Zahtjevi makedonskih Albanaca zbog kojih Ivanov ne želi dati mandat Zaevu

Zastave - Albanjia i Makedonija
58 komentara

U Makedoniji i dalje traje politička kriza, a predsjednik Ivanov ne želi dati mandat za sastavljanje vlade lideru takozvanih socijaldemokrata Zoranu Zaevu, koji insistira da ima većinu potpisa potrebnih za parlamentarnu većinu, što je istina. Naime, zajedno s “Platformom iz Tirane”, ima potporu najmanje 67 od 120 zastupnika makedonskog Sobranja.

Za predsjednika Ivanova je sporan program koalicije albanskih stranka, koja su se prije usklađivanja programa konzultirale s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani i liderom kosovskih Albanaca u Prištini, Hashimom Tachijem.

U ekskluzivnom intervjuu za HRT je Zoran Zaev izjavio “kako ne razumije ovu situaciju i da je ona za njega apsurdna”.

“Situacija u Makedoniji je toliko apsurdna. Vjerujem da je ovo privremena situacija, jer nam se svijet smije. Ovo demokracija ne poznaje, ovo je toliko kontradiktorno da to ne možete objasniti nikome. Dobivanje mandata može značiti i da možda nećemo uspjeti sastaviti vladu, ali sa 67 od 120 zastupnika imamo pravo dobiti priliku”, izjavio je Zoran Zaev.

Na pitanje novinara Zoltana Kaboka o programu albanskih stranaka, je rekao da to nije “program” u pravom smislu riječi, nego teme o kojima treba razgovarati, što ne znači da je se udovoljiti svim zahtjevima albanske manjine, ali je demokratski raspravljati o problemima 20 posto građana Makedonije.

Rekao je kako Albanci u svom programu traže osudu civilnih žrtava u Balkanskim ratovima i Drugom svjetskom ratu, što samo po sebi ne bi trebalo biti sporno.

Slušajući Zorana Zaeva, složili bi se da je čelnik socijaldemokrata u pravu i da predsjednik Ivanov, koji navodno favorizira VMRO-DPMNE, zlorabi svoje ovlasti.

Međutim, od kolega iz Skopja smo dobili nacrt zajedničke deklaracije “Platforme iz Tirane”, pa sami prosudite što želi makedonska albanska manjina i jesu li iskreni lideri albanskih stranaka kada kažu da ničim ne žele ugroziti integritet Makedonije.

Zajednička deklaracija “Platforme iz Tirane” u Makedoniji

Albanci traže da albanski jezik u Makedoniji bude službeni, da se riješi pitanje imena zemlje, euroatlantske integracije, nepristran rad Specijalnog državnog tužiteljstva i osudu službenu genocida nad Albancima u razdoblju od 1912. do 1956.

Albanske stranke DUI, BESA i Savez Albanaca su u zajedničkoj deklaraciji izrazili zahtjeve koje su na slobodnim i demokratskim prijevremenim parlamentarnim izborima 11. prosinca podržali albanski birači u Makedoniji. Deklaracija je usmjerena na blagostanje i dugoročnu stabilnost Makedonije i određuje da zemlja nema nikakvu alternativu integracijama u NATO i EU.

Zajedničku deklaraciju albanskih stranaka prenosimo u cijelosti.

Mi, predstavnici albanskih političkih stranaka u Makedoniji: “Demokratska unija za integraciju”, Besa” i ” Savez Albanaca”, poštujući slobodnu i demokratsku volju albanskih birača izraženu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. prosinca, u duhu Ohridskog sporazuma, konsenzualne demokracije i potrebe da se zadovolje zakonske obveze koje proizlaze iz ustavnih amandmana, potvrđujući zajedničke programe i strateške ciljeve Albanaca i svih građana Republike Makedonije želimo se posvetiti blagostanju i dugoročnoj stabilnosti Makedonije.

Vođeni zajedničkim opredjeljenjem za mir, stabilnost, sigurnost, međuetnički suživot u duhu jednakosti i dostojanstva u skladu s europskim i međunarodnim konvencijama, vjerskog sklada i suradnje u zemlji i regiji tvrdimo da nema alternative integraciji zemlje u NATO i Europsku uniju.

Slažemo se oko uzajamne podrške zajedničkom političkom programu koji u sljedećem mandatu vlade ili bilo kojem drugom roku predviđa ostvarenje sljedećih ciljeva:

1. Postizanje pune jednakosti u skladu s Ohridskom sporazumom i Ustavom

Pravilno provođenje načela multietničnosti u Ustavu, gdje se Albance smatra državotvornom nacijom koja podržava sve pravne i ustavne inicijative koje jačaju etničku ravnopravnost albanskog stanovništva.

Postizanje pune jezične ravnopravnosti, korištenje albanskog jezika na svim razinama vlasti i jamstvo njegove primjene kao temeljnog i ustavnog prava. Ustav treba utvrditi da su “makedonski jezik i njegova ćirilica i albanskom jeziku i pismo službeni jezici u zemlji”.

Provesti sveobuhvatnu raspravu o zastavi, himni i grbu Republike Makedonije tako da državni simboli odražavaju multietničnost, društvene i etničke jednakosti.

Usvajanje rezolucije u parlamentu koja osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u razdoblju 1912. do 1956. godine.

Da pojasnimo posljednju 1956. godinu. Prema podacima Instituta za povijest Kosova, “Služba državne sigurnosti, koju je tada vodio Aleksandar Ranković, pod izgovorom traženja oružja je mučila oko 30 000 Albanaca, zbog čega je oko 100 osoba umrlo. 1956. je održan Prizrenski proces albanskim vođama i intelektualcima”, što Albanci smatraju političkim procesom, ali on teritorijalno nema veze s Makedonijom. Zahtjev za osudu takozvanog “genocida” seže unatrag, sve do Balkanskih ratova, a Zoran Zaev se slaže da bi Albanaca bilo puno više da nisu stradali u nesretnom razdoblju. Na kritike iz svoje stranke da bi to moglo biti opasno po Makedoniju, Zaev je rekao da usvajanjem rezolucije nije opasno za Makedonce, jer krivica pada na Srbiju i srpske vlasti koje su u to vrijeme do Drugog svjetskog rata bile nadležne za bivšu Vardarsku Makedoniju, a ostatak krivice bi vjerojatno pao na antifašistički pokret i poslijeratnu vlast do 1956.

Opasnost koju krije moguće usvajanje ove rezolucije ne treba posebno obrazlagati i sigurno ne bi doprinijela suživotu, miru i političkoj stabilnosti zemlje.

2. Postizanje ekonomske i socijalne jednakosti kroz posebno uravnotežen regionalni razvoj

To treba provesti stvaranjem novog mehanizama u obliku Državne komisije o financiranju općina, prava odlučivanja o državnim potporama u korist općina.

Stvaranjem Ministarstva za politički sustav i međuetničke odnose, kao i nadležnog tijela za poštivanje prava zajednica i poticanje gospodarskog i društvenog razvoja u nerazvijenim područjima.

Postizanjem pravedne zastupljenosti u službama sigurnosti, vojsci, obavještajnim zajednicama i pravosuđu.

Postizanje jednake zastupljenost na svim razinama državne vlasti, u javnim uredima ili poduzećima u kojima udjele ima država.

3. Jamčenje vladavine prava kao preduvjet za napredak u procesu euroatlantske integracije

Osigurati kroz provedbu reformi u skladu s Ugovorom izu Skopja, preporuke Priebea, hitne preporuke Europske komisije i preporuka na visokoj razini s EU.

Podršku za nepristranom vršenju dužnosti Specijalnog tužitelja, bez etničke i političke pristranosti.

Potpuno rješenje problema i sudskih postupaka “Sopot”, “Brodec”, “Monster” i “Kumanovo” od strane međunarodnog povjerenstva ili nekog drugog neovisnog tijela.

Ovdje je zanimljivo da “Platforma iz Tirane” traži da se teroristički napadi ubačenih albanskih terorističkih skupina iz susjednog Kosova, kao što je dokazano u istrazi, provede ne od strane makedonskog pravosuđa, nego od međunarodnog istražnog povjerenstva ili nekog drugog neovisnog tijela, dok se istovremeno pruža puna podrška radu specijalnog tužitelja koji istražuje nepravilnosti i zlouporabe položaja i korupciju među političarima. Očigledno je riječ o dvostrukim mjerilima za dvije različite vrste kaznenih dijela na teritoriju jedinstvene i suverene države.

4. Promicanje duha povjerenja s ciljem poboljšanja međuetničkih odnosa kao bitnog elementa političke stabilnosti u zemlji

Poduzeti pozitivne mjere kako bi se osiguralo financiranje albanskih kulturnih institucija na središnjoj i lokalnoj razini.

Stvaranje središnje institucije za promicanje jezika zajednica, koja će osigurati izobrazbu prevoditelja, urednika i predavača.

5. Rješavanje spora oko imena u skladu s europskim vrijednostima i načelima međunarodnog prava

Ovo treba provesti kroz usvajanje zajedničke i obvezujuće rezolucije u parlamentu zbog koje će Vlada biti dužna aktivno se uključiti u rješavanje spora oko imena zemlje.

Uključivanje Albanaca u radnu skupinu u izravnim pregovorima s Grčkom.

6. Dobri odnosi sa susjedima

Uključivanje Albanaca u radnu skupinu za izravne pregovore s Bugarskom.

Suradnja s Kosovom i Albanijom u zajedničkim upravljanjem granicom.

Otvaranje novih graničnih prijelaza.

7. Brza integracija u NATO i Europsku uniju

Ispunjavanje gore navedenih točaka će deblokirati put Makedonije ka punoj integraciji u NATO i otvaranju pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Proces ostvarivanja tih ciljeva će se pratiti organiziranjem okruglog stola pregovarača s albanskim parlamentarnim strankama.

Okrugli stol albanskih parlamentarnih stranaka će se održati u skladu s načelom rotacije, a poslužit će kao platforma za usklađivanje političkog djelovanja, te transparentnu komunikaciju s međunarodnim partnerima iz Makedonije, posebno u traženju potpore Europske unije i međunarodnih institucija.

Na okruglom stolu će se odrediti rokovi za provedbu gore navedenih ciljeva u skladu sa zakonima i Ustavom zemlje.

Ovim završava zajednička deklaracija makedonskih stranaka albanske manjine, poznatih pod imenom “Platforma iz Tirane”. Službeni sveobuhvatni program dogovoren s Tiranom i Prištinom do ovog trenutka nije dostupan javnosti.

Povezane vijesti:

Makedonski kaos se može preliti na sve zemlje zapadnog Balkana
Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju određuju Tirana i Priština

Platforma iz Tiranepolitička kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
7 godine prije

Što južnije to tužnije

rodoljub
7 godine prije

Zaev, marioneta liberala-globalista, korumpiran do bola, pomaze da na vlasti u Makedoniji budu Albanci, a Makedonci da budu opozicija. Nastavlja se stvaranje velike Albanije uz podrsku zapadnih psihopata-kriminalaca . Kosovo je bilo prvi korak .

PanSlaven
7 godine prije

1. moglo bi se njih, temeljem iskustva, proglasiti državoRasTvornom nacijom… ali neka im jezik i pismo u općinama gdje su većina. A čini mi se da su 50ih sustavno naseljavani u Jugoslaviju (Kosovo)? Složio bih se da se ide u povijest, pa da se vidi koji je narod u kojem stoljeću došao na čiju zemlju, sa kojim pravima i obavezama, i što se zbivalo za vrijeme osmanske uprave, i koliko našeg naroda se poturčilo a koliko pošćipetarilo… 5. Može rasprava oko imena, i da se bivšoj ju.rep. Makedoniji pripoji pokrajina Makedonija, zajedno sa Solunom gdje je do 1930ih bila većina slavenskog stanovništva (sa još postojećim slavenskim toponimima;) ALI što mi sad možemo učiniti? Imamo saznanje da je iz USA financiran taj državni udar. .. Možemo se sastati masovno pred makedonskom, albanskom i usa ambasadom da dogovorimo slijedeće korake. Nećemo valjda samo u prazno komentirati, kao što neki pisci pišu samo… Čitaj više »

PanSlaven
7 godine prije

što se mene tiče, Đorđe ako je krao, neka vrati i odguli. Makedoncima treba pomoć. A spašavajući Makedoniju, možemo spasiti i sebe. Ako nista drugo, učinili bismo predivnu gestu

PanSlaven
7 godine prije

Ajmo koliko god je moguće- neutralizirati strane faktore. Usput neka se objasni Šćipetarima (sami sebe tako zovu, Albanija je zemljopisni pojam još puno prije njihovog doseljenja u 11.st)- objasniti kako su prošli i koliko su zadovoljni Kosovari, i koliko su otrovani… Kad se maknu strani faktori, lopovi i mediji- ostat će normalan narod. Taj normalan narod se onda može pošteno popisati (zadnji popis stanovništva je krajnje sumnjiv), i tom narodu se može omogućiti da testira DNK, da vidi koliko ima ilirskog gena a koliko zakavkaskog- pa neka se identificira sa kojom god kulturom želi ali neka ne živi sa nametnutim identitetima. Objasniti ljudima da će i njih razhevati (prvo po liniji Gege/Toske) čim strani faktor pomisli da su možda prejedinstveni i prejaki…

Koča Popović
7 godine prije

Uopce polaziti od prava naroda pri uredjivanju drustava je kapitalisticka podvala koja unosi razdor, sukobe i rat medju ljude. Dok je nacionalnih drzava nema srece za malog covjeka. Nacionalna drzava je obmana vladajucih klasa pomocu koji nam oduzimaju moc racionalnog rasidjivanja.

Hezbollah
7 godine prije

Kako se Šiptari(sami se tako zovu) bore za vladavinu prava, posebno je zanimljivo ovo “Međunarodno istražno povjerenstvo” koje bi trebalo istražiti djelovanje terorista UCK(Al Qaeda, DAEŠ, šta li?) ubačenih iz Kosova(američka izmišljotina od države). Vjerojatno bi oni odredili i koji bi bili članovi povjerenstva, vjerojatno jedan Amer, Englez, Francuz, Šiptar iz Kosova i Šiptar iz Albanije- di ćeš boljeg povjerenstva. I onda bi oni ustvari dokazali da su makedonski specijalci ustvari poubijali goloruki kosovski narod i Makedonija treba platiti odštetu obiteljima žrtava.

rodoljub
7 godine prije

“Suradnja sa Kosovom i Albanijom u zajednickom upravljanju granicama” , to je fakticki stanje bez granica i formiranje Velike Albanije, kojoj ce se kasnije dodati delovi Grcke i delovi Crne Gore. Svuda gde se Albanci nasele pocinje masovna “proizvodnja” dece . Svaka porodica ima od 6 do 10 dece, neko i vise , i posle nekoliko decenija, zbog geometrijskog prirasta, oni postaju vecinski . Tada pocinje stvaranje novog Kosova . To je strategija . Bice toga i u Hrvatskoj.

PanSlaven
7 godine prije

a zamislite kako bi se Logični portal (u kojeg opada povjerenje) proslavio da pokrene NEŠTO u tom svom regionu.. ali ne, neće ni otvoriti odjeljak za važne teme nego će naštancati još 5 članaka danas o Siriji i Porošenku

Dreamer
7 godine prije

Cionistima je bitno da njihovi dođu na vlast no cisto sumnjam da ce zuriti da ih uvedu u Eu i Nato. Za to ce im postaviti jos stotine uvjeta i razvlaciti ih,no bitno da dobiju marionetsku vladu koja ce raditi SVE!

subaru
7 godine prije

Čim čuješ kovanicu “prava nekoj zajednici” odmah znaš da je to djelo ciokaubojgusarsko. Onda se samo treba postaviti kao prema neprijatelju.

subaru
7 godine prije

Za Panslavena: II J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1): Anatolijsko porijeklo je navjerovatnije sa Osmanlijama došlo u Evropu. Populacije J2e* + J2e + J2* + J2f1 Hrvati 1,9;Bosnjaci 0,Hercegovci 1,4;Srbi 8,0;Kosovski Albanci 16,7;Makedonci 12,6 E (E3b*, E3b1, itd): Nije sigurno da li je rimskog, grčkog ili ilirskog porijekla (obuhvata sredozemno područje). Populacije E3b1 + E3b1- + E3b2 + E3b3 Hrvati 5,6;Bosnjaci 10,14;Hercegovci 8,9;Srbi 21,25;Kosovski Albanci 47,4;Makedonci 24,06 K*: Hunsko-turskog porijekla, korijenom iz Mongolije. Populacije K* Hrvati 0,9;Bosnjaci 0;Hercegovci 2,84;Srbi 7,08;Kosovski Albanci 0;Makedonci 1,27 R1a: Slavensko porijeklo. Populacije R1a Hrvati 34,30;Bosnjaci 24,60;Hercegovci 12,06;Srbi 15,93;Kosovski Albanci 4,42;Makedonci 15,19 R1b: Nosioci ovog haplotipusa su većinom u zapadno-evropskom dijelu, sa velikom populacijom u špansko-francuskom području i sa najvećim postotkom u Velikoj Britaniji i Irskoj. Populacije R1b Hrvati 15,70;Bosnjaci 1,40;Hercegovci 3,55;Srbi 10,62 Kosovski Albanci 21,10;Makedonci 5,06 III I: Ovaj haplotipus nalazimo samo u Evropi. Stoga se smatra da je ovdje i nastao kod prvih Evropljana između… Čitaj više »

Weteran
7 godine prije

Kuva se veći Balkanski rat !!??
Nije to tajna, i nije to nova teza !??
Srbi i Grci nasuprot Šiptarima !!
Za braću Bugare se još ne zna u čija leđa će nož da zadenu!?
Trenutno, Albanci imaju jak vetar u leđa, miljenici su i sve im je dozvoljeno !?
Ali, druga strana ima vrlo, vrlo jake adute !!

Jupiter
7 godine prije

Ovaj portal izgleda napadaju igrači visokih strasti i primitivnih komentara.
Ajmo malo upotrbite mozak analizirajte interese možda će nekom biti jasnije šta se dešava u Makedoniji.

goran
7 godine prije

u Makedoniji ne postoi kaos,,samo zadna klika I pokusaj kriminogenih politicara ,spasiti se odgovaranja za grabez…

dalmata
7 godine prije

Pocelo je(dirigirano)na Kosovu.Juga nije bila Svabska,US(r)A i NATO provincija.Sve tragopkomicne tkz,drzave(osim Srba)su trenutno postale ovo sta su danas,jadna kopija banana kolonija.Po istom receptu.EU,pogotovo US(r)A triba olos koji danas vlada i koji drzo ovi cemer.Sav taj olos in je malo.Tribaju im potpuno isprani mozgovo nacionalizmon(na tome pociva sve)a Albanci su u velikoj prednosti jer se stalno ekstremno mnozu,naobrazba nula,mentalitet srednjeg vijeka,sve je kompletno jer javno podrzaju ideje ISL.euroatlanske integracije(EU;NATO:US(r)A)odavno ne kriju da zelu cili svit stavit u jedan logor da mirno nastavu grabezinu.Logor mora imat cuvare.Rat trazi topovsko meso,kojemu je dovoljno isprid gubice mahat mrkvon.I eto sve je tu.samo gazde moraju dat mig.(pogledajte sliku u clanku “americki veleposlanik u Skoplju optuizen …”)Pa zar nisu istiniti filmovi di zombiji locu ljudsku krv?I zna se sta sljedi,nova NATO kolonija(samo da se zvir ne udavi od velikog zalogaja) i znate dokle tako?kad u selu postoji siledija,svi mu se sklanjaju sa puta.I to traje.Siledija je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI