“Američki dužnosnik, SDSM i makedonski Albanci složni oko podjele Makedonije”

Protesti u Makedoniji
86 komentara

Kao što je bilo očekivano, nakon svesrdne “pomoći” zapadnih obavještajnih službi, nekoliko terorističkih napada, nevladinih udruga, pokušaja “Obojene revolucije” i dva puta odgođenih prijevremenih izbora, pobjeda makedonske stranke VMRO-DPMNE na izborima koji su se konačno održali sredinom prosinca ne znači ništa, jer lider stranke Nikola Gruevski ne smije formirati vlast ni pod koju cijenu.

Viktoria Nuland
Viktoria Nuland

Još početkom 2015. su zapadne kancelarije, američki veleposlanik u Skopju, pomoćnica tadašnjeg državnog tajnika Victoria Nuland i nevladine udruge činili sve da se Gruevski i VMRO-DPMNE trajno uklone s vlasti. Sada su na korak do ostvarenja svog cilja, što još jedom potvrđuje činjenicu da uopće nije važna volja građana, nego odluke koje se donose izvan granica zemalja kojima treba oduzeti suverenitet.

Obrat u Makedoniji – Pobjednik na izborima Gruevski isključen iz pregovora

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE je isključena je iz pregovora o novoj makedonskoj vladi. Poslije susreta predstavnika takozvane Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) i albanske strane Demokratske unije za integracije, čeka se odluka Alija Ahmetija o ponudi lidera socijaldemokrata Zorana Zaeva.

“Svatko tko formira koaliciju bez najsnažnije stranke, može očekivati probleme”, upozorio je lider VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski.

Gruevskog insistira na raspisivanju novih parlamentarnih izbora, dok pregovori suparničkog SDSM-a i najsnažnije albanske stranke, Demokratske unije za integracije, ulaze u završnu fazu.

Ali Ahmeti
Ali Ahmeti

Poslije pregovora ove dvije stranke, lider DUI-a, Ali Ahmeti, treba donijeti konačnu odluku, a onda bi Makedonija mogla dobiti novu vladu ili će se ipak biti raspisani novi parlamentarni izbori.

Bez obzira na ishod pregovora, jasno je da u mogućoj novoj koaliciji neće biti mjesta za VMRO-DPMNE.

Moraju znati da se u budućnosti suočavaju s problemima, karakterističnim za situacije kada se ignorira volja većine građana”, izjavio je Gruevski nakon susreta s predstavnicima OESS-a u Makedoniji.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

VMRO-DPMNE podsjeća da je posljednjih desetak godina u Makedoniji poštovan princip da koaliciju formiraju najsnažnija makedonska i najjača albanska partija, ali je taj princip nakon nedavno održanih izbora “zaboravljen”.

Izvori unutar Demokratske partije za integracije (DUI) navode kako očekuju da će Ahmeti pristati na koaliciju sa socijaldemokratima Zaeva, ali i da unutar stranke postoji snažno krilo koje se još uvijek zalaže za savez sa strankom Nikole Gruevskog, VMRO-DPMNE.

Za Washington Makedonija “nije zemlja i treba je podijeliti”

Iako nama naizgled “nevažni”, izbori i politička kriza u Makedoniji bi mogli biti ili završna faza podijele ovih prostora ili bi mogli označiti početak novih ratova.

Podsjetimo na najnoviju izjavu američkog republikanskog kongresmena Dane Rohrabachera, koji je rekao “kako mu je žao, ali da Makedonija nije zemlja i da je treba podijeliti“.

Skopje je ražestila izjava američkog dužnosnika, koji je ujedno i predsjednik američkog “Pododbora za Europu, Euroazije i nove prijetnje”.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je uputilo prosvjed američkom State Departmentu, nakon što je republikanski kongresmen Dana Rohrabacher sugerirao “da Makedonija nije zemlja i treba biti podijeljena između susjeda, poput Kosova i Bugarske”.

Prema Rohrabacheru, “samo stvaranje same Makedonije je bio propali projekt, a atmosfera je zrela za novi prekrajanjem granica”.

Dana Rochrabacher
Dana Rochrabacher

Ovo je prilično opasna retorika, jer bilo kakvo, bilo kada i bilo gdje prekrajanje granica na ovi prostorima sigurno otvara “nove fronte” i vodi u nove ratove. Sad je nužno pokušati razumjeti kontekst u kojem je Rohrabacher dao ovu izjavu i je li to službena politika nove američke administracije?

“Moje uvjerenje je da Makedonija nije zemlja. Žao mi je – to nije zemlja “, rekao je kongresmen za albansku televiziju Vizion Plus.

“Toliko je podjela u toj zemlji, da oni u budućnosti nikada neće moći živjeti zajedno. Iz tog razloga, Kosovari i Albanci iz Makedonije trebaju biti dio Kosova, a ostatak od Makedonije treba biti dio Bugarske ili bilo koje druge zemlje za koju oni vjeruju da su povezani”, izjavu američkog dužnosnika kojem je posao Europa i Euroazija citira balkanska medijska kuća BGNES, što ne čudi, obzirom na vječne teritorijalne pretenzije Sofije prema Makedoniji, koji mnogi u Bugarskoj smatraju “Zapadnom Bugarskom”.

“Ideja da bi Makedonija živjeti je tu zato što je netko prije 30 godina odlučio da bi ovako konfigurirana trebala izaći tijekom razbijanja Jugoslavije”, nastavio je Rohrabacher.

No, kongresmen se nije zaustavio ovdje. Na pitanje hoće li američki predsjednik podržati podjelu, Rohrabacher je rekao kako on ima “utjecaj na aktualne kreatore američke politike, obzirom na njegovo mjesto u Odboru za vanjske poslove”.

“Mi ćemo o tome narednih mjeseci voditi rasprave”, rekao je Rohrabacher.

Po pitanju prekrajanja granica, Rohrabacher je rekao “kako bi to na Balkanu bilo idealno provesti u miru”.

Dodao je i da se ne boji ruskog utjecaja u regiji Balkana.

Njegove riječi su izazvale brzu reakciju iz Skopja, čije je Ministarstvo vanjskih poslova Washington upozorilo na ovaj problem.

“Njegovi izneseni stavovi generiraju ogromnu tjeskobu u Makedoniji i regiji. On raspiruje nacionalističku retoriku u susjednim regijama, što nas vraća u prošlost. Vjerujemo da će američki State Department na odgovarajući način ukloniti sve sumnje o navedenim stavovima i da će potvrditi svoju politiku prema Makedoniji i na Balkanu”, stoji u priopćenju Skopja.

Kao što smo rekli, Rohrabacher trenutno predsjeda Pododborom za Europu, Euroaziju i nove prijetnje, a služio u Zastupničkom domu Kongresa od 1989. I Ranije je iznosio slične ideje. 2012. je predložio rezoluciju kojom SAD podržavaju pravo na samoodređenje Azerbejdžanaca koji žive u Iranu. Za Glas Amerike je rekao “kako bi to bilo dobro, jer etničke skupine trebaju imati pravo da ne budu dio države monstruoznih vjerskih fanatika”.

Rohrabacher je u siječnju za Washington Post rekao kako želi posjetiti Moskvu s delegacijom “unutar mjesec dana” od inauguracije predsjednika Donalda Trumpa. Ovi planovi još nisu potvrđeni i prvo moraju biti odobreni od strane Eda Roycea, republikanca iz Kalifornije, predsjednika Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, koji ima tvrdolinijaški pristup Rusiji.

SDSM i DUI “na liniji” s Rohrabacherom?

Zoran Zaev
Zoran Zaev

Na moguće podijele krhke Makedonije upozorava i kolumnistica makedonskog lista Dnevnik Irena Radovanović.

Naime, moguće je da Zoran Zaev i Ali Ahmeti formiraju vladu, jer je SDSM mjesto premijerke obećao Teuti Arifi, kao što je prije nekoliko godina učinio Branko Crvenkovski. Ali ne samo to, jer je Zaev pristao Makedoniju podijeliti po etničkim granicama, što bi mogla biti uvertira za provedbu zlokobnog plana republikanskog kongresmena, Dana Rohrabacha.

Iako je predsjednik Ivanov od Zaeva tražio da čuva jedinstvo zemlje, on je Albancima ponudio federalizaciju, odnosno dvojezičnost i kantonizaciju prema etničkim granicama, što je daleko od takozvane izgradnje “civilnog društva”, kako je obećavao u predizbornoj kampanji i tijekom razdoblja krize, kojom uz pomoć američkog veleposlanika u Skopju Jessa Baileya upravlja skoro dvije godine.

“Zbog tih ponuda je za Zaeva glasalo oko 70 000 makedonskih Albanaca. Nema sumnje da Albance nije privukla ponuda o civilnom društvu Zaeva, koliko obećana podjela zemlje. Svi makedonski Albanci koji su dali glas Zaevu to sigurno nisu učinili kako bi imali čišći okoliš i zrak, nego zbog ponuđene neovisnosti njihovih općina i područja od središnje vlasti u Skopju”, piše Irena Radovanović.

U Makedoniji su se mnogi pitali zašto su Albanci glasali za SDSM, a ne za DUI, koji je na ovim izborima izgubio znatan broj zastupnika? Ako Ali Ahmeti bude formirao vladu sa Zoranom Zaevim, pokazat će da je cijelo vrijeme zapravo bio na strani “rušitelja režima“.

Predsjednik Ivanov i dalje insistira na “jamstvima o jedinstvu Makedonije“, ali ako Ahmeti donese konačnu odluku da formira koaliciju sa socijaldemokratima, prekršit će prešutni sporazum prema kojem Albanci vlast sastavljaju s najjačom makedonskom strankom i potvrdit će da mu je cilj oduvijek bio podjela Makedonije.

O kobnim, možda i katastrofalnim posljedicama po cijelu regiju, ne treba posebno govoriti. Napetosti na Kosovu, BiH i Crnoj Gori bi lako mogle prerasti u nove sukobe, koji bi se vrlo lako mogli preliti i preko hrvatskih granica.

Ključno pitanje u svemu je govori li kongresmen Dana Rohrabacher o de facto stanju i slijedom događaja s kojima je već upoznat? To bi, obzirom na funkciju, trebao biti i možda stoga sugerira “kako bi podijele na Balkanu najbolje bilo provesti mirnim putem“, što je nemoguće. Najbolji odgovor bi bio da je ovo samo jedna u nizu njegovih izjava poput besmislice o “neovisnoj državi iranskih Azera”.

U svakom slučaju, Makedonija bi ovih dana trebala biti u fokusu pozornosti svih onih koji se bave sigurnošću Hrvatske i regije. “Kantonizacija”, “federalizacija”, “podjela jedne suverene zemlje između susjeda” su riječi koje izazivaju napetosti, etničke podijele i strahove zbog ružnih iskustava iz ’90-ih.

Ali AhmetiDana Rohrabachernikola gruevskisdsmVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ola-ro
7 godine prije

Ovo je bilo kratkovidnost makedonskih politicara.
Kao prvo Makedonci su sebe proglasili da nisu Slaveni pa su izgubili simpatiju od svih Slavena.
Drugo morali su ici u savez s Srbijom a nisu htijeli.
A trece, cemu uopce ta drzava kad se zivi kao na robiji?
makedonija u jednom dijelu ili rasturana je obicni europski bantustan i kanta za smece.

Tadmur
7 godine prije

Trazili su, neka gledaju.

Travis
7 godine prije

Izgleda da logicno.com (dakle Rusi) gura Gruevskog, a Ameri Zorana Zaeva.

H\'ghar
7 godine prije

Tko god na ovim prostorima (ex YU) misli da će se “drobljenje” EX YU regije okončati na podjeli i nestanku Makedonije, ne shvaća da će se ubrzo naći u bantustanu tj. rezervatu za aborigine….EX Yu nije imala prijateljskih država u Europi (kao što ih nemaju ni novo nastae države na tlu EX YU) a sve susjedne joj države od uvijek pružaju pipke na taj teritorij. i izlaz na Jadran.

Brainstorm
7 godine prije

lista se siri: amerikanci podrzavaju komunisticki YPG i socijaldemokrate. rusi podrzavaju le pen.
toga nije bilo ni za vrijeme ribbentrop – molotova..

subaru
7 godine prije

Opet jašu balkance ciokaubojgusari.

Laki Topalović
7 godine prije

Ovdje se laprda o potpuno nevažnim stvarima,. Ako dođe do prekrajanja i federalizacije makedonije, podijele ili kako već, to će izazvati lančanu reakciju, milijun posto, a onda smo svi u ku***cu i opet sve ispočetka. Neko van, netko u rov, netko u vražju mater.

Krivopisac
7 godine prije

Ne piše se “podijele”, već “podjele”…

Jupiter
7 godine prije

Makedonci i crnogorci međusobno su podeljeni! Zahvačjujući korumpiranim i ucenjenim vođama nalaze se u identičnoj situaciji, nisu u stanju da formiraju vlade bez šiptara. Neka se popnu na mesec i pogledaju na sebe dole, shvatiće možda koliko su glupi i izmanipulisani.Da nekažem demokratski nepismeni.Šiptari su poslušni ali se mora priznati i jedinstveni u ostvarivanju svog zacrtanog nacionalnog interesa.

Osoba C
7 godine prije

Nedavno smo na jednoj drugoj temi imali crtanje raznih karata. Podsjetio bih da je iz engleskih (namjerno ne britanskih) izvora objavljena karta Velike Albanije, Velike Srbije i Velike Hrvatske. Ovo u Makedoniji se apsolutno uklapa, kao jedna faza, u realizaciji Velike Albanije. Paranoičan ili ne, bojim se da se priprema teren i u BiH, u medijima se poziva na podjelu zemlje, stvara se atmosfera o ratnim opasnostima. Ako Rohrabacher smatra da je u Makedoniji atmosfera zrela za novo prekrajanje granica, bulažnjenjem “kako bi to na Balkanu bilo idealno provesti u miru”, što će doći na red poslije toga? Crna Gora, (nešto takvoj Velikoj Albaniji, nešto Velikoj Srbiji…..). A BiH, već proigrane kombinacije sa strahovitim žrtvama na svim stranama. Ostaje samo nada da nam Bog prosvijetli pamet da se ne damo ponovo uvući u krvoproliće.

gogijard
7 godine prije

Kako su ljudi glupi pa jednostavno ne mogu vjerovat! Pa Makedonci se svađaju između sebe dok im Šiptari otimaju zemlju. Ma nema od Makedonije ništa, piši propalo. Njihovi gospodari su Šiptari samo oni to još ne znaju.

jale
7 godine prije

Eto odakle dolaze dvostruka mjerila kojima je pogaženo međunarodno pravo i demokratija, a svijet sunovraćen hiljadu godina unazad. Iz Amerike divne i bajne, gospodo moja i drugovi!

celinc
7 godine prije

evroatlantizam je dugo rabio ideju engleske i usa da onaj tko kontrolise more[a]kontrolise svet tj planetu,zadnjih pola veka se doslo do saznanja da ta teorija ne drzi vodu,centar sveta je nulti kontinent evroazija,ruska drzava se proteze po evropi i aziji,pa je prirodno saveznistvo sa najvecom zemljom azije kinom normalna stvar,raspadom SSSR-a rusija je izgubila ono sto je danas cilj evroatlanista kontrolu nad centrom sveta evroazijom,kazakstan je za sada izabrao rusku stranu,u svoju sferu utecaja rusi i evroatlantisti nastoje privuci uzbekistan,turkmenistan,kirgistan i tadzikistan,za sada je mrtva trka,dok se ta pitanja rese treba obezbediti najbolju kopnenu rutu,najveca prepreka je uklonjena SFRJ,razbijanjem najdominantije drzave na balkanu na vise beznacajnih banana republika put je prohodan,posto je ex yu sastavljena od apsolutne vecine slavenskog stanovnistva koje se [izuzev slovenaca]smatra neopuzdanim saveznikom,jer su za cas spremni obrnuti curak naopako,zato se preslo na formiranje pouzdanog saveznika[vazala]izbor je pao na albance ,ali oni osim u maticnoj drzavi nigde… Čitaj više »

Tadmur
7 godine prije

Ljudima se puni glava pričama o famoznoj velikoj Srbiji ili Hrvatskoj (oživljavanje NDH) hvala bogu od toga neće biti ništa,dok ispod radara prolazi projekat V.Albanije .Jedni žmire na jedno drugi na oba oka a neki koji imaju šta reći na to nemaju hrabrosti.Posao u Makedoniji ulazi u završnu fazu,na redu je C.Gora a neka se pripremi Grčka.

Željko
7 godine prije

Meni je interes zapadnog Balkana pitanje svih pitanja ! Molim mišljenje , kulturno , kako skoro istovremeno : tužba Bošnjaka ( BiH ) protiv Srbije , problemi u Makedoniji , ratne igre ZG – BG , ratne igre oko Kosova , Crna Gora , Rumunjska …. Što li se ” valja ” ka nama ?

Brainstorm
7 godine prije

upadljivo da je americki zastupnik govorio za televiziju. on to radi na svoju ruku. ne predstavlja stavove americke politike. izgleda da je on nekakvi lik koji ima kontakte, poslovne, lobisticke ili mutne, sa bogatim albancima u americi. oni se zele petljati u albansku politiku. da bi ostvarili kontakte i impresiju, vodaju americkog zastupnika sa sobom.

Macedonian Worior
7 godine prije

Sta da se kaze sve e receno u Bibliji … svako vreme nosi sve breme zivimo u studenom ratu medju USA i EU i NATO pakta i Evroaziskom paktu sa Rusijom KInom … , svi se nako vrlo jako spremaju za lll Sveckog rata samo treba im zapaljku , pa odobrali su bas MOJU ZEMLJU za to bas , mi smo miroljubiv narod i volimo sozivot sa svakoga ko zeli i ne volimo sukob sa nikoga , ali da se zna da za svega ima granice …. pa braco svi vas koji nas volite ako kod nas bi zaigrala mecana necete ni vi biti liseni od SPEKTAKLA jer je ovo prosto BALKAN ( BURE BARUTA )…. pozz sa veliku ljubav iz najgostoprimlivija zemlja na ovom svetu MAKEDONIJA .. p .s KO KAZE DA NISMO SLOVENI ON SE GRDNO LAZE JER I MI SMO BOGOM IZBRAN NAROD SLOVENSKI I NIE CUDO… Čitaj više »

holop
7 godine prije

Makedonija 14 puta zapisana u Bibliji? Ne znam, mozda da, mozda ne.
A Svicarska niti jednom.
Ali ako je ovo vama ispiracija jadni vi.
Shvatite vec jednom da ste europski Transkei i tako cete biti dok je svijeta.

Michael Collins
7 godine prije

Ionako su sve nakaze od država nastale na prostoru ex-Yu, osim Slovenije (gadljivi su mi, ali moram im priznati red, rad i disciplinu) zapravo slučajno države. Da je bar VMRO dobio sa nekom većom prednosti izbore, a ne ovako na knap. Ali i Albanci u Makedoniji nisu baš tako jedinstveni kako ih se prikazuje. Isto je Zoran Zajeb dobio više glasova negoli se očekivalo. Ovo su tipične post-izborne trgovine, ali valjda će i Ameri morati olabaviti sa novom administracijom. Mada onaj gmaz od Soroša i osatle zio-nakaze poput Nudelmanice može i dalje nastaviti destabilizirati zemlje, onako neslužbeno. A što reći o prekrajajnju granica? Srbi umjesto da su rješavali vlastiti teritorij, Kosovo i njegovo mineralno bogatstvo, oni, a s njima i mi, su se navukli na Hrvatsku i na BiH kao na heroin, a Tuđman i Milošević na Bosnu – i oni su nemali broj puta govorili kako Bosna nije država… Čitaj više »

Bzvz
7 godine prije

Drzava je onoliko jaka koliko ima nuklearnog oruzja. Svi ostali su necije sluge i vazali kako ih ameri zovu. Neka idu Sj. Koreju rasturat…

DLM
7 godine prije

Uh, ovoliko budalastina (komentari mada i tekst nije daleko) odavno nisam procitao na jednom mjestu! Svaka cast za par komentara ali uglavno iznose cinjenice u sirem regionalnom kontekstu. Sto se tice Makedonije izgleda niko od vas ne slijedi zbivanja ali se zato zeli komentirati, zaista cudno. Evo par cinjenica: Makedonija nije uvela sankcije Rusiji, nakon temeljitog plana o genocidu od strane EUSA (na zalost prikljucili se i dojucerasnji “bratski narodi” s kojima smo bili u istoj drzavi) vlada je pocela traziti investitore i van od boga izabranih EU+USA sve to je naljutilo gospodare i odlucili su napokon rasturiti Makedoniju, a koliko vidim ima vas i ovde kome se tome raduju, jadno i bedno! Prvi korak su bili audio snimci koje je prikupila BND+MI6 i pod zakrilom CIA dali su ih opoziciji da bi skinuli nepocudnu vlast. Naravno to nije islo pa poslije obznen da ce kroz teritoriju ici Turski-Tok poslali… Čitaj više »

DLM
7 godine prije

Da u vezi clanka sam izgleda preostro reagirao, autor samo iznosi najnovije dogadjaje koji bez poveznica o tome kako je do svega doslo mogu stvoriti i krivu sliku, autor ima pravo birati o tome sto ce pisati i kako!

H\'ghar
7 godine prije

Tko god na ovim prostorima (ex YU) misli da će se “drobljenje” EX YU regije okončati na podjeli i nestanku Makedonije, ne shvaća da će se ubrzo naći u bantustanu tj. rezervatu za aborigine….EX Yu nije imala prijateljskih država u Europi (kao što ih nemaju ni novo nastae države na tlu EX YU) a sve susjedne joj države od uvijek pružaju pipke na taj teritorij. i izlaz na Jadran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI