fbpx

Huawei prigovara češkim medijima zbog tvrdnji da pristupa osobnim podacima, u dogovoru s kineskim veleposlanstvom

Huawei Prag

Nove optužbe pokrenuo je iRozhlas, koji tvrdi kako je Češki Huawei “osumnjičen” za prikupljanje osjetljivih podataka koji su poslani na poslužitelje u Pekingu, te da su zapadnjačke tajne službe “uvjerene” kako telekomunikacijska tvrtka radi za kinesku vladu.

Jakub Hera Adamowicz, upravitelj medija Huawei Europske unije, kritizirao je optužbe protiv kineskog tehnološkog diva na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u Bruxellesu. Naveo je da tvrtka “nikada nije bila uključena u bilo kakve obavještajne aktivnosti u Češkoj Republici” i da nije poslovala u Sjevernoj Koreji.

Vijest je uslijedila nakon što je češka televizija, ranije ovog tjedna, optužila Huawei za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, prema izvješćima u zapadnim medijima.

U izvješću se navode dva anonimna menadžera u telekomunikacijskoj tvrtki koji uz “domaće obavještajne službe”, tvrde da su podaci poslani u sustav tvrtke kontrolirani isključivo iz sjedišta Huaweija u Shenzhenu i da je “vrlo teško pratiti i dokazati što i tko pristupa tim osjetljivim podacima ”.

Izvori su također tvrdili da je “dobro ustaljena praksa” da Huawei raspravlja o informacijama na sastancima s ljudima iz kineske ambasade, ali nije rekao jesu li u pitanju špijuni. Rekli su da su radnici Huaweija koji su sudjelovali bili ohrabreni da “iskoriste prednost” “na internim sastancima u lokalnom veleposlanstvu”.

Anonimni zaposlenici također su rekli da su zaduženi za prikupljanje obavještajnih podataka za Huawei, na temelju osobnih podataka klijenata, uključujući njihov broj djece, dohodak i hobije.

Dok su Sjedinjene Države i druge zemlje zabranile korištenje Huawei telekomunikacijskih proizvoda, Huawei je ostvario velike dobitke u zemljama Srednje i Istočne Europe (CEEC), a kineski dužnosnici posjetili su Poljsku na jednotjednoj turneji početkom srpnja kako bi razgovarali o produbljivanju suradnje u Inicijativi Put svile, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom.

Međutim, u Češkoj je ranije ove godine pokrenuta revizija oko 160 agencija i tvrtki, kako bi se procijenili rizici povezani s korištenjem Huaweijevih i ZTE-ovih telekomunikacijskih proizvoda, izjavio je češki premijer, Andrej Babis, u siječnju, dodajući kako će revizija uključivati elektrane, vodovodne i telekomunikacijske sustave.

Ravnatelj Nacionalne agencije za cyber i informacijsku sigurnost (NCISA), Dušan Navratil, također je u prosincu prošle godine izjavio kako Prag sumnja da proizvodi dviju kineskih tehnoloških tvrtki predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. To dolazi nakon izvješća koje optužuje Peking za ‘industrijsku špijunažu’ s navodnim zakonom koji omogućava pristup informacijama putem tehnologije “skrivenih ulaza” na svojim proizvodima. Predstavnica Huaweija u Češkoj, Magda Teresa Partyka, kritizirala je optužbe, navodeći kako u Kini nema zakona koji prisiljava Huawei na korištenje takvih tehnologija.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
nessyUmpah PahTupko GlupkoMilance iz Cesketuf Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bob Rock
Gost
Bob Rock

Udaraju nesmiljeno pa našem Huawei-ju!
Napred Kina!
Napred Rusija!
Dole SAD!

tuf
Gost
tuf

Zamisli drskosti, europska podružnica tvrtke slala podatke svojoj središnjici. Neviđeno.
Nema druge – slijedeći put (krajem tjedna) kada ZABA pošalje izvješća o štedišama u središnjicu Unicredita – lupiti pompozne naslove o špijunaži ZABA-e!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

IRozhlas je najveci dezinformacijski mediji u Ceskoj, nevjerujte im nista sto píšu, novináři píšu dezinformacije jer moraju u Rozhlasu ,kako im naředí Gazda iz amerike..tak mediji je za smijeh..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Ako Huawei to ne radi, treba tužiti medij IRozhlas / češku televiziju / češku državu češkom sudu tražeći nadoknadu ekonomske štete sa zakonskim kamatama koja se sigurno mjeri u milijunima čeških kruna.
Ako IRozhlas/češka vlast/češka televizija ne preda uvjerljive dokaze o izrečenome na sudu, isplata u roku 15 dana ili ovrha.
Zanimljivo da češki vlastodršci pokreću reviziju samo za Huawei i ZTE telekomunikacijske proizvode, ne usuđujući se dirnuti druge, što upućuje da su ovo svjesno plasirane dezinformacije, a ne istraživačko novinarstvo.
Na žalost, davno je prošlo vrijeme Vaclava Havela, i Česi očigledno počeli pametno birati na izborima kao i druge slavenske zemlje.
Zamislite da Česi tako revno pokrenu takvu detaljnu reviziju za Google, Facebook, Twitter, Microsoft..
Ne, ne možete zamisliti, jer se to ne može dogoditi dok živimo u Matrixu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Medijima:
VELIKI MANITU :
Manite se pulacije !

nessy
Gost
nessy

Ne treba njima dokaz, dovoljno je da su “zapadnjačke tajne službe “uvjerene” kako telekomunikacijska tvrtka radi za kinesku vladu”. Tako je bilo u vrijeme Svete Inkvizicije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik