Američki marinac razriješen dužnosti nakon što je u viralnom snimku prozvao „visoke lidere“ zbog loše planiranog izlaska iz Avganistana

Marinac
24 komentara

Potpukovnik američkog korpusa marinaca rekao je da je razriješen dužnosti nakon što je izrazio frustraciju prema američkim liderima zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana, insistirajući da zvaničnici preuzimu odgovornost za svoje neuspjehe.

U video snimku objavljenom na njegovom Facebook nalogu u četvrtak uveče, potpukovnik marinaca Stuart Scheller kritikovao je vojne i političke lidere zemlje zbog njihovih ponovljenih grešaka prilikom izlaska iz najdužeg rata u Americi, rekavši da „niko od njih ne diže ruku da prihvati odgovornost i  kaže: „Zabrljali smo ovo“.

“Imamo ministra odbrane koji je u maju u Kongresu svjedočio da bi avganistanske nacionalne bezbjednosne snage mogle da odole napredovanju talibana”, rekao je on, citirajući predviđanje koje se pokazalo radikalno pogrešnim nakon što su militanti pregazili cijeli Avganistan u nekoliko dana mjesec dana ranije.

„Želim ovo da kažem veoma snažno. Borio sam se 17 godina. Spreman sam sve to odbaciti da svojim višim vođama kažem: Zahtijevam odgovornost.“

Scheller je tvrdio da je evakuacija iz vazdušne baze Bagram – nekada najveće američke vojne instalacije u Avganistanu – bila ozbiljna greška, napominjući da nijedan visoki zvaničnik nije priznao prerano povlačenje.

„Ne kažem da moramo zauvijek biti u Avganistanu, ali kažem: Da li je neko od vas bacio svoj čin na sto i rekao: ‘Hej, loša je ideja da se evakuiše aerodrom Bagram, strateška vazdušna baza, prije nego što evakuišemo sve? Da li je to neko uradio?’“

Međutim, manje od 24 sata nakon što je video objavljen – prikupivši desetine hiljada dijeljenja samo na Facebooku dok je postao viralan i na drugim platformama – Scheller je rekao da ga je snimak gurnuo u vruću vodu, te da je “otpušten zbog nedostatka povjerenja i pouzdanosti.”

„Moj komandni lanac radi upravo ono što bih ja uradio … da sam na njihovom mjestu“, napisao je u sljedećem postu i dodao „Cijenim mogućnosti koje je pružala komanda AITB [Bataljon za naprednu pješadijsku obuku].”

Komentarišući dalje situaciju u još jednoj Facebook poruci, Scheller je rekao da su ga kontaktirali kolege marinci koji su ga zamolili da ukloni objavu. “Svi se slažemo sa tobom, Stu, ali ništa se neće promijeniti i to će za tebe lično imati visoku cijenu”, rekao je, parafrazirajući ono što su kolege rekle.

„Očigledno to nisam uklonio. Sad kad sam imao vremena da razmislim … ponudit ću ovo … ne možemo SVI griješiti. Ako se svi slažete … istupite. Oni imaju moć samo zato što mi to dozvoljavamo. Šta ako svi zahtjevamo odgovornost?“

Kažnjavanje marinca izazvalo je bijes na društvenim medijima, uključujući i veteranske grupe, a kritičari su primijetili da je Scheller do sada “jedina osoba koja je otpuštena” od pada Kabula u ruke talibanskih boraca, uprkos užurbanoj i loše planiranoj američkoj akciji evakuacije.

„Gubitak povjerenja u njega? Za to što ima mozak? ” upitao je jedan zbunjeni posmatrač.

Schellerov video zapis objavljen je samo nekoliko sati nakon što je samoubilačka bomba Islamske države (IS, ranije ISIS) eksplodirala ispred međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu, ubivši više avganistanskih civila, uključujući 28 pripadnika Talibana, dva britanska državljana i 13 američkih vojnika. Napad je izazvao kritike na račun administracije Joea Bidena i njegovih vojnih planera – koji su već kritikovani zbog neurednih evakuacija – uredništvo Wall Street Journala optužilo je predsjednika da je pokušao “sakriti odgovornost” nakon bombardovanja.

U petak uveče, Pentagon je saopštio da je izveo odmazdani napad bespilotnim letjelicama na ogranak Islamske države Avganistana poznatu kao ISIS-K, tvrdeći da su ubili jednog od militantnih organizatora. Međutim, još nije jasno da li je navodni pripadnik ISIS -K imao ikakve veze sa samoubilačkim bombaškim napadom u četvrtak.

Avganistanmarinci
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sam
2 godine prije

A nije se zapitao sta oni uopce rade tamo i ko ih je pozvao ili mu je malo krvi civila,zena,djece i haosa kojeg su prouzrocili tamo?
Sad bi on trebao biti junak koji se drznuo postaviti pitanja zlom establishmentu ili?

ze.b
2 godine prije

Vojnik ne smije imati mozak za razmišljanje već za izvršavanje zadaća i zapovijedi.

Dragan
2 godine prije

Amerika je imala problem sa Kamikazama!! Ovo je mnogo gore !! Ovo je totalni pakao..Samo što ih Ideologia vodi u Raj… Kada se probude u Americi .. Biti će veliki problem! Ovi napadaju SVE.. Ne samo vojsku! Ovi se raznesu ispred .. MC Don..Tamo gdje ima Punoo ljudi koji nemaju veze sa politikom!

Sunce
2 godine prije

U Americi nitko nesmi pisnuti.

Samo kre-ten moze izdati naredbu da se napusti vojna baza Bagram u sred noci bez da se obavijesti puppet vlast u Kabulu.

Kad su se nacisti povlacili iz Grcke, onda nacisti na podrucju bivse Jugoslavije su morali njih cekati pa tek onda povlacenje na zapad u ruke Amerikanaca.
Sacuvaj boze u ruke Sovjeta.
Buduci da nisu pravili zlocine nad Amerikancima, njihova odluka je bila logicna.

Metabaron
2 godine prije

A I ovaj je isto nekakva panjina !
Jebote , on do sada nije skuzio u cemu on to sudjeluje I kakva je to organizacija ciji je on dio ! Sad se on kao nesto cudom iscudjava I “nije mu jasno” .
Frajer u 20 godina nije shvatio da je njegova uloga da sjebava ljude I drzave za racun korporacija , nego trabunja o “slobodi I demokraciji”.
I dan danas postoje debilcine koje su uvjerene da su ih poslali u Vietnam da pomognu , sa najboljim namjerama ali , eto, “izdali ih pokvareni politicari pa im nisu dali da pobijede”.
Tako ce I ovaj . Do kraja zivota mu nece biti jasno za sto se I za koga ustvari borio, koliku je stetu prouzrocio I kako su ga izvozali.

Realno
2 godine prije

Kako se zove amerikanac koji je završio čak dva fakulteta … de.bil.

tihobl
2 godine prije

U petak uveče, Pentagon je saopštio da je izveo odmazdani napad bespilotnim letjelicama na ogranak Islamske države Avganistana poznatu kao ISIS-K,…

Laz.
Bombardovali su sjediste CIA. Pobjegli su ka zecevi, nista nisu ponijeli sa sobom jer su povjerovali u svoje obavjestajne procjene da ce se Kabul drzati jos 90 dana.

wipernpbiwenrgwneprg
2 godine prije

Ovaj pojma nema za koga radi i tko mu je poslodavac i za kakovo zlo radi kekretino……….

Max
2 godine prije

Rekao je istinu

Bosanac
2 godine prije

Da je on rekao nešto protiv sveukupnog željenog narativa u američkom medijskom prostoru, njega bi Facebook blokirao u sekundi.

Robert
2 godine prije

Ništa dobrog ispod sunca nije došlo iz Amerike , mi kao narod smo relativno neupućeni i nesvjesni , a Ameri , to su totalni idioti…………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI