fbpx

Covid-19 pokazao kritične nedostatke interneta i ubrzava izgradnju 5G mreže i novih struktura

5G neminovan

Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa Covid-19, zbog kojih su milijuni ljudi diljem svijeta prisiljeni ostati unutar kuće, istaknuli su kritično pitanje sposobnosti interneta da podrži ogroman promet podataka koji se razvio posljednjih dana.

Prvi opipljiv problem, pored objektivne poteškoće onih koji još uvijek plove bakrenim kablovima, dakle ne u optičkim vlaknima, bilo je produljenje vremena preuzimanja zbog smanjenja brzine, koja je pala ispod 60 Mbit/s.

Uz to su zabilježeni i podaci o kašnjenju (Ping), koji na fiksnim mrežama prelaze 30 ms, dok na mobilnim mrežama dosežu gotovo 50 ms zakašnjenja.

Iznenadno otkrivanje mogućnosti rada od kuće i vođenja nastave za bilo koji razred, od osnovne škole do sveučilišta, uzrokovalo je „začepljenje“ telekomunikacijskih mreža, što je dovelo do poduzimanja hitnih mjera kako bi se izbjegla mogućnost da mreža padne.

Netflix, poznata internetska platforma za video sadržaj na zahtjev, odlučila je u sljedećih 30 dana smanjiti kvalitetu svoje usluge u Europi kako bi umanjila stres mreža koje koriste pružatelji internetskih usluga, iako će na taj način “potrošnju” brenda smanjiti za 25%.

Talijanska vlada je bila aktivna u tom pogledu i dio od 25 milijardi eura dodijeljenih dekretom vlade će se rasporediti za osiguranje telekomunikacijama. Posebno se navode mjere za operatore koji pružaju elektroničke komunikacijske mreže i usluge i mjere za kompanije odgovorne za telekomunikacijske usluge koje su zadužene da pokrenu inicijative za jačanje mreža i zajamče nesmetan pristup hitnim službama.

Najveći prioritet dat će se zahtjevima iz sektora koji se smatraju “prioritetom”, a oni će biti utvrđeni od strane hitne jedinice vlade ili regionalnih kriznih jedinica.

Europska unija je krenula dalje, a povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je u srijedu 18. razgovarao je s izvršnim direktorom Netflixa Reedom Hastingsom kako bi razumio kako se nositi sa zagušenjima mreža i koje je mjere poduzela kalifornijska tvrtka.

Na Twitteru se Breton obratio platformama za „streaming“, tražeći da automatski omoguće dostupnost standardnih , a ne HD sadržaja, kako bi se svima osigurao pristup internetu.

Pandemija koronavirusa je tako dovela do pomalo „neočekivanog izgovora“. Naime, infrastrukturne slabosti na internetu su odlučujući faktor kojeg treba uzeti u obzir u bliskoj budućnost ina tom će područje vlade morati ulagati odmah po završetku krize.

Ova “virusna” hitnost, oprostite na igri riječi, promijenit će i već mijenja ne samo naše svakodnevne život, već i sam pristup novim tehnologijama, rada na svim područjima, od „smart workinga“   do strateških sredstava za ponovnu izgradnju cjelokupnih proizvodnih lanaca, a to mora biti osigurano geopolitikom ili dugoročnim strategijama koje će države poduzeti u međunarodnim odnosima.

Otkrivanje mogućnosti rada ili učenja od kuće, a samim tim promjene radnog i didaktičkog sustava, ako se na tome ne poradi nakon što prođe pandemija, a malo je vjerojatno da će tako biti, stvorit će potrebu za sposobnijim telekomunikacijskim mrežama koje će moći podržati progresivno povećavanje opterećenja.

Mora se graditi čitava infrastruktura, ne samo 5G mreža

Čak će i uvođenje 5G mreže, osim kritičnih pitanja koja se tiču njegove sigurnosti o kojima smo već raspravljali, zahtijevati mnogo veću “nosivost” od postojeće, koja se, podsjetimo, temelji na korištenju postojećih servera i kablova koji i dalje predstavljaju ogromnu većinu infrastrukture kroz koje prolazi protok podataka u svijetu. U stvari je izračunato da  95-97%  informacija teče kroz gustu mrežu kablova dugih više od 1,2 milijuna kilometara na svim kontinentima.

Stoga se postavljaju pitanja sigurnosti ovih važnih infrastruktura. Kako osigurati funkcionalnu mrežu koja može podržati opterećenje u hitnim slučajevima? Tko će imati kontrolu nad ovom mrežom i pripadajućom infrastrukturom? Je li ispravno pouzdati se u strane tvrtke za izgradnju i upravljanje novom kablovskom infrastrukturom, serverima, repetitorima i još mnogo toga?

U svakom slučaju, situacija s pandemijom i mjerama koje su usvojile sve vlade je pokazala da je od vitalne važnosti za svaku nacionalnu državu da modernizira stare infrastruktura i izgradi 5G mrežu, jer o tome ovisi funkcioniranje ne samo industrije zabave ili društvene mreže., što je najmanji problem, već kritične infrastrukture kao što su elektroenergetski sustavi, nuklearne elektrane, komunikacija između središnjih i regionalnih vlasti, logistika, medicinski i obrazovni sektor, itd., itd., itd.

Aktualna situacija je pokazala da se doslovno igramo s vatrom i razne studije izvodivosti, javne rasprave i kontrarasprave, raspisivanje i poništavanja osvojenih natječaja, sankcije i sve ostale stvari koje usporavaju brzo donošenje odluka o pokretanju radova u ovom području odgađaju nešto što je već trebalo biti učinjeno.

U Italiji od nedavno postoji uredba, nazvana Golden Power, koja se u 2017. godini proširila na sektore „visokog tehnološkog intenziteta kao što su pohrana i upravljanje podacima, te financijska infrastruktura, kritične tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, robotiku, poluvodiče, tehnologije s potencijalnim aplikacijama za dvostruku upotrebu, mrežnu sigurnost i svemirsku ili nuklearnu tehnologiju”. Jednostavno rečeno, ovo je alat koji će državi omogućiti da zaustavi bilo kakvu vrstu vanjskih uplitanja, ako to pokuša učiniti bilo koja strana država ili privatne tvrtke povezane s njom, a odluka je donesena kako se dala jamstva i osigurala nacionalna ekonomija i njene infrastrukture, uključujući one strateške.

Međutim, sada se pokazalo da ovo nije dovoljno u hitnim slučajevima. Čak i ako se utvrdi da ove infrastrukture nisu pod nadzorom potencijalno „neprijateljskih državnih tijela“, a tu se uvijek navodi Kina, one su i dalje povezane s globalnom mrežom, koja bi se u slučaju preopterećenja ili vanjskih intervencija mogla srušiti.

Dakle, osim nove i brze mreže, mora se stvoriti i autonomna mreža, a Iran je bio pionir u stvaranju nacionalnog interneta, kada je nakon napada mrežnog virusa Stuxnet na nuklearna postrojenja izgubio gotovo godinu dana planiranog rada i milijarde dolara. Iako s tadašnjom, danas zastarjelom infrastrukturom, Islamska Republika je uspjela podići svoj autonomni internet, kojeg u bilo kojem trenutku može odvojiti od globalnog.

Činjenica je da su neke zemlje shvatile gore navedene probleme, iako potaknute i drugim razlozima, te su se aktivirale u skladu s tim. Na primjer, Rusija je aktivirala vlastitu telekomunikacijsku mrežu nazvanu Runet, koja može djelovati neovisno od globalne mreže i po potrebi se isključiti iz nje. I Francuska je krenula sličnim putem, ali ne tako drastičnim, stvaranjem Qwanta, mehanizma za pretraživanje i navigaciju kojeg koristi u svom administrativnom sustavu za prekid veze s Googleovim serverima.

Čini se da će Huawei i druge kompanije koje nude 5G mreže i tvrtke koje rade na izgradnji telekomunikacijskih sustava, nakon ove krize, imati prilično posla. Ovo je još jedna promjena koja nas čeka nakon što se okonča pandemija Covid-19 i neke vlade već donose relevantne zakonske okvire za radove u ovom sektoru.

Ookla

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Patriot
Gost
Patriot
11 mjeseci prije

Ja kupujem dionice proizvođača kabela i firmi za instalacije kabela a vi kako hoćete. Mora da će se tu zavrtit silna lova.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

“…Covid-19 pokazao kritične nedostatke interneta i ubrzava izgradnju 5G mreže i novih struktura…”

E!!!
OVO je prava – i kriticna vijest!
Dakle, u ovih 10-15 dana svjedoci smo sljedeceg:
1.
Ooooogromne lazi tzv “medicine” – naprosto su pretocene u – POLICIJSKI SAT.
Strahovitom brzinom se grabi – prema ekstremnom totalitarizmu – u svakoj tzv drzavi na Svijetu
2.
Niti jedna tzv drzava na Svijetu – naprosto ne moze (ne smije) – izaci iz “kolosjeka”…
Evo gledali smo pokusaj “mocne” Engleske, te njeno promptno vracanje “na kolosjek” u roku od 2 dana!
Dakle tzv “politicari” (sad je valjda jasno cak i svakoj budali) – naprosto samo izvrsavaju naredjenja – nekog puuuuno mocnijeg i od najmocnijih “predsjednika”…?!?!?!
3.
Prakticno svaka “epidemija” budalasto “objasnjena” – pricom o “virusima” – krije da se iza nje desavaju ogromna elektromagnetska zagadjenja prostora!
Wuhan je dakle prvi grad na svijetu – pokriven mrezom 5G!
(6 zona Italije nevise ugrozenih budalstom pricom tj “virusom korone” – jesu upravo i zone koje su prve uvele 5G mrezu!)

Ovaj doktor, za razliku on ove vojske idiota sto sebe naziva “doktorima” i paradira po medijima – po meni ima poprilicno logicno objanjenje za svaku tzv “virusnu epidemiju”:
https://www.youtube.com/watch?v=zFN5LUaqxOA&feature=emb_logo

Uno
Gost
Uno
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Tako je, a Rusi u međuvremenu počeli sa sa iznosenjem u LEO na stotine satelita za britanski OneWeb. Svi p*de u istu…

Circus
Gost
Circus
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Glupost na kvadrat i laž bez presedana. Kabel, posebno optika je beskonačno propusnija i pouzdanija od svakog bežičnog prenosa. Laž! Laž! Laž!

Uno
Gost
Uno
11 mjeseci prije
Reply to  Circus

To što ti govoriš može biti istina, ali ovo je citat sa nedavnog članka na ovom portalu:
“Roscosmos je potpisao ugovore s francuskom tvrtkom Arianespace i britanskim OneWebom u lipnju 2015. o ukupno 21 komercijalnom lansiranju kako biprenio 672 satelita u svemir na raketama Soyuz iz svemirskih luka Kourou, Baikonur i Vostochny.
OneWeb planira stvoriti konstelaciju satelita koji će korisnicima interneta pružiti širokopojasni pristup internetu koji u cijelosti pokrivaju Zemljinu površinu.”
Radiće na frekvenciji 12-18GHz, mikrotalasna…

Circus
Gost
Circus
11 mjeseci prije
Reply to  Uno

Na tim frekvencijama 12-18GHz i više, rade mikrovalne veze.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Nije stvar u 5G već u autonomnom i jakom internetu jer ovaj u kriznim situacijama ne može izdržati ovoliki promet, Naravno, odmah u teorija zavjere… Ajde neka zbog ovakvog interneta prasne par NE u Francuskoj, recimo, Dobro, odmah najgori scenarij Neka bude black out i pogine u nekoj tvornici par ljudi, ili se zapale ludaci na psihijatriji.

Uno
Gost
Uno
11 mjeseci prije

Autonoman i jak internet bi bio to sto priča Circus, kabel, optika, ali sa tim je tesko pokriti svaki kutak na planeti. Sa 5G i hiljadama satelita u niskoj orbiti je to moguce. Cim rade ovo drugo, znaci da je vrlo bitno pokriti sve…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije

Laki
Nuklearke su postojale puno prije interneta. Nije mi jasno zašto bi rad nuklerki trebao biti ovisan o internetu?

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Laki, još nisi povezao?

Amigo
Gost
Amigo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj
Jovo
Gost
Jovo
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Da si ista istrazio, znao bi da Wuhan nije ni blizu prvi grad i pokrajina sa 5G, što ssmim tim baca u vodu tvoj cijeli komentar I sve gluposti koje si naveo.

Miro
Gost
Miro
11 mjeseci prije

Kina ubacila virus da drugi sto brze unesu Kinesku tehnologiju 5g. A sad recite da ovdd nema zavjere 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

Ameri su tu i dalje najjaci..najvise imaju proizvoda za sirenje mreze….sad je samo pitanje hocel i njih malo preispitat kao sto su i Huawei..jer vecina americkih firmi radi za americke sluzbe i skuplja podatke kroz backdoor

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ide i bez kabela,antena i zračenja .
Crkva i božična veza ?
Nakon poziva :
(korisnik je trenutno nedostupan).

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

“Dragi putnici, sa vaše leve strane možete videti plavu planetu, dom Homo Nabijensa – bića koje je sebe smatralo inteligentnim a izumrlo je od velikih boginja. Zato što nije imalo internet.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Podržavam !
Veće od velikih boginja
su boginjetine ?

crnac berlinski
Gost
crnac berlinski
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

ako pogledate preko vaseg lijevog ramena vidit cete,nasade velebitske degenerije u vrtu Kill Bites,marljivi roboti brinu se da je temperatura uvijek postojana.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Ja svoj internet od 4G spojio na mikrovalku i na nju zakvačio kompjuter i sada imam 2GB/s morat ću nabaviti bolju mikrovalku.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
11 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

Kakav je ping ?

istina boli
Gost
istina boli
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

Isti kao I pong

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Koje preseravanje, to nema veze s vezom, odjednom internet spor, ma mos mislit. Dakle 5G je skynet, i treba vladarima iz sjene, kako bi upotrebljavali robotiku u ekonomiji, znaci posljedično imamo višak radne snage, i naravno žele bolji nadzor nad masom, digitalizaciju svega, digitalnu valutu..a da ne spominjem enormna zračenja od 0-24h svih NAS Itd Itd Itd

Marius
Gost
Marius
11 mjeseci prije
Reply to  Vladimir

A da ne govorimo o zdravstvenim rizicima vezanim za 5G mrežu.

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Sve se ubrzava….. 5 g mreža, zbog epidemije radit će se uglavnom od doma…veće provjeravanje preko mobitela…mislim da je slika naše trenutne realnosti svakom jasnija..a cjepiva će sadržavati tko zna šta…

Marius
Gost
Marius
11 mjeseci prije

5G mreža je pretnja opstanku ljudskog roda.Ne samo što će obezbediti infrastrukturu za stvaranje totalne policijske države nego je bukvalno pretnja opstanku čovečanstva. To je ono što nam ni većina alternativnih medija ne govori. U potpunom smo mraku. Da li ste znali da postoji hiljade studija objavljenih u peer reviewd medicinskim časopisima koji potvrđuju ozbiljne biološke effekte nejonizujućeg elektromagnetskog zračenja. Elektromagnetska zračenja su genotoksična, izazivaju sterilitet, ometaju kognitivne funkcije, izazivaju rak itd. Istražite sami. Stotine vrhunskih naučnika je pisalo peticije EU i UN. Evo koga zanima malo linkova http://www.5gappeal.eu/about/, Ovaj video pogledajte obavezno. Ovo je zastrašujuće https://www.youtube.com/watch?v=QSkHBdVaPtI&t=19s

ja sam
Gost
ja sam
11 mjeseci prije
Reply to  Marius

i vuhan i lombardija i iran svi su prosle godine, od skora premrezeni sa 5g
5g ubija ljude, a ne glupava korona, za koju kazu da ima blage simptome

Marius
Gost
Marius
11 mjeseci prije
Reply to  ja sam

Pogodite u kojem je gradu u Kini 5G mreža prvo uvedena u komercijalnu upotrebu? U Vuhanu i to u Novembru. Odmah nakon što je 5G mreža počela sa radom izbija epidemija Korona virusa. Interesantno je da mikrotalasna bolest ima simptome slične gripi baš kao i Korona. E sad, da li je sve to samo slučajnost, ko će ga znati. Vuhan je premrežen stotinama hiljada antena za 5G mrežu i stanovništo je izloženo strahovitoj količini zračenja.

Jovo
Gost
Jovo
10 mjeseci prije
Reply to  Marius

Da si provjerio info a ne nasjeo ko i ove ostale budaletine znao bi da Wuhan nije prva pokrajina sa 5g. Prva pokrajina sa 5G u Kini Je imala najmanji broj zaraženih a tebi ostavljam da nadjes koja je to pokrajina da barem nešto korisno uradiš u životu 🤔

Jovo
Gost
Jovo
10 mjeseci prije
Reply to  ja sam

Iran nema ni za kifla, da ima pare za 5G, koji su ljudi Idioti

Diana
Gost
Diana
11 mjeseci prije

Izvrsno, blago nama. 5G mreža je neophodna. Dobrobit njezina uvođenja za države i građane je prva na pameti glavnim akterima. Tu je naravno, neophodna i industrija zabave koja će biti ključna za kvalitetu naših života. Jučer sam slušala dva genijalca na TV koji su oduševljeno, ozarenih lica pričali o pripremama koje se već provode za uvođenje 6 G. Ne brinite, za nekih 5 godina, možda i prije. Opet, naravno zbog brige za ljude, još brži internet i bolja industrija zabave. Hura!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik