Centralna banka Saudijske Arabije meta hakerskog napada

Saudijska Arabija - napadi na centralnu banku
0
0

Prema navodima izvora bliskih istrazi, hakerski napad digitalnom bombom na ključne dijelove kompjuterske mreže Saudijske Arabije u posljednje dvije sedmice, a koji je oštetio sistem državne centralne banke, sponzorisan je od strane jedne države.

Napadi koji su pogodili najmanje šest vladinih institucija, koristili su virus Shamoon koji se dovodi u vezu sa Iranom, kazali su izvori. Napadi imaju veliki potencijal nanošenja šteta ključnim sektorima, uključujući finansije i prevoz.

Istraga je još uvijek u ranoj fazi i postoji mogućnost da ovi navodi nisu tačni.

Iranski zvaničnici nisu odgovorili na zahtjev da komentarišu napad. Na pozive iz ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije nije odgovoreno.

Monetarna agencija Saudijske Arabije je druga centralna banka koja je doživjela ovako veliki digitalni napad u ovoj godini. U februaru su hakeri ukrali 81 milion dolara manipulišući međunarodnim platnim sistemom centralne banke Bangladeša.

Pored Komandnog centra civilne avijacije, koji je odgovoran za upravljanje državnim aerodromima u Saudijskoj Arabiji, hakeri su napali i Ministarstvo saobraćaja, koje nadgleda mrežu puteva u toj zemlji.

Centralna banka je, svakako, najosjetljivija meta, jer upravlja razmjenom rezervi stranih valuta, nadgleda komercijalne banke i upravlja sistemom elektronskog plaćanja u zemlji.

Još uvijek nije jasno koji dio informacionog sistema banke je pogođen napadom. Nije bilo prijavljenih problema u sistemu elektronskog plaćanja, a ni u drugim bankarskim sektorima.

Virus je već uništio hiljade kompjutera u nekoliko vladinih agencija, kazali su izvori bliski istrazi.

Centralna bankahackersmonetarna agencijashamoonvirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI