Povjerenje u američku ekonomiju raste nakon Trumpove pobjede

Ekonomija u SAD nakon Trumpa
0
0

Prema istraživanju Univerziteta u Michiganu, povjerenje potrošača u američku ekonomiju je poraslo nakon što je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Konačni indeks osjećanja potrošača za mjesec novembar, koji u obzir uzima individualna osjećanja potrošača po pitanju njihovog tekućeg finansijskog stanja, kratkoročnog zdravlja ekonomije i prilika za dugoročni ekonomski rast, skočio je na 93,8 sa 91,6.

Prema anketi Gallupovog instituta, američko povjerenje u ekonomiju poraslo je za čak 13 bodova nakon predsjedničkih izbora i to sa vrijednosti od – 10 na + 3. Gallupov indeks povjerenja u američku ekonomiju je bio negativan tokom čitave 2016. godine.

Američka tržišna berza takođe pokazuje znakove rasta. Wall Street je u ponedjeljak zabilježio rekordno visoku vrijednost četiri najveća berzanska indeksa u posljednjih 17 godina.

Veliki rast vrijednosti berze posljedica je nada da će Trumpov plan smanjenja poreza, oslobađanja kompanija od skupih pravila i propisa i ogromnih investicija u putnu infrastrukturu donijeti ekonomski rast koji će stvoriti nova radna mjesta za Amerikance i povećati profitabilnost svih američkih kompanija.

Trumpova kampanja bila je zasnovana na njegovom poznavanju poslovanja i planu da ostvari nove trgovinske aranžmane u cilju jačanja američke ekonomije, što je očigledno dalo rezultate i pozitivno se odrazilo na američku ekonomiju čak 2 mjeseca prije nego što će novoizabrani predsjednik započeti svoj mandat u Bijeloj kući.

gallupov indeks povjerenjaindeks osjećanja potrošačaWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI