fbpx

Zahtjevi makedonskih Albanaca zbog kojih Ivanov ne želi dati mandat Zaevu

Zastave - Albanjia i Makedonija

U Makedoniji i dalje traje politička kriza, a predsjednik Ivanov ne želi dati mandat za sastavljanje vlade lideru takozvanih socijaldemokrata Zoranu Zaevu, koji insistira da ima većinu potpisa potrebnih za parlamentarnu većinu, što je istina. Naime, zajedno s “Platformom iz Tirane”, ima potporu najmanje 67 od 120 zastupnika makedonskog Sobranja.

Za predsjednika Ivanova je sporan program koalicije albanskih stranka, koja su se prije usklađivanja programa konzultirale s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani i liderom kosovskih Albanaca u Prištini, Hashimom Tachijem.

U ekskluzivnom intervjuu za HRT je Zoran Zaev izjavio “kako ne razumije ovu situaciju i da je ona za njega apsurdna”.

“Situacija u Makedoniji je toliko apsurdna. Vjerujem da je ovo privremena situacija, jer nam se svijet smije. Ovo demokracija ne poznaje, ovo je toliko kontradiktorno da to ne možete objasniti nikome. Dobivanje mandata može značiti i da možda nećemo uspjeti sastaviti vladu, ali sa 67 od 120 zastupnika imamo pravo dobiti priliku”, izjavio je Zoran Zaev.

Na pitanje novinara Zoltana Kaboka o programu albanskih stranaka, je rekao da to nije “program” u pravom smislu riječi, nego teme o kojima treba razgovarati, što ne znači da je se udovoljiti svim zahtjevima albanske manjine, ali je demokratski raspravljati o problemima 20 posto građana Makedonije.

Rekao je kako Albanci u svom programu traže osudu civilnih žrtava u Balkanskim ratovima i Drugom svjetskom ratu, što samo po sebi ne bi trebalo biti sporno.

Slušajući Zorana Zaeva, složili bi se da je čelnik socijaldemokrata u pravu i da predsjednik Ivanov, koji navodno favorizira VMRO-DPMNE, zlorabi svoje ovlasti.

Međutim, od kolega iz Skopja smo dobili nacrt zajedničke deklaracije “Platforme iz Tirane”, pa sami prosudite što želi makedonska albanska manjina i jesu li iskreni lideri albanskih stranaka kada kažu da ničim ne žele ugroziti integritet Makedonije.

Zajednička deklaracija “Platforme iz Tirane” u Makedoniji

Albanci traže da albanski jezik u Makedoniji bude službeni, da se riješi pitanje imena zemlje, euroatlantske integracije, nepristran rad Specijalnog državnog tužiteljstva i osudu službenu genocida nad Albancima u razdoblju od 1912. do 1956.

Albanske stranke DUI, BESA i Savez Albanaca su u zajedničkoj deklaraciji izrazili zahtjeve koje su na slobodnim i demokratskim prijevremenim parlamentarnim izborima 11. prosinca podržali albanski birači u Makedoniji. Deklaracija je usmjerena na blagostanje i dugoročnu stabilnost Makedonije i određuje da zemlja nema nikakvu alternativu integracijama u NATO i EU.

Zajedničku deklaraciju albanskih stranaka prenosimo u cijelosti.

Mi, predstavnici albanskih političkih stranaka u Makedoniji: “Demokratska unija za integraciju”, Besa” i ” Savez Albanaca”, poštujući slobodnu i demokratsku volju albanskih birača izraženu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. prosinca, u duhu Ohridskog sporazuma, konsenzualne demokracije i potrebe da se zadovolje zakonske obveze koje proizlaze iz ustavnih amandmana, potvrđujući zajedničke programe i strateške ciljeve Albanaca i svih građana Republike Makedonije želimo se posvetiti blagostanju i dugoročnoj stabilnosti Makedonije.

Vođeni zajedničkim opredjeljenjem za mir, stabilnost, sigurnost, međuetnički suživot u duhu jednakosti i dostojanstva u skladu s europskim i međunarodnim konvencijama, vjerskog sklada i suradnje u zemlji i regiji tvrdimo da nema alternative integraciji zemlje u NATO i Europsku uniju.

Slažemo se oko uzajamne podrške zajedničkom političkom programu koji u sljedećem mandatu vlade ili bilo kojem drugom roku predviđa ostvarenje sljedećih ciljeva:

1. Postizanje pune jednakosti u skladu s Ohridskom sporazumom i Ustavom

Pravilno provođenje načela multietničnosti u Ustavu, gdje se Albance smatra državotvornom nacijom koja podržava sve pravne i ustavne inicijative koje jačaju etničku ravnopravnost albanskog stanovništva.

Postizanje pune jezične ravnopravnosti, korištenje albanskog jezika na svim razinama vlasti i jamstvo njegove primjene kao temeljnog i ustavnog prava. Ustav treba utvrditi da su “makedonski jezik i njegova ćirilica i albanskom jeziku i pismo službeni jezici u zemlji”.

Provesti sveobuhvatnu raspravu o zastavi, himni i grbu Republike Makedonije tako da državni simboli odražavaju multietničnost, društvene i etničke jednakosti.

Usvajanje rezolucije u parlamentu koja osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u razdoblju 1912. do 1956. godine.

Da pojasnimo posljednju 1956. godinu. Prema podacima Instituta za povijest Kosova, “Služba državne sigurnosti, koju je tada vodio Aleksandar Ranković, pod izgovorom traženja oružja je mučila oko 30 000 Albanaca, zbog čega je oko 100 osoba umrlo. 1956. je održan Prizrenski proces albanskim vođama i intelektualcima”, što Albanci smatraju političkim procesom, ali on teritorijalno nema veze s Makedonijom. Zahtjev za osudu takozvanog “genocida” seže unatrag, sve do Balkanskih ratova, a Zoran Zaev se slaže da bi Albanaca bilo puno više da nisu stradali u nesretnom razdoblju. Na kritike iz svoje stranke da bi to moglo biti opasno po Makedoniju, Zaev je rekao da usvajanjem rezolucije nije opasno za Makedonce, jer krivica pada na Srbiju i srpske vlasti koje su u to vrijeme do Drugog svjetskog rata bile nadležne za bivšu Vardarsku Makedoniju, a ostatak krivice bi vjerojatno pao na antifašistički pokret i poslijeratnu vlast do 1956.

Opasnost koju krije moguće usvajanje ove rezolucije ne treba posebno obrazlagati i sigurno ne bi doprinijela suživotu, miru i političkoj stabilnosti zemlje.

2. Postizanje ekonomske i socijalne jednakosti kroz posebno uravnotežen regionalni razvoj

To treba provesti stvaranjem novog mehanizama u obliku Državne komisije o financiranju općina, prava odlučivanja o državnim potporama u korist općina.

Stvaranjem Ministarstva za politički sustav i međuetničke odnose, kao i nadležnog tijela za poštivanje prava zajednica i poticanje gospodarskog i društvenog razvoja u nerazvijenim područjima.

Postizanjem pravedne zastupljenosti u službama sigurnosti, vojsci, obavještajnim zajednicama i pravosuđu.

Postizanje jednake zastupljenost na svim razinama državne vlasti, u javnim uredima ili poduzećima u kojima udjele ima država.

3. Jamčenje vladavine prava kao preduvjet za napredak u procesu euroatlantske integracije

Osigurati kroz provedbu reformi u skladu s Ugovorom izu Skopja, preporuke Priebea, hitne preporuke Europske komisije i preporuka na visokoj razini s EU.

Podršku za nepristranom vršenju dužnosti Specijalnog tužitelja, bez etničke i političke pristranosti.

Potpuno rješenje problema i sudskih postupaka “Sopot”, “Brodec”, “Monster” i “Kumanovo” od strane međunarodnog povjerenstva ili nekog drugog neovisnog tijela.

Ovdje je zanimljivo da “Platforma iz Tirane” traži da se teroristički napadi ubačenih albanskih terorističkih skupina iz susjednog Kosova, kao što je dokazano u istrazi, provede ne od strane makedonskog pravosuđa, nego od međunarodnog istražnog povjerenstva ili nekog drugog neovisnog tijela, dok se istovremeno pruža puna podrška radu specijalnog tužitelja koji istražuje nepravilnosti i zlouporabe položaja i korupciju među političarima. Očigledno je riječ o dvostrukim mjerilima za dvije različite vrste kaznenih dijela na teritoriju jedinstvene i suverene države.

4. Promicanje duha povjerenja s ciljem poboljšanja međuetničkih odnosa kao bitnog elementa političke stabilnosti u zemlji

Poduzeti pozitivne mjere kako bi se osiguralo financiranje albanskih kulturnih institucija na središnjoj i lokalnoj razini.

Stvaranje središnje institucije za promicanje jezika zajednica, koja će osigurati izobrazbu prevoditelja, urednika i predavača.

5. Rješavanje spora oko imena u skladu s europskim vrijednostima i načelima međunarodnog prava

Ovo treba provesti kroz usvajanje zajedničke i obvezujuće rezolucije u parlamentu zbog koje će Vlada biti dužna aktivno se uključiti u rješavanje spora oko imena zemlje.

Uključivanje Albanaca u radnu skupinu u izravnim pregovorima s Grčkom.

6. Dobri odnosi sa susjedima

Uključivanje Albanaca u radnu skupinu za izravne pregovore s Bugarskom.

Suradnja s Kosovom i Albanijom u zajedničkim upravljanjem granicom.

Otvaranje novih graničnih prijelaza.

7. Brza integracija u NATO i Europsku uniju

Ispunjavanje gore navedenih točaka će deblokirati put Makedonije ka punoj integraciji u NATO i otvaranju pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Proces ostvarivanja tih ciljeva će se pratiti organiziranjem okruglog stola pregovarača s albanskim parlamentarnim strankama.

Okrugli stol albanskih parlamentarnih stranaka će se održati u skladu s načelom rotacije, a poslužit će kao platforma za usklađivanje političkog djelovanja, te transparentnu komunikaciju s međunarodnim partnerima iz Makedonije, posebno u traženju potpore Europske unije i međunarodnih institucija.

Na okruglom stolu će se odrediti rokovi za provedbu gore navedenih ciljeva u skladu sa zakonima i Ustavom zemlje.

Ovim završava zajednička deklaracija makedonskih stranaka albanske manjine, poznatih pod imenom “Platforma iz Tirane”. Službeni sveobuhvatni program dogovoren s Tiranom i Prištinom do ovog trenutka nije dostupan javnosti.

Povezane vijesti:

Makedonski kaos se može preliti na sve zemlje zapadnog Balkana
Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju određuju Tirana i Priština

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bobi
Gost
Bobi
4 godine prije

Što južnije to tužnije

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
4 godine prije
Reply to  Bobi

Procitavsi sve komentare…. Ono bas srce zaboli… Iskreno treba vecini dobar rat..i patnja pa da spoznaju velicinu svoje gluposti… Ljudi se dijele na one koji valjaju i one druge koji bi vlastitu mater prodali za sitno… Ovim zadnjim su vecinom usta puna nacije i mrznje prema svemu sto kao nije… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
4 godine prije

Zaev, marioneta liberala-globalista, korumpiran do bola, pomaze da na vlasti u Makedoniji budu Albanci, a Makedonci da budu opozicija. Nastavlja se stvaranje velike Albanije uz podrsku zapadnih psihopata-kriminalaca . Kosovo je bilo prvi korak .

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  rodoljub

Albanci su trenutno usposlenici tame ali i srbi su to bili kad su radili za istu tu tamu.

Savio
Gost
Savio
4 godine prije
Reply to  subaru

Da zato su anglocionisti Srbe bombardovali, a svoje ostale poslusnije nisu? Neargumentovana ti je tvrdnja, a vrijeme ce pokazati da su Srbi bili na pravoj strani, isto kao sto su bili na pravoj strani i u 1. i 2. Sv.ratu. Svidjalo se to tebi ili ne, zbog tvoje mrznje prema… Pročitaj više »

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  Savio

Objektivnost zasljepljena mitovima ne vidi pored očiju.

Ivo
Gost
Ivo
4 godine prije
Reply to  Savio

Da, razliku od Srba koju su na Vukovar, Osijek, Zadar, Dubrovnik, Sarajevo, Bihać bombardirali maslinovim grančicama….
I kad je BG bombardiran 99, Milosevic i RTS rekli da je to prvi glavni grad jedne drzave bombardiran nakon WW2…
Zagreb i Sarajevo se ne računaju, to je bilo kobajagi

Ray
Gost
Ray
4 godine prije
Reply to  Ivo

Da je Milosevic hteo da bude njihova marioneta, mogao je mirne duse da sravni sve te gradove, opet bi bio cimbenik mira na Balkanu. Kao Jeljcin sto pobi onolike parlamentarce 91. ali zapadu je to bila demokratija jer je bio njihov pion.

Ray
Gost
Ray
4 godine prije
Reply to  Ray

A posto nije hteo da bude marioneta, desilo se sto se desilo. Mislis da je zbog Vukovara ili Sarajeva bombardovana Srbija? Zabole njih za to. Ali, kad ne slusas, dovedu oni ko ce da slusa, plus dobiju za to mnogo. Sve na Kosovu sad pripada USA, Engleskoj i Francuskoj, rude,… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  Savio

ala jel ti žao što ih nisi bacio preko dr..save. proklet bili galbrejti, holbruci, biltovi, galiji, keringtoni i ini!

Igor
Gost
Igor
4 godine prije
Reply to  rodoljub

…. a daleko smo od kraja

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

1. moglo bi se njih, temeljem iskustva, proglasiti državoRasTvornom nacijom… ali neka im jezik i pismo u općinama gdje su većina. A čini mi se da su 50ih sustavno naseljavani u Jugoslaviju (Kosovo)? Složio bih se da se ide u povijest, pa da se vidi koji je narod u kojem… Pročitaj više »

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

znači, od Ljubljane do Podgorice, gdje ima tih ambasada- masovni susreti, da vidimo kako dalje i ko tu koga hebe

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

što se mene tiče, Đorđe ako je krao, neka vrati i odguli. Makedoncima treba pomoć. A spašavajući Makedoniju, možemo spasiti i sebe. Ako nista drugo, učinili bismo predivnu gestu

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

Ajmo koliko god je moguće- neutralizirati strane faktore. Usput neka se objasni Šćipetarima (sami sebe tako zovu, Albanija je zemljopisni pojam još puno prije njihovog doseljenja u 11.st)- objasniti kako su prošli i koliko su zadovoljni Kosovari, i koliko su otrovani… Kad se maknu strani faktori, lopovi i mediji- ostat… Pročitaj više »

Glupsikostup
Gost
Glupsikostup
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

Ajde **************.Shqiptar je naziv na albanskom za Albance.Nakon prve recenice mi se nije dalo vise citat,jer vidim da si jedan od *************..Nisi zanimljiv ni ti ni ostatak ************* iz srbije..

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

Jedan ukros je ispitivao haplotip balkansih plemena, koja u stvari imaju istog pretka, najmanje slavenskog haplotipa imaju srbi. Oni uzgred imaju najviše turskoturkmenskog haplotipa.

Savio
Gost
Savio
4 godine prije
Reply to  subaru

Jedan neimenovani “ukro naucnik”, hahaa to je kao kad citas americke vjesti pa kad kazu neimenovani zvanicnik rekao Rusija je kriva… 🙂

Kako si iskompleksiran Srbima, krv nije voda. Ajde, samo izvoli gravitiraj oko Srba, manji uvijek gravitira oko veceg…

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  Savio

Odi dolje na kraju pa prouči koliko tko ima koje krvi u sebi.

Zlatko
Gost
Zlatko
4 godine prije
Reply to  subaru

Subaru, imas zvaničnu genetsku sliku Evrope na Eupedia. Pogledaj, naučno potvrdjene podatke, pa ćeš vidjeti da izmedju Hrvata, Bosnjaka i Srba, nema razlije, više-manje genetska slika je identična. Postoje nijanse u 5%-6%.

Eupedia.com

Zlatko
Gost
subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  Zlatko

odi i ti dolje prouči zvanično ili nezvanično

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
4 godine prije
Reply to  subaru

Ja sam proučio, i razlika je velika.
Izgleda da su samo bosanski Hrvati čist narod, sve ostalo mješanci. Ili izmješani s Turcima ili sa Germanima.

Zlatko
Gost
Zlatko
4 godine prije
Reply to  Bosanac, El

Uticaji gena iz Male Azeije nisu prisutni preko 5% .

Zlatko
Gost
Zlatko
4 godine prije
Reply to  Zlatko

Tako da Turci otpadaju po Eupediji, kao neki faktor medju Srbima, Bosnjacima i Hrvatima.

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  Zlatko

Kretino nisi objasnio K* haplotip, njega tamo nema, ne pitaš se zašto

Koča Popović
Gost
Koča Popović
4 godine prije

Uopce polaziti od prava naroda pri uredjivanju drustava je kapitalisticka podvala koja unosi razdor, sukobe i rat medju ljude. Dok je nacionalnih drzava nema srece za malog covjeka. Nacionalna drzava je obmana vladajucih klasa pomocu koji nam oduzimaju moc racionalnog rasidjivanja.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije
Reply to  Koča Popović

dobro, ajmo prvo to objasniti Šćipetarima. Pa onda objasnimo i potrebu razoružanja, ali ne na način da se sami, prvi, dobrovoljno razoružamo

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

naglasak je na ‘AJMO’. ajmo nešto.. ma sama gesta bi bila spektakl, a kamoli da pokažemo odlučnost da zaustavimo svoju propast. Da se skupi 5o ljudi u LJ, 100 u ZG, 200 u BG, 100 u SA, 100 u CG pred makedonskom ambasadom, da pružimo podršku narodu (svima) za ljubav… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

Zamislite kako ste vi tek jadni kad su vas sve te državice pobjedili u ratu, a braća iz CG pobjegla od vas…..I Kosovo ste izgubili , vas 8 milijuna njih 2…Sramota

Igor
Gost
Igor
4 godine prije
Reply to  Ivo

Kada pogledas da te drzavice su imale pomoc sa zapada (Nato) i svi ratovi se zavrsili mirovnim sporazumom, a ne kapitulaciom…. Onda tek shcatis koliko su veliki… Kako u 1ratu, tako u 2ratu a bogami i u ovim ratovima. Isti teroristi u Siriji trcali su i po bosni…. Tuzno kako… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
4 godine prije

Kako se Šiptari(sami se tako zovu) bore za vladavinu prava, posebno je zanimljivo ovo “Međunarodno istražno povjerenstvo” koje bi trebalo istražiti djelovanje terorista UCK(Al Qaeda, DAEŠ, šta li?) ubačenih iz Kosova(američka izmišljotina od države). Vjerojatno bi oni odredili i koji bi bili članovi povjerenstva, vjerojatno jedan Amer, Englez, Francuz, Šiptar… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
4 godine prije

“Suradnja sa Kosovom i Albanijom u zajednickom upravljanju granicama” , to je fakticki stanje bez granica i formiranje Velike Albanije, kojoj ce se kasnije dodati delovi Grcke i delovi Crne Gore. Svuda gde se Albanci nasele pocinje masovna “proizvodnja” dece . Svaka porodica ima od 6 do 10 dece, neko… Pročitaj više »

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  rodoljub

Albanci uz pomoć tame nježnikom prave buduče teritorije a srbi?

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije
Reply to  rodoljub

rodoljube, ne bilo ti zapovjedjeno, mozes li objasniti kako funkcionise geometrijski prirast?

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

a zamislite kako bi se Logični portal (u kojeg opada povjerenje) proslavio da pokrene NEŠTO u tom svom regionu.. ali ne, neće ni otvoriti odjeljak za važne teme nego će naštancati još 5 članaka danas o Siriji i Porošenku

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

Koje bi to teme bile, Stepinac, rehabilitacije Draže, Kosova je Srbije, Albanci imaju pravo na samoodređenje u kojem će progutati Makedoniju. Nedavno ej bila tema, ali je malo tko skontao, Nacionalno oslobođenje, jer smo mi de facto u 19. stoljeću i pod punom okupacijom, a kada se svi oslobodimo, onda… Pročitaj više »

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

oLaki Topaloviću… sad si me razočarao.. ova dvojica su trol-provokateuri, ali ti si me baš dirnuo:( Pa evo, važne teme: Kako zaustaviti raspad (u svakom smislu) naše zajedničke domovine, trenutno u fokusu Makedonija, 2) vojni rokovi i slanje topovskog mesa na ruske granice, 3) opća okupacija naših državica i uzgajanje… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

Pa ti tražiš rješenja na pitanja koja se i ovdje otvaraju, pa jbt, ovo nije politički kružuok, nego portal, evo, nitko nije objavio Memorandum Albanaca, nego ovdje. Gledao sam Zaeva na HRT kako laže. Prvo da se očuva Makedonija je važno da se zna istina i da ne prođe ovo,… Pročitaj više »

Dreamer
Gost
Dreamer
4 godine prije

Cionistima je bitno da njihovi dođu na vlast no cisto sumnjam da ce zuriti da ih uvedu u Eu i Nato. Za to ce im postaviti jos stotine uvjeta i razvlaciti ih,no bitno da dobiju marionetsku vladu koja ce raditi SVE!

subaru
Gost
subaru
4 godine prije

Čim čuješ kovanicu “prava nekoj zajednici” odmah znaš da je to djelo ciokaubojgusarsko. Onda se samo treba postaviti kao prema neprijatelju.

subaru
Gost
subaru
4 godine prije

Za Panslavena: II J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1): Anatolijsko porijeklo je navjerovatnije sa Osmanlijama došlo u Evropu. Populacije J2e* + J2e + J2* + J2f1 Hrvati 1,9;Bosnjaci 0,Hercegovci 1,4;Srbi 8,0;Kosovski Albanci 16,7;Makedonci 12,6 E (E3b*, E3b1, itd): Nije sigurno da li je rimskog, grčkog ili ilirskog porijekla (obuhvata sredozemno područje).… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  subaru

Moj jarane, haplotiop je znanstveni dokaz da nacija ne postoji. zato mrzi tu teoriju. Istina etički čista nacija ne postoji, ali kako je August Šenoa mogao biti pravi Hrvat (austro-čeh po ocu i majci) ili Strossmayer čisti Švabo, pa Jugoslaven, kako je sebe smatrao. Pusti haplotipove, npr Nikola Pašić je… Pročitaj više »

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

ali, mi smo Iliri. A njima su Germani dali da svojataju našu povijest (da bi nas lakše porobili). I2a je mislim ilirski, R1a je ostalih Slavena, i te dvije grupe su kod nas najzastupljenije, negdje jedne , negdje druge više.. Uglavnom, Iliri su govorili slavenskim jezikom, to su davno zabilježili… Pročitaj više »

Zlatko
Gost
Zlatko
4 godine prije
Reply to  PanSlaven
Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
4 godine prije

A bosanski Hrvati? Čisti ko suza, čišćeg naroda nema.

Zlatko
Gost
Zlatko
4 godine prije
Reply to  subaru

Eupedia.com nudi zvanične podatke i genetsku sliku Evrope.

Proučiti, pa onda , izaci sa dokazanim argumentima.

ivex
Gost
ivex
4 godine prije
Reply to  subaru

Ovo samo znači da područje Balkana bilo kao i danasa tako i u povijesti najblizi put iz Azije i Bliskoga istoka za Europu u biti to odražavaju Halpogrupe počevši od naseljavanja u paleolitiku pa do velike seobe naroda i dolaska Turaka i svih drugih osvjača koji su se kretali ovim… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
4 godine prije

Kuva se veći Balkanski rat !!?? Nije to tajna, i nije to nova teza !?? Srbi i Grci nasuprot Šiptarima !! Za braću Bugare se još ne zna u čija leđa će nož da zadenu!? Trenutno, Albanci imaju jak vetar u leđa, miljenici su i sve im je dozvoljeno !?… Pročitaj više »

Jupiter
Gost
Jupiter
4 godine prije

Ovaj portal izgleda napadaju igrači visokih strasti i primitivnih komentara.
Ajmo malo upotrbite mozak analizirajte interese možda će nekom biti jasnije šta se dešava u Makedoniji.

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  Jupiter

Za razliku od psenice koja se zanje jednom u sezoni, jednom posijanu nacionalnu netrpeljivost se moze zeti nebrojeno mnogo puta. Kada se na kolegiju CIA-e odlucuje koje odjeljenje ce spletkama rusiti odredjenu drzavu/vlast, navodno se svi otimaju za Balkan, jer tamo ne treba ciniti skoro nista. Sva glumljena uljudjenost i… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Andrej

Od balkana je i bog digao ruke , sve sto je pametno i normalno jos je 1991 g dalo petama vjetra .

sardelino
Gost
sardelino
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukove . Vrijeme je za spavanje.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  sardelino

U pravu si , ja sutra radim .

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej..sve si rekao.Jadni smo.

goran
Gost
goran
4 godine prije

u Makedoniji ne postoi kaos,,samo zadna klika I pokusaj kriminogenih politicara ,spasiti se odgovaranja za grabez…

dalmata
Gost
dalmata
4 godine prije

Pocelo je(dirigirano)na Kosovu.Juga nije bila Svabska,US(r)A i NATO provincija.Sve tragopkomicne tkz,drzave(osim Srba)su trenutno postale ovo sta su danas,jadna kopija banana kolonija.Po istom receptu.EU,pogotovo US(r)A triba olos koji danas vlada i koji drzo ovi cemer.Sav taj olos in je malo.Tribaju im potpuno isprani mozgovo nacionalizmon(na tome pociva sve)a Albanci su u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik