fbpx

Morgan Stanley analitičari savjetuju investitore da prodaju američke dolare, usred panike na Wall Street-u

Dolari u kuferu

Dok Savezne Rezerve poduzimaju hitne mjere za stabilizaciju ekonomije i smirivanje paničnih tržišta, stratezi sugerišu da bi dugoročni investitori mogli početi razmatrati dodavanje većeg rizika vlasničkog kapitala u svoje portfolije.

Morgan Stanley analitičari preporučuju da investitori prodaju američki dolar jer su finansijska tržišta izvela ekonomski udar zbog zabrinutosti izazvane koronavirusom.

U izvještaju Bloomberga, Morgan Stanley analitičari pišu da je „došlo vrijeme za prodaju američkog dolara“. Očekuju da će američka valuta oslabiti zbog „međusobne veze agresivnih podsticaja (Saveznih rezervi) i rizika taktičkog oporavka“. Njihov savjet je da kupuju euro u odnosu na američki dolar sa ciljem 1,16 i „prilično širok zastoj“ na 1,08, a australijski dolar prema američkom dolaru sa ciljem 0,68 i zaustavljanjem od 0,60.

Negativna raspoloženja investitora su proširila kreditne razlike i povukla globalne akcije na tržište niskih cijena(tržište na kojem indeks padne najmanje 20 posto od najnovijeg maksimuma).

Američke dionice pale su u četvrtak na tržište niskih cijena – s tim da je Dow svjedočio svom najbržem padu od Velike depresije – nakon što je predsjednik Donald Trump najavio zabranu većine putovanja iz Evrope, ali očito nije uspio u potpunosti ugušiti zabrinutost investitora u vezi s postupkom s pandemom koronavirusa.

U potrazi za sigurnim utočištem, okrenuli su se imovini kao što su prinosi iz američkog trezora, što je dovelo do povećanja vrijednosti zelenih ulaganja.

„To ne znači da „padamo na dno“ ili da smo vidjeli najniže cijene rizične imovine“, piše u izvještaju Morgan Stanley-a. „Ali znači da smo ušli u završnu fazu ovog teškog, akutnog tržišta niskih cijena. A to znači da smo bliži fazi „oporavka u ranoj fazi“ nego što smo bili tokom prethodne tri nedelje. Zbog toga su naši stratezi širom svijeta počeli sugerisati dodavanje rizika. ”

List je izašao prije nego što su Savezne rezerve u nedelju najavile da će kamatne stope smanjiti na gotovo nulu i kupiti najmanje 700 milijardi dolara državnog duga kao dio agresivnog koraka za ublažavanje udara od izbijanja koronavirusa. Pored toga, planiraju da u ekonomiju ulože 1,5 biliona dolara da bi se očuvala likvidnost u bankarskom sistemu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
11 mjeseci prije

Zato nema toalet papira – štamparija radi prekovremeno.

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije
Reply to  nekoime

uskoro i neće biti neke razlike između ta dva papira…

nekoime
Gost
nekoime
11 mjeseci prije
Reply to  žrec

Hoće, toalet papir uvijek barem nešto vrijedi..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

Vi ovdje na logično skrolate razne portale i gdje uočite članak na kojega bi mogao ići dobar clickbait naslov to prevodite.
Što se dolara tiče on je ojačao kao i sve druge valute u odnosu na zlato, možda nešto više, i to što piše odnosi se na profesionalce koji upravljaju fondovima i to je možda bilo jučer, danas je već drugačije jer je iz ECB- a jutros objavljeno kako i ECB kreće sa “mammoth” programom otkupa svega i svačega pod krinkom korone PEPP -Pandemic Emergency Purchase Programme”.
I ako vam se već piše bolje bi bilo da ste objavili tu vijest iz ECB-a, jer o Americi već sve znamo.
Ovako po komentarima samo skupljate trolove i navijače.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

@space… Bloomberg nije bas “bilo koji portal” – u svijetu ove “zapadne ekonomije”… To je – vodeci portal! Dakle kad oni nesto analiziraju – to se prakticno gleda kao na “eto to je to…” … Uzgred, dolar je “skocio” u zadnjih para dana zato sto je oooogromna kolicina duga – upravo denomirana u toj valuti. Sta vise nejvece kolicine duga su takodjer sa izvoristem u SAD. Da bi podmirili dug u USD – duznici u tom bezvriojednom smeceu (USD) – naprosto moraju sakupljati dolare! Dakle, iskljucibo zbog toga imamo “deflaciju” USD. Naprosto, i pored vise nego 2000 milijardi USD upucanih u zadnjih par dana u “US ekonomiju” – svi pokazatelji te “ekonomije” (ruleta) idu na dole. E sad zamislite sljedece: Kina i Japan – ZAJEDNO – imaju manje americkog duga (koji su dobili napr za prdodane carape, odjecu, auta itd Amerima ) – nego sto je FED upucao u ova 2-3 dana!!!! BEZ ikakvig garancija! Cisti “papir” tj “kompjuterske nule” Pa sta vi mislite kolega – da Kinezi (pa cak i japanski cinosticki robovi) – misle o ovoj zadnjoj akciji i o “US parama” (duznickim papirima) koje Ameri kao sumanuti “proizvode”??? Milite li da ce kao idioti – samo cekati… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Tako je istrazuj. Naravno da je odavno jasno da će dolar da propadne ali to znači da će u nešto drugo da se razmeni. Ja duži niz godina pričam da je bitanska funta gotovo izvesna zamena (bar za prvo vreme dok se “opere” dolar) – veliki pad koji se pravdao Brexitom mi je samo učvrstio to uverenje.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

cuj sumi, svasta je moguce…
Ovo su poprilicno “nesigurna vremena” (sto bi reko Dzoni Stulic 🙂 )
Licno nisam bas siguran u funtu, jer su oni od prilike isti kao i FED, samo manja kopija…
Saznace su cini mi se, poprilicno brzo 🙂

Nenad
Gost
Nenad
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Sta stoji iza engleske funte da bi ona mogla da zamjeni dolar???

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Neznam zašto se s tim komentarom meni obraćaš. Nije sve netočno što pišeš, ali to nema veze ni sa ovim člankom ni sa mojim komentarom. Prošlu nedjelju je smanjena kamata FED-a i najavljen QE. Uz to je otvorena currecy swap linija u dogovoru sa nekim od ostalih velikih centralnih banaka, a to znači kako je moguće zaduživanje u jednoj, a vraćanje duga u drugoj valuti što znači puno veću međuovisnost centralnih banaka i valuta koje izdaju. Sve centralne banke trenutno rade istu stvar samo sa različitom dinamikom i to je danas najavila i ECB pa je to bitnija vijest od ovog clickbait članka na što sam ukazao mojim kimentarom. Kad počmu, padati će sve fiat valute i tu dolar nije nšta bolji ili gori od eura ili funte. Meni se čini kako ti upoće ne razumiješ što pišeš čim si napisao “Milite li da ce kao idioti – samo cekati i cekati (uz ovcije blejanje) – dok Ameri nastampaju jos jedno 4-5 puta istu sumu???” To znači kako upće nisi svijestan razine povezanosti centralnih banaka koje su prošle nedjelje još više proširile svoje međuovisnosti, a meni predbacuješ kao da sam ja sa kruške pao. Ajde lijepo smiri se i ne… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

@space…
“… a meni predbacuješ kao da sam ja sa kruške pao …”
Postovani kolega,
Pogresno ste me razumjeli.
Nista vam nisam niti pokusao prebaciti. Nije mi jasno zasto se osjecate prozvanim?
Vi ste napomenuli da kolege sa Logicno traze “clickbite” a ja sam vam napomenuo da Bloomberg u stvarnosti jeste “teska kategorija” u zapadnoj sferi ekonomskih glasila.
Vas nisam niti spomenuo.
Uistinu, rekao jesam da ne mislim da ce Kinezi (ili Japanci ili u ostalom bilo ko drugi ko se zeli osloboditi USD) samo cekati skrstenih ruku… (uistinu, takodjer licno smatram (ali definitivno nisam “mesija” pa da kazem da je tako kako ja tvrdim!) – smatram da oni koji ce “skupljati” dolare stvarno pripadaju kategoriji idiota, ali i tu vas niti sam spominjao, niti mi je bila namjera nikog drugog prozivati.)
Nista drugo.
Apsolutno sam miran.
Lijep pozdrav

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Da radi se upravo o clickbait članku i naslovu. Ja sam samo ukazao na kontekst. Ali pustimo to, ti i dalje tvrdiš kako će dolar propasti sam, ja sam ukazao na koordinaciju većine velikih centralnih banaka pod vodstvom američkih federalnih rezervi koje će nametnuti najnovije naštampane dolare i da to radi ECB. Da li ti misliš hoće li takvu politiku prihvatiti hrvatska vlada ili neće? Navijanje je nepotrebno i štetno kad se događa nešto iza plašta korone i čemu mi neznamo puno. Analiza je neupotrebljiva bez sinteze, drugim riječima kako ono što se događa s dolarom afektira nas u Hrvatskoj ili bilo kojoj državici ex YU. Navijanje za ili protiv propasti dolara, situacija u Kini, Japanu nas vodi daleko od problema koji nas okružuju i ako ne probamo vidjeti vezu između globalnih događanja i nas samih onda smo odvojeni od stvarnosti. Ako i propadne dolar ja nisam siguran kako već neće biti spremno nešto još gore od dolara, a da mi na to nećemo biti spremni. Da li si ti siguran kako ova masprodukcija dolara i eura neće biti upotrijebljena za još veće zaduživanje i otkup industrija zemalja kao što su ove ex YU, a da mi pojma nemamo kao… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

@space… “… Zašto ne dopuštaš opciju da zlo koje dolazi iz Amerike ti i ja drugačije vidimo …” . A od kuda vama ideja da je nesto nekom “ne dopustam”? (Uzgred, znakove interpukcije, pa i navodnike – koristim iskljucivo da pojasnim moje stavove. Ovdje recimo ciriram sta ste vi rekli. Medjutim, uopste mi ne smeta ako neko drugi ne koristi slicnu interpukciju i formu… Ta ovo je diskusioni forum, a ne liga mladih lingvista…) . Dakle, ne samo da “dopustam” – nego se i radujem kad neko ima drugaciju opciju. Sto se tice dollara i drugih (papirnatih) valuta… Nigdje nisam rekao da “će dolar propasti sam”. To ste vi na neki nacin sami “izvukli” iz konteksta… (ovde navodnici predstavljaju nepostojanje takvog konteksta, a time i nemogucnost izvlacenje iz njega takve tvrdnje iz mog komentara) … Sve “fiat” valute (dakle proklamirane valute, a ne valute iz kojih stoji neka vrijednost) – smatram da ce u ovoj vjestacki izazvanoj krizi, doci na vrijednost koja im prakticki pripada. Iza svake valute, da bi imala neku vrijednost – mora postojati: – industrijska baza – resursi (i ljudski i prirodni) – rezerve u energiji (hrana, nafta, voda…) te plemenitim metalima (koji su kroz vijekove vijek… Pročitaj više »

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije

Tko to kupuje bezvrijedne dolare, tko zarađuje na kupovini?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

$ kupuju oni koji moraju:
– centr.banka svake drž. čuva vrijedn.valute u intervalima/marginama.
– oni koji imaju ugovore (kao za dionice) da moraju kupiti/ prodati po određenoj cijeni.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

Da imam neki dolar odmah bi ga prodao i kupio toalet papir, higijenskije je

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
11 mjeseci prije

Nevjerojatno koliko forex investitora među čitateljima portala .

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

U potrazi za sigurnim utočištem, okrenuli su se imovini kao što su prinosi iz američkog trezora, što je dovelo do povećanja vrijednosti zelenih ulaganja
evo u toj rečenici ja vidim korist zelenh od korone.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

i gledao sam mapu gdje se najviše ispušta co2 u svijetu i odprilike se poklapa sa žarištima korone virusa?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim
Ako misliš na zagađenja – naravno da je to tamo gdje je najviše industrije > najveća gustoća populacije…

crnac berlinski
Gost
crnac berlinski
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

i zrak planinski zdrav cist,lijeci sve osim ljud.gluposti?
haiku by harakiri sarkazamiri

Zec
Gost
Zec
11 mjeseci prije

Zašto je dolar trenutno tako jak
Dolar je toliko jak iz tri razloga.

Prvo, Fed je okončao svoju ekspanzivnu monetarnu politiku kako se ekonomija poboljšavala. Prestalo je dodavati novac. To je ograničilo ponudu dolara i povećalo njegovu vrijednost.
Fed je također povećao kamatne stope u prosincu 2015. To je ojačalo vrijednost dolara. To znači da će američke blagajne kratkoročno privući veće kamatne stope. To je povećalo potražnju za dolarima. Štednja je zaradila veću stopu prinosa na depozite u dolarima nego na depozite u eurima koji su plaćali niže kamate.

Drugo, Europska središnja banka smanjila je vrijednost eura radeći suprotno. Politička nestabilnost u Europskoj uniji također je oslabila euro a tek zatvaranjem granica doci ce kriza globalnih europskih razmjena. Solidarnost u vrijeme krize ok al svako gleda svoje probleme na kraju.. Vrijeme je za kupovinu dolara iz jos jednog razloga vezano za koronu ameri vec sigurno duze vrijeme imaju cjepivo ..i sigurno ce se brze oporavit od europe.

Tomi
Gost
Tomi
11 mjeseci prije

Kolko god mi mrzeli ameriku ako se slomi njihova borza jebacemo jeza jos vise i mi ovdje

Zec
Gost
Zec
11 mjeseci prije

Kina je drugi najveći investitor u stranim dolarima. Od prosinca 2019. držala je 1,07 biliona USD američkih državnih vrijednosnih papira. Kina periodično nagovještava da će smanjiti svoje udjele ako SAD ne smanji svoj dug. Umjesto toga, udjeli se nastavljaju povećavati. Američki dug prema Kini iznosio je 16% američkog duga prema stranim zemljama.

LCF
Gost
LCF
10 mjeseci prije

U bankarskim visokim krugovima ovu godinu nazivaju *zero* … postoj li mozda sansa da sve padne na nulu, resetira se pa potom iznikne neka njihova bankarska valuta, ali ovaj puta bazirana na blockchainu i sa vecom moci prikupljanja informacija te potpunom kontrolom nad svim aspektima razmjene ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik