fbpx

Svjetski giganti odabrali blockchain za radikalno smanjenje troškova koji iznose 1800 milijardi dolara

Vodeni transport

Agility, globalni pružatelj logističkih usluga, pridružio se IBM-u i Maersk-u, objavile su u utorak tvrtke. Cilj je iskoristiti blockchain tehnologiju za poboljšanje logističkih usluga i smanjenje postojećih troškova.

IBM i Maersk su u siječnju objelodanili svoju globalnu digitalni trgovinsku platformu, izgrađenu na blockchain platformi Hyperledger Fabric 1.0. Projektu su se priključile mnoge američke kompanije, od samog početka. Dok se blockchain tehnologija na našim prostorima veže samo za kritovalute, velike američke korporacije su odavno shvatile mogućnosti koje ona pruža.

Agility, najnoviji sudionik priče oko blockchaina, će dijeliti i primati informacije o pojedinačnim statusima pošiljki uz pomoć blockchain tehnologije. Cilj je masivno smanjiti troškove administracije i dokumentacije – koji prema procjenama predstavlja jednu petinu ukupnih svjetskih godišnjih troškova prijevoza (1800 milijardi dolara).

“Tvrtke poput Agilitya mogu pomoći Maersku i IBMu da bolje razumiju potrebe prijevoznika i razviju standarde koji će trgovinu učiniti učinkovitijom”, tvrdi Essa Al-Saleh, izvršni direktor tvrtke Agility. Al-Saleh je izjavio da tehnologija blockchaina može pojednostaviti isporuku pošiljki kroz digitalni prikaz statusa dokumenata poput carinskih obrazaca i teretnica, čime će se smanjiti vrijeme potrebno za inspekcije pošiljki. Premještanje podataka u blockchain bi također osjetno smanjilo vrijeme i cijene analiza potrebnih za procjenu rizika.

U tijeku su i druge blockchain inicijative vezane za vodeni transport, financijske proizvode i konsolidaciju administrativnih procesa. Međutim, kako ističe američki logističar, pojava mnoštva projekata može na kraju štetiti, budući da rizik istodobnog razvoja više identičnih platformi čini stvar kompleksnijom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
7 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Pravdaju ušedom kao tih 1800 milijardi uvođenje na mala vrata tehnologije za digitalnu valutu i ukidanja gotovine. Tako su na mala vrata uveli čipiranje pesa i mačaka (koje vlasnici vole više nego djecu vlastitu) da se naviknemo na to i da lakše sutra prihvatimo čipiranje i nas samih. Vele da su prošle godine počeli djecu kod nas čipirati ali se taji. Svako malo nas uvjeravaju da kakove nam sve koristi donosi umjetna inteligancija, kao bolja dijagnoza nego kod doktora itd., a ne vele da čemo biti u totalnoj kontroli sutra i da će SVE obavljati algoritmi. Binarni zatvor je već… Pročitaj više »

pippo444
Gost
pippo444
3 godine prije
Reply to  bbbb

… i tko zna, možda će na nekom čipu biti komanda “reset” ili “turn off”.

tinpu
Gost
tinpu
3 godine prije

Kukavičje jaje…nikome pametnom pored postojećih naprednih IT tehnologija ne treba blockchain za digitalni prikaz statusa dokumenata carinskih obrazaca i teretnica….drugim riječima SAP može u kantu za smeće, jer eto stiže blockchain…ma nemoj

name
Gost
name
3 godine prije
Reply to  tinpu

zap je rođački biznis

dane
Gost
dane
3 godine prije
Reply to  tinpu

Ono sto blokchain osigurava a ne osiguravaju “napredne” tehnologije poput sapa je apsoutna nepromjenjivost podataka. Jednom kad stavis dokument ili podatak u blockchain mozes bit siguran da nitko njime nije manipulirao sto dns niti jedan drugi sustav u tolikoj mjeri ne osigurava.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Vidim da stvari nisu jasne mnogima. Blockchain je otvorena i besplatna tehnologija koju može svatko koristiti. Čak i ovo o čemu govori autor članka je otvoreno za sve.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije

Znači, još otkaza, nezaposlenih, socijalnih slučajeva, beskućnika, još stresa i depresije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik