Makedonski kaos se može preliti na sve zemlje Zapadnog Balkana

Albanska i makedonska zastava
40 komentara

Nakon što su takozvani makedonski socijaldemokrati s “Platformom iz Tirane”, koalicijom albanskih stranaka iz Makedonije koja je stvorena u Tirani i dobila blagoslov Prištine, dogovorili sastavljanje vladajuće većine, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je odbio dati mandat za sastavljanje Vlade lideru “socijaldemokrata”, Zoranu Zaevu.

Zbog odluke predsjednika Ivanova je sinoć u Skopje hitno doputovala šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Mogherini je rekla kako je imala duge sastanke i nada se konstruktivnom pristupu predsjednika Ivanova, od kojeg je tražila da mandat da Zoranu Zaevu, iako je SDSM izgubio izbore.

Federica Mogherini, visoka predstavnika za vanjsku politiku Europske unije, nakon sastanaka s čelnicima političkih stranaka i predsjednikom Ivanovom je u Skopju rekla da je svrha njezina posjeta potvrditi da je Balkanu mjesto u EU.

“Znamo da građani žele u EU. Izgubili smo puno vremena, ali na političarima ostaje da odluče žele li ići naprijed. Mi se zalažemo za nastavak procesa”, rekla je Mogherini.

Rekla da je tijekom susreta razgovarala o političkoj krizi i kako može biti prevladana.

“Očito je da moj posjet dolazi u trenutku kada se zemlja nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi. Glavni stvari o kojima smo raspravljali je kako izaći iz ove krize. Iako Makedonija nije dio Europske unije, na EU gleda kao na prijatelja koji brine o ovoj zemlji i njezinim građanima, što znači da nas brine kršenje demokratskih načela i duha demokracije”, rekla je Mogherini.

Šefica europske diplomacije je istaknula je da nigdje u demokratskom svijetu parlamentarnoj većini, koja predstavlja većinu građana jedne države, ne može ne biti dopušteno da formira vlast i da je to u suprotnosti s demokratskim načelima i suprotno euroatlantskim vrijednostima.

Mogherini je rekla je pitala predsjednika Ivanova da preispita svoju odluku zbog volje i interesa svih građana koji su to po Ustavu Makedonije, rekavši da se “mandat daje čelniku koji ima većinu u parlamentu”.

“Svi politički lideri su odgovorni i moraju ublažiti retoriku i ne dopustiti da situacija preraste u etničke ili geopolitički sukob. Ovo je složena zemlja, složeno područje i ne trebamo vatru”, rekla je Mogherini, dodajući da Makedonija nije izložena vanjskim prijetnjama, nego unutarnjim.

Izrazila je nadu da će politički lideri naći rješenje u skladu s Ustavom i na odgovoran način izvući zemlju iz krize.

“Kada se to dogodi, EU i međunarodne institucije će stati na stranu Makedonije, koja će konačno napraviti korak prema europskoj integraciji”, rekla je Mogherini.

Trenutnu situaciju u Makedoniji nije lako opisati. Svjesna da se bilo kakve podijele u toj zemlji lako mogu preliti na Srbiju i Kosovo, Sandžak, dalje na Crnu Goru i BiH, a onda i na Hrvatsku, koja je dio Europske unije, Mogherini insistira na rješenju koje potencijalno može dovesti do krvoprolića.

U povijesti zemalja članica Europske unije se još nije čulo da stranke jedne nacionalne manjine osnivaju koaliciju i politički program u njihovoj matičnoj državi, dobivaju potporu manjine iz susjedne države, koja na međunarodnoj razini još nije riješila svoj status državnosti, a onda se takva novoformirana koalicija vraća u zemlju i predstavlja se kao platforma koja traži ustavne promjene, podjelu zemlje po etničkim granicama i druga prava, koja joj trenutni Ustav navodno ne jamči.

Bilo bi zanimljivo čuti što bi Federica Mogherini učinila da se talijanska “Südtiroler Volkspartei”, ili Narodna stranka Južnog Tirola, s ostalim strankama austrijske talijanske manjine u pokrajini Alto Adige uputi u Beč, tamo formira “platformu” i vrati u Italiju sa sličnim zahtjevima? Odgovor na ovo pitanje ne nepotreban, jer bi talijanska politička policija DIGOS sve pozatvarala i zbog tih bi im djelatnosti zabranila političko djelovanje. No, za Makedoniju to ne vrijedi, ali Federicu Mogherini Makedonija i ne zanima. Od početka 2015. se sve čini kako bi se Zaev doveo na vlast i Europska unija ne popušta.

Relativni pobjednik na izborima, stranka VMRO-DPMNE, bila je jasna i spremna je sastaviti vladu, “ali ne pod svaku cijenu”, navodi se u priopćenju stranke.

Kažu da je stranka odbila raspravljati o usvajanju prijedloga “Platforme iz Tirane”, jer je krajnji cilj promicatelja cijele strategije, albanskog premijera Edija Rame, redefiniranje Makedonije i pretvoriti je u dvonacionalnu državu.

“Sada je SDSM ušao u slijepu ulicu zbog patološke želje Zorana Zaeva da postane premijer pod svaku cijenu. Zato SDSM prihvaća i blagonaklono gleda čak i na “Platformu iz Tirane”. Zato SDSM pristaje na davanje službenog statusa albanskom jeziku i uvođenje dvojezičnosti na cijelom teritoriju zemlje. Zato se SDSM slaže da se mijenjaju obilježja zemlje i uniforme. Javnost je nedavno saznala da je SDSM prihvatio i ostale dijelove platforme, koja uključuju i rezoluciju o genocidu nad Albancima”, stoji u priopćenju kojeg je izdao VMRO-DPMNE, dodajući da su svi ovi ustupci SDSM-a vrlo opasni za budućnost zemlje.

Stranka kaže kako postoje dva izlaza iz ove situacije. Prvi je održavanje brzih prijevremenih izbora, a drugi da SDSM i Zoran Zaev odustanu od platformu Albanaca skrojene u Tirani.

O svemu se izjasnilo o rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Sa zabrinutošću moramo potvrditi da je politička kriza u Makedoniji, izazvana oštrim vanjskim uplitanjima u unutarnje poslove zemlje, složena. Makedoncima se s aktivnom pomoći EU i lidera NATO saveza pokušava nametnuti “albanska platforma“, stvorena u Tirani u uredu albanskog premijera u okviru takozvane karte Velike Albanije i ilustrira teritorijalne pretenzije protiv velikih susjednih područja Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke. Posebno je uznemirujuće da su u tu prijevara uključene i vlasti jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova.

Vjerujemo da je ova linija vrlo opasna i da joj je cilj uništenje makedonske državnosti i destabilizacija Balkana u cjelini.

Željeli bismo Vas podsjetiti da  su se u Makedoniji prijevremeni izbori proveli 11. prosinca 2016. na insistiranje EU i Sjedinjenih Država, a na njima je pobijedio Nikola Gruevski. Sada Zapad, u suradnji s albanskom manjinom, na vlast u Skopju pokušava dovesti poraženu oporbu i igra na kartu ultimatuma Albanaca, što je dovelo do podrivanja ustavnih temelja zemlje.

U tijeku su destruktivni pokušaji da se nametne vlast suprotna volji makedonskih birača, što samo može pogoršati situaciju. Potrebno je zaustaviti strano uplitanje u unutarnje poslove Makedonije i poštovati pravo makedonskih građana da u skladu s temeljnim demokratskim načelima odlučuju ​​o svojoj sudbini”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju određuju Tirana i Priština

nikola gruevskipolitička krizasdsmVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Ivanov pokazao da jedini na balkanu ima kahones, odprdio i kauboja i jewropljanku.

Travis
7 godine prije

Kao VMRO DPMNE zastupa makedonske interese, a u stvari ruske interese, a socijaldemokrati isto makedonske interese, a u stvari interese zapada. I opet se svjetske imperijalne sile igraju šaha preko leđa sirotinje.

Bzvz
7 godine prije

F.Morgherini bi zbog sirenja djela i govora mrznje trebalo uhapsiit.

PanSlaven
7 godine prije

još pokojeg treba uhapsiti (i nešto dlelotvornije i poučnije): U USA istraga zbog financiranja opozicije u MK. Izbori ne vrijede. Ne damo Makedoniju! Link na hr . sott . net slijedi

neko ime
7 godine prije

f..k EU! k’o što bi rekla “baba s kolačima”

fb slo
7 godine prije

Tamo,
kdje aktualna ili buduča vlast nijee marioneta neoliberalista,
treba, da se pod muss uvozi “demokraciju”,…
pa makar za cijenu, kakvo terutačno plača Ukrajina(sukobljeni in na kraju mrtvi građani, kreditiranje IMF-a, ekonomski slom, kaos, krađa lidera veča nego prije,…).

Sve več videno u Južnoj Ameriki i drugdje…

dalmata
7 godine prije

Sjor Babicu,skidam Vam kapu za Vas rad(Altermainstream i Logicno)Zahvaljujuci Vama i svima koji su sve ove clanke omogucili,istina je izgrizla zloduh rezima(kako Lipe njihove,tako i njihovih gospodari)Dozvolite mi da kazem da ovo “kaos” znaci da se rusi ropstvo,laz,prevara i sav ostali olos koji je doveja do ovoga. Je.u pravu ste,”kaos”dolzi za smrad koji sluzi ovim tvorevinama(EU,NATO).Oni u (prva runda)stvorili zlo koijim drmaju.E sad je to kaos kad oni padju.Sad su in puna usta brige da ocuvaju robstvo i pljacku.Za me je bolje(kako legenda naroda junak Zaharcenko rece”bolje uzasni kraj nego uzas bez kraja”)i kaos,rat,ustanak isve ono sta je potrebno da se ovo zlo(EU;NATO;US(r)A i njhovi clankolisci)unisti.Ko se drza parole”Bolje grob,nego rob”,ti je junacki ginija,osta u legendi i omogucija svom rodu da ljudski zivi

Alen
7 godine prije

Makedonci ,pamet u glavu.. Razvlacite ih do besvjesti..Pustite ih da prvi potegnu..

Ivo
7 godine prije

Naravno da želim da sve zavrsi mirno i da Makedonija ne osjeti pravi rat, uvod u rat je osjetila, vise od toga od srca vjerujem da nece….Mada iskreno Hrvatska kao članica EU i NATO saveza s ovim realno nema previse veze niti joj se radi o glavi…,Upetljani naravno globalni igrači, Ameri, Rusi i smotana EU plus lokalni u prvom redu naravno Makedonci i Albanci iz Makedonije…. Ko zapete puške čekaju Bugari,Grci, Srbi, Albanci iz Albanije i Kosova…Ukratko, mala bara puno krokodila (velikih i malih ) Nadam se za promjenu da oružje ovaj put nece imati primat nad dogovorom, a niti su 90-e, a i Srbi su zauzeti izborima…. Vučić zauzet snimanjem spotova, nema vremena kao 94 kad ja sa Seseljom nosio kalašnjikov iznad Sarajeva ili 95 kad je u Glini lokalnim Srbima objašnjavao , kako jedino mogu živjet u velikoj Srbiji. Steta sto te kadrove ne stavi u predizborni spot… Čitaj više »

davor
7 godine prije

Samo treba NATO izbaciti iz Europe a onda će se lako narodi dogovoriti oko EU oće li ili neće

Jupiter
7 godine prije

Nešto nije uredu! Kako to da Srbi nisu ovde dežurni kuvari.Ko to kuva – muva bez znanja Srba.
Po mirisu baruta reklo bi se da su opet glavni kuvari školovani za zapadne kulinarske demokratske specijalitete.

Kan Horde
7 godine prije

EU čvrsto na liniji politike smjene režima. Tamo gdje im ne odgovara. Ukrajinksi model očito smatraju savršenim.

Georgij Žukov
7 godine prije

albanska mafija je pod direktnom jurisdikcijom neoliberalno- kapitatalisticke mafije ,kosovski karcinom ce se siriti balkanom do onog trenutka kada Dr. Putin odluci se pozabaviti ovom problematikom i odluci sprijeciti metastaze, nakon par operativno kagbeovskih zahvata albanci ce se vratiti tamo gdje im je civilizacijski oduvijek i bilo mjesto, u enver hodjine bunkere .

miro
7 godine prije

Sprema se sranje, plan Velike Albanije podiže se za level više, SAD i kučka EU kao fol podržavaju Makedoniju, možeš si mislit sa figom u džepu, demokracija da ali kako oni kažu!! Ne bude li pameti, jug Balkana bi mogao doslovno gorjeti a posljedice će izravno ili neizravno osjetiti sve zemlje koje gravitiraju strateški tom djelu Evrope !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI