SAD ubijaju dolar ovisnošću o sve većim dozama monetarnog heroina

Američki dolar
10 komentara

Burze dionica povećale su se dok je američki predsjednik Donald Trump odustao od razgovora o poticajima, sve do izbora. Trump je sada u procesu nadmašivanja Demokrata po pitanju poticaja, tvrdi ekonomist Peter Schiff.

Republikanci su argument izgubili onog trenutka kad su priznali da je poticaj “dobar” za gospodarstvo, smatra Schiff.

“Rezerve su već dale izjavu o tome da neće tiskati više novca sve dok vlada ne proda više obveznica. Drugim riječima, Savezne rezerve su na čekanju s dodatnim novčanim poticajem, sve dok Kongres ne prođe s dodatnim fiskalnim poticajem, čime bi Rezerve imale više obveznica za unovčavanje”.

Objasnio je da je Trump, nakon što su se tržišta napunila, bacio maslinovu grančicu predsjedavajućoj Nancy Pelosi, rekavši kako je i dalje spreman razmotriti manji poticaj, uključujući još jedan krug čekova od 1.200 američkih dolara, 25 milijardi američkih dolara pomoći i sredstva za zaštitu plata. To je ponovno pokrenulo pregovore i Republikanci su se brzo počeli licitirati.

“Činjenica da nam je potrebna sva ta umjetna podrška priznanje je da je gospodarstvo slabo. Zato mu je potrebna sva ova pomoć”, rekao je Schiff, dodajući: “Ne možete reći da imamo zaista snažno gospodarstvo, no trebamo reći kako je gospodarstvu potrebna vladina štaka kako bi je podržala. Mislim ili je ekonomija jaka i u tom slučaju ne treba poticaj ili je slaba i treba poticaj”.

Schiff je također primijetio da poticaj slabu ekonomiju čak ni ne čini snažnom. “Zapravo slabu ekonomiju poticaji samo dodatno oslabljuju”.

Prema riječima veterana, burzovnog mešetara, razlog zašto američko gospodarstvo neprestano treba alat za hitne slučajeve jest taj što ga je prije svega koristila središnja banka. “Rezerve su toliko osakatile američku ekonomiju zbog svoje pomoći, da je sada jedini način kako se gospodarstvo može kretati samo s tom štakom pomoći. Ako maknete tu štaku, gospodarstvo je gotovo. Propada. Dakle, nismo izliječili ekonomiju ulaskom u QE. Upravo smo stvorili mjehur koji je ovisan o sve većim dozama tog monetarnog heroina.

“Uvijek smo željeli i trebali još poticaja. Američka vlada i Savezne rezerve nastavit će stimulirati ekonomiju iscrpljujući joj životnu energiju, sve dok je potpuno ne unište ubijanjem dolara”.

američki dolarPeter Schiff
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Da nepukne mjehur inflacije zato su globalisti realizirali projekat koronavirus kako bi stabilizirali svjetsku ekonomiju.Tome se brani američka elita ili duboka država i elite koje su navikle krasti po svijetu..sada došao kraj tome pa uz pomoć svojih medija sire paniku o koronavirus ali uz brzo će svima njima doći kraj..dani su im odbrojani..

nekoime
3 godine prije

Oćeš kupit ciglu, pardon, obveznicu?

Austrijanac101
3 godine prije

Hvala portalu što širi glas o Schiffu i ljudima poput njega! Ako Vam ima smisla to što priča obratite pozornost na Austrijsku školu ekonomije i Mises institut je recimo predvodnik u ovom toku misli. Meni se ta investicija u vremenu i obrazovanju već debelo isplatila. A tek sam počeo.
Pozdrav slobodarskoj braći, ma di bili i kako se zvali. Još jednom hvala Logično!

Zax
3 godine prije

Vec vidjeno u povijesti. Njemacka poslije 1. svjetskog rata. Njemacka je troskove rata uglavnom financirala obveznicama koje su poslije rata dosle na naplatu. Tu su jos bili troskovi reparacija. Njemacka je imala dva izlaza. Prvi dizanje poreza uz novo zaduzivanje te vrlo polako i bolno vracanje dugova koje bi trajalo desetljecima. Odabrali su drugi izlaz. Stvorili su hiperinflaciju i otplatili sve dugove u roku par mjeseci i poceli iznova. Po onom sto Trump radi(smanjuje poreze) moze se predpostaviti koji je plan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI