fbpx

Uberovi algoritmi osumnjičeni za rasizam, nakon isključenja nekih radnika iz platforme

Uber Eats

Četrnaestorici kurira Uber Eatsa zapriječeno je otkazom ili izravnim otpuštanjem nakon što algoritmi nisu uspjeli povezati njihove selfije s njihovim računima.

Kako bi se spriječilo da račun dostavljača ili vozača koristi netko sasvim drugi, Uberova platforma koristi aplikaciju za provjeru identiteta. Prema istraživanju, čini se da algoritmi te platforme nisu uvijek u mogućnosti prepoznati nečije lice u Uberovoj bazi podataka, što dovodi do neopravdanih otkaza.

Algoritmi digitalnih divova ponovno optuženi za rasizam

Prema Wiredu, četrnaestorici kurira Uber Eatsa zaprijećeno je otkazom ili izravnim otpuštanjem nakon što algoritmi nisu uspjeli povezati njihove selfije s njihovim računima. Istraga fokusirana na 189 različitih sustava za identifikaciju lica otkrila je da su se ove tehnike pokazale znatno manje učinkovite pri identificiranju nebijelih lica.

Iako njihov status samostalnih poduzetnika tehnički omogućava kuririma da sklapaju podugovore s drugim osobama za obavljanje njihovog posla, dotične osobe nisu bile u mogućnosti priložiti potrebnu dokumentaciju (potvrde ili pravo na legalni rad) za njihove „zamjenike“, iz razloga što nije bilo riječ o zamjenicima nego o njima samima!

Automatizirani otkazni postupci

Kao što navode spomenuti kuriri, otkaz je izvela umjetna inteligencija ostavivši ih bez ikakve mogućnosti žalbe. Uber je izjavio da kuriri imaju mogućnost odabrati opciju provjere uživo prilikom podnošenja svojih selfija, međutim oni tu opciju nisu iskoristili. U svakom slučaju, kuriri se žale protiv algoritma jer u slučaju pogreške na platformi, niti jedan ljudski operater neće moći intervenirati kako bi popravio algoritam, što čini spomenutu pogrešku nepovratnom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lurker
Gost
Lurker
1 mjesec prije

Genijalno, stvar prepustiti umjetnoj inteligenciji bez prava žalbe čovjeku… a što kada se pokaže da ta umjetna inteligencija i nije previše inteligentna.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Lurker

Ja baš nisam tako sigurna…
Koliko vidim iz navedenog. Čovjek ne može potpisati ugovor sa samim sobom.

Drugo, UI je ponudila mogućnost provjere sekcija uživo, što su svi navedeni – odbili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik