.

Preventivne mjere

 • Prekomjerni unos smokava može prouzrokovati dijareju.
 • Smokve u sušenim oblicima imaju mnogo šećera što može prouzrokovati kvarenje zuba.
 • Mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu biti blage do ozbiljne.
 • Ne konzumirajte ovo voće u prvih nekoliko sedmica poslije operacije, jer bi kod osjetljivih osoba moglo dovesti do krvarenja u digestivnom traktu.
Prednostismokvasuve smokveZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
3 godine prije

smokve suve to voli supruga, sto samo po sebi znaci da ja ne volim, ali svjeze i to ranom zorom, eh, kad se samo sjetim odmah se pomladim;)

Son of Alerik
3 godine prije

Imali smo u vrtu smokvu. Činio se da je ona oduvijek tu. Ujutro ustaneš u ljetni dan, najprije na smokvu vidjeti ima li što jutros.
A onda se smokva počela sušiti, najprije jedna strana. Prošao joj vijek ili je oboljela. Nismo je htjeli pilati dok se nije skroz osušila. Zato smo zasadili nekoliko mladih smokava.
Već su na rodu. Mislim da ćemo zasaditi još.
Suhih smokava će biti. Jednom i za prodaju. Kad budem među onima koji gunđaju o premaloj penziji:))

Starina
3 godine prije

Ujutro čim progledam uz domaću rakijicu, 2-3 suhe smokve. Di ćeš bolji početak dana!!!
Čuo od starih vitalnih ljudi, a sad sam i sam takav.

Zzz
3 godine prije

Može jedan tekst o Datuljama

Mrčikola
3 godine prije

Ma…, znam da nije bitno ali ne odoljevam napisati; suhe smokve i orasi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI