fbpx

Bjelorusija i Rusija stvaraju zajedničko tržište

Bjeloruski trgovci

Bjelorusija i Rusija su se dogovorile da usklade pravne legislative do sredine sledeće godine kako bi stvorili podlogu za stvaranje jedinstvenog tržišta.

“Ekspertski timovi su razvili zajedničke pristupe ovom poslu. Oni uključuju razvoj putokaza do novembra ove godine, zajedničkog zakonodavstva do sredine naredne godine i pokretanja zajedničkih pravila o kojima smo se dogovorili kako bismo stvorili zajedničko tržište od 2021. godine” objašnjava ministar Krutoy.

On je pojasnio da neće samo tržište nafte i gasa biti objedinjeno, “ovaj proces će uključivati i industrijska tržišta, poljoprivredna tržišta i transportna tržišta” objasnio je ministar.

“Bez obzira da li je registrovana u Rusiji ili Belorusiji, kompanija će raditi u skladu sa zajedničkim pravilima na osnovu nove jedinstvene administracije, jedinstvenih sistema kontrole i jedinstvenih integrisanih informacionih sistema.”

To je jedinstveno zakonodavstvo koje razvijamo u okviru mape puta koja će postati prototip takvih jedinstvenih tržišta rekao je Krutoy. Ministar je podsjetio da su na sastanku u Sankt Peterburgu uz učešće dvojice predsjednika i članovq ekspertskih timova, toplo i iskreno tekli razgovori o pitanju stvaranja zajedničkog tržišta,

“Eksperti su nam govorili o svom radu u svim sferama, o napretku koji je postignut i o preostalim pitanjima koje treba rješiti.

Predsjednici su iznjeli svoja mišljenja o svim relevantnim pitanjima i pojavilo se nekoliko novih incjativa na kojima se trenutno radi kako bi se najbolje uklopile u program, završava ministar.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Uz isti pravni položaj na tržištu, iste uvjete, bez carinskog opterećenja na proizvode za tvrtke iz obje zemlje, dugoročno će profitirati oni koji su produktivniji, konkurentniji pa će s vremenom Bjelorusija postati ruska kolonija ili obratno.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pričaš o dve sučeljene privrede, pravi se zajedničko tržište a ne dva sukobljena pa je pretpostavka da postoje i zaštitni mehanizmi koji sprečavaju monopolska preuzimanja.
Zamisli da Bjelorusi dopuste mogućnost da Kirovec i Kamaz uguše MTZ Bjelorus ili MAZa.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ili jedna država!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  denis

I to u konačnici, naravno, ali Bjelorusija ipak ima puno da izgubi da bi u to uletela kao ovi nesretnici u EU.
Sumnjam da će dopustiti da se tako nešto desi, mada i dosadašnja praksa saradnje drugoh država sa Rusijom nema elemente kolonizacije a i Putin je rekao da su svi na EAU prenijeli deo svoga suvereniteta i nisu primjetne nečije dominante.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Za znat kako će funkcionirat to zajedničko tržište tribalo bi vidit sporazume koji će odredit regulativu, a ko zna ko će to i kad vidit. Također je bitno ko, kako i di će odrađivat arbitražu u slučaju nesporazuma.

Bilo bi interesantno vidit razliku između tih rusko – bjeloruskih sporazuma sa jedne strane i Maastrichtskoga, Lisabonskoga i ostalih EU sporazuma / ugovora sa druge strane.

O regulativi centralnih banaka Rusije i Bjelorusije je izlišno i pisat.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pretpostavka je da se radi o ravnopravnim uvjetima, uz neke iznimke , unaprijed dogovorene na određeni rok. U slučaju da se sporazumima preferira samo jedna strana na štetu druge, onda nije riječ o sporazumu, nego o okupaciji.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pretpodstavka je majka svih zajeba . . . a kako smo mi popušili logično je da i na ladno pušemo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nema tu puno mudrosti. Tko jači-taj kvači. Tko postavlja uvjete, a tko ih ispunjava? Komu je više u interesu zajedničkot tržište, taj pristaje na ustupke. Moćniji u pravilu ne vidi od svoje moći dalje od nosa. Eto – mislili su od Kine napraviti svjetsku tvornicu i slijedećih 1000 godina iz toga izvlačiti profit za sebe. Nije trajalo ni 20 godina zato što su Kinezi shvatili kako igrati s onim što imaju,a po njihovim pravilima. Između Bjelorusije i Rusije možda bude win-win situacija neko vrijeme, ali na dugi rok, onaj tko je brži, sposobniji, obrazovaniji, stručniji grabi naprijed.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pitanje je što je za tebe duži rok? Par deselječa, stolječe… ? S namjerom neprijateljskog preuzimanja je pametnije ne krenuti u suradnju, barem smo se mi toga nagledali, desetlječima. Na veselje osuđene kriminalne organizacije

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

U svakom slučaju….Bjelorusiji je potrebnije tržište Rusije.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

To je i onako jedna država

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Ne znam što SOA dajete minuse kada ispravno govori?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  PPP

Nulta tolerancija prema plaćenim trolovima.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik