fbpx

Kijev potvrdio da su rezerve plina u zemlji iscrpljene

Kijev potvrdio da su rezerve plina u zemlji iscrpljene 1

U svojoj suicidalnoj politici sukobljavanja i prekida ekonomskih veza s Rusijom, Kijev je na kraju došao do točke u kojoj se nema kome obratiti za pomoć i jedini je izlaz kupnja plina po većim cijenama, što će biti dodatni udar na ionako osiromašeno stanovništvo zemlje.

Kako priznaje ukrajinski Naftogaz, većina plinskih polja u Ukrajini je praktično iscrpljena za 90%, a državna poduzeća nemaju manevre za uštedu energije. Te informacije je objavio izvršni direktor Naftogaza Andrej Kobolev.

Ukrajinske kompanije nemaju sredstava za istraživanje i razvoj novih polja, a privatni poduzetnici općenito izbjegavaju ulaganja u Ukrajinu.

Uz sve navedeno, prethodno je potvrđeno kako je potrebno povećati vlastitu proizvodnju plina, kako zemlja ne bi ovisila o Rusiji ili obrnutim isporukama ruskog plina kroz zemlje EU. Nakon što je proučio geološke i ekonomske karakteristike i perspektive unutarnjeg ukrajinskog teritorija, Kijev je došao do zaključka da bi takvo rudarstvo bilo korisno.

Domaće rezerve plina u dubokim ležištima Ukrajine bi trebale biti dovoljne da zadovolje potrebe stanovništva. Industrijalci trenutno kupuju gorivo od Gazproma, ali u prikrivenoj “obrnutoj shemi”. U ovom scenariju se cijena znatno povećava, a od profit uzimaju posrednici.

Ako se pažljivo razmotri karta nekadašnjih ležišta, koja prikazuje rezerve energenata do 2014. godine, boja nafte je zelena, a plina crvena.

FOTO – Naftne i plinske bušotine Ukrajine do 2014. godine

Zalihe plina u Ukrajini

Izvori iz državnih poduzeća navode su postojeći izvori iscrpljeni, a državna tvrtka Ukrgas ne razvija nove bušotine zbog nedostatka novca. Ukrneft također nema licencu za razvoj i proizvodnju depozita, a Černomorneftegaz je također neaktivan.

Trenutno su neka polja završila u rukama privatnih trgovaca, ali zbog lokalnih zakona se ništa ne radi.

Kobolev primjećuje da je proizvodnja plina skupa, a investitori ne žele riskirati novac ako tvrtka u koju bi ulagali nema najmanje 100 milijuna dolara. Kako su sve ukrajinske tvrtke uglavnom male, ulagača u energetski sektor nema. Ispada da Kijev je vlastitim rukama sebe osudio na u ovisnost o obrnutom uvozu ruskog plina.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“…tako da gasa nema zbog zločinačkog iživljavanja Putina nad ukrajinskim narodom…”

Posmatrano sa strane politika Kijeva je više nego idiotska. Znali su da nemaju dovoljno gasa, sami su svojom ideologijom zatvorili vrata uvozu iz Rusije, to malo što se “ispod ruke” nabavi nije ni približno dovoljno za osnovne potrebe – gasa već nema a zima tek što je počela. Sve ukazuje na samoubilačku taktiku osim ako… ponovo pročitamo rečenicu sa početka.

Šta ako Porošenko namerno stvara nestašicu kako bi radikalizovao stanovništvo. Možemo biti sigurni da će sada krenuti neverovatna kampanja obilno pomognuta kroz zapadne medije a stanovništvo će sve lakše prihvatati propagandu što se duže bude smrzavalo. Rusiji su vezane ruke jer čak i ako bi pokušala sa humanitarnom dostavom gasa za grejanje stanovništva on bi ogromnim delom završio u privatnim džepovima.
Kako god bilo ovo je ipak samoubilačka taktika Kijeva.

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac – mislim da si blizu istini kada tvrdis da bi nestašica mogla radikalizirati stanovnistvo. Samo nemojmo zaboraviti da je svaka redikalizacija mac s dvije ostrice koji se lako moze okrenuti protiv potrosenka.
LP

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Joj Sparkling, pa bar mi znamo kako je lako ciljano radikalizovati stanovništvo. Na strani Porošenka je jedna gotovo nepobediva istina: ljudi ne žele da prihvate grešku. Ako stave na vagu njega i Rusiju biranjem Rusije priznali bi da su pogrešili sa Janukovićem – tada će naći milion razloga zašto su “bili u pravu” i mržnju će usmeriti prema Rusiji.
Sve to nema veze sa logikom ali iskustvo kaže da je izvesno da će biti tako.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Jedini mogući spas Ukrajincima da se situacija razriješi na miran način su predsjednički i parlamentarni izbori koji slijede sljedeće godine.
Ako opet izaberu ovu vlast koju imaju zadnjih pet godina, onda im nema spasa.
I Europi i Ukrajini bi trebalo biti u interesu da se situacija tamo smiri i da se normaliziraju odnosi sa Rusijom (što mora uslijediti kad-tad), ali odavno znamo da je EU vrhuška samo američki vazal (Amerima su Ukrajinci korisne budale koje žrtvuju samo da bi Rusija imala problema na svojoj granici, a ako krene ukrajinski izbjeglički val prema EU, još i bolje za Amere), i da radi na rastakanju EU kao uniji ravnopravnih i suverenih naroda, premda su svjesni da melting pota ovdje nikada neće biti.
Treba se nadati da će Ukrajinci doći pameti, već je i njima sigurno dosta pet godina (polu)ratnog stanja.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  shumadinac

sada će usa bratski pomoći i poslati im brod ukapljenog plina iz Yamala, naravno uz malu proviziju

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Obećala američka vlada,bratskom ukrajinskom narodu zippo upaljače.Upaljače koristiti za grijanje ruku i to samo na dan izbora,stoji u uputama iz Vašingtona.U obrazloženju svoje odluke kažu,to je potrebno radi predstojećih izbora kako bi narod mogao zaokružiti Porošenka da ne bude Potrošenko.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac: Kad je Potrosenko najavio 90 dana ratnog stanja pisao sam da je to jer usred zime ostaje bez plina.Jos jesenas bilo poznato do kad ce imati zaliha. Ratno stanje mu je trebalo da sprijeci demonstracije i da odrzi kontrolu do izbora.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  tihobl

Zbijmo redove,biće’nam toplije!

Bobby
Gost
Bobby
2 godine prije
Reply to  shumadinac

idealna prilika da US realizira LNG terminal i dokaze isplativost svega toga 🙂

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Mozda Ukraljinski lideri pocmu racionalno i normalno razmisljati kada im se ohlade guzice i glave.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Ne nadaj se da ce poceti pametnije razmisljati. I dalje ce razmisljati kako da uvoze plin i naftu iz Rusije preko posrednika i da ugrade svoj procenat, kao sto rade sa ugljem iz Donbasa kojeg dobivaju preko amerikanaca.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Ukrajinskim liderima se nikad nece ohladiti navedeni delovi tela, nego njihovim podanicima. Sta reci kad nisi u stanju razlikovati dve potpuno razlicite strane? Zaustavicu se i necu biti grublji.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
2 godine prije

Ma nece biti problema “dati” ce njima amerikenjci sve i inokao “daju”.Amerikanci inace malo daju ali,uzimaju sto vise mogu pa i vise od toga.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Tko zna hoćemo li prije saznati stvara li planet sam naftu i plin u svom podzemlju ili ćemo prije toga iscrpiti svu naftu i sav plin…? Ako je to uspjelo Ukrajini – iscrpiti preko 90% ugljikovodika, nema sumnje da će uspjeti i drugima.
Kako nas je svakim danom sve više što znači istovremeno i sve više potrošača nafte i plina, čini se da nećemo predugo čekati na epilog i rasplet naftno-plinskih nedoumica. A tad neće biti bitno ima li neka naftna kompanija kapital od 100 milijuna ili 1000 milijarda dolara.
Ukrajina će se morati naviknuti na činjenicu da je kupac nafte i plina, kao što se već navikla većina država, naroda, ljudi.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nego, kako, nego, da stvara… Pa nije valjda bogom dano…. Problem, je samo u tome, da što se ugljikovidika tiče, se stvaraju, prepolako…..

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne Alerik, velika je verovatnoća da Zemlja ne “prozvodi” naftu i gas već da ih jednostavno “otpušta”.
Danas se za razliku od pre pola veka i više (kada je stvorena teorija o organskom poreklu nafte) zna da se u Sunčevom sistemu nalaze velike količine ugljovodonika koji su sintetisani još dok je sistem bio samo oblak prašine i gasa. Danas su prisutni u obliku ogromnih jezera na mesecima oko Jupitara i Saturna.
Nafta i gas su najverovatnije ugljovodonici koji su zarobljeni u toku formiranja Zemlje i ona ih polako ispušta iz dubine prema površini. Najbolji dokaz za to su neka stara nalazišta za koje se mislilo da su iscrpljena pa se kasnije otkrilo – da nisu.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Plin i nafta su najvećim dijelom geološkog porijekla, skoro su neiscpni. rusi otkrili i objavili.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Šok

To sam i ja cuo, ali samo u domeni zavjera, imam li kakav link na tu temu? Samo, ako imas nemoj staviti cijeli link jer ti nece proci, malo ga modificiraj…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Lurker

morati ćeš surfati
kad je bušotina iscrpljena u njoj se još uvijek nalazi nafta i to veliki dio ne znam točno koliko ali se ne može izvući vani
rusi bi takve bušotine zatvorili i vratili bi se nakon dvadeset godina i u njima opet našli naftu za vađenje u kojim količinama ne znam, ali su pričali o zamućenju izvora.
nafta se stvara na velikim dubinama gdje mora biti zadovoljeno nekoliko čimbenika;
voda, temperatura, ugljik, i željezo
nafta migrira prema površini i na mjestima gdje je granitna kora zemlje napukla izlazi na površinu, dokaz su potvrdili i švedi koji su bušili ispod granita i našl tragove nafte bez organskih primjesa slično je i sa zemnim plinom.
Najbolja nafta je libijska laka nafta malo je filtriraš i uliješ u tdi.
rusi imaju puno sumpora u nafti i više je kao blato, saudijci imaju najmanju cijenu eksplatacije i velike količine stoga su i najvažniji igrači na tom polju (drumski razbojnici dobili jack pot).
iskopaš temelje za kuću od metra dubine, ujutro ti se napuni naftom.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Šok

…treba li razlog…demokracija funkcionira dok se slažeš s mojim stavovima.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ima bušotina nafte dubokih I 10 km.Nije mi jasno kako su dinosauri dospjeli tamo.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Sardelino

14 km je mislim, najdublja bušotina i to u Mediteranu. Tu se ne računa dubina mora?

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik

“A tad neće biti bitno ima li neka naftna kompanija kapital od 100 milijuna ili 1000 milijarda dolara.”

Za kapitalizam su rast potrošnje i BDP-a SVETI GRAL. Bez njih bi kapitalizam naprosto propao. A kako i na koji način ostvariti potrosnju i rast BDP-a to je manje bitno? Moze i preko rezanja troškova proizvodnje, dakle na račun radnika, ali moze i preko ciljane proizvodnje nekvalitetne robe sa kraćim vjekom trajanja, dakle na račun mušterija. Nisu bitne posljedice, bitan je samo rast BDP-a, pa kad bi propao cijeli svijet. Težnja za stalnim rastom POTROŠNJE i BDP-a je suluda i samoubilačka gdje se postvlja pitanje cilja, smisla i svrhe stalnog bogaćenja. Ključni problem kapitalizma je oslonac na konstantni rast. Da li je moguće na materijalno ograničenoj planeti ostvarit neograničen rast? Naravno da je nemoguće. Samo je pitanje vremena kad će sve eksplodirati. A ako neko i ostvari enormno bogatstvo kao što su SAD i Zapadna Evropa, Japan, Kanada i Australija, onda je to na tuđi račun, dakle pljačkaški, neokolonijalistički, a što dalje govori o karakteru kapitalističkog načina proizvodnje. Dalje, materijalno bogatstvo nije stvar samo sposobnosti, nego i škrtosti, odnosno gramzivosti. A pošto je škrtost, po kršćanskom nauku, smrtni grijeh onda iz tog proizilazi da materijalno bogatstvo nosi u sebi klicu grešnosti.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Predlažem narodu kojem bude hladno ove zime da posljednje novce ulože u molotovljeve koktele. Pa sa njima neka krenu prema ukrajinskim političarima.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Ante

E, ali za molotvljev koktel ti treba nafta ?

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Ante

ako imaš lika koji ti stalno podilazi i govori kako si ljep,mlad,snažan i pametan onda nečeš pljuvati po njemu već ćeš razbiti ogledalo….tako i narod podilazi muljatorima i varalicama.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije

Pa ima Potrošenko prijatelje u Engleza, Amera, Francuza, Blenki kao svjetnik svi će mu pomoči, samo zovi ovi će sokolovi poslat pomoć LOLLLL..

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije

Preporucio bi novinarima portala Logicno da se pocmu malo geopolitickim događanjima baviti u Bosni i Hercegovini,Srbiji vezano za razne proteste itd..Rzalog tome je da nespominjem ime pojedinih stranih elita,obavjestajnih sluzbi da rade scenarij haosa,nereda,građanskih sukoba na tim prostorima.Malo procackajte oko svega toga,mozda dođete do zanimljivih informacija jer nije nimalo dobro ono sto bi s emoglo dogoditi iduce godine.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Milanče

Malo je tesko analizirati dogadjaje koji su preblizu jer emocije ometu ispravnu, logicku analizu.

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije
Reply to  Lurker

nije tesko,trebaju s epotruditi,posloziti neke kockice u svom tom mozaiku događanja i analiza je tu.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Milanče

Misliš da su demonstracije dirigirane od strane “obojenih” proljećara? Smatram da njima Srbija kao takva nije interesantna jer je okružena nato zemljama i geostrateški im je nezanimljiva. Nije to Juga… A i narod je dovoljno osvješten. Beograđani nisu podivljali neonacistički Kijevljani.

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Milanče

mene isto to zanima, i doznao sam od frendova da je prosvjed u BG protiv Vucica i za Kosovo,tako da to nije obojena.
mislim da je to big deal jer mi je frend novinar na prvoj i nisu mu dali da napravi detaljnu reportazu pod izgovorom da ne treba, narod je kod nas svaki dan na ulici.
a zna se cija je prva.

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije
Reply to  shah

Prije svega treba znati kako je stvorena Republika Srbska u BIH po cijem nalogu,pa dalje treba posloziti ostale kockice u mozaiku svih ostalih događanja na tim prostorima,rijesenje svih tih protesta je tu.

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  Milanče

Po nalogu onih koji su se borili za nju.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Ray

drugacije to bjese

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Milanče

Milance tvoj prijedlog je previse zapaljiv.
Bolje bi bilo kad bi se pripremio jedan obiman clanak o liku i djelu lorda Pedija Esdauna koi je zaduzio BiH da ce se pominjati jos decenijama. To bi bio in memoriam clanak sa zakasnjenjem, ali djelo pokojnika je toliko obimno da se i ne moze napisati brzo.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ljudska glupost nema granica.

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije

Crosco buši u Ukrajini.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Tabasco

Crosco buši koga ??

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Ne bi znala koga, znam što. ?

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Novogodišnja čestitka Predsjednika Petra Porošenka Ukrajincima:
” dragi moji sugrađani sve najbolje u 2019.bla..bla..govno vam se u šupku smrzlo ali ne brinite BIT ’ ĆE ČOKOLADE ??

Odovor: Je.. emo ti mater čokoladu si zabij u guzicu a od tebe skupa sa tvojim govnima ćemo napraviti biogorivo !

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije

Mogli bi se komentatori rusofili s ovog portala okupiti jednu noć i plesati i pjevati i zazivati veliku i hladnu zimu u Ukrajini zbog koje bi ( a ne znam zašto) ostavku dao predsjednik Porošenko. Kad već ništa drugo ne možete, to mi se čini najrazboritije.

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije

Može. Ja dajem prostor.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Ukrajinski prdac u potić i katastrofa za narod.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Ma super. Daće im plin spasioci amerikanci. Hehe

TOS - 1A
Gost
TOS - 1A
2 godine prije

Kada ste tako glupi ( Ukrajina ), onda crknite od zime glupsoni !!! Od 2014 god vas je vlast dovela u ovakvo haoticno stanje po svim zivotnim pitanjima !!! Narod treba ovu vlast otjerati ili uhapsiti.. pa dovesti nekog normalnog ko ce zemlju izvuci iz krize.. i naravno, Ukrajina treba i mora biti vojno neutralna zemlja ili slijedi jos veci haos.. EU i SAD ce non stop je gurati u rat protiv Rusije !!!!

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Čini mi se da više nema dobre nade za Ukraince. Četiri godine stvaranja psihoze ugroze, prikrivena diktatura brainwashinga kroz msm i obrazovni sustav učinili su svoje (strah). U HR desničarima je to uspjelo za manje od tri godine. Pa si ti misli, pajdo moj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik