fbpx

Makedonski kaos se može preliti na sve zemlje Zapadnog Balkana

Albanska i makedonska zastava

Nakon što su takozvani makedonski socijaldemokrati s “Platformom iz Tirane”, koalicijom albanskih stranaka iz Makedonije koja je stvorena u Tirani i dobila blagoslov Prištine, dogovorili sastavljanje vladajuće većine, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je odbio dati mandat za sastavljanje Vlade lideru “socijaldemokrata”, Zoranu Zaevu.

Zbog odluke predsjednika Ivanova je sinoć u Skopje hitno doputovala šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Mogherini je rekla kako je imala duge sastanke i nada se konstruktivnom pristupu predsjednika Ivanova, od kojeg je tražila da mandat da Zoranu Zaevu, iako je SDSM izgubio izbore.

Federica Mogherini, visoka predstavnika za vanjsku politiku Europske unije, nakon sastanaka s čelnicima političkih stranaka i predsjednikom Ivanovom je u Skopju rekla da je svrha njezina posjeta potvrditi da je Balkanu mjesto u EU.

“Znamo da građani žele u EU. Izgubili smo puno vremena, ali na političarima ostaje da odluče žele li ići naprijed. Mi se zalažemo za nastavak procesa”, rekla je Mogherini.

Rekla da je tijekom susreta razgovarala o političkoj krizi i kako može biti prevladana.

“Očito je da moj posjet dolazi u trenutku kada se zemlja nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi. Glavni stvari o kojima smo raspravljali je kako izaći iz ove krize. Iako Makedonija nije dio Europske unije, na EU gleda kao na prijatelja koji brine o ovoj zemlji i njezinim građanima, što znači da nas brine kršenje demokratskih načela i duha demokracije”, rekla je Mogherini.

Šefica europske diplomacije je istaknula je da nigdje u demokratskom svijetu parlamentarnoj većini, koja predstavlja većinu građana jedne države, ne može ne biti dopušteno da formira vlast i da je to u suprotnosti s demokratskim načelima i suprotno euroatlantskim vrijednostima.

Mogherini je rekla je pitala predsjednika Ivanova da preispita svoju odluku zbog volje i interesa svih građana koji su to po Ustavu Makedonije, rekavši da se “mandat daje čelniku koji ima većinu u parlamentu”.

“Svi politički lideri su odgovorni i moraju ublažiti retoriku i ne dopustiti da situacija preraste u etničke ili geopolitički sukob. Ovo je složena zemlja, složeno područje i ne trebamo vatru”, rekla je Mogherini, dodajući da Makedonija nije izložena vanjskim prijetnjama, nego unutarnjim.

Izrazila je nadu da će politički lideri naći rješenje u skladu s Ustavom i na odgovoran način izvući zemlju iz krize.

“Kada se to dogodi, EU i međunarodne institucije će stati na stranu Makedonije, koja će konačno napraviti korak prema europskoj integraciji”, rekla je Mogherini.

Trenutnu situaciju u Makedoniji nije lako opisati. Svjesna da se bilo kakve podijele u toj zemlji lako mogu preliti na Srbiju i Kosovo, Sandžak, dalje na Crnu Goru i BiH, a onda i na Hrvatsku, koja je dio Europske unije, Mogherini insistira na rješenju koje potencijalno može dovesti do krvoprolića.

U povijesti zemalja članica Europske unije se još nije čulo da stranke jedne nacionalne manjine osnivaju koaliciju i politički program u njihovoj matičnoj državi, dobivaju potporu manjine iz susjedne države, koja na međunarodnoj razini još nije riješila svoj status državnosti, a onda se takva novoformirana koalicija vraća u zemlju i predstavlja se kao platforma koja traži ustavne promjene, podjelu zemlje po etničkim granicama i druga prava, koja joj trenutni Ustav navodno ne jamči.

Bilo bi zanimljivo čuti što bi Federica Mogherini učinila da se talijanska “Südtiroler Volkspartei”, ili Narodna stranka Južnog Tirola, s ostalim strankama austrijske talijanske manjine u pokrajini Alto Adige uputi u Beč, tamo formira “platformu” i vrati u Italiju sa sličnim zahtjevima? Odgovor na ovo pitanje ne nepotreban, jer bi talijanska politička policija DIGOS sve pozatvarala i zbog tih bi im djelatnosti zabranila političko djelovanje. No, za Makedoniju to ne vrijedi, ali Federicu Mogherini Makedonija i ne zanima. Od početka 2015. se sve čini kako bi se Zaev doveo na vlast i Europska unija ne popušta.

Relativni pobjednik na izborima, stranka VMRO-DPMNE, bila je jasna i spremna je sastaviti vladu, “ali ne pod svaku cijenu”, navodi se u priopćenju stranke.

Kažu da je stranka odbila raspravljati o usvajanju prijedloga “Platforme iz Tirane”, jer je krajnji cilj promicatelja cijele strategije, albanskog premijera Edija Rame, redefiniranje Makedonije i pretvoriti je u dvonacionalnu državu.

“Sada je SDSM ušao u slijepu ulicu zbog patološke želje Zorana Zaeva da postane premijer pod svaku cijenu. Zato SDSM prihvaća i blagonaklono gleda čak i na “Platformu iz Tirane”. Zato SDSM pristaje na davanje službenog statusa albanskom jeziku i uvođenje dvojezičnosti na cijelom teritoriju zemlje. Zato se SDSM slaže da se mijenjaju obilježja zemlje i uniforme. Javnost je nedavno saznala da je SDSM prihvatio i ostale dijelove platforme, koja uključuju i rezoluciju o genocidu nad Albancima”, stoji u priopćenju kojeg je izdao VMRO-DPMNE, dodajući da su svi ovi ustupci SDSM-a vrlo opasni za budućnost zemlje.

Stranka kaže kako postoje dva izlaza iz ove situacije. Prvi je održavanje brzih prijevremenih izbora, a drugi da SDSM i Zoran Zaev odustanu od platformu Albanaca skrojene u Tirani.

O svemu se izjasnilo o rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Sa zabrinutošću moramo potvrditi da je politička kriza u Makedoniji, izazvana oštrim vanjskim uplitanjima u unutarnje poslove zemlje, složena. Makedoncima se s aktivnom pomoći EU i lidera NATO saveza pokušava nametnuti “albanska platforma“, stvorena u Tirani u uredu albanskog premijera u okviru takozvane karte Velike Albanije i ilustrira teritorijalne pretenzije protiv velikih susjednih područja Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke. Posebno je uznemirujuće da su u tu prijevara uključene i vlasti jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova.

Vjerujemo da je ova linija vrlo opasna i da joj je cilj uništenje makedonske državnosti i destabilizacija Balkana u cjelini.

Željeli bismo Vas podsjetiti da  su se u Makedoniji prijevremeni izbori proveli 11. prosinca 2016. na insistiranje EU i Sjedinjenih Država, a na njima je pobijedio Nikola Gruevski. Sada Zapad, u suradnji s albanskom manjinom, na vlast u Skopju pokušava dovesti poraženu oporbu i igra na kartu ultimatuma Albanaca, što je dovelo do podrivanja ustavnih temelja zemlje.

U tijeku su destruktivni pokušaji da se nametne vlast suprotna volji makedonskih birača, što samo može pogoršati situaciju. Potrebno je zaustaviti strano uplitanje u unutarnje poslove Makedonije i poštovati pravo makedonskih građana da u skladu s temeljnim demokratskim načelima odlučuju ​​o svojoj sudbini”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju određuju Tirana i Priština

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
40 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ivanov pokazao da jedini na balkanu ima kahones, odprdio i kauboja i jewropljanku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  subaru

Kako će završiti?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ratom ako ne zasjedne ciozajeb i albanci.

Bzvz
Gost
Bzvz
3 godine prije
Reply to  subaru

Kahones jedini ima Dodik koji je ovim EU protuhama u nekim situacijama zabranio ulaz u zgradu vlade…degutantno do koje mjere ponizavaju, napadaju i zlostavljaju, sve zemlje bivse JU vec 25g. Pogledati zadnju Cirilicu od M.Marica gdje je Dodik gost, zvuci nevjerojatno.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Bzvz

Dodik radi za iste gazde kao i Izetbegović i onaj treći. Radili su za iste gazde i Miloš i Tuđi i Izetbeg, jedan je glumio kavgađiju drugi vođu a treći žrtvu. Svrha Dodika je da plaši zeleni kadar odcjepljenjem a Izetbegovića da mu se kao fol protivi.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  subaru

To je kao ona prica da i Rusija i Amerika igraju za iste gazde, a samo Rysija pod sankcijama, dakle logike bez.
Tako i ovdje, kao Dodik i Izatbegovic igraju za iste gazde, a samo sankcije uvedene Dodiku.
Dakle, opet logike bez.

Istina je da im je Dodik rekao ne, i zbog toga ga nastoje skloniti, i zbog toga mu uvode sankcije, te mu nisu dali ni vizu da ode na Trampovu inaguraciju.

Mozete vi iz mrznje i nacionalistickih pobuda da ignorisete realnost, ali Dodik je uz mozda Orbana jedini lider trenutno koji je rekao NE anglocionistima, globalistima, kako li vec sve nazivaju vladajucu zapadnu strukturu.
Dokaz za to su i odlicni odnosi Dodika sa Moskvom.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Savio

Još trebaš učiti tko je tko. Besplatnu poduku ne dajem.

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  Savio

A jos bolje odnose Dodik ima sa Izraelom ….

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Kao VMRO DPMNE zastupa makedonske interese, a u stvari ruske interese, a socijaldemokrati isto makedonske interese, a u stvari interese zapada. I opet se svjetske imperijalne sile igraju šaha preko leđa sirotinje.

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije
Reply to  Travis

Travis, daj molim te definiraj mi izraz “ruski interesi” i što to znači, pa da fino polemiziramo?

vv-olt
Gost
vv-olt
3 godine prije
Reply to  Sa strane

treba odobrenje adminstratora ako otipkas
NI SA M********R – o b – o t
ili
H***i ***b ****e *****r

zasto?

Bzvz
Gost
Bzvz
3 godine prije

F.Morgherini bi zbog sirenja djela i govora mrznje trebalo uhapsiit.

vv-olt
Gost
vv-olt
3 godine prije
Reply to  Bzvz

Ona je zagovarala da se u ime zapadnih vrijednosti potopu brodovi na pucini s izbjeglicama.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije

još pokojeg treba uhapsiti (i nešto dlelotvornije i poučnije): U USA istraga zbog financiranja opozicije u MK. Izbori ne vrijede. Ne damo Makedoniju! Link na hr . sott . net slijedi

neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije

f..k EU! k’o što bi rekla “baba s kolačima”

laki
Gost
laki
3 godine prije
Reply to  neko ime

F* EU – USA First
LOL

fb slo
Gost
fb slo
3 godine prije

Tamo,
kdje aktualna ili buduča vlast nijee marioneta neoliberalista,
treba, da se pod muss uvozi “demokraciju”,…
pa makar za cijenu, kakvo terutačno plača Ukrajina(sukobljeni in na kraju mrtvi građani, kreditiranje IMF-a, ekonomski slom, kaos, krađa lidera veča nego prije,…).

Sve več videno u Južnoj Ameriki i drugdje…

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Sjor Babicu,skidam Vam kapu za Vas rad(Altermainstream i Logicno)Zahvaljujuci Vama i svima koji su sve ove clanke omogucili,istina je izgrizla zloduh rezima(kako Lipe njihove,tako i njihovih gospodari)Dozvolite mi da kazem da ovo “kaos” znaci da se rusi ropstvo,laz,prevara i sav ostali olos koji je doveja do ovoga. Je.u pravu ste,”kaos”dolzi za smrad koji sluzi ovim tvorevinama(EU,NATO).Oni u (prva runda)stvorili zlo koijim drmaju.E sad je to kaos kad oni padju.Sad su in puna usta brige da ocuvaju robstvo i pljacku.Za me je bolje(kako legenda naroda junak Zaharcenko rece”bolje uzasni kraj nego uzas bez kraja”)i kaos,rat,ustanak isve ono sta je potrebno da se ovo zlo(EU;NATO;US(r)A i njhovi clankolisci)unisti.Ko se drza parole”Bolje grob,nego rob”,ti je junacki ginija,osta u legendi i omogucija svom rodu da ljudski zivi

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  dalmata

Mislim da bi ti bolji nick bija Orjunaš, živiš u Hrvatskoj a mrziš je iz dna duše

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Makedonci ,pamet u glavu.. Razvlacite ih do besvjesti..Pustite ih da prvi potegnu..

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Naravno da želim da sve zavrsi mirno i da Makedonija ne osjeti pravi rat, uvod u rat je osjetila, vise od toga od srca vjerujem da nece….Mada iskreno Hrvatska kao članica EU i NATO saveza s ovim realno nema previse veze niti joj se radi o glavi…,Upetljani naravno globalni igrači, Ameri, Rusi i smotana EU plus lokalni u prvom redu naravno Makedonci i Albanci iz Makedonije…. Ko zapete puške čekaju Bugari,Grci, Srbi, Albanci iz Albanije i Kosova…Ukratko, mala bara puno krokodila (velikih i malih )
Nadam se za promjenu da oružje ovaj put nece imati primat nad dogovorom, a niti su 90-e, a i Srbi su zauzeti izborima…. Vučić zauzet snimanjem spotova, nema vremena kao 94 kad ja sa Seseljom nosio kalašnjikov iznad Sarajeva ili 95 kad je u Glini lokalnim Srbima objašnjavao , kako jedino mogu živjet u velikoj Srbiji. Steta sto te kadrove ne stavi u predizborni spot sigurno bi dobio u prvom krugu.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo,ako su Srbi zauzeti izborima čime su oni ostali koji * čekaju ko zapete puške*..Vidi…pa zar još tvoji vlastodršci nisu dali podršku alb.platformi,otkud to da nisu prvi. Još nešto : HR nije član ničega ,iako takvi kao ti misle da jest..ona samo odrađuje zadatke u klečećem položaju otvorenih usta.Najbolji biznis u Hrvatskoj je danas imati dobar autobus,mali problem je što niko ne traži povratnu kartu.Blagodeti EU i NATO-a.Ja nebranim Vučića ,običnog lažova..pun ih je Balkan,j….o vas on.Tvoji vučići sjede u EU parlamentu i ministarstivima .Jedan sjedi u Francuskom pritvoru ,drugi u Sarajevu treći u Banjaluci,četvrti u Prištini .Ima ih pun ku..c.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Tadmur

@ Tadmur, sto bi rekli tvoji zemljaci promašio si celi fudbal …Par puta sam istaknuo kako želim i nadam se da ce razum prevladati u Makedoniji, mada je razum relativan pojam na Balkanu.., Moj osvrt je bio sarkastičan, ali moja želja da puške miruju je istinit i od srca… Ne glorificiram ni EU, jos manje NATO, ali realno ako dodje do eventualnog sukoba u Makedoniji , a evo ponavljam po šesti put, nadam se da nece, bit ce i drago sto je Hrvatska dio EU

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo ..OK.Možda nisam razumio tvoj sarkazam.Svega ovdje imamo ,razuma najmanje.Nije Vučko moj zemljak .Kakav god da je lažov ,populista ,demagog on nema veze sa ovim u Makedoniji.Ljudi su izašli i javno rekli šta hoće ( Tirana-Priština) i dobili podršku EU.To je žalosno.Albanci znaju da je ovo njihovo vrijeme i oni će na kraju doći na svoje.Na ovaj ili onaj način.Naravno niko normalan ne želi sukobe,to si u pravu.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Pa sad baš ne izgleda da albanski politički vođe žele izbjeći sukobe. Valjda su svjesni da ovaj projekt razbijanja Makedonije i otimanja teritorija neizbježno vodi u sukob. OK, ne zalažu se još javno za to ali platforma iz Tirane je tako providna i svima je jasno kuda to vodi. Što se tiče prava već imaju sva moguća prava i sad žele više nego ih ide pa ako i to dobiju onda će htjeti i teritorij po principu što više to bolje. Čudim se tom Zaevu da se upetljao u takvu igru ali izgleda da sve ima svoju cijenu zato i postoji zanimanje političar iako su ovi iz suprotnog tabora barem toliko svjesni da postoje granice posebno kad se radi o biološkom opstanku njihovog naroda. Zaista bizaran slučaj da se u državi koja ima očigledne teritorijalne pretenzije stvaraju neke koalicije koje bi trebali participirati u vlasti države-žrtve. Ne znam koliko bi čovjek morao biti lud da se svim silama ne bori protiv toga jer i njegov opstanak je ugrožen ako se ostvare planovi. Zaev kao da je pao s Marsa pa nije svjestan da će doći i njegov red za likvidaciju kad im više ne bude bio potreban. Nije li se pisalo da mu drugi tabor VMRO nudi mjesto premijera? Što se ima premišljati, u Makedoniji sigurno nije vrijeme za male sebične interese i međustranačke razmirice.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Perun

@Perun..Perune druže istorija nam je pokazala da nije ni prvi ni posljednji balkanski feudalac koji je spreman prodati i dušu i svoj narod za šaku dukata.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Ili je možda ucjena ….

miro
Gost
miro
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, šta si ti sve ovdje nadrobio to pas s maslom ne bi pojeo!

davor
Gost
davor
3 godine prije

Samo treba NATO izbaciti iz Europe a onda će se lako narodi dogovoriti oko EU oće li ili neće

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Nešto nije uredu! Kako to da Srbi nisu ovde dežurni kuvari.Ko to kuva – muva bez znanja Srba.
Po mirisu baruta reklo bi se da su opet glavni kuvari školovani za zapadne kulinarske demokratske specijalitete.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Ova jednačina je bez nepoznatih – Albanci su vojska Zapada (i kao takvi miljenici do “bezgrešnosti”) , tačnije vojska Establišmenta u raspadanju. To su bili od samog početka i ništa što su radili nije bilo bez dogovora sa Zapadom. To što su do sada bili mirni u Makedoniji im nikako nije odgovaralo ali “gazda mora da se sluša” inače može da iznese nezgodne detalje.

To što se sada Albanci aktiviraju znači samo jedno – Balkan je ponovo “interesantan” i svi koji misle da će se završiti dogovorom (a hoće ali na kraju) su prespavali 90te. Jedino me interesuje kako će sada Zapad opravdati “akcije” Albanaca. Do sada su naravno Srbi bili krivi za sve dok su se Albanci “samo branili” – od koga se sada brane? A šta će Zapad da izjavljuje? Ono njihovo, već legendarno: “moramo popustiti zahtevima Albanaca da ne bi destabilisali region”?!?

p.s. Ovo je inače veoma opasan potez i Albanaca i Establišmenta jer ugrožavaju “verodostojnost” priče o Albancima kao žrtvama – daće priliku mnogima koji će želeti da kritikuju američku politiku tog vremena da postave ovo pitanje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Mislim da smo dosli do tacke a i presli ,kada vise nije bitno opravdati se..Nema vise tzv medjunarodne javnosti..Pod krinkom ,rusi dolaze , sve je dozvoljeno..

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Recimo,da je priblizno tako…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Albanci vojska zapada a srbi svoja? Pa tko je ratovao protiv turaka i austrougara, bolje rat nego pakt i tako to za ciozapad? Albanci? Za koga danas sprska vojska ratuje? Za Srbiju?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Albanija se siri.Trenutno nitko na balkanu nije relevantan faktor,da bi to sprijecio.To je direktan rezultat Neo-osmanizma,koji ima podrsku zaljevskih zemalja i Usa.
Znaci: pola Bosne,Kosovo,Makedonija,Sandzak,deo Crne gore,Albanija….
Pitanje je,gde ce da stanu i tko ce to zaustaviti?

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije

EU čvrsto na liniji politike smjene režima. Tamo gdje im ne odgovara. Ukrajinksi model očito smatraju savršenim.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

albanska mafija je pod direktnom jurisdikcijom neoliberalno- kapitatalisticke mafije ,kosovski karcinom ce se siriti balkanom do onog trenutka kada Dr. Putin odluci se pozabaviti ovom problematikom i odluci sprijeciti metastaze, nakon par operativno kagbeovskih zahvata albanci ce se vratiti tamo gdje im je civilizacijski oduvijek i bilo mjesto, u enver hodjine bunkere .

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa sto ih niste poslali , od 80 do 99 Srbi se otvoreno gledaju preko nišana, nekad manje nekad vise.. i umjesto vi njih u bunkere oni vas sa Kosova….Da je Srbija imala svog Zukova mozda bi i nesto bilo.., U generalštabu naravno ne za tipkovnicom

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Mario

Nisu ni Albanci imali Žukova nego djavola u ljudskom obliku,onu Olbrajtovu koja je plaćena krvavim novcem narko kartela i od preprodaje ljudskih organa.

miro
Gost
miro
3 godine prije

Sprema se sranje, plan Velike Albanije podiže se za level više, SAD i kučka EU kao fol podržavaju Makedoniju, možeš si mislit sa figom u džepu, demokracija da ali kako oni kažu!! Ne bude li pameti, jug Balkana bi mogao doslovno gorjeti a posljedice će izravno ili neizravno osjetiti sve zemlje koje gravitiraju strateški tom djelu Evrope !!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik